En månad med meditation

Då var det dags för mig, Herr Minimalist, att utmana mig själv en månad i taget fast med en lite annorlunda tvist jämfört med Fru Minimalist. Jag kommer nämligen att skriva om hur det är att leva med en ny vana eller motsvarande som jag vill etablera istället för att leva utan en ovana som jag vill eliminera.

Att Fru Minimalist börjande med att experimentera kring hur det var att leva utan något kändes naturligt eftersom minimalism ofta börjar med att du tar bort det som är onödigt och inte längre tillför något i livet. Men när du väl fått ordning på dina behov och prioriteringar samt eliminerat både onödiga prylar och ovanor, så står du plötsligt där med mer tid, fokus och pengar, och då är ju frågan vad du ska göra istället. I mitt fall kommer jag att lägga just tid, fokus och i vissa fall pengar på att etablera en ny intressant vana varje månad.

Min första månadsutmaning blir därför att testa hur livet kommer att förändras av att meditera minst 20 minuter varje dag. Jag har läst många blogginlägg och även en hel del böcker om meditationens snudd på magiska effekter på kroppen som lägre blodtryck, bättre fokus och minne, mindre oro och stress samt mer empati. Trots det har jag aldrig riktigt lyckats etablera en daglig vana, men nu ska det bli ändring på det!

Mot slutet av månaden kommer jag sammanfatta hur det faktiskt gick, eventuella effekter jag upplevt samt vad jag gjorde för att underlätta för mig själv så att vanan faktiskt blev av. Som ett första steg har jag redan nu lagt in vanan i den fantastiska appen Way of Life som kommer att påminna mig dagligen.

Nu är jag nyfiken på om det finns någon läsare som har för vana att meditera och om du upplevt någon skillnad efter att du etablerat vanan? :)

25 tankar kring ”En månad med meditation

 1. J

  Jag har mediterat i några år. Började med fem minuter om dagen och är nu uppe i 20 minuter. Vet inte om du hade tänkt börja med ett pass om dagen eller flera mindre men att börja med 20 minuter känns tufft.

  Meditation är inte en snabbfix, jag har än så länge inte märkt några stora förändringar. Kan kanske koncentrera mig lite bättre… Annars tror jag att det år och månader av regelbunden meditation för större förändringar.

  Rekommenderar en pdf som heter ”Uppmärksamhet – helt enkelt” (http://www.dhamma.se/buddha/88.pdf) och Matthieu Ricards bok Why meditate?

  Lycka till!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har ju mediterat av och till lite tidigare men aldrig regelbundet så jag hoppas att jag ska klara 20 minuter i ett svep. Annars får jag justera i tex två 10-minuterspass per dag.

   Tack för länktipset! :)

 2. Julle

  Jag mediterade regelbundet för några år sedan och märkte väldigt stora och positiva effekter ganska tidigt, ändå fick jag svårt att upprätthålla vanan… Mediterar idag en eller tvä gånger i veckan men vill verkligen göra det till en daglig rutin, det är den bästa investering man lan göra i livet. En av få vetenskapligt bevisade handlingar som kan förändra livet i positiv riktning, bevisen är entydiga.

  Svara
 3. Julle

  Ett tips är att tidigt lära dig att förhålla dig till tankar som kommer och går. Nyckeln är att inte fastna i tankarna som man gör i vardagen, dvs där man följer med i tankarna, men inte heller aktivt trycka undan dem utan bara notera dem och släppa dem och återföra fokus till nuet/andningen/osv. Brukar tänka att dem är som moln på himlen som svävar förbi, eller att man står bakom ett vattenfall och tankarna är vattnet framför. Har även läst att man kan tänka att man står på en strand och ser båtar fara förbi, gäller att inte hoppa på båten utan bara låta den segla iväg.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag är faktiskt ganska duktig på att uppmärksamma ifall jag fastar i tex negativa tankemönster och stoppa. Det luriga är att även om jag stoppar så är hjärnan strax tillbaka på samma spår igen om jag är på dåligt humör. Vi får se om meditationen gör skillnad! :)

 4. Vickan

  Det är många bra kommentarer på detta inlägg! Mkt intressant. Kan hålla med om de aspekter som delats och har mediterat mer (och mindre) :) i ca 20 år. Lycka till!

  Svara
 5. Eva

  Intressant med denna utmaning! Själv har jag dock aldrig förstått poängen. Min faster undervisar i mindfulness meditation och jag har varit teknikhjälp på flera av hennes föreläsningar med praktiska övningar. Är bara ofattbart förvånad över att folk och företag betalar 7000 kr/tillfälle för att lyssna på detta som i mina öron låter som rent nonsens eller i bästa fall som självklarheter! (Det har min kära faster aldrig fått höra förstås.) Har också varit på tyst 5-dagarsretreat, betalade 5000 kr. Snacka om att slänga pengarna i sjön! Bara den goda maten var ett plus. Ni som ”vet”, kan det vara så att meditation inte är för alla?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har läst om de där tysta 5 och 10-dagarsretreaten. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att testa, tro det eller ej, men helst i Tibet och med riktigt god mat i så fall. ;)

 6. Tant Sviskon

  Jag vet inte om meditation är för alla… för mig handlar det framförallt om en medveten närvaro i nuet. Att inte fastna och dras med av tankar och känslor utan se dem sväva förbi som någon skrev ovanför. Jag brukar se dem som ballonger där snörena släpper eller som ”puh-pinnar” som försvinner under en bro. Jag tror att väldigt få människor faktiskt har den förmågan i dagens samhälle, Visst kan man hålla käft i fem dagar och är man inte så pratsamt lagd så går det kanske bra, men det säger ju egentligen ingenting om var man befunnit sig mentalt. Snarare är det kanske inte för alla alltid. Jag har gått på yoga förut och tyckt att ”tra-la-la” men när jag nu börjat igen är det ett helt annat fokus och en helt annan närvaro. Jag är helsåld! Faktum är ju att mindfulness har ett rätt starkt stöd i forskning så att det är rent nonsens eller självklarheter tycker jag är lite… naivt kanske?

  Tipsar om Mindfulnessappen för att komma igång och meditera, jag använder tvåan och den är ett bra stöd.

  Svara
  1. Eva

   Tant Sviskon: Du skriver att mindfulness har starkt stöd i forskning, detsamma säger min faster. Men stöd för vad? Vad är målet? När jag frågat min faster så har hon pratat om ökad medvetenhet om tankar och minskad känslostyrning. Det säger något om just hennes behov! Andra kan ju ha nästan motsatta behov. Jag förstår helt enkelt inte vilket behov som det är tänkt att fylla om det nu är det som är syftet. Kalla det gärna naivt. Jag ser det bara som ifrågasättande av något som tas på fullt allvar av många och därför borde tåla granskning. Femdagarretreaten gick jag för att just den med den ledaren (en verklig auktoritet inom Svenska kyrkan) starkast rekommenderades när jag frågade runt om retreater. Jag övervägde i flera månader att betala så många tusen för detta. Glömde dock att fråga om det yttersta syftet före (dumt!) som senare bl a visade sig vara att komma i kontakt med sina djupare tankar under alla yttre känslor…öhh…alla har inte direkt ett övermått av känslokontakt. Nå jag är väl hopplös och naiv kanske. ;)

 7. Tant Sviskon

  Eller så har du just andra behov? Men att du inte behöver en viss sak gör den ju inte till nonsens, eller? Varför tyckte du att du ville gå en femdagars-retreat? Det låter ju som ett stort åtagande för mig.

  Svara
  1. Eva

   Det är sant att det inte blir nonsens bara för att det inte möter just mina behov. Jag upplever dock att det ibland framställs som om det är något för alla. Min faster ser det på det sättet men tja hon lever ju på det här så hon måste väl marknadsföra sig så. Där ligger nog min mesta kritik…Det borde jag nog ha skrivit. När någon tjänar pengar på ett visst budskap så ska plötsligt alla vaggas in i tron att det är för dem.

   Femdagars-retreaten var ingen stor sak då jag inte lever med partner,familj och heltidsjobb och därför är van vid tystnad om än inte i fem dagar! Man uppmanades ta tillvara på det enorma biblioteket på den vackra gamla stiftsgården och jag var ju inte sen att nappa på det. Det blev en extrem lång ”läsdag” varvat med att lyssna på entimmesföredrag varje dag på saker hämtat ur ledarens böcker som jag och förmodligen alla där (präster) redan läst. När jag tog upp mina funderingar med dem en månad senare så var jag den första på flera år som ”vågat” (det ordet är direktciterat) ifrågasätta deras retreat med Den store Ledaren. Det handlar nog inte om brist på mod utan för att jag var i stort den enda som någonsin betalat ur egen ficka medan de andra gjorde detta på arbetstid och alltså fick en veckas andrum från en hektiskt vardag. Nåja, slutkommenterat om det. :)

 8. Tant Sviskon

  Jag håller med om det där med att man blir misstänksam när saker och ting marknadsförs som någon sorts mirakelmedel mot allting som alla mår bra av hela tiden (och som man dessutom ska langa upp en massa pengar för att få del av)! Fast din retreat låter rätt trevlig tycker jag som utarbetad småbarnsmamma :-D

  Svara
 9. Irene

  Vilken härlig utmaning!
  Jag har mediterat sedan 1998 eftersom det fått mig att må bättre både fysiskt o. psykiskt, minns att i början behövde jag lååånga pass för att komma ner i det helt avkopplade stadiet men efter ett tag går det av sig själv när kroppen är inställd på det.. jag tycker det oftast är den bästa stunden på dagen o. undviker meditera om jag har någon tid att passa då jag inte vill styras av klocka. Och man behöver varken betala för det eller installera någon app ;-), det enda som behövs är ens egen närvaro :-)… antar att det är det som tilltalat mig mest med ”metoden”, att det är så basic och utan tillbehör..

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tack! Det låter ju hur bra som helst att ”lugnet” kommer snabbare med tiden. Håller med om att det är häftigt att den är så basic. Litegrann som löpning som inte kräver mycket prylar och förberedelser det heller men som gör susen för välbefinnandet det med. :)

 10. Onkel Tom

  Jag mediterade lite i våras när det var som värst med allt. Jag tyckte det hjälpte till att få lite omstart i dagen. Lite ny energi som gjorde det möjligt att ta lite ny fart och orka med resten av dagen och faktiskt ta sig för något mer så som att gå och träna.

  Men det är en vana som inte riktigt vill fästa. Vårt liv är för stökigt helt enkelt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Om en omstart på dagen betyder att man kommer ned i varv en smula och får perspektiv på dagens alla bekymmer så låter det ju kanon. :)

 11. Elizabeth Reynolds McGuire

  Jag har mediterat i två månader nu. Jag rekommenderar det!! Jag började med 10 minuter och nu kör jag 20-30 minuter. Jag brukar använda guided meditations på nätet. Det finns flera: Audio Dharma och Chopra Center är de bästa tycker jag. Lycka till! Namaste. /Liz

  Svara

Kommentera