Minimalism i städskåpet

För ett par veckor sedan fick vi en fråga från en läsare som undrade: ”Minimalism i städskrubben, vad behövs? Jag har alldeles för många olika rengöringsmedel och går tyvärr på reklamen allt för ofta, bra tips mottages tacksamt.”

I vårt städskåp hade vi tidigare klassiska städattiraljer som WC-anka, allrengöring, fönsterputs liksom mer grovverkande medel för kalkrengöring och rengöring av toalettstolen. Majoriteten med väldigt omiljövänligt innehåll. Nu har vi i princip gått över till att lösa alla ”städproblem” med Grumme såpa. Minimalistiskt och miljövänligt. :)

Vi har en liten blomspruta som vi fyller med några droppar Grumme såpa och vatten. Denna använder vi sedan till allt från att damma fönsterbrädor, matbord och andra fria ytor, till att göra rent spis, handfat och toalettstol. Vi torkar av med lite olika trasor beroende på vad och var det är vi städar. När vi våttorkar golven, vilket händer allt för sällan, har vi även då i några droppar Grumme såpa i tvättvattnet. 

Till kranarna, duschväggen och kaklet i badrummet använder vi än så länge ett avkalkande medel avsett för badrum från en välkänd leverantör. När den flaskan är slut ska vi testa att använda Grumme såpa även till dessa ytor. De ska bli intressant att se hur väl det fungerar.

I städskåpet förvarar vi även en påse med några av de örngott och handdukar vi rensat ut de senaste åren. Dessa klipper vi till lagom stora bitar och använder för avtorkning där en vanlig disktrasa eller dammtrasa skulle bli väldigt smutsig, exempelvis vid rengöring av balkongräcket och möblerna på balkongen, eller när vi putsar fönstren.

Utöver det vi nämnt ovan förvaras även följande i städskåpet: en dammsugare, dammtrasor, en golvmopp och en balja som används till allt från att blöta golvmoppen, till handtvätt av kläder samt fotbad. Vi har även behållare kaustiksoda utifall våra avlopp skulle börja klägga igen.

Vårt städskåp känns helt klart minimalistiskt. Dock börjar vi märka att toalettstolen nog skulle behöva något starkare rengöringsmedel än Grumme såpa då och då. Vi har även funderat på att göra egna rengöringsmedel som vi läst om där ättika, vinäger och bikarbonat tycks vara vanliga ingredienser att blanda med vatten och/eller såpa.

Har du något miljövänligt och minimalistiskt städtips? Kanske har du provat något husmorstips och gjort eget rengöringsmedel?

35 tankar kring ”Minimalism i städskåpet

 1. EJA

  Hej!

  Ett bra tips är att hälla i ½-1 dl ättika i toalettstolen och sedan låta det stå 1 timme. Tvätta ur med toalettborsten. Miljövänligt och det fungerar också.

  Svara
 2. Gabby

  Tack för tipset om Grumme, det har jag inte tänkt på! Tycker det är konstigt att de använder plast för deras förpackningar dock (något jag precis mejlade dem om) när det verkligen inte är miljövänligt att skapa eller använda, bara kan återvinnas runt 3 gånger och utgör 80% av det skräpet som finns i haven. Undrar lite hur tänker ni angående plast?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   När du får svar från dem vore det intressant att höra vad de svarar gällande plastförpackningarna. När jag går i matbutikernas städ- och rengöringsavdelning har jag reagerat på att i princip alla förpackningar är i plast, men det finns väl bättre och sämre plast att använda?

 3. Metamorphosis

  Instämmer i tipset om ättika! Löser kalkavlagringar både här och var. Vi har en sprayflaska med vatten och ättika och en med vatten och såpa + att jag ibland tar till bikarbonat att skrubba med. Mer än så behövs eg inte för vanlig städning.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Härligt att höra, det är ju både sådant vi har i skåpen i vanliga fall och känns miljövänligt! Vi ska testa ättikans magiska kraft redan vid helgens städning i badrummet. :)

 4. Snålcoachen

  Jag använder också Grumme regelbundet. Ättika är det absolut bästa för rengöring av kattlådor (eller kanintoaletter!), tar effektivt bort all lukt och den beläggning som lätt blir i botten av lådan.

  Ett annat rengöringsmedel jag inte kan vara utan är detta: http://www.fix-universal.com/rengoring/fix-universal-2kg Det är helt fantastiskt och jag använder det till det mesta där inte Grumme räcker till. Det tar t.o.m bort märken på våra vitmålade väggar utan att lämna några spår efter sig.

  Och nej, jag är inte sponsrad/köpt/involverad i företaget på något sätt. Är bara nöjd kund.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för tipset gällande ditt universalrengöringsmedel. Vi ska ha det i åtanke om vi märker att ättika, bikarbonat och såpa inte räcker till.

  1. Helena

   Hm…verkar som om halva min kommentar försvann… får skylla på smajlisen som skulle komma efter. Iallafall…jag vet inte om det är så miljövänligt eller speciellt trevligt att höra. …men coca-cola är en hejjare på att städa toaletter.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, det måste ju vara för Coca Colans frätande egenskaper. Och då undrar man ju vad den gör med ens tänder! :)

   Jag blir lite nyfiken hur du eller någon ens upptäckte att just Coca Cola är bra rengöring för toaletter. ;)

 5. emma

  Jag använder Gysinges linoljesåpa. Superbra till allt! Finns att köpa på deras hemsida eller deras butik i Gysinge eller Stockholm. Luktar underbart! Är riktig gammaldags såpa! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi använder också en mirakeltrasa till speglar och när vi dammar av vissa ytor. Jag brukar tvätta vår då och då så håller den sig fräsch. Jag hoppas det inte förstör mirakel-egenskaperna. :)

 6. Sofi Säger

  Gamla t-shirtar blir till trasor hos oss och trasiga strumpor och strumpbyxor trär jag på swiffer (vanlig sopborste funkar också) och dammar golvet med!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är jättebra att använda gamla lite trasiga kläder som trasor tycker jag, precis som vi gör med örngott och handdukar vi rensat ut. Snart är det dags att göra rent balkongmöblerna för att ställa ner dem i källarförrådet och då blir det garanterat en bit från något gammalt plagg/textil som får agera rengöringstrasa eftersom möblerna brukar vara väldigt smutsiga så här års.

 7. Cathrine

  Inget om badrummet, men Værldens bæsta sætt att gøra rent mikron ær att ta en skål (typ flingskål/soppskål) som tål høg værme, fylla med vatten och lægga några skrivor citron i. Dra på mikron på full effekt tills vattnet hunnit koka upp (Sæg i tio min). Dærefter kan man bara torka av insidan med en trasa. Om det skulle vara så att det ær nått som inte lossnat kør man ogen. Funkar jæmt!

  Svara
 8. Ann-Christin

  Hos mig är det grumme och eller bikarbonat som gäller, ibland i kombinaiton med ättika. DIskmedel till fönstrena och trasor som tvättas efter användning.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tänk att det inte behöver vara svårare än så. :) Det är annat än vad reklamen och butikernas hyllor fyllda med alla möjliga specialrengöringsmedel vill få oss att tro.

 9. Katarina

  Hej! Mest miljövänligt är att rensa rören med är ett så kallat rensband. Funkar utmärkt i duschens avlopp. Minimalistiskt också då du slipper köpa fler miljöbovar på burk.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har faktiskt aldrig sett eller hört talas om ett sådant förut. Det kanske bara visar hur ofta jag rensar rören, haha :) Enligt beskrivningen på Clas Ohlsons rensband fungerar det utmärkt även i handfat i kök och badrum. Tack för tipset!

 10. Anne

  Vi använder såpa, diskmedel och Skonas badrumsrengöring till toaletten. Ska prova med ättika efter tipsen ovan, isåfall kan man ju skippa badrumsrengöringen framöver. Läste på Naturskyddsföreningens hemsida att det är så mycket gifter i dammet i hushållet att egentligen är det bättre att torka av golv med våttrasa och slänga i soporna (för förbränning) istället för att det går ut med avloppsvattnet. Känns tragiskt!

  Svara
 11. Bella

  Jag har också bytt till Grumme sen några månader tillbaka. Våttorka golvet o slänger i soporna gör jag när jag snabbstädar. Läste också om att de värsta kemikalierna o gifterna samlas i dammet och det är det bästa o enklaste tipset för en giftfriare barndom…

  Tack för alla bra tips!!!
  Spännande de här med hur man går vidare när man väl börjar rensa, nu är jag inne i en rensa bland vad jag köper, äta mindre skräpmat/färdigmat etc. Funderar även på en rensningmånad även i kroppen. Cleanse o Detox. Denna månaden testar jag en månad utan kött!

  tack för all inspiration….

  Svara
 12. K.A.L

  Minimalistiskt och ekologiskt silverputsmedel (funkar på bestick som smycken): klä insidan av en skål med aluminiumfolie. Strö på bakpulver. Häll på hett vatten. Lägg i silvret och låt ligga kvar en stund. Funkar bättre än Tv-shop reklamernas fejkporodukter ;)

  För guldsmycken ännu enklare: kleta in smycket i koncentread såpa (tex grumme). Låt verka ett tag, skölj. Rekommenderas specillt till kedjor som ju tex putsdukar inte kommer åt överallt på.

  Kan även rekommendera diskhanskar från Clas Ohlson. De har en blå variant som är fri fån ftalater/parabener!

  Och världens bästa disktrasa är gjord an lin – tillverkaren Växbo lin. Finns bla hos Norrgavel. Bästa bästa. Har haft tre st som varvas och tvättas sen fem år tillbaka, fortfarande dunderbra men de kan även komposteras den dagen de gjort sitt. Torkar bra, har lite mikrofiberduksegenskaper – men helt naturlig, och luktar aldrig. Mycket fräschare än wettextrasor – som jag knappt vill vidröra så sunkiga som de brukar bli!

  Svara
 13. Linda

  Jag har ättika och vatten i en sprayflaska, som jag använder bla till alla kranar. De blir skinande rena! Det blev inte ens bättre förut med ett starkt rengöringsmedel från affären…

  Svara
  1. Mia

   Hur många delar ättika resp vatten?
   (Läst alla svar två ggr utan att hitta ”måtten”. Kanske jag läser slarvigt… :o(.

   Hursomhelst hade dina måttangivelser varit guld värt för mig som har katter och har därför avvecklat alla rengöringsmedel med kemikalier.

 14. Marcus

  Till kranarna, duschväggen och kaklet i badrummet kan jag varmt rekommendera microfibertrasa som finns ex. på Clas Ohlson. Man blir nästintill salig första gången man använder det och undrar varför de inte lär ut sådana saker i skolan. .

  Svara

Lämna ett svar