Minimalisterna blir ännu fler!

Hör och häpna men det planeras utökning av minimalistfamiljen inom ett par månader. Om allt går enligt plan får Bebis Minimalist i början av sommaren en lillebror. För att skoja till det lite har vi valt att berätta mer om detta i intervjuform nedan.

Det här var väl inte särskilt minimalistiskt, hur tänkte ni nu?

Efter att ha rensat bort stor del av våra ägodelar kände vi att vi behövde en ny större utmaning och kunde inte motstå tanken på att bo fyra personer i vår tvåa på 60 kvm. Skämt åsido så har minimalism förstärkt vår insikt kring hur viktigt familjen och relationer i allmänhet är i livet. Dessutom hoppas vi att barnen får stor nytta av varandra resten av livet när de kommer så pass tätt.

För övrigt har antalet barn enligt oss inte något att göra med huruvida någon är minimalist eller icke-minimalist. Ett kul exempel är extrem-minimalisten Leo Babauta som driver bloggen Zen Habits och har sex barn.

Det kommer vara mindre än 17 månader mellan barnen, var det verkligen planerat?

Det här är den absolut vanligaste frågan vi fått de senaste månaderna och faktum är att graviditeten var så pass planerad som en graviditet kan vara. Att vi ville ha tätt mellan barnen var en av anledningarna till att Fru Minimalist bara var hemma drygt sju månader med Bebis Minimalist, då hon ville hinna tillbaka och jobba mellan barnen.

Något som däremot inte var planerat var att Fru Minimalist skulle byta jobb i januari. Det innebar också ett ”avslöjande” om graviditeten för hennes blivande chef redan i vecka 6. Det vill säga innan några papper var påskrivna och långt innan någon annan i vår omgivning visste eller anade något. Men det gick bra trots allt, ärlighet varar längst. :)

Vad blir de största utmaningarna?

Utan tvekan sömnen i kombination med att bo så pass litet som vi gör. Bebis Minimalist hade kolik under de första månaderna och skulle lillebror få samma kan det bli riktigt jobbigt eftersom ingen av oss har något extra rum att fly till för temporärt lugn och ostörd sömn.

Sen blir det som för alla flerbarnsfamiljer en utmaning att inte kunna bytas av och få pauser på samma sätt som med bara ett barn, särskilt under jobbiga och krävande perioder. Nu kan den ena ta hand om barnet medan den andra lagar middag, är på AW, går till gymmet eller skriver blogginlägg. :)

Vad är den långsiktiga planen gällande boende?

Tidigare skrev vi om våra tankar kring boende och i grova drag har det inte hänt så mycket nytt på den fronten. Vi har varit och kikat på ett par radhus och villor, blivit lite småkära i några objekt men även av olika anledningar avskräckta. Innan vi slår till på vår förmodligen livs största affär känner vi att vi måste landa i exakt vad vi vill ha samt var vi vill bo. Är det i hus eller lägenhet, hur långt kan vi tänka oss att pendla till jobb och hur långt från diverse bekvämligheter kan vi bo och ändå få ihop den nya vardagen.

Vi velar mellan att flytta i två steg, först till en större lägenhet i ett område vi tror att vi vill bo långsiktigt i, och därefter köpa hus där om området och pendlingen till jobb känns bra. Alternativet är att köpa radhuset eller villan direkt.

Vad har ni hittills konsumerat till nästa bebis?

Hittills har vi införskaffat en snuttefilt i ekologisk bomull och ett likadant mjukisdjur som Bebis Minimalist har men i annan färg, båda från Geggamoja som tillverkar sina plagg och accessoarer i ekologisk- och GOTS-certifierad bomull. Dessa saker har varit enormt uppskattade av Bebis Minimalist som alltid sover med den mycket minimalistiska och resvänliga snuttefilten :) samt ofta leker och kramar mjukisdjuret Doddi. Båda syns på bilden nedan.

När det gäller barnvagn så kommer vi skaffa en syskonvagn/dubbelvagn, tror oss ha bestämt oss märke/modell och håller i princip dagligen utkik på Blocket. I övrigt har vi i grova drag redan allt vi behöver.

Doddi med sin nya kompis.

Doddi med sin nya kompis.

Hur gör ni med föräldraledighet? 

Med Bebis Minimalist hade vi tänkt dela 50/50 och skola in henne på deltid vid cirka 13-14 månaders ålder. Men efter att ha läst forskning kring anknytning samt lärt känna henne beslutade vi att Herr Minimalist förblir hemma totalt ett år fram tills dess att Bebis Minimalist till hösten skolas in vid 18 månaders ålder.

Fru Minimalist som bara var hemma 7,5 månad med Bebis Minimalist och egentligen tyckte att det var för kort, kommer vara hemma längre nästa gång. Exakt hur länge och om det blir i en eller två omgångar får framtiden visa. Vår erfarenhet av barn hittills är att barnlivet är relativt svårt att planera. Vi kommer att följa våra hjärtan och magkänsla kring vad som blir bäst för familjen och barnen och för tillfället nedprioritera karriärambitionerna en smula. :)

Vad är ditt bästa tips för blivande tvåbarnsföräldrar för att lindra tvåbarnschocken som det pratas så mycket om? Och vad sjutton ska vi kalla Bebis Minimalists lillebror här på bloggen? :)

51 tankar kring ”Minimalisterna blir ännu fler!

 1. Anna

  Gratulerar! Så roligt att läsa den här nyheten!
  Vad ni ska kalla barnen här på bloggen? Storasyster Minimalist och Lillebror Minimalist, kanske. Eller bara Syster och Bror.
  Återigen, tack för läsvärd blogg, och lycka till med allt det nya!
  /Anna

  Svara
 2. Therese

  Grattis, vad roligt ☺️ Jag kan trösta er med att vår förstfödda hade kolik men inte nummer två, även om magen krånglade den med med inte på koliknivå.

  Svara
 3. Eva

  Grattis i förskott! :)

  Blir dock överraskad över att ni fått reaktioner om ”bara” 17 mån mellan. Det är ju rejält över ett år och de flesta brukar ju få en till inom 2-2,5 år så vad är grejen? Och att ens påpeka det?! Att fråga om det verkligen var planerat? Att man kan ifrågasätta om det är minimalistiskt, att fråga om föräldraledigheten?! Vilka frågor! Skulle inte komma på tanken att ställa en endaste av dessa frågor till blivande tvåbarnsföräldrar. Allt det där är ju privatsaker som föräldrar själva eventuellt tar upp.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag tror det är betydligt vanligare att få sådana frågor om det är tätt mellan barnen än om det andra barnet dröjer. Plötsligt blir det ju tydligt att det i alla fall inte varit något ”problem” att bli gravid, och då blir det mer legitimt att ställa frågan. Jag har en bekant som har tre barn på drygt tre år, där de har 10 månader mellan sina två första (och sedan 18 månader mellan barn 2-3) där vi kan prata tätt! :)

   Frågan om det är minimalistiskt har vi såklart inte fått av någon utomstående. :) Med att prata om föräldraledigheten, hur man väljer att dela upp den, hur olika par resonerar etc, det gör både vi och andra i vår omgivning. Kanske en generationsfråga? :)

 4. Evelina

  Grattis till Mini Minimalist! Jag har 18 månader mellan mina (idag 5,5 och 4) och det har då gått bra! Två blöj- och sovbarn ett tag, men på det stora hela lugnt och fint. En ett-åring ”kräver” inte så mycket – annat än trygghet och få vara med sina föräldrar/vårdnadshavare.

  Svara
 5. Anna

  Grattis det är ju alldeles underbart!!! Jag tycker att lillebror minimalist är ett fint förslag.

  Svara
 6. Matilda

  Grattis till utökningen av familjen! :-) Glöm inte att planera för en ordentlig långresa också under föräldraledigheten. :-) ;-)

  Svara
 7. Anna Ingrid

  Grattis! Vi har 21 månader mellan våra och så mycket till 2 barnschock blev det aldrig, vi hann ju knappt komma ur första bebistiden innan lillebror kom. Nu är dom 2 och 4 år och börjar bli rätt tajta syskon :) Lillebror bodde nästan konstant i bärsele på min mage de första månaderna. Så skönt att ha händerna fria när ett storasyskon finns i närheten. Det är väl mitt enda tips. Det och att bebisleksakerna blir ointressanta i rekordfart, bara storasysters grejer gäller….

  Svara
 8. ekomammaistan

  Grattis vad roligt!

  Vi har ju 23 mån mellan våra så det inte lika tätt men ganska tätt ändå. Jag tyckte att det var rätt tuftt första året men sen blev det bara lättare och lättare. :-D Vi bodde i vår tvåa tills lillebror var fyra månader och det som gjorde att vi flyttade var framför allt att vi bodde i ett sekelskiftshus utan hiss och en hög trappa direkt utanför porten, så det var stora problem med dubbelvagn, inte för att vi behövde ett till rum.

  Jag tyckte lillebror minimalist eller mini minimalist låter bra.

  Svara
 9. lyktahelenHelen

  Grattis!
  Jag tycker att Storasyster och Lillebror Minimalist skulle passa bra, Bebis Minimalist är ju snart inte bebis längre, så då passar det väl bra med ett nytt ”namn” på henne när Lillebror kommer.
  Jag tror att det är klokt att stanna hemma lite längre med Bebis Minimalist. Jag jobbar extra på förskola, en liten med bara 16 barn och där alla barnen är tillsammans, ibland och även om det är en superbra förskola med bra pedagoger och mysig stämning bland barnen, så märks det att de allra minsta (drygt 1,5 år) är väldigt små och nog hade mått bättre av att få vara hemma lite längre. Finns möjligheterna, vilket jag vet långt ifrån alltid är fallet, så skulle jag nog säga att det är bra om man kan vänta med förskola tills barnet är runt två år.

  Svara
 10. Malin

  Grattis! Tanken slog mig faktiskt nyligen vad eventuella syskon till bebis minimalist skulle kunna tänkas heta, men kom inte på något :) lillebror och storasyster är ju praktiskt, men jag är inte så förtjust i att barn alltid tycks få de titlarna på bloggar (och i verkligheten) så fort barn nummer två kommer. Miniminimalist och Lilla Minimalist kanske?

  Svara
 11. Ekot

  Grattis och lycka till!
  Kam man göra så lätt som mini-malist? Fast man vill kanske inte vara baby eller mini för alltid, Son och Dotter kanske? Hoppas på god hälsa för er!

  Svara
 12. H

  Grattis!

  Mitt bästa tvåbarnstips måste bli, som någon redan nämnt ovan, bärsjal och/eller sele. Om Fru Minimalist vill amma så rekommenderar jag varmt att lägga lite energi på att lära sig amma i sjal/sele, det gör livet mycket lättare om man kan få till det. Tipsar om bloggen babybaby.se för superbra amnings- och bära barn-tips.

  Annars har jag nog inget bättre tips än att bita ihop, hjälpas åt och hålla ut om/när det blir jobbigt. Min minsta är 7 månader och jag tycker att det blivit lite lättare nu, men jag har tyckt att det har varit sjukt jobbigt och emellanåt känner man sig riktigt otillräcklig. Men sen ser man hur barnen gläds åt varandra (vilket de faktiskt gjorde redan efter tre månader) och då är allt förlåtet och man blir bara genuint lycklig ända in i själen och det är så värt det.

  Lycka till med Lilla Minimalist och Mini Minimalist! Det ska bli spännande att följa er resa.

  Svara
 13. cl

  Fröken Minimalist och unge herr Minimalist, kanske? Passar fint till den inslagna banan – herr och fru – och namnen behöver inte bytas ut när barnen blivit äldre.

  Svara
 14. Annica

  Grattis! Jag har tre barn. Det är sex år mellan ettan och tvåan. Sen är det 17 månader mellan tvåan och trean.

  Varje barn är en förändring men jag tycker ändå att första barnet var den största förändringen. Syskon föds in i en familj som redan finns. Man är så mycket lugnare som förälder vilket smittar av sig på barnet.

  Jag minns att det var en intensiv tid då jag ständigt var trött men ändå glad och lycklig.

  Svara
 15. FarbrorFri (@Frivid42)

  Stort grattis!!

  Skrattade högt när jag läste detta. Man hade så klart kunnat ställa exakt samma frågor till oss som är sparsamma…”men barn kostar inte dem mycket pengar” men i realiteten så lever ju barn som vi själva lever. Vi har 20 månader mellan de två första barnen och sen 36 månader till trean. Tycker att tätare är bättre för då är de närmare varandra i sin utveckling vilket gör att man snabbare kan göra saker tillsammans som familj.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag håller helt klart med dig att tätt mellan barnen även borde ha fördelen att famljen snabbare kan göra aktiviteter etc tillsammans där samtliga kan delta på samma nivå. Sen om man har tre barn kanske äldsta barnet får vänta något år extra och sista barnet börja något år tidigare än majoriteten, om man exempelvis vill åka skidor ihop. Men hellre det än att alla inte kan/får vara med eller att familjen behöver dela upp sig på semestrar, lov etc.

 16. maria-muminmamman

  Grattis massor!! Vi har 20 månader mellan ettan och tvåan och 20 månader mellan tvåan och trean. Det kommer att gå jättebra, bara ni tar det lugnt och lever en stund i taget! Vi skulle inte ha klarat oss utan bärsjal/sele då både tvåan och trean var vagnvägrare nästan hela första året. Jag undrar bara varför vmi tycker det är bäst för er familj att sätta storasyster på dagis vid bara 1,5 års ålder och inte ha henne hemma istället?

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vi kommer vara hemma drygt 2 månader tillsammans med Bebis Minimalist när nya bebisen kommer. Sedan planerar vi att skola in henne på förskola (om vi inte mot förmodan inte flyttar i närtid till inskolningen, då får vi väl tänka om igen ;) ). Mycket för att jag som föräldraledig vill kunna fokusera på bebisen och inte behöva underhålla och stimulera en 1,5 åring på heltid också. Eftersom Bebis Minimalist ändå bara får gå ca 20 timmar på förskola när vi är föräldralediga, kommer det vara nog krävande de dagar eller halvdagar vi är tillsammans alla tre medan Herr Minimalist jobbar.

 17. Elin-kristen feminist

  Grattis!

  Vi ska också ha barn men vi kommer ha ganska exakt 4 år mellan våra och jag känner inte att det på något sätt är för länge emellan. Före mitt barn var 2 år så fick jag tungt att andas när folk ens på skoj föreslog ett syskon. Jag tror inte jag är typen som klarar att ”göra bort småbarnsåren snabbt” som det brukar heta, jag är klarar nog bara en bäbis åt gången (ja tvillingar ger mig mardrömmar). Det roliga med att ha lite längre emellan är nog att min dotter är medveten om hon ska få syskon och pratar och funderar på vad det innebär. Inte tror jag allt kommer bli lätt som en plätt men hon är glad över att få bli storasyster och hon gillar bäbisar. Liksom minimalisterna är det en pojke för oss denna gång.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Stort grattis till er med! :)

   Det är ju väldigt individuellt när man själv känner att det är dags för syskon. Jag har också vänner som sagt precis samma sak som du och velat vänta, få tillbaka kroppen, bli mentalt redo och hinna njuta av var och ett av barnen i taget etc. Och så har en annan bekant som har 3 barn på 3 år (utan tvillingar! ;) ).

   Jag har själv inga syskon i nära ålder utan det är 6 respektive 11 år emellan, så har aldrig haft någon nära syskonrelation då vi alltid haft olika intressen och varit i olika livsfaser. Det är väl inte helt ovanligt att man vill försöka ge sina egna barn det man själv aldrig fick. ;)

   Det du är inne på med att ”göra bort småbarnsåren snabbt” är faktiskt den enda negativa biten jag kan se med att få två barn tätt om det sedan inte skulle bli några fler barn. Då försvann ju de här härliga småbarnsåren, föräldraledigheterna mm så snabbt!

   Bebis Minimalist pussar på magen varje dag, och vill dra upp tröjan, så på något sätt har hon trots sina ynka 13 månader luskat ut att det är något speciellt där inne i den stora magen. Vi skojar om att hon aldrig kommer vara så snäll mot lillebror som när han låg i magen. ;)

 18. Händelsevis

  Åh så roligt! Grattis till er!
  Strunta i vad folk säger om förskolan, gör som ni tycker är bäst för er! Vissa barn tycker ju det är toppen att börja förskolan när de är 1,5. Kanske särskilt om det finns ny bebis hemma och mamma/pappa har händerna fulla.

  Svara
 19. Rebecka

  Stort grattis! Alla barn är så olika. Min ena son var en riktig skrikhals men den andre sov mest hela tiden. Har lite mindre än 17 månader mellan mina killar som nu är 11 och 12 år. Visst var det ganska intensivt när de var små framförallt för att den äldsta var väldigt aktiv men de har och har haft så mycket glädje av varandra att jag absolut inte önskar att de haft större åldersskillnad. Ur minimalistisk synvinkel så har de oftast haft samma intressen, mest gemensamma leksaker och delar också rum. Det har även varit smidigt att det som har rensats ur storebrors garderob under många år fått flytta över direkt till lillebrors. Nu har de i princip samma storlek så det funkar inte så bra att ärva längre och de har mer sina egen smak dessutom.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Kul att höra att du är nöjd med att fått barn så tätt. Vi hoppas på att få en liknande upplevelse och att de ska få mycket nytta och nöje av varandra resten av livet.

 20. Lisa

  Grattis :-)

  Har två barn med lite mer än två års skillnad. Ingen direkt tvåbarnschock men var inte riktigt beredd på att det skulle bli så pass mycket syskonsvartsjuka, minsta fyller snart ett och det utdelas fortfarande många tjuvnyp…

  Svara
 21. fruminimera

  Stort grattis!

  Är själv ”bara” på första barnet, men fick många varningar från självutnämnda experter om hur jobbigt det skulle bli. Samma sak var det där jag skaffade fritidshus, och samma var det när jag skulle köpa hund. Men hittills har inget av detta varit så jobbigt som andra förutspått och skrämt upp mig med, så jag tror inte det är värt att vara nervig inför någon tvåbarnschock. Ni kommer få en fantastisk tid med två småbarn! :D

  Svara
  1. Elin-kristen feminist

   Jag tror att det delvis beror på vilka barn man får och på ens egen personlighet. Vissa har lätt att hantera att ha två barn och andra har det inte. Vänner till mig fick ett första barn som åt på bestämda tider, sov bra i egen säng från start, sov hela nätter tidigt och de var övertygade om att det bara vara att göra ”rätt” så var det lätt med barn. Barn nummer två visade sig dock vara ett mycket krävande barn som krävde konstant kroppskontakt, sov väldigt lite och blev lätt uppjagat och skrek länge varje gång det blev uppjagat. De fick som en kris över vad de gjorde ”fel” när de i själva verket fått ett barn med helt andra önskemål och krav jämfört med det första barnet. Många hade nog insett detta tidigare än vad mina vänner gjorde, att barn är olika, men för dem som var säkra på att de hade formeln för ett lyckligt liv blev det en stor chock.

   Jag kan tänka mig att jag som freestylat mitt föräldraskap ganska mycket så tror jag åtminstone att jag borde kunna hantera barn nummer två lättare än dem, men den som lever i juli får se…

 22. K.A.L

  Stort Grattis! :)

  Mellan mig & min ena bror skiljer det 361 dagar och vi har alltid varit de bästa vänner. Pseudotvilling heter det har jag för mig när man kommer tätt (men ingen aning var tidsgränsen går för tätt!). Det var lite tufft för min mor har jag förstått men för egen del hade vi alltid varandra. Så stort grattis till era barn också! :)

  När jag låg i magen berättade min mor flitig om bebisen som var på väg i positiva ordalag för min bror. Inte alls bortslösad energi, barn förstår mer än man tror, det var jättebra förberedelse att vänja honom vid tanken på att förändring var på väg & de positiva aspekterna av förändringen. Det blev pussar på både mage och bebis :) så lillebror kanske inte alls förbrukat all syskonkärlek än!

  Ang namnförslag tänkte jag spontant också Mini Minimalist! Men om ni vill passa på att byta ut nuvarande Bebis Minimalists namn också kanske bara Syster & Bror Minimalist (utan ”stora” eller ”lille” framför)? Så är ni förberedda också om ett tredje syskon följer! Så får han eller hon bli ”lilla”? ;)

  Svara
 23. Hanna

  Grattis och lycka till! Eftersom ni redan kallar er som ”löjliga familjerna” bör barnen kallas Fröken Minimalist respektive Unge Herr Minimalist, tycker jag

  Svara
 24. Ekomorsan

  Stort grattis till det väntade tillskottet i minimalistfamiljen!! Vi har ju lite drygt 16,5 månader mellan barnen och jag är jätteglad att det blev så. Precis som att få barn tätt har sina fördelar har säkerligen att få barn med större mellanrum sina.

  Jag önskar er all lycka och välgång!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack så mycket! :)
   Vad kul att ni också varit nöjda med att ha tätt mellan barnen! Den enda negativa jag kan se är att småbarnsåren och föräldraledigheten försvinner väldigt snabbt. Men det kanske är därför många skaffar en sladdis. ;)

 25. Ella

  Grattis! Vad roligt! Gillar er blogg och kommer också att bli förälder för andra gången i sommar. Så det blir kul att följa er resa! Har också varit på olika bostadsvisningar men landat i att bo kvar i lägenhet, utvärdera och se hur det blir med två barn. Känns inte särskilt lockande med utökad pendling just nu.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Grattis till er med! :)
   Håller med om att längre restid inte lockar alls, men jag kommer nog gå ner i tid efter föräldraledigheten. Att ”bara” behöva pussla med tidigare morgnar mm under fyra dagar känns lite mer motiverande på något sätt. Och tycker det positiva med de hus vi kikar på, som lugnare och mer barnvänligt område, ha personer i närheten som vill bo kvar i området, få en liten egen gård att leka och rasta barnen ute på, mm, börjar locka mer än att bo nära stan etc. Särskilt nu när Bebis Minimalist blir större och familjen blir större. Men som vi skrev, vi räknar med att bo kvar några månader upp till ett år i vår tvåa.

 26. Mikaela

  Grattis!!! Är lite sen, läser ifatt!
  Tvåbarnschock vet jag inte om vi fått…Har 18 månader mellan våra. Tycker den chocken kom mest med första barnet när man plötsligt inte hann göra några vuxengrejor förrän på kvällen, kanske. Nu är ni ju vana vid det redan! Men när man har två blir det plötsligt som semester när man bara har ett!
  Lycka till med allt!

  Bra tips vi fick av en barnmorska! När erat barn ska träffa bebisen för första gången, låt den ligga själv och ni som familj tittar på bebisen tillsammans

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack för bra tips gällande mötet med den nya bebisen. :) Har även funderat på om vi ska komma hem med bebisen när Bebis Minimalist är hemma, eller om det är bättre att Bebis Minimalist kommer hem till bebisen (efter att ha varit ute på promenad eller i lekparken, typ).

 27. Agata

  Heheh vi bor 4st i en etta på typ 35kv (plus 20kv terass) går alldeles utmärkt! Heja er! (Våra är 2,5år och 3m)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Åh, då blir jag väldigt nyfiken på att fråga hur ni sover? Det är framför allt sömnen vi är lite nervösa för, kanske framför allt eftersom Storasyster Minimalist hade kolik så vi vet hur jobbiga kvällar och nätter kan vara med bara en bebis i liten bostad ;) Storasyster Minimalist 14 månader vaknar ca 2-4 ggr per natt och sover minst halva natten i vår 160 säng. Fungerar utmärkt nu, men att samtidigt ha en nyfödd som ska amma ett par gånger nattetid i samma säng känns trångt.

Kommentera