Minimalisterna blir fler!

Likt ett företag som efter ett par bra år expanderar och anställer fler, har vi efter ett par riktigt goda år tillsammans bestämt oss för att det är dags att utöka storleken på minimalistfamiljen.

Det är nämligen så att en ny liten minimalist gör oss sällskap i början av nästa år om allt går enligt plan, vilket ska bli fantastiskt spännande och roligt! Vi kommer inte bli en bebisblogg men naturligtvis kommer vi att skriva om minimalism i kombination med att ha barn eftersom det blir en del av vår vardag. Det ska bli oerhört intressant att se om vi kan leva minimalistiskt trots en extra liten familjemedlem som kräver mer saker och prylar allt eftersom tiden går.

Vi räknar med att bo kvar i vår tvåa på 60 kvm under åtminstone Fru Minimalists föräldraledighet men kanske även betydligt längre beroende på hur det känns och hur bostadsmarknaden utvecklar sig. En hel del förändringar har redan gjorts i hemmet för att skapa smartare förvaring samt göra plats för den nya familjemedlemmen, vilket vi kommer att berätta mer om nu i efterhand i kommande blogginlägg.

Utöver förändringar i hemmet var Fru Minimalist efter sommarsemestern i behov av gravidkläder och även dessa har hållits hemliga från in- och utlistorna men kommer att redovisas nu i oktober istället. För er som är nyfikna kommer ett separat inlägg om gravidgarderoben redan i nästa vecka. :)

Med första barnet är allt nytt och spännande, man har intresset och dessutom tiden att botanisera bland bebissaker i butiker och på nätet på ett annat sätt än jag inbillar mig att man har med eventuella ytterligare barn. Fönstershoppingen har därför fått sig ett uppsving och det gäller att tänka till både en och två gånger, för en nyfödd behöver ju faktiskt egentligen inte så mycket saker och gravidgarderoben behöver inte vara i närheten av lika stor som den ordinarie.

Trots detta blir det ju en hel del som ska införskaffas relativ snart för att slippa lägga tid och energi på att ta sig till butiker första tiden efter att den nya levererats. Vi har dock turen att ha var sitt syskon samt en hel del vänner som redan har barn, vilket gett oss möjlighet att få saker som barnsäng, bebiskläder, babyskydd och diverse andra bebistillbehör. Det verkar som att många är ovanligt duktiga på att göra sig av med just bebissaker och dessa hamnar lämpligt nog i vår ägo nu. Det är en utmaning att våga tacka nej, rensa och enbart välja ut de saker som vi verkligen tror oss behöva.

Vad är ditt bästa tips för att lyckas leva minimalistiskt innan och under den första bebisfasen?

58 tankar kring ”Minimalisterna blir fler!

 1. Emma

  Nämen grattis! Fantastiskt roligt!
  Mitt tips är att få barn för tok för tidigt, då hinner man inte köpa nåt;) min son föddes akut i v31. Vi hade ingenting! Men inget behövdes:) alla kläder va ändå förstora. En filt räckte och han sov i en gammal sockerlåda eller i vår säng första tiden.
  Bärsjal och bärsele va ett måste!
  Selen, en patapum köpt på tradera för 300kr bär jag honom fortfarande i nu 3,5 år senare :)
  Lycka till!!!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack så mycket!
   Haha, vi hoppas, trots ditt tips, att vår bebis trivs så bra i magen att hon åtminstone håller sig där nästintill bf :)

 2. ekomammaistan

  Men grattis, så himla roligt!

  Mitt bästa tips är att bida er tid och se vad ni faktiskt behöver. Alla bebisar är olika och föräldrar med, vissa hävdar bestämt att vissa saker är ett ”måste” medan andra kanske inte alls använt samma saker. När jag tänker på vår första bebistid och vad vi hade för behovssaker då så är det bara vagn, bärsele, kläder, en filt som är de måsten jag kan komma på (och amningsinlägg för mamman). Plus att vi använde tygblöjor som faktiskt är enklare än det låter. Babygym och babysitter minns jag också att vi använde en del, babysitter var mer poppis till den ena och babygymmet till den andra. Men som sagt, bebisar behöver inte så himla mycket (och jag skrev nyligen ett inlägg om hur lite leksaker våra barn faktiskt leker med så jag tycker att det gäller även uppåt i åldrarna).

  Samtidigt är det ju bra när det går att få ärva saker och då kanske det är dumt att välja bort lite för mycket för att sedan upptäcka att ”oj, det här behövde vi visst” och typ hasta till Ikea…dumt både för ekonomin och miljön. Så hoppas att ni kan hitta en balansgång.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag har också hört att alla bebisar är olika och vissa sover exempelvis bara i vagnen och vill inte vara i bärsele, medan andra ratar vagnens liggdel och vill bara bäras runt och vara nära. Så visst är det svårt att optimera innan man vet, vi får helt enkelt prova oss fram och vi är ju åtminstone vana att sälja saker på Blocker/Tradera i värsta fall :) Så länge man inte köpt saker utan ärvt/fått så känns det lite bättre om det skulle bli liggandes oanvänt. Det vi köper nytt är mer ”säkra” saker som barnvagn, något mjukisdjur och eventuellt något klädesplagg.

   Jag är väldigt nyfiken på tygblöjor. Åtminstone att använda de dagar man mestadels håller sig hemmavid och inte är på besök, ute etc. Kanske kan hitta något inlägg kring detta på din blogg?

   Ditt inlägg om leksaker förtjänar helt klart uppmärksamhet då jag själv fann det intressant :)
   http://ekomammaistan.wordpress.com/2014/09/30/basta-leksakerna/

  2. ekomammaistan

   Du kan absolut hitta inlägg om tygblöjor på min blogg. :-D Och kul att du gillade inlägget om leksaker.

   Jag vill ändå tipsa om att köpa barnvagn begagnat. Vi har haft ett flertal vagnar (då vi dels haft behov som varierat men också då vi testat oss fram), men de flesta har vi både köpt och sålt begagnat. Om du har lite tid att sätta dig in begagnatmarknaden av barnvagnar så går det att göra väldigt bra köp.

 3. M

  Grattis!!! Jag kommer hålla mig uppdaterad här som vanligt! Vi väntar vår första i mitten på mars. Än så länge så är vi långt ifrån att fundera på vad som behövs, förutom att jag har börjat på mönstret till ett lapptäcke att ha som mysfilt på golvet. Efter att ha läst en hel del så har jag förstått att det är bäst att ta det efterhand. Men jag börjar bli sugen på att införskaffa någon/några första body’sar i neutral färg. Först hade jag tänkt att vi enbart skulle låna inom släkten men nu har jag tänkt om. Dels i och med att vi bor långt ifrån varandra och jag är orolig att vi inte ska ha möjlighet att lämna tillbaka dem ifall de skulle få sin nästa tätt inpå. Men också i och med att det är första barnet och vi har tänkt oss fler så skadar det inte att ha några egna som kan ärvas inom vår lilla familj.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Åh, vad kul och spännande att ni också väntar barn i samma veva, grattis även till er! :)

   När det gäller kläder har vi tänkt ”inventera” vad vi får av släkt och vänner nu under oktober/november och sedan köpa det vi eventuellt saknar när vi är lediga i december. Vi kommer i princip inte ta emot något vi bara får låna om det inte är ett specifikt plagg eller sak, som en overall eller Baby Björn etc, det känns för krångligt att hålla koll på vilken body eller mössa som lånades från vem. ;)

   Jag resonerade dock lite som ni vad gäller gravidkläder, jag kan lika gärna köpa ett par nu eftersom jag förhoppningsvis blir gravid igen i framtiden och då behöver dessa kläder igen ;) Men mer om det i ett kommande inlägg.

 4. Händelsevis

  Åh vad underbart! Hjärtligt grattis!
  Lite kläder, en bärsjal och amninginlägg klara man sig långt på!
  Vagn om man vill och babyskydd om man inte vill hyra. Några filtar och sen är man i hamn!
  Inget utom amningsinlägg, blöjor o kläder behövs egentligen innan barnet kommit. Allt annat kan man skaffa när det behövs. Särskilt om man råkar bo i Sthlm :-)
  Lycka till och njut av graviditeten!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack så mycket och jag försöker verkligen njuta av graviditeten som du skriver, men tiden bara springer iväg ändå! ;)

   Och tack för tipsen, man behöver nog som sagt färre saker än man tror. Vi blir kanske ”överkittade” till första barnet nu när vi får en hel del via släkt och vänner, så får vi dra lärdom och vet bättre till ett eventuellt framtida syskon ;)

 5. Snålcoachen

  Men vad härligt, grattis!! Det är stort! Jag ser verkligen fram emot kombinationen bebis-minimalism eftersom de allra flesta verkar resonera precis tvärtom. Jag tror att det fungerar lite så här, att få barn anses vara Sveriges finaste hobby och då vill folk ha ALLA tillbehören. Ridsport eller golf och alla dess prylar kan slänga sig i väggen i jämförelse. Detta har givetvis babyprylsåterförsäljarna snappat upp och försöker skapa en massa onödiga behov med saker som faktiskt inte alls behövs.

  Ser att ni fått en del smarta tips redan men vill tillägga att babynest är en smart pryl eftersom det blir lätt att flytta sovande bebis utan att behöva lyfta den och därmed riskera att väcka barnet samt att den har skyddande kanter så att bebisen inte kan ramla ur. Min yngsta var e x t r e m t lättväckt när man tog i honom under första året så jag talar av egen erfarenhet.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack så mycket, vi tycker också att det känns stort, men enbart på ett positivt sätt förstås! :)

   Det ligger nog mycket i det du säger. Som förstagångsförälder vet man ju heller inte vad som behövs eller hur det kommer att bli, så bäst att kitta upp sig så man är redo för ALLT tänkbart som kan hända. Man är nog en ganska lätt byte för babyprylsförsäljarna genom att man vill sin bebis bästa, bygga upp någon slags trygghet och känna sig mentalt redo för allt främmande som komma skall.

   Bra tips med babynest, vi kommer eventuellt få ett sådant från en vän vilket vi tänkt tacka ja till.

 6. S

  Så roligt, grattis!
  Och visst är det svårt att säga nej till fådda och ärvda bebisprylar och -kläder ;) Vi tog emot allt vi kunde få ifrån släktingar med äldre barn och slapp på så vis köpa både vagn, babyskydd och bärsele (vilket var bra när det gäller bärselen som inget av våra barn har gillat).
  Precis som flera skrivit om här i kommentarerna så är det i många fall helt onödigt att köpa prylar innan de verkligen behövs. Det är nog mitt bästa tips!
  Babynest fixade vi med ett par ihoprullade påslakan. Funkade fint för oss. Skötväska ångrar jag att jag köpte, borde satsat på en rejäl ”vanlig” väska istället som då också skulle kunna användas nu när barnen är större och skötväskan blivit överflödig. Vi köpte också en dyr örontermometer som inte fungerade ens hälften så bra som en vanlig termometer.

  Finns ju även många böcker, tidningar och forum som handlar om bebisar och föräldraskap. Vi har lyckats undvika de flesta av dessa och klarat oss bra trots det! (Trotsåldrar och utvecklingsfaser kommer ändå) ;-P

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag känner också att det känns okej att säga ja till mycket för att sedan kunna rensa, slänga eller sälja vidare när man vet vad som verkligen behövs för oss och vår bebis. Amningskudde och bärsele är exempel på sådana saker, vissa älskar dem medan andra inte alls tycker det fungerar för sina bebisar.

   Som jag tidigare skrivit i inlägget nedan så hänger ju jag på biblioteket en hel del numera och har därigenom lånat diverse bebisrelaterade böcker. Det är ju sådant som är roligast att läsa nu innan man får första barnet, sedan ”kan” man ju det där ;)
   http://minimalisterna.se/biblioteket-konkurrerar-ut-lasplattan/

 7. Bella

  Stort grattis till tillökning i minimalistfamiljen!

  Jag försökte verkligen reducera i inköp då jag bodde hemma, hos mina föräldrar, när jag fick barn. Det viktigaste är att barnet behöver mamma, pappan i början… Närhet. Mitt barn spenderade sina första månader hos mig, på mig i en bärsjal. Amningsplagg o lite bebiskläder. Några mjuka mysiga tunna filtar. Ett ställe att byta blöjor och en sovplats för barnet. Mitt barn sov i vagndelen första månaderna.
  Vänta med att ta emot, köpa allt ni inte behöver just nu… Det tar ju några månader innan man har användning för det mesta.

  Jag tyckte det var lätt att hålla det minimalistisk första året men sen kom leksaksexplosionen…

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack för grattishälsningen och för bra tips! :)

   Det känns dock ganska skönt att få sakerna nu innan när vi ändå har tid att sortera ut vad vi får, tvätta det som behöver tvättas etc och identifiera om det är något vi tror oss sakna som vi eventuellt kommer behöva köpa sedan. Men jag håller helt klart med dig om att det kan vara värt att avvakta för att se om behovet faktiskt uppstår eller om man löser det på annat sätt.

  1. Fru Minimalist

   Intressant, tack för tipset! :)
   Jag är också inne på nappflaska i antingen glas eller metall. Visst recensenter tycker att de i glas är så tunga för barnen att hålla i själva när man kommer dit, men å andra sidan syns ju allt tydligare i glas, att flaskan är ren och hur mycket som är kvar etc.

 8. spartankar.com

  Kul!
  Det är djungel som man måste gå ut utan att köpa allt.
  Vissa märke är dyra men av kvalitet och bra andrahandsvärde. Andra är billiga och tål inte tvätten.
  Men det första året behövs ingenting av jätte bra kvalitet. Det är mest föräldrarskläder som behövs tvättas ofta. :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ja, det är verkligen en djungel att vandra igenom :) Och vi har nog insett redan nu att vi kommer ha vissa saker som vi efteråt kommer kunna göra oss av med. Men det beror ju så mycket på hur barnet är, ett kräkbarn eller inte, ett som bara vill sova nära eller kan ligga i babynest eller säng tidigt, som vill bli buret eller bara åka vagn etc… Man vet ju inte vad man beställt förrän man fått leveransen :)
   Och eftersom vi får en hel del gratis nu så blir det lite till att tacka och ta emot, men ändå försöka rensa det som är överflödigt bland framför allt ”leksaker” och ”bra att ha-saker” som vissa pockar på en.

 9. Onkel Tom

  Vad kul. Grattis!

  Det här är ett område som jag får säga att jag har lite erfarenhet inom :)

  Några råd är:

  1) Sätt inte för hög ambitionsnivå i början. Det är så lätt att tänka på allt. Vagn för handling, löpning och sova ute. Bilbarnstol. Skötbord. Badbalja. Bärstol. Barnstol osv. Sanningen är den att allt inte drar igång med den farten. Ni hinner identifiera behoven. Ni hinner köpa det som behövs när det behövs. Det gäller även bostaden faktiskt!

  2) Barn är inte prylar. Första barnet var det roligt med sittkuddar, hoppgungor, gåstolar osv med men det vi sålde av det efter barn nummer två och för tre och fyra har det inte varit på tapeten alls. Det gäller faktiskt så fundamentala saker som barnvagn också. Vi har helt enkelt minskat på antalet prylar.

  3) Var inte för praktisk och smart (För vissa blir det prestige i hur duktig förälder man kan vara). Det kommer finnas erbjudanden om kläder i storlek 98 och 104. Vinterskor på vårrea och den knappt använda Polarn & Pylarn overallen i nästa år storlek. Det blir lätt lagringsparty av det hela, i synnerhet om ni börjar tänka att ni ska spara urvuxet till nästa bebbe. Om ni inte använder barnet som en statussignal med fina kläder så finns få ekonomiska skäl till att inte köpa prylar precis när dom behövs eller endast acceptera erbjudanden om saker/kläder från omgivningen som kan användas i morgon.

  4) Om ni någonsin tycker att ni sympatiserar med inlägg på familjeliv.se, ring 112.

  Svara
  1. Snålcoachen

   Hahahahahaha, punkt 4…helt underbar! Kan inte sluta skratta. Tack för något av det roligaste jag läst på mycket länge.

  2. Fru Minimalist

   Tack för dina fina och roliga råd! :)

   Man får kanske också inse att det med första barnet får blir lite ”trial and error” även om man försöker läsa på och ta till sig av alla tips och råd. Bebisar är ju trots allt individer och vi vuxna fungerar också på olika sätt och har olika förutsättningar.

   Haha, jag har förstått att man inte ska hänga på Familjeliv även om jag upplever att man alltid får träffar där oavsett om man googlar på resor, sjukdomar eller något gravid/barn-specifikt :)
   Har en vän som sade något i samma stil som du, att om hon googlade en gravid/bebis-åkomma och hamnade på familjeliv så lade hon ner, stängde av datorn och gjorde något annat istället för att börja läsa svaren ;)

 10. Yvonne

  Härligt ! Stort grattis till er. Instämmer med er andra. Efter 4 barn vet jag :) att man behöver mycket färre saker än man kanske tror i början.

  Svara
 11. Rebecka

  Stort grattis, vad roligt! Tänk, jag hade det på känn… förut har jag för mig att du har skrivit ”om/när vi får barn”, nu var det ”när” i något inlägg. Vi fick massvis med kläder, leksaker m.m. till sonen, vi har tackat och tagit emot och har rensat desto mer i efterhand (mycket var inhandlat på loppis från början så vi hade inte alls dåligt samvete över att skänka vidare) och babygymmet är utlånat till bebis nr 2 i rad i bekantskapskretsen efter vår son (som nu är 3,5 år). Vi har någon bok om barns utveckling, men allt har liksom fallit på plats med tiden, jag tycker verkligen det är mycket man inte behöver (inklusive leksaker). Tänk också på att släktingar verkligen gillar att köpa kläder och grejer till nyfödda, så det är ingen idé att gå och köpa en massa själv. Vår son föddes några veckor för tidigt och i min gamla hemstad (hoppsan) så vi hade ingenting med oss (jag saknade innetofflor efter förlossningen), men familjen kom till sjukhuset med bebiskläder. Vi fick låna ett babyskydd för att åka hem. Allt ordnar sig! :) Hoppas du mår toppen, fru minimalist! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Precis som du tipsar om så har vi avvaktat inköp av kläder. Vi räknar med att få en del begagnade kläder nu innan, men även i present då leksaker känns som något barnen får först senare.

   Tack så mycket, jag mår toppenbra! Om man bortser från eksem i ansiktet, lite foglossning och trötthet, men det gäller ju att fokusera på allt det roliga och fantastiska med graviditeten istället! :) I likhet med när er förlossning inte blev när, där eller kanske så som ni tänkt er från början. Det gäller bara att ha rätt inställning så ordnar sig allt! :)

 12. Bo

  Föga förvånande :), och all lycka till er! Ni har redan imponerat ordentligt med er välskötta blogg. Jag hoppas därmed att ni får tillfälle och lust att då och då fortsätta skriva.

  Svara
  1. Bo

   Edit; ni frågade efter tips. Värsta faran enligt min mening för en minimalistiskt fungerande familj är lika välmenande som oförstående blivande far- och morföräldrar. Barn behöver kärlek och tid, men inte så mycket prylar. En visp med pappa elker mamma i köket är roligare en bilbana elker ett dockhus eller för en liten kotte.

  2. Fru Minimalist

   Tack så mycket! :)
   Gällande mor- och farföräldrar så kan jag verkligen förstå vad du menar. Det räcker med att kolla runt i våra egna släkter för att se avskräckande exempel ;) Vi ska försöka vara tydliga redan från början med vår inställning till plastleksaker och prylar. Jag tror det är bättre att vara ärlig och tydlig, än att försöka gömma, smussla och göra sig av med saker ”bakom ryggen”.

 13. Amelia

  Grattis!!! Jag trodde först att inlägget skulle handla om hur minimalismen spred sig som en löpeld över världen eller någonting dylikt, så jag blev väldigt förvånad. ;) Jag har tyvärr inte några bra tips när det kommer till bebis- och barnminimalism, då jag varken har eller rör mig i närheten av barn. Men det ska säkerligen gå bra, ni verkar ju ha huvudena på skaft. :)

  Svara
 14. Amanda

  Grattis! Mina tips är: rapsolja och zinksalva räcker långt vad gäller husvård. Vi använder inte tygblöjor men tvättlappar i tyg (20 st). Jag tror inte det gör någon skillnad eftersom tvättmaskinen blir ens bästis. Satsa på någon bra bitleksak, någon napp, nappflaska och ett par ombyten. Bärsjal använder vi i mängder. Leksaker behövs i princip inte alls. Nu när dottern är 1,5 har hon något gosesjur och docka men annars har hon fått en petflaska med diskmedel och vatten i. Kläder är svårt att säga i och med att barn är olika vad gäller kräkningar osv. Second hand och arv är toppen till små. Det ska bli spännande att följa er minimalistiska livsstil med en bebis!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack för alla dina bra tips!
   Jag är nyfiken på att använda tygblöjor vid vissa tillfällen så ska läsa på lite mer kring det. Tvättlappar känns betydligt bättre än våtservetter så länge man är hemmavid och byter på den lilla. Jag ska hålla utkik efter bra tvättlappar, har du några tips?

  2. Amanda

   Vad gäller tvättkappar har vi köpt enkla små av ekologisk bomull. De har varit mjuka och sköna. Vi har faktiskt under hela tiden använt de ute också men vårt barn varken kräktes eller bajsade ofta. De kan bli lite sträva av tvätt men då funkar lite olja för att mjuka upp dem.

 15. gurris

  Grattis!
  Faktiskt så behövdes inte i närheten av de prylar vi införskaffade. Spjälsängen stod orörd eftersom vi delar säng. Bebisklädhögen var alldeles för stor, de små storlekarna avverkades snabbt och en del plagg användes bara en gång, en del ingen. Bästa köpet är helt klart en ergonomisk sele att bära barnet i (alltså inte babybjörn utan ergobaby, manduca och liknande)

  Stort lycka till, en härlig tid väntar er!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack så mycket, vi ser verkligen fram emot en härlig bebistid! :)

   Vi har hört från flera vänner att spjälsängen stått orörd och i vissa fall till och med packats ihop efter någon vecka då den ändå inte användes och bara gjorde sovrummet väldigt trångt. Vi får se vad vi får för bebis och hur hon föredrar att sova, vi kommer nog trots det ha både ett babynest och en spjälsäng på plats till att börja med. Ibland måste man lära av sina egna misstag ;)

 16. Anna/notonmusic

  Oj, vad mycket kloka råd, instämmer med alla, inte mycket som behövs första tiden. En tioliterskastrull mitt på bordet är perfekt som barnstol när bebi börjar kunna sitt upprätt med hjälp av kuddar! Alla ser bebi – bebi ser alla! Perfekt på släktkalas! Grattis och kram :-)

  Svara
 17. DilliePuff

  Oh vad kul! Grattis! Jag kan tyvärr inte bidra med några tips, då jag inte har barn. Men förhoppningsvis blir det i framtiden, så ska bli jättekul att följa er :)

  Svara
 18. Ann-Christin

  Grattis – jäätekul! Ni har fått en massa bra råd och ni verkar ju ha sunda värderingar redan innan så det gäller bara att hålla sig från att dras med i bebisyran. Bebisar behöver inte så mycket egentligen (förutom sina föräldrar) så man kommer långt med att ifråga sätta alla extra prylar över de allra mest nödvändiga (lite kläder och någon form av blöjor). Låna de prylar ni känner att ni behöver så sparar ni både pengar och utrymme (när de lämnas tillbaka). Mycket används ju under en så kort tid (t. ex hänggunga) Och som ni själva redan har konstaterat så är alla bebisar (och föräldrar) olika – vissa älskar att ligga i vagn andra hatar det och vill bara bli burna. Att skaffa barn är en veritabel prylsport så det svåraste blir nog att motivera för andra varför ni väljer att göra på ett visst sätt.

  Svara
 19. camilla

  Grattis! Det ska bli spännande att följa era tankar kring barn och minimalism, det tenderar gärna att bli maximalism där! :)

  Ni har fått många kloka tips redan och det viktigaste gör ni ju redan: fråga andra föräldrar hur de har gjort. Och tänk sedan själva.

  Mina tips:

  1) leta begagnat. Det finns exakt hur mycket som helst begagnat till ca inga pengar alls (om man inte får); grupper på Facebook; Blocket, kollegor… Gäller både gravidgrejer och bäbisdito.

  2) Instämmer med ekomammaistan: vänta och se hur graviditeten blir/vad ni får för bäbis innan ni köper en massa saker.

  3) Och LAGA MAT OCH FRYS IN! I portionsstorlekar som är lätta att värma sen.

  4) Vill gäster komma förbi den första tiden efter mini-minimalisten är nedkommen, önska att de tar med sig mat/handlar/diskar/hjälper till istf att ordna presenter till den lille.

  5) Sist, men kanske viktigast: sov, gosa och prioritera egentid framför att städa, diska och plocka undan. Åtm nästan alla gånger.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack så mycket för många bra tips och råd!

   Förhoppningsvis får vi en lugn jul och nyårsledighet innan bebisen kommer så då kan vi laga massa mat, baka etc och frysa in. :)

   Det sista tipset håller jag med dig om samtidigt som jag vet att det kommer bli svårt för en perfektionist att hålla sig till. Det senaste halvåret-året har jag verkligen övat mig i att stressa mindre, prioritera egen tid, vara i nuet och ha ett lugnt tempo. Jag hoppas detta kommer till nytta när bebisen väl kommer.

 20. Lisa

  Grattis :-) Själv väntar vi ett litet syskon i mars, och tycker det är väldigt skönt att redan ha kläder och prylar. Fast något nytt bebisplagg blir det såklart! Med sonen har vi haft stor nytta av en Ergo Baby i organisk bomull- alltså en ergonomisk bärsele där bebisen sitter vänd mot en. Babysittern vi fick i present vid födseln var också mycket användbar, och babynest att ha i sängen, soffan etc. Satsa på bra prylar vad gäller huvudkudde, spjälskydd, madrasskydd (köp inte plastad frotté som blir jättesvettigt, köp flanellskydd) tyckte om Rätt Starts produkter. Amningsinlägg av tyg testade jag men tyckte det var meckigt att tvätta, det hanns liksom inte med…

  Lycka till :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Grattis även till er! :)
   Babynest har jag hört gott om från flera vänner, bekanta och bland bloggkommentarer, så det står på önskelistan att få om någon av våra vänner har ett de vill bli av med :)

   Jag trodde annars att amningsinlägg av ekologisk tyg vore smidigt att bara slänga med i tvätten när man ändå tvättar barnkläder och annat. Men vi får se, det verkar vara så olika hur mycket man ”läcker” också.

 21. Eva

  Vad roligt, stort grattis! Det ska bli mycket spännande att se vad ni säger om minimalistiskt liv som barnfamilj, som flera redan har nämnt kan man dels springa iväg själv i sin iver att ordna ”det bästa” för sitt barn, och dels blir man överöst av presenter och saker till låns från familj och vänner. Mitt tips är att lägga krutet på en bra barnvagn som ni trivs med, det är värt investeringen även om det blir lite mer pengar än tänkt. Köp inte för mycket kläder, ni vet inte hur stort barnet är när det föds och kläder tycks också vara en av de mest populära presenterna. Låna saker ni är osäkra på, som tex bärsele – trivs ert barn i det går det att köpa senare. Investera i en bra kamera!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack så mycket för grattishälsningen och tipsen!
   Du är den första som nämner ”bra kamera”. Det brukar ju annars vara ett av de första tecknen på att någon väntar barn, innan ens magen börjar synas så har de gått och köpt en värstingkamera :) Vi är inne på att åtminstone uppgradera oss till en bra systemkamera men har inte hunnit bestämma eller satt oss in i vad vi behöver och vill ha. Tillräckligt stor och avancerad för att ta riktigt bra bilder, men tillräckligt liten för att inte kännas klumpig att ta med till vardags, vid utflykter och vid resor.

  2. TBIT

   Panasonic Lumix DMC-FZ200 är nog mer prisvärd, om inte tusenlapparna bränner i fickan.

  3. Elin

   Jag skulle säga precis tvärtom när det gäller barnvagnen, köp inte en dyr fin barnvagn nu utan skaffa en billig begagnad vagn och använd den i början, ni kommer rätt snart se vad ni vill ha på detta sätt. Vi köpte vår nya vagn när dottern var ca 9 månader och den har allt det vi saknade men som vi inte hade någon aning vi ville ha förrän när vi kört runt med dottern lite.

   60 kvm är inget problem med barn, vi är långt ifrån minimalister och bodde på drygt 60 kvm tills strax efter vår dotters tvåårsdag och vi har bara nyligen flyttat. Det man får tänka på är leksaker när de blir lite större så man inte köper allt som finns och att de leksaker man köper kan man växla lite med så inte allt är framme hela tiden.

 22. TBIT

  Grattis och lycka till!

  Jag ger avsiktligen inga goda råd. Ni lär få tillräckligt med sådana ändå.

  Svara
 23. Camilla

  Stort grattis till bebisen! Jag har tyvärr missat den här nyheten p.g.a. min egen snart tre månader gamla bebis som nu ligger och sover på mitt bröstet i soffan (framför TV:n som blivit bästa sällskapet förutom bebisen såklart). Ni har redan fått så många goda råd och speciellt det att ni kan skaffa saker efterhand om ni ser ett behov. Vi har t.ex. ingen spjälsäng eftersom Knottis sover i sängen med mig för tillfället. Babynestet användes flitigt i början men är typ för litet nu. Han vaknar också lätt så snart jag försöker lägga ner honom. Jag är däremot väldigt glad att ha fått många handdukar från mamma då vi har en kräkbebis av rang. Återigen grattis!

  Svara
 24. ninja

  Oj, här har man inte haft tid att titta in på ett tag och så missar man en sån nyhet!
  Många grattis till er!
  Jag har inte heller några goda råd eftersom jag är i samma sits som er, första babyn på g :D

  Svara
 25. Karro

  Grattis så här långt i efterskott! Jag vill slå ett slag för EC och för tygblöjor. Vår dotter började med potta vid 5 mån ålder och det kunde gå månader mellan det att vi bytte en bajsblöja. Strax innan hon fyllde två var hon helt blöjfri (detta försenades dessvärre lite av att hon började dagis vid 18 mån, hon var nästan redo redan då). Att få ned blöjperioden är en stor mijöinsats! Till dem som tycker det är för tidigt att sluta med blöja i ”tidig” ålder: betänk att blöjanvändandet är ett beteende barnet lär in som vi sen försöker lära bort, att barnen dessutom genom att gå på potta slipper hudirritationer pga blöja, bättre tömmer tarm och blåsa och på så sätt minskar risk för förstoppning och urinvägsinfektion. Läs mer på http://www.blojfribebis.se.
  Lycka till!
  Ps. tvättlappar i tyg eller papper som man blöter och ev sätter en droppe oliv-/raps-/kokosolja på och lägger i en påse (om man ska iväg) ersätter utmärkt alla läskiga våtservetter! Funkar lika bra hemma som borta.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack så mycket och vad intressant med EC! Jag har aldrig någonsin hört talas om det tidigare men läste lite nu och såg ett tv-inslag, samt kollade upp att det fanns en bok i ämnet på vårt bibliotek, den ska jag låna.
   Har du något favoritmärke vad gäller tygblöjor får du gärna tipsa! :)

  2. Karro

   Hej igen! Vi körde ImseVimse 3-i-1 och tyckte det funkade utmärkt. Sen ska jag erkänna att vi kombinerade det med engångsblöjor så att vi körde varannan/var tredje dag för att fylla en maskin och hinna torka emellan. Skulle dock inte tveka att använda tygblöjor i större omfattning om det blev aktuellt igen. Det går att hitta ImseVimse 3-i-1 begagnat, för de är ganska dyra i inköp. Går ju att köra i 90 grader några ggr först. Ibland finns det också erbjudanden med typ 10 st i paketpris.
   Berätta gärna hur det funkar med EC. Skulle jag få barn igen skulle jag nog försöka få till något tecken som barnet kan använda att signalera med (dvs när det blir lite större men ändå inte ännu kan prata).
   Ett annat bra tips, tycker jag, för att minska kemikalierna är att använda en ullfilt istället för plastad frotté. Ull är naturligt smutsavstötande och bildar dessutom tillsammans med just urin såpa! Ull är för övrigt fantastiskt även som mattor och sofföverdrag av samma anledning. Det är nog våra bästa investeringar vad gäller inredning – nämligen bra även för spillande föräldrar ;)

Lämna ett svar