Saker vi inte äger

Minimalism genomsyrar numera vår vardag och har blivit en så given pusselbit i livet att vi sällan reflekterar kring det. Självklart utsätts även vi för dagliga frestelser som ställer minimalismen på prov, men oftast tar förnuftet snabbt över, om det inte gäller någon av våra minimalistiska akilleshälar, då krävs lite mer motståndskraft, tanke och fokus.

Det finns prylar som är givna i vissa hem men som många andra klarar sig utmärkt utan. Som minimalist har du oftast flera sådana prylar som du klarar dig utan, men som gemene man anser vara standard i ett hem eller familj. Saker som kan vara lika självklara för oss att avstå från, som de är för någon annan att äga eller använda sig av. Alla har vi olika intressen och liv som gör att minimalism ter sig olika för dig och för mig.

Här är exempel på några saker som vi i dagsläget valt att leva utan:

 • Bil. Vi har testat bilpool under ett par månader, men hyr numera bil från en närliggande bensinmack. Sedan Storasyster Minimalist bytte babyskyddet mot bilbarnsstol upplever vi det omständigare att hyra bil, bland annat då vi inte kan välja specifik bilmodell och har fått en bil där bilbarnstolen inte gick att sätta fast. Under sommaren har vi därför planer på att låna en av Fru Minimalists föräldrars två bilar för att underlätta transport med två barn, en egen bil dröjer det dock fortfarande innan vi skaffar.
 • Kaffebryggare. Vi har ingen typ av kaffebryggare i hemmet, helt enkelt för att vi själva knappt dricker kaffe utan istället dricker te. Kaffetörstande vänner erbjuder vi pulver kaffe/snabbkaffe. Ibland får vi klagomål från släkt och vänner, särskilt vid kalas eller liknande tillställningar, så kanske köper vi en liten pressobryggare en dag.
 • Digital-box, dvd-spelare, musikspelare eller annan apparat som kan spela dvd- och/eller cd-skivor. Vi kör med analogt utbud av tv-kanaler eftersom vi tittar så pass sällan på tv. Vi har ingen apparat som kan spela upp dvd eller cd vilket gjort att vi heller inte äger några dvd-filmer eller cd-skivor. Vi har dock en tv och ett ljudsystem där vi kan koppla in våra smartphones och spela upp såväl film som musik.
 • Grill. Snart är grillsäsongen igång men för minimalisternas del blir det inte mycket grillat om somrarna då vi inte ens äger en grill. Detta trots att det i vårt bostadsområde är tillåtet att grilla på balkongen. Istället nöjer vi oss med att äta grillat hemma hos släktingar och vänner som bor större än oss.
 • Våg. En liten digital köksvåg har vi, men inte någon våg som vi kan väga oss själva på. Inte heller har vi tillgång till någon sådan på något av våra gym. Vi mäter vår hälsa på andra sätt än i antal kilon.
 • Hushållsassistent och bakmaskin etc. Visst skulle det vara skönt att kunna baka större satser deg vid brödbak, eller att slippa bli kladdig när en pajdeg ska mixas ihop, men i övrigt ser vi bara problem med hur stor plats dessa köksmaskiner skulle ta upp i köksskåpen. :)
 • Borrmaskin. Än så länge har vi klarat oss fint med att låna borrmaskin av släktingar vid behov. Visst får det till följd att det som ska sättas upp etc ofta får vänta några månader extra, men det är ju inte helt ovanligt även i hem där det finns en borrmaskin mer lättillgängligt. ;)
 • Äggklocka. Vi kokar ägg 1-2 gånger per dag, men någon speciell äggklocka anser vi oss inte behöva. Vem behöver en sådan det när det finns smartphones? :)
 • Våffeljärn och smörgåsgrill etc. Vi äter inte denna typ av mat tillräckligt ofta för att motivera ägandet. Fru Minimalist har tidigare ägt smörgåsgrill, men sedan ett par år har vi gjort oss av med den.

Naturligtvis äger vi heller inga specialmaskiner som sodastream/kolsyremaskin, luftrenare, symaskin, fritös, glassmaskin, riskokare, chokladfontän etc. :)

Har du några prylar värda att nämna som du avstår från att äga? Eller kanske äger du någon av ovanstående och skulle absolut inte kunna tänka dig ett liv utan den? :)

63 tankar kring ”Saker vi inte äger

 1. lemonadfabriken

  Jag har inget back-upsystem, ingen TV, ingen byrå, ingen micro, ingen hårtork, inga extralakan till min säng (men ett set till en gäst), ingen låda full med plastpåsar, inget shampo, och inga böcker (Kindl och Audible löser det).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som du minimerat på de flesta plan i hemmet. Kindle och andra typer av läsplattor är verklige guld värt för att slippa äga böcker. Känns som de som växer upp idag inte ens kommer vänja sig vid att ha fysiska böcker. Försäljningen av bokhyllor är kanske snart ett minne blott. ;)

  2. N

   …inga böcker?? En värld utan fysiska böcker låter som ett helvete utan dess like. Blir skitledsen nu. :P

 2. ekomammaistan

  Vi har en hl del icke-prylar från er lista, fast några prylar kan vi (tyvärr och inte tyvärr) bocka av oss på, t ex en hushållsassistent som jag verkligen är glad för att vi köpte, då jag använder för att baka bröd flera gånger i veckan (började baka allt vår bröd när vi köpte den) och med glasstillsatsen använder vi också maskinen för att göra egen glass.

  Mej nu skulle jag ju skriva om det vi inte har, inte om det vi har. Jag skulle säga att den pryl vi oftast får reaktioner på att vi inte har är bilen. Hur klarar vi oss med två barn och ingen bil? Ja, det går alldeles utmärkt. ? Även klarar vi oss utan våffeljärn, brödrost och ett bra tag klarade vi oss utan micro.

  Dvd-spelare känner jag nog ingen som har idag, då vi är spelintresserade har vi dock ett Playstation som vi även kan spela dvd på. Den vill jag dock gärna behålla hellre än att släppa lös ungarna på Netflix och diverse play-tjänster. Jag upplever jag att vi får bättre kontroll över både filmval och tidsåtgång med dvd:er även om jag hellre skulle se att vi hade en digital lösning. Vi har också en iPad och de få gånger de fått kolla på svtplays barnprogram på den då upplever vi att de har extremt svårt att slita sig då utbudet är av den art att det aldrig tar slut. Det finns ständigt mer att titta på.

  Haha, jag inser att jag har svår att komma på saker som vi inte har, kanske för att vi är så vana att leva utan dem för jag tror verklgigen inte att vi har ”alla” prylar, snarare tvärtom. Det är lättare att hitta saker i er lista som jag inte skulle vilja vara utan, som hushållsassistenten ovan, tv-spelet och symaskinen (som faktiskt används nästan varje vecka i vårt hem.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, bil och barn tycker jag börjar bli svårt redan nu som sagt pga bilbarnsstol. I vardagen klarar vi oss fint. Vi har dessutom far- och morföräldrar på annan ort också och att åka dit med exempelvis tåg går bra, men så fort vi kommer dit så behöver vi ha släpat med oss bilbarnstolen (snart två stycken) på tåget, och barnvagnen, och barnen, och… ;)

   Vi har ingen apparat som kan spela dvd, får se om det uppstår något sådant behov med lite äldre barn som kanske vill se filmer etc.

   Förstår att man har symaskin och hushållsassistent/bakmaskin etc. Just nu använder jag min mammas symaskin för de kläder vi inte kan laga för hand. Hushållsassistent/bakmaskin har vi dock pratat om att köpa för att kunna baka mer bröd, får se hur det blir i framtiden när vi bor större. Just nu vet jag inte vart den skulle få plats faktiskt. ;)

 3. Helen

  Jag levde många år utan TV och saknade den aldrig. När jag skaffade TV var det för att kunna se på film och jag kopplade faktiskt aldrig in någon antenn till den. Även nu tittar jag mycket sällan på TV, däremot ofta på kanalernas playtjänster. De enda TVprogram som jag faktiskt ser på ordinarie sändningstid är På Spåret och Melodifestivalen. Resten av årets dagar nyttjas TVn mest som skärm.

  Likaså levde jag länge utan kaffebryggare. Jag dricker inte kaffe och såg ingen anledning till att ha någon. Vännerna dricker lika gärna te så enda gången det var ett bekymmer var när jag ville fira min födelsedag med släkten. Men det löste vi enkelt genom att mina föräldrar tog med sin bryggare till mig och så fick alla som ville sitt kaffe. Mina föräldrar hade dessutom en extra kaffebryggare som de flera gånger försökte få mig att ta över, men jag vägrade. Nu har jag dock både kaffebryggare och espressomaskin i hushållet, men de kom med sambon… :)

  Svara
 4. cl

  Symaskin är dock minimalistiskt att äga för min del. För istället för att lämna in till sömmerska med tidsförlust, omak och utgifter eller ännu värre SLÄNGA trasiga plagg, frotté, linne eller vad det nu kan röra sig om, så LAGAR jag dem. Lägger också upp byxor och kjolar, lägger ut plagg, syr in, byter dragkedjor, ändrar på annat sätt… Ja, ni hör ju.

  Något som jag inte äger, som är vanligt hos de flesta, är dessa enorma uppsättningar glas för alkoholhaltiga drycker. Men är man inte intresserad/förtjust i innehållet, behöver man inte det andra heller ; )

  Angående kaffebryggaren tycker jag inte folk har rätt att gnälla. Är själv tedrickare. Hur ofta har folk gott te att servera, hmm? Uråldrigt eller obefintligt, brukar vara alternativen. Har lärt mig att ha tepåsar med mig. Kanske känner ni igen detta.
  När jag inte hade kaffebryggare -då jag bodde själv- och hade kalas, tog min mamma med sin. Funkade bra. Men eftersom min man dricker kaffe varje dag har det funnits en i hushållet i många år nu.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag använder min mammas symaskin när vi behöver laga kläder som vi inte kan laga för hand. Det är också ett alternativ, allt behöver ju faktiskt inte ägas själv, även om det dröjer längre innan de kan lagas eftersom vi bor ganska långt ifrån varandra.

   Haha, kan helt klart hålla med dig gällande te! :) Har aldrig någonsin gnällt på någons krassa utbud av påste, trots att vi själva i princip bara dricker bra och ekologiska lösteer. :)

  2. Gunilla

   Håller med. Symaskin är högt prioriterat och kommer långt före TV.

 5. Anna

  Jag har precis flyttat och lever för tillfället väldigt minimalistiskt även om det bara är tillfälligt då jag inte valet ta hit alla grejer medan jag renoverar lägenheten. För tillfället är de enda möblerna jag har här: en säng, två barstolar och ett nattduksbord. Funkar riktigt bra även om jag mer och mer börjar sakna en soffa och ett matbord med stolar så att man kan bjuda över vänner och erbjuda en sittplats. När den ”riktiga” flytten sker tänkte jag strunta i att ta med mig tv och micro. Det är så skönt att leva utan.

  Svara
 6. Carina

  Jag är rädd för microstrålningen så vi slängde den, ingen ny har införskaffats. Frigjorde en stor plats på köksbänken. :) Vi har bilen avställd tills vidare vilket går utmärkt! Vår familj består av två vuxna och en tioåring.

  Svara
 7. Madeleine

  Vi har inte heller bil, men bor så pass centralt att kommunal trafik fungerar bra för våra behov. Har nog dock förståelse för att det underlättar vardagen om man har barn, så kanske vi ännu i framtiden får tänka om ifall det blir tillökning.
  En vanlig grej vi inte har är vattenkokare. Vi dricker té ibland, men då går det bra att koka upp vatten på spisen istället. Jag skulle vilja ge bort vår micro, men maken vägrar tyvärr… Har själv levt flera år utan både micro och TV, man vänjer sig förvånansvärt snabbt!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Har förstått att särskilt de som har induktionshäll på spisen tycker att vattenkokare är onödigt. Får se om vi gör oss av med vår en vacker dag. Vattenkokare är en av få saker som står framme på vår diskbänk då den används flera gånger per dag, vore inte helt fel att göra sig av me den. ;)

   Jag har också levt utan micro något år men vande mig faktiskt aldrig riktigt vid det, tyckte det var jättemäckigt och tog lång tid att tina bröd och mat på spis, ugn och i vattenbad etc. Men under den perioden levde jag ett mer stressat liv än nu, kanske också spelade in.

 8. Patricia

  Vi har det mesta på er lista. Men vi undviker att köpa nytt och byter / ger bort / tar emot mycket saker inom vår släkt. Senaste veckan fick jag ett gammalt gardintyg av min mamma och hon fick en vacker teburk av mig. Byte av saker är väldigt behändigt, dessutom blir det automatiskt en-in-en-ut!

  Svara
 9. Ett fattigt landskap

  Vi har i stort sett allt som finns på er lista, äggklockan undantaget :) När jag funderar över varför så slår det mig att det är väldigt få saker vi köpt, utan det mesta är presenter. Sedan är jah också förtjust i mat, både att äta och laga, så jag tycker att det är värt att ha våffeljärnet, glassmaskinen och assistenten även om de inte används varje dag. Micro har vi men det skulle vi klara oss utan, faktiskt.

  Något som jag undrar över hur ni ser på är detta med att låna från andra, oavsett om det är bil eller verktyg: Det innebär i praktiken att ni kan låta bli att införskaffa vissa saker för att ni litar på att andra har dem. Jag är inte ute efter att provocera men skulle gärna ta del av hur denna del kommer in i minimalistfilosofin.

  Svara
  1. MD

   Har tänkt åt liknande håll, att det är nästan lite egoistiskt att vara minimalist själv och förlita sig på andras prylar, men samtidigt tänker jag att om en granne eller vän står för en sak så kan jag låna ut en annan som hen inte har så stort behov av att ha en egen. Har du en borrmaskin så har jag en symaskin :)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant fråga. :)
   Bil skulle jag inte själv frågat om att få låna ens av mina föräldrar, utan det var helt enkelt de som erbjöd oss sin ena nya bil över sommaren för att vi skulle få testa på att ha egen bil. Vi har tidigare lånat den någon vecka på sommaren, men nu skaffar vi till och med garageplats under vårt hus där den kommer få stå tryggt parkerad när den inte används.

   Verktyg tycker jag är en annan sak, det är ju något som oftast inte används frekvent av den som äger det utan bara står. Det skulle jag kunna fråga nära vänner eller släktingar om utan att skämmas.

   Barnsaker har vi både fått låna och lånat ut själva till andra, allt från bärsele och babygym, till riktigt varm vinteroverall och resesäng.

   Personligen skulle jag lättare kunna fråga mina föräldrar om det mesta som jag vet att de inte använder ofta, medan det ska mer till att fråga vänner, grannar eller andra släktingar om att låna saker.

 10. Malin

  Jag är nyfiken på varför det klagas på kalas att ni inte har kaffebryggare? Kaffe som kaffe enligt mig. När jag flyttade hemifrån köpte pappa snabbkaffe till mig just för att han dricker och jag inte gör det.

  Av sakerna på listan har jag:
  – Bil då det är dåligt med kollektivtrafik när jag har jobbat kväll samt att det blir många byten.

  – Hushållsassistent då jag bakar mycket i perioder (äter dock inte) och att jag ska försöka baka mer knäckebröd/tunnbröd.

  – Smörgåsgrill då jag åt mycket sådant tidigare, men kan inte äta ljust bröd längre så ska leta upp ett mörkt bröd som fungerar lika bra.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   För att kaffedrickande gäster förväntar sig kaffe när man bjuder på fika, skulle jag tro. Men de får hålla tillgodo med pulverkaffe/necekaffe åtminstone tills vi flyttar till större. :) Så lättpåverkade är vi inte att några kommentarer skulle få oss att införskaffa en kaffekokare.

 11. Linda

  Jag har många av sakerna på er lista och jag älskar dom. Jag tänker att prylar är okej så länge dom faktiskt används, prylar som bara ligger är dåliga prylar som någon annan har större nytta av.

  Jag dricker nästan bara bubbelvatten och istället för att köpa bubblar jag själv, vi har en SodaStream på jobbet också och det är oerhört uppskattat. Jag ser det som en miljöinsats att bubbla vanligt kranvatten.Vårt våffeljärn används några gånger per år och har följt med sin mans hem. Vår brödrost används på helgerna. Min kombinerad elvisp och mixer är mycket uppskattad när jag både bakar och lagar mat. Vi har en kaffepress istället för en kaffebryggare, jättenöjda då vi själva sällan dricker kaffe men ofta har gäster som uppskattar kaffe.

  Vi har en äggklocka och ett ägg som man kokar med för att se när äggen är på olika nivåer (till följd av att min man kokade oätbara ägg ett, nu får jag ätbara ägg)

  Det mest onödiga jag har är min glassmaskin men den är en present till följd av en miss i en kommuinikation så, så får det vara. Den används ibland och jag föredrar hemmagjord glass. Jag har också fått en del oklara presenter, muffinsformar, sockerkaksformar som aldrig använts. Det känns tråkigt men samma sak där, jag bakar inte så mycket för tillfället och då blir det bara liggande.

  Vi har ett par kastruller som skulle kunna åka. Ett smörgåsjärn som också skulle kunna åka till second hand t.ex. Något jag skulle vilja ha är en hushållsassistent med köttkvarn så jag kunde mala eget kött. Jag har dock valt bort det eftersom jag försöker att inte äta bröd och då tänker jag att jag blir uppmuntrad att baka.

  Komplext med prylar, jag tror en kommer långt med att aktivt reflektera över vad en har och varför. Jag ser ingen poäng i att tomma köksskåp för sakens skull bar.a

  Svara
  1. Patricia

   Det är helt sant att det inte är någon poäng i att sortera ut saker som det finns plats för bara för själva sakens skull, dessutom kan behoven ändras plötsligt över tiden. Till exempel så funderade jag på att sälja bort vår mixer som användes till att mosa barnmat, efter att barnen inte längre behövde mosad mat. Den blev kvar i skåpet och nu plötsligt har sonen blivit galen i blåbärssmoothies, som vi kör i mixern och gör på naturell yoghurt och blåbär som vi har (massor av) i frysen. Väldigt praktiskt och dessutom hälsosamt! Vi har också ett smörgåsjärn, fått i present kanske för 10-15 år sedan. I perioder används den knappt, men emellanåt rätt ofta.

  2. Moa

   Du behöver inte köpa en hel assistent för att få köttkvarn, det finns lösa köttkvarnar att sätta på valfri bunke eller gryta, när du inte använder den är det bara att lägga undan den. Min kompis har en sån, men i mitt kök är det en av få saker som jag faktiskt inte har. Annars finns det mesta!

   Jag är imponerad av alla som klarar sig utan micro och vattenkokare. All respekt till er!

 12. Elin-kristen feminist

  Vi har det mesta på listan som ni inte har men grill har vi heller inte. Jag är inte så förtjust i grillat och de få gånger vi grillar köper vi en engångsgrill. Kanske inte så miljövänligt men jag är väldigt nöjd att slippa äga en grill permanent.

  Bilen tycker jag är den värsta onödiga pryl vi äger och dessutom slukar den bokstavligen pengar. Vi har nyss fått laga den för 10000 tex och det finns andra reparationer som snart kommer krävas tyvärr. Dessutom är den inte direkt bensinsnål. Köp en ny kanske många säger men tyvärr är det heller inte möjligt just nu. Jag tycker man klarar sig rätt bra utan bil men min man har den typ av jobb där det ofta krävs att man har bil så det hade varit en nackdel att inte ha den.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Sedan vi fick barn brukar vi skämta om att varje månad som vi klarar oss utan bil så gör vi en stor besparing. Hos oss kostar bara garageplats närstan 1000 kr/månad… Om jag förstått det rätt så är det mest miljövänligt att köra sin gamla bil tills den knappt går mer, än att köpa en ny, sen kan det ju finnas andra anledningar som gör att man vill byta bil, som storlek, komfort och säkerhet.

 13. C

  Jag har flera av sakerna på listan. En del har jag fått tex en sån där köksmaskin som skär och mixar grejer ej för bakning. Den hade jag nog aldrig köpt själv men praktiskt när man gör pizzasallad och även för att mixa nu när min mixer pajat. Smörgåsgrillen har jag funderat på att göra mig av med men använder den då och då så får bli kvar tills den går sönder men kommer nog inte bli någon ny efter det.
  Men äggklockan saknade jag innan jag köpte men har en sån som sitter på kylen så tar ingen plats. Sen har jag en vattenkanna vilket jag sett här att många inte har. Men som jag saknade en innan jag hittade en som jag ville ha. Vattnade alltid utanför innan.

  Men har ingen bil, glassmaskin, riskokare eller stektermometer.

  Svara
 14. Maria

  Har många av ovanstående prylar, men den prylen som kan anses vara onödig å som jag till en början inte var så glad att äga (fick den i present) är vår sodastreamer. Älskar kolsyrat vatten, men vill inte dra hem plastflaskor med vatten av många skäl ex miljön. Så den använder jag faktiskt nästan dagligen å tänkte tom på lillebrorsdop vara utan flaskvatten å bjuda på hemgjord saft å sodastream vatten.

  Svara
 15. Linnea

  Jag äger inte heller bil. Jag går, cyklar o åker buss. Det funkar bra!
  Har heller inte någon micro. Det tycker jag är onödigt. Det går lika bra att värma mat på spisen eller i ugnen.
  Jag är oxå tedrickare o har således inte någon kaffebryggare o de som hälsar på har försonats med tanken på att det inte finns kaffe. Även om jag får pikar ibland… Som, när ska jag bli vuxen?
  Jag äger en hushållsassistent o jag älskar den eftersom jag älskar att baka (o laga mat)
  Min smörgåsgrill hade jag haft i nästan 20 år men den rensades ut förra året då jag även har en ett våffeljärn o jag tyckte det var onödigt att ha båda.
  Min juicemaskin klarar jag mig inte utan. Den räddar mig på varma sommardagar då jag tycker det är svårt att äta mat. (Jag använder den även andra dagar på året. =) )
  En borrmaskin äger jag inte heller o precis som ni, vissa saker får vänta på sig att bli upphängda tills man kan låna en.
  Jag saknar en liten radio o är ute efter en att ha i köket. Jag har kvar min stereoanläggning från mina tonår men den är på väg ut. Min dvd funkar inte så den ska oxå till tippen. När det gäller tv har jag grundutbudet av kanaler o skulle aldrig betala för fler.
  Jag har ingen sop, bara dammsugare o det funkar bra.

  Svara
 16. T

  Jag dricker kaffe flera gånger om dagen men äger ändå ingen bryggare. Det blir minst lika gott att koka vatten och brygga i tratt rakt ner i termosen! En sån kan ni skaffa om ni vill kunna bjuda på ”riktigt” kaffe, lite billigare och mindre skrymmande (?) än en pressobryggare. Kanske inte aktuellt om ni rensat ut all plast, även om de nog finns i glas eller porslin (men då blir det direkt dyrare igen)

  Svara
  1. K.A.L

   Tänkte också tipsa om detta! Varken jag eller min man är kaffedrickare men har en kaffe-tratt (typ Melitta-kaffe-tratt). Samt kaffe-filter i ettköksskåp & ett mindre kaffepaket i kylen i lufttät behållare så det håller sig bra till nästa användning.

   Har förstått att kaffe i tratt (man kokar upp vattnet i vattenkokaren och häller på i omgångar) dessutom är kaffe-connosörernas sätt att göra kaffe på! :) Så ni skulle med andra ord bjuda på ”finkaffe” genom införskaffandet av bara en tratt!

   Vi har tyvärr en i plast, jag har letat & letat och än så länge inte hittat en i porslin eller rostfritt till ett pris som inte svider, men det går säkert att hitta (second hand, loppis, tradera?). Tipsa gärna, den som vet! :)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tipset med kaffe-tratt! Gjorde en snabb googling och såg att det fanns fina i glas, även om de blir lite dyrare än de klassiska i plast som jag känner igen att mina föräldrar har ståendes i något skåp. En kaffe-tratt kanske kan bli vårt första steg mot ”riktigt” kaffe till våra gäster. :)

   De i glas tycks gå på ca 200-300 kr och rostfritt lika så, den här var ju annars väldigt snygg :)
   http://www.johnwall.se/sv/artiklar/bryggtratt-till-eva-stermosk.html

   Men kanske fungerar det lika bra med en sådan här billig variant även om den inte tycks anpassad för just kaffe.
   http://www.clasohlson.com/se/Tratt-Coline/34-8509

  3. K.A.L

   Svar till Fru Minimalist: åh så fiffig tanke att använda helt vanlig tratt! :) Precis just den från Clas Ohlsson har vi. Ska testa den nästa gång (med kaffefilter såklart) & se om det funkar lika bra som kaffe-tratt. Vore himla trevligt att kunna rensa ut ännu en plastpryl från köket!

  4. Anna

   Lyckas inte svara på inläggen nedan om kaffetratt. Men på TGR finns i porslin.

  5. K.A.L

   Tack! Ska gå dit & kika! Hoppas de har samma utbud i olika städer & det inte var för länge sedan du såg dem? Typiskt man kommer in på varu-tips när vi pratar minimalism men när det gäller något litet & fiffigt (i icke-plast) som kan ersätta en hel mojäng (kaffemaskin) känns det ändå lite befogat :)

 17. whitemaskgirl

  Inspirerande. Jag har i perioder haft väldigt lite saker, nu senast ett i princip tomt vardagsrum men har även vart (och är nog fortfarande, är till naturen en maximalist) en samlare av rang och släpat hem saker bara för att det är bra att ha. Men – micro har jag aldrig ägt, Tv har jag inte heller, hade ingen dator på två år (har en minut till bibblan och hemma använde jag smartphonen) tills jag fick en i julklapp. Ingen elvisp, har två handrivna istället, ingen hårfön eller kaffebryggare då jag också dricker te. Gar frystorkat kaffe till de stackars kaffedrickarna som letar sig in till mitt hem. Är i en utrensningsfas nu och försöker minska ner på ägodelarna och har som mål att ha ett tomt förråd!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tomt förråd? Imponerande! Om du lyckas måste du skriva ett gästbloggsinlägg hos oss om hur du gått tillväga, syfte och tankar etc. :) Lycka till!

 18. Hannah

  Hade en rensningsperiod för nåt år sedan och letar fortfarande efter nåt och slänga. :) Har tänkt mycket på om det finns prylar som jag kan använda till olika funktioner. Tex vattenkanna har jag inte, använder glas istället. Ingen äggklocka, har mobilen. Inte heller decilitermått, tsk msk, där tar jag på ett ungefär. Mm mm. Har däremot juicepress, våffeljärn och micro, som används flitigt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Just ja, glömde skriva dit vattenkanna. Vi använder också vattenglas eller en tillbringare istället, mindre växter vattnar jag då och då direkt under vattenkranen och låter dem stå och rinna av sig i slasken i bara innerkrukan.

 19. Marie

  Jag har ingen bil och så länge livet liknar det liv jag lever idag kommer jag inte att skaffa egen bil. Ett av de första aha-tillfällena för mig när det gäller saker som man kanske borde ha men som jag sällan använder var brödrosten. Den försvann ur mitt hem för något år sedan och snart kommer nog även smörgåsgrillen att gå samma öde tillmötes.

  Andra saker som ändrats är att jag knappt köper böcker längre utan lånar på biblioteket, läser böcker jag redan har eller lyssnar på storytel. Det har visat sig att det fungerar alldeles utmärkt för mig och jag kommer att fortsätta med det.

  Svara
 20. Anja

  Åh! Jag älskar min symaskin, visst den kanske inte används varje månad, men jag har lagat så många plagg med den! Nu står jag i valet och kvalet – skulle behöva köpa en mixer som kan krossa nötter då den jag hade gick sönder och jag gärna gör rawfood bollar… men det har inte riktigt blivit av att jag prioriterar att köpa en ny. och kanske lite platsbrist..?

  Svara
 21. ninja

  Skulle aldrig klara mig utan bil eller borrmaskin :D
  Däremot har vi inte tv, har inte haft på 15 år tror jag.

  Svara
 22. Irene

  Jag bloggade precis om att jag rensat bort assietterna från vårt hem, och i just köket har vi skippat mycket av sånt som finns i de flestas hem: elvisp, flertal kastruller ( räcker för oss med en liten och en större ), våffeljärn, micro o.s.v. Tycker det är oerhört skönt att inte ha en massa i skåpen ( även om fysiska platsen finns ) och just de där special-grejerna som bara har ett enda användningsområde undviker jag helst om det går. I övrigt har jag under de senaste tio-femton åren rensat bort hus, bil, kamera, skrivare, handväska, skrivbord, soffbord, byrå/förvaringsmöbler, alla böcker och ja, listan kan göras lång… skulle rensat bort ännu mera om vi hade en mindre bostad för här i lägenheten har vi tvärtom satt in en fusk-kamin och en spegel modell större samt valt att ha två soffor endast för att det annars skulle blivit så väldigt tomt, och åtminstone kaminen räknar jag som fast interiör som följer med bostaden vid en eventuell flytt ;-)

  Svara
 23. Peter

  hej
  kunde inte låta bli att börja skriva lite på ett svar, men det utvecklades mer än jag tänkte mig.
  Funderar på att höra mig för om att få vara gästbloggare. hur ser ni på det?
  jag har en tvist på ämnet som gör det mer spännande och mer komplext.

  Peter

  Svara
 24. Marie

  Vi har väldigt mycket elektronik prylar då vi både tycker om att spela dator och tv spel. Har varsin dator faktisk och både mixer (fått i present) och stavmixer som min sambo har haft nu i närmare 10 år snart. Många utav våra elektronik prylar börjar bli ganska gamla nu men de fungerar än då vi varje gång behövt köpa en ny har valt att köpa en av god kvalitet och gärna med flera funktioner som t ex har vi en kombinerad mackgrill/klämmacka/belgisk våffel maskin. Men de elektronik prylar vi har används flitigt.

  Jag saknar dock en bil och en symaskin. Är väldigt dålig kollektiv trafik där vi bor samt långt till det mesta. Symaskin tänker jag är en investering som görs för hela livet då du kan lagar kläder och sy upp saker av gamla tyger till andra saker tills den går sönder.

  Vad jag däremot försöker minska ned på är antalet burkar och köksprylar i övrigt. T ex har vi inget finporslin och jag har funderat på att sälja av vinglasen då ingen av oss dricker alkohol. Vi har heller inte några andra glas till annan alkoholhaltig dryck men det finns ändå saker som går att rensa. Det känns som att det aldrig tar slut att rensa. Framförallt ska jag anamma metodiken att ställa undan det i en speciell låda under ett halvår/år och seadn göra mig av med det då jag faktiskt har ångrat att jag sålt eller skänkt bort vissa saker.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Här har vi också skippat finporslinet och det som tidigare var ”fin bestick” är numera våra vardagsbestick. Vi funderar också på att göra oss av med våra champangeglas, även om vi visserligen dricker något i dem ca varannan månad, så behöver vi inte förvara 12 stycken i hemmet. :) Jättebra att ha att skåla i på midsommar eller nyår med ett större gäng vänner, men vi har inte haft någon sådan tillställning hemma hos oss på ett par år. ;)

   Det är klokt att ställa bort saker i en låda, vi kallar det ju tremånaderslåda eller tremånadersregeln, men vissa saker är det klokt att låta vänta längre än så för att exempelvis hinna passera fler årstider innan man säkert vet att saken faktiskt inte kommer till användning.

   http://minimalisterna.se/vi-testar-tremanadersregeln/

 25. K.A.L

  Gillar de här slags inläggen :) Minns ni hade ett liknande för ett tag sen & de får en att tänka till vilka prylar man faktiskt använder & inte. Håller med om att det handlar om vad som används frekvent & vad man skulle kunna klara sig utan alternativt låna/hyra vid ett fåtal tillfällen.

  Vi gjorde oss av med micro (skänkte bort till en släkting) för några år sedan men när vi flyttade fanns det en inbyggd i det nya köket. Vi trivdes utan, men nu när vi har en igen används den tyvärr flitigt. Känns mer hälsosamt att låta bli, men är man bekväm av sig är det lätt att maten slinker in i den där luckan…

  Bil är vi utan. För korta till medellånga avstånd är det elcykeln som gäller. Skaffade den pga ett trasigt knä (kan inte använda vanlig cykel) men den nya super-cykeln är ju lite mer mångsidig trots allt. Åker långt, är framme på nolltid & dessutom fräsht snustorr – perfekt till jobbpendling om avståndet inte överstiger ca 20-30 km? Har man barn som ska skjutsas till dagis kan man haka på cykelkärra. Till längre avstånd använder vi oss av buss/tåg.

  Jag lagar mkt raw-food så matberedaren & blender/mixerkannan används flitigt. Men jag insåg att råsaftcentrifugen inte användes så den åkte ut. Glassmaskinen vi fick i bröllopsgåva åkte ut (såldes) oanävnd i förpackningen.

  Symaskinen går varm, det klarar jag inte bara att låna. Borrmaskin fick vi nyligen, min fars gamla. Måste erkänna det tog lite emot att ta emot den, har klarat oss manuellt eller att låna hittills (vi renoverar aldrig, sätter upp tavlor/gardinstänger på sin höjd). Vi får se, den blir kanske nästa utrens-pryl? Verktyg är verkligen ett exempel på något som används sällan – önskar vår brf-förening kunde haft en verkstad där man lånar verktyg alt bara använder verkstadsutrymmet för att snickra på något. Så slipper alla ha egna kompletta uppsättningar som tar plats & dammas av en gång per år.

  Som singel var jag utan tv större delen av tiden & när jag hade såg jag mkt sällan på den. I princip bara om jag var sjuk & sängliggande! Men med sambon som senare blev make kom en större tv som ses på mer flitigt. Tyvärr. Samma där som med micron. Trivs jättebra utan men när den väl står där lockar den till att användas!

  Timer/äggklocka har vi också inbyggt i nuvarande köket men annars måste jag ha en separat. När jag går loss i köket blir det kladdigt ;) Vill helst inte kladda sönder mobilen!

  Ja, bra inlägg! Ska ta en till funderare över vad mer vi skulle kunna klara oss utan :)

  Svara
 26. fruminimera

  Vi har inte heller så många av de sakerna (tyvärr en bil) men äggklocka måste ju vara den mest värdelösa manicken?! Ofta är de dessutom extremt fula.

  Svara
 27. Gunilla

  Varför inte be en kaffesugen gäst ta med en kaffekokare? Jag dricker själv inte kaffe, men har insett att kaffedrickarna verkligen vill ha sitt kaffe, de har en tendens till att bli så gnälliga annars :-). Vi tog med oss kaffebryggaren till en fest nyligen. Slog i och för sig sönder kannan när jag skulle packa upp den här hemma, men det borde väl inte hända varje gång…

  Jag drog mig länge för att köpa en hushållsassisten, men den var verkligen ett superköp! Jag älskar doften av nybakat och tycker det är för tungt och kladdigt att knåda för hand. Dessutom gör vi ofta smoothies (ett tillbehör till assistenten).

  Svara
 28. Alexandra

  Har det mesta på er lista, dock ej micro eller smörgåsgrill (varma mackor gör vi i ugnen). Glass blir bra m elvisp. Kaffe gör vi i kaffepress fr Bodum, JA DET ÄR STOR SKILLNAD MOT SNABBKAFFE!!! Fonduegryta finnes o används ngn gång i mån. 2 bilar är ett måste där vi bor tyvärr. Klassisk Assistent är toppen om man lagar mkt mat till stor familj, bakar man bröd är däremot Kitchen Aid inget vidare. Assistenten står på bänken jämt. Symaskin är farmors 50 år gamla. Lagar ungarnas kläder, sonens brallor sönder efter max 2v. Grill, japp men har ju trädgård. Böcker – massor! Har svårt att tänka mig helt öppen planlösn då jag inte får plats m bokhyllor! Men för att få plats m saker jag verkligen vill ha gäller det ju att rensa bort allt annat. 6 pers på 135 kvadrat kräver rensning. Saker man gärna VILL ha eller som underlättar vardagen är ok även om man inte BEHÖVER ha dem. Och tom en Soda stream flyttade in för ett år sedan efter 7 års diskussioner ha, ha mot våra principer. ;-)

  Svara
 29. Cattis

  Jag tänker att någon av gästerna på era kalas kan låna ut en kaffebryggare till er vid just det tillfället. Så gjorde vi tidigare, jag dricker inte kaffe själv och min man dricker bara i sällskap med andra, så vi lånade.

  Svara
 30. Charlotte

  Fast det är ju ganska enkelt att vara utan saker om man istället lånar, hyr och äter hemma hos andra :-)
  Dock måste jag fråga – förutsatt att bilden är från ert kök, vad rättfärdigar en vattenkokare? Kan ju vara världens mest onödiga pryl (om man har en spis och gryta)…

  Svara
  1. ana

   haha tänkte exakt samma! vattenkokare drar även mer energi än en vanlig kastrull på spis samt att kastrullen kan man använda till fler saker än att bara koka vatten. Att ha en köksassistent och mixer etc gör ju att mycket av basmaten kan lagas hemma= spara pengar och bättre för miljön.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Minimalism handlar inte om att äga så lite som möjligt, utan att äga rätt typ av saker, det vill säga saker du faktiskt använder ofta och som förenklar just ditt liv. Som småbarnsfamilj och storkonsumenter av te använder vi vår vattenkokare ca 5-10 gånger per dag. Allt ifrån till att koka upp te och pastavatten, till att koka upp vatten till vällingen eller för att ´ koka/rengöra nappar. Vår spis drygt 10 år gammal och det tar betydligt längre tid att koka upp vatten på den än vattenkokaren. :)

 31. Charlotte

  Jo, fast på ett sätt så äger man ju inte ”rätt” saker om man lånar saker av andra…

  Svara
  1. Susanna

   Fast att låna av varandra är ju typ DET BÄSTA! Tänker att vi alla äger olika saker beroende på intressen, hobbys, livsstil med mera. Jag har saker som jag kan låna ut, t.ex. min symaskin lånar jag ut till kompisar ibland som själva inte äger symaskin. Slagborr däremot, har behövt en slagborr två gånger på åtta år, den har jag båda gångerna lånat från en bekants pappa som använder den något oftare hemma hos sig då han gillar att bygga/renovera och har allsköns verktyg. Bara för att man behöver något så måste man inte äga den saken. Jag ser det mer som att man bygger upp något slags bibblo fast med prylar man delar med sin familj och vänner. Istället för att tio pers äger varsin symaskin, eller varsin slagborr, som ligger och dammar i något förråd någonstans. Mer delade grejer! Mer byteshandel! Mindre ägodelar! :D Jag tror det kommer bli vanligare i framtiden. I min hemstad finns ett Sportotek där allmänheten får lämna in sportgrejer, t.ex. skidor, hjälmar, skridskor, fotbollsskor, allt möjligt i idrottsväg, och så får man låna utrustning. Funkar svinbra! Mer sånt!

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi är helt inne på samma spår som du! Delningsekonomins frammarsch får gärna gå snabbare och sprida sig inom allt fler områden. :)

 32. Charlotte

  Nej, inte alls men jag tycker det är fint att det finns för dem som det passar!
  Jag vill ha mina egna saker, sköta dem som jag vill- jag vill heller inte låna ut saker och jag lånar inte saker av andra heller :-)

  Svara
 33. Jonas

  En fråga till er minimalister som jag har funderat på är hur man bäst förvarar bröd? Tidigare har jag haft ett brödskrin, men det tar en himla plats på köksbänken. Skulle man kunna tänka sig någon form av vertikal förvaring i ett köksskåp?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Knäckebröd: I dess förpackning i ett köksskåp. Vi köper bara typ Wasa-sport-knäcke, den typen av förpackning tar ingen större plats i köksskåpet.
   Mjukt bröd: Det som ska användas i närtid i en påse i ett köksskåp, resten fryser vi in i påse i frysen och tar fram allt eftersom.

Lämna ett svar