Minimalism rum för rum – köket

I sommar har vi en bloggserie där vi under ett par veckor publicerar ett blogginlägg i veckan med fokus på minimalism rum för rum. Vi började med hemmets första rum nämligen hallen, därefter tog vi oss in i vardagsrummet, sedan sovrummet och denna vecka går vi vidare in i köket.

Köket ska vara såväl praktiskt som inspirera till matlagning och aptit. När den nyköpta köksmaskinen inte går att trycka in i köksskåpet och porslinet knappt får plats på hyllorna är det dags att fundera kring prylarna och förvaringen, snarare än kring köksrenovering eller större boende. Den vanliga slutsatsen, att skåpen är för få och för små, är lätt att dra, men ofta är vi dåliga på att rensa och har glasporslin och köksredskap i överflöd.

Här kommer några punkter att fundera kring när det gäller minimalism i köket:

Behovsorienterat. Utgå från just ditt och din familjs behov och vad ni faktiskt använder och gör i köket. Bakar du mycket hemma är det självklart att du behöver fler bakredskap än någon som knappt vet vad jäst har för funktion. Våga testa att ta bort något, vi rensade ut vårt bestickställ och majoriteten av våra smörknivar, inget av detta har saknats eller kommit tillbaka sedan dess.

Köksmaskiner. Kaffebryggare, brödrost, hushållsassistent, våffeljärn, smörgåsjärn, glassmaskin, köksvåg mm. Antalet skrymmande köksmaskiner är många i vissa hushåll trots att de inte används särskilt ofta. Gör som ovan en behovsanalys, hur ofta används de och vad tycker du om det som tillagas, är maskinen värd den plats den upptar?

Köksskåp. Köksskåp med glasdörrar eller vitrinluckor där innehållet som förvaras syns, eller öppna hyllor, ger ett rörigt intryck oavsett hur god ordning du håller på porslinet och sakerna som förvaras. Släta luckor ger ett betydligt lugnare intryck.

Dubletter. Hur många har inte två potatisskalare, två tårtspadar, två vispar, två stekspadar, två stekpannor? I mångt och mycket för att slippa diska så ofta, eller för att vi fått dem i gåva. Skapa plats i dina kökslådor genom att rensa ut dubletterna som åtminstone används mer sällan.

Onödigt stora set. Allt från stora samlingar av bunkar, porslin, köksknivar, glas, smörknivar, ugnsformar och andra kökssaker du använder ofta men inte behöver fullt så stor uppsättning för att klara av 99% av vardagen. Här finns stor rensningspotential som kan skapa plats och luft i kökskåpen och kökslådorna.

Redundanta specialprylar. Har du köksredskap som är avsedda för att lösa ett speciellt behov som du egentligen löser precis lika bra med andra saker som du även kan använda för flera andra ändamål? Exempelvis grapefruktskedar (se bild nedan) som kan ersättas av kniv och vanlig sked, pizzaskärare och blomsnittare som kan ersättas med en vanliga knivar, minirivjärn som kan ersättas med det vanliga lite större rivjärn som i princip alla äger, jordgubbsnoppare som kan ersättas med en normalfungerande mänsklig hand, etc.

Speciella grapefruktskedar, en redundant specialpryl om du inte äter grapefrukt väldigt ofta.

Speciella grapefruktskedar, en redundant specialpryl om du inte äter grapefrukt väldigt ofta.

Redundanta normalprylar. Har du köksredskap som du faktiskt använder relativt ofta och som de flesta äger, men som trots det är fullständigt onödiga? Till exempel äggklocka som helt kan ersättas med timern i en vanlig mobiltelefon, vattenkanna som kan ersättas med en tillbringare. Vi har valt bort båda dessa två redundanta normalprylar.

Kokböcker. Hur många kokböcker har du som du aldrig tittar i? Vi har fyra kokböcker som står på en tavellist i köket och som mer känns som en inredningsdetalj som gör hemmet personligt. Två av kokböckerna används dessutom regelbundet, och en annan är en gammal ärvd kokbok från Herr Minimalists mormor. I princip alla våra recept har vi annars digitalt i appen Anylist.

Synliga prylar. Vad behöver egentligen stå framme på köksbänken till vardags? Vi har ett litet diskställ men inget bestickställ, samt en vattenkokare framme. Båda dessa används i vardagen. Ibland har vi även salt- och pepparkvarnarna framme, men ställer vi in dem i ett köksskåp. I övrigt ser vi inget behov av att skapa onödiga distraktioner och oreda på diskbänken.

Diska direkt. Låt inte diskhon bli någon slags mellanlandning för smutsig disk. Ställ antingen ner disken i diskmaskinen eller diska direkt. Oftast när du lagar mat ska något koka, sjuda eller vara i ugnen några minuter, passa då på att diska undan det du använt eller ställ det som går i diskmaskinen. Det är varken roligt att komma in i ett kök med en köksbänk eller diskho full med smutsig disk, eller att äta i den miljön.

Klocka. Något som är väldigt vanligt att ha på väggen i köket är en klocka. Enligt Feng Shui ska man dock inte ha någon klocka i köket då det symboliserar stress och när du äter vill du ha lugn och ro. :) Äggklocka är också en onödig pryl i vår värld då mobilens klocka kan ersätta denna.

Vill du läsa specifikt vad vi har i våra köksskåp och kökslådor så hittar du det i inläggen ”Minimalism i köksskåpen” och ”Minimalism i kökslådorna”.

Har du något minimalistiskt tips för köket att dela med dig av?

20 tankar kring ”Minimalism rum för rum – köket

 1. Patricia

  Jag måste tacka för en peppande, bra och inspirerande blogg ni driver! ☺ jag började följa er för en tid sedan och har blivit super inspirerad att rensa hemmet, bokade loppisbord och säljer allt som jag inte använt på mera än 1 år eller längre.. ? väntar med spänning på nästa blogginlägg varje gång och varje gång måste jag gå och se om jag har något onödigt i skåp och lådor. Så nu bär det av in i köket (igen). ??

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, vad roligt att höra! :) Lycka till med rensningen! Glöm inte att kika i arkivet om du letar ytterligare inspiration kring rensning :)

 2. Charlotta

  Har många prylar i kökets skåp som inte används alls. Silverskedar, kristallskålar och -glas. Har även en massa vaser som inte används. Mycket av detta är gåvor, och vad gör man med silverskedar? Många verkar anse att det behöver finnas tillräckligt av tex kaffekoppar samt att man ska ha en ”finservis” ifall ”fint folk” kommer på besök. Min mormor tycker exempelvis att det är ”opassande” att inte ha likadanna kaffekpppar åt alla gäster, vilket innebär att hon bara bjuder så många som hon har kaffekoppar till ;)

  Svara
 3. therese

  jag köpte 6 st stora te-baljor
  (fast jag dricker varken te eller kaffe)

  det gjorde att jag kunde slänga alla soppskålar, efterrätts-skålar, små serveringsskålar, djupa tallrikar, alla glas, kaffemuggar…

  det blev tomt i skåpen

  te-baljorna 6 st används till allt
  och utöver det äger jag 6 st assietter
  men inga stora tallrikar

  jag äter på 2 assietter om det behövs istället

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som en bra all-in-one-produkt :) Hur ser te-baljorna ut?
   Vi funderar ibland på att införskaffa glas som håller värmen för att då kunna ha samma glas till te, kaffe och vatten.

  2. therese

   stora med ett rejält handtag
   jättefint blommönster
   pistillerna ligger utanpå som relief

   12 cm höga
   rymmer ca 5 dl
   införskaffades på åhlens
   för ett tag sen
   tror de finns fortfarande

   de går att diska i maskin
   fast jag gör det sällan

   hyresvärden har satt in diskmaskin i alla lägenheter
   jag använder oftast min maskin som diskställ…

   avkopplande att få diska på kvällen
   det varma vattnet e skönt

   stora muggar
   underlättar eftersom jag alltid
   sitter i fåtöljen o äter

   har varken köksbord eller soffbord

   bara en ljuvlig kista ”shabby-chic”
   som sideboard
   brevid min fåtölj

 4. therese

  Helt rätt!
  väggklockor o synliga klockor blir man stressad av

  jag har inga väggklockor eller bordklockor nånstans i lägenheten

  Det är klocka på mobilen, räcker gott

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, visst gör den! Och mobilklockan kan dessutom fungera som timer och vips behövde man ingen äggklocka heller. :)

  2. therese

   :-)

   måste tyvärr erkänna att jag inte kunnat slänga min ägg-klocka

   trots att den är sönder…

   det är ”En svart katt”
   med den suraste minen i världen

   den bor tillsammans med mina kryddor

   jag blir alltid på lika bra humör när jag öppnar skåpet o ser den

   :-)

  3. therese

   Eftersom jag inte tycker om
   att ha lösa saker ståendes framme

   Så har jag ställt
   de få prydnadssaker jag har (4st)
   inne i skåp
   som jag öppnar varje dag

   Det är ju för min skull jag har dem
   Inte för vännernas skull

  4. Kreativaminimalisten

   Intressant- vi köpte faktiskt en stor härlig klocka till vårt kök (trots klocka på mikro och ugn) just för att jag gillar att se hur tiden rör sig (en analog med tydliga visare).

   (Sen har den en praktiskt betydelse också i att lära sonen klockan, så många barn/elever som har svårt för analoga klockor….)

 5. Patricia

  Ooh jaa, jag har nog allt kikat i ert arkiv! ? tänkte en gång att jag skulle ha läst alla inlägg i ordningsföljd men eftersom jag är hemma med en snart 1-åring, så är det oftast fullt upp och därför svårt att läsa precis alla.. ?

  Svara
 6. M

  Jag gillar verkligen äggklockan! När jag är hemma så ligger mobilen på ljudlös, bortplockad. Från början för att min dotter tyckte att den var så intressant och blev arg om hon inte fick leka med den, men nu vid 16 månader är hon inte lika intresserad, men jag har den gärna bortplockad ändå, och tar aktivt fram den om jag behöver. Jag tycker det är så skönt att bara använda äggklockan istället för mobilen som jag kan bli så less på att andra ska använda i tid och otid. Visst är det minimalistiskt med alla funktioner som finns i den, men för mig så får jag ett helt annat lugn av äggklockor, penna och papper, läsa en bok i handen istället för digitalt osv. Låter som att jag är åttio år men faktiskt bara 29 ;) att plocka bort telefon, TV och dator ger minimalistiskt lugn för mig!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har också mobilen på ljudlös, oavsett om jag är hemma eller ej. :) Och den brukar läggas på vår återsamlingsplats för dagliga prylar alternativt vår laddningsstation när barnen är vakna. Dock upplever jag inte att jag använder timern som äggklocka så mycket att det är jobbigt att plocka fram mobilen, någon gång varannan dag kanske på sin höjd. Oftast kan den dessutom ligga kvar på sin plats (återsamlingsplats eller laddningsstationen) samtidigt som timern är igång. Kanske en fördel med att bo så litet och trångt som vi gör, haha. :)

 7. Jenny

  Jag tycker att vi har hemskt mycket saker i köksskåpen, men varje gång jag ska ge mig på att rensa (och självklart föreställer mig att jag fyller låda efter låda med saker till återvinningen) så kammar jag noll. Jag har börjat inse att vi nog behöver så gott som allt vi har där. :)
  Vi har en stor umgängeskrets och träffas ofta stora sällskap på middag. Att vara 16-17 personer hemma hos oss och äta är inte ovanligt, och då går det åt mycket saker. Plötsligt inser jag att det faktiskt är rimligt att ha 18 champagneglas. :) Så allt hänger ju såklart på om sakerna används ofta eller inte – inte hur stor mängd eller vad som finns.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Verkligen! Minimalism är ingen tävling där ”den med minst antal saker vinner” utan om att ha saker som faktiskt används!
   Vad roligt att ni har så pass stor umgängeskrets som lyckas träffas samtidigt! :)

 8. Madeleine

  Tankeväckande inlägg. Jag har ännu inte gått igenom köket (förutom en snabbrens när jag i all hast en fredagskväll tryckte ner allt jag äger och har i lådor för att magasineras) men det står helt klart på min att göra lista. Jag har väldigt mycket porslin fast jag bara har min son att ta hänsyn till. Så det krävs nog en rens där. Grytor med då jag har 6 stycken och 4 är i samma storlek. Så har ett hum på vad som ska minskas ner.

  Svara
 9. Patricia

  Så glad över att ha hittat er blogg! Materiell minimalism är nog det som vi alltid strävat efter, det ger lugn och ro och hemmet lättstädat. Vill tipsa om bodegaglas (20cl), glas som hos oss fungerar som dricksglas, vinglas, dessertskål, serveringsskål, glögglas och varför inte snapsglas :-)

  Svara

Lämna ett svar