Dina hemliga superkrafter

Allt oftare blir jag så otroligt glad över att vi upptäckt fördelarna med att leva minimalistiskt. Det är nästan som att ha upptäckt en tidigare okänd superhjältekraft som ger oss snudd på orättvisa fördelar jämfört med många av våra medmänniskor.

Om vi börjar med några av de rent egoistiska fördelarna så påverkas vår ekonomi positivt av vår minskade konsumtion samt det faktum att vi numera enbart köper ytterst noga utvalda prylar av bra kvalitet som håller längre och håller oss tillfredsställda över längre tid. Dessutom har vi inga större problem att ärva eller köpa begagnade kvalitetsprylar så länge de är i gott skick.

Det faktum att vi omedelbart säljer, skänker och slänger, eller helst återvinner, det vi inte längre använder och behöver, gör att vi får tillbaka en del av inköpskostnaden. Förmodligen kommer vi också kunna bo på en mindre yta jämfört många andra i samma livssituation, vilket i sin tur är guld värt för privatekonomin.

Minskat underhåll av onödiga prylar gör också att pengar sparas och med alla minskade utgifter nämnda ovan finns det betydligt mer pengar över till sparande, amorterande och investerande. Vilket i sin tur ger oss möjligheten att bygga en exponentiellt växande ekonomisk trygghet och frihet över tiden.

Om vi ser lite mer globalt så leder minskad konsumtion och längre livslängd på prylarna vi väl köper till en minskad förbrukning av naturresurser. Dessutom gör allt omedelbart säljande och skänkande av onödiga prylar att de dels kommer andra människor till glädje istället för att samla damm och dels minskar andras nykonsumtion. Och mindre slit och släng leder i sin tur till mindre onödig tillverkning samt färre giftiga sophögar och utsläpp världen över.

Utöver de personliga fördelarna med en bättre ekonomi så sparar vi tid. Vi lägger mindre tid på att leta efter och organisera våra prylar då allting nödvändigt numera har en bestämd plats och inte längre gömmer sig bland en massa onödigt bråte. Det i sin tur gör att tiden och ansträngningen för att städa och plocka undan sjunkit dramatiskt.

När sakerna blir färre blir även valen lättare, vilket kanske är mest påtagligt i garderoben. Ett annat område där vi sparar mycket tid och fokus är att vi numera är mer medvetna kring vilka våra riktiga klädbehov är samt om de är tillfredsställda eller inte. Vi spenderar extremt lite tid och fokus på fönstershopping i alla dess olika former eller på att vara missnöjda med det vi har.

All den tid och fokus vi får över kan vi spendera på att umgås med familj och vänner, träna, läsa böcker, skriva blogg samt andra aktiviteter som vi anser vara av högre värde för oss. Och med mer tid minskar eventuell stress i vardagen.

Men den kanske största vinsten är kanske även den mest oväntade. Med förändringarna ovan uppstår ett inre lugn, en ökad närvaro och större tillfredställelse med livet. Det handlar inte bara om att sova bättre om natten tack vare en bättre ekonomi, ett godare samvete kring en minskad miljöpåverkan eller mer tid över till sådant som verkligen betyder något. För någonstans i processen med allt rensande och utvärderande blev vi plötsligt väldigt medvetna om vad som egentligen gör oss lyckliga och hur lite materiella ting vi verkligen behöver för att tillfredsställa våra behov och känna oss trygga. Känslan kan bäst beskrivas likt en tyngd som lyfts från axlarna. Prylarna har förlorat en stor del av den makt och distraktionskraft de tidigare hade över våra liv och vi kan numera andas lite lättare.

12 tankar kring ”Dina hemliga superkrafter

 1. Ekorren

  Det måste vara härligt att ni kan fokusera på andra saker än att ta hand om överflödiga prylar, och vad trevligt att ni båda delar denna syn. När började er minimalistiska resa och vad gjorde ni först?

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror att vår minimalistiska resa sakta har smugit sig på oss under många år i form av diverse insikter och incidenter men den började på allvar i samband med att vi flyttade ihop hösten 2012 då två hem skulle bli ett och vi på allvar tog tag i både det praktiska rensandet och mer teoretiska mindsetet. :)

  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   När folk kommer hem till oss första gången brukar de kommentera att lägenheten ser ut som att den var förberedd för visning. Och så ser den ut varje dag. ;)

 2. ekomammaistan

  Känner igen mig en hel del när ni beskriver fördelarna! Ibland tycker jag att jag lägger mycket tid på shopping då jag oftast gör ordentliga efterforskningar innan jag köper någon och det tar ju tid såklart. Jag brukar också handla på Tradera och att söka och bevaka auktioner tar en del tid det med. Men jag gissar på att människor som ”shoppar” lägger ner minst lika mycket tid. När jag väl åker till stan för att handla så vet jag precis vad jag ska ha och var så då går det ju snabbt.

  Samma sak kan jag känna ekonomiskt, men jag tror även där att trots att vi lägger en del pengar på saker så är det nog bra mycket mindre än vad många andra lägger. Jag har t ex nu skrivit upp allt vi lagt på barnkläder i år och då är det mest begagnat och det ska bli spännande att jämföra med beräkningarna för de som handlar nytt.

  Svara
 3. Henrik

  Väl uttryck som alltid. Jag vet ju allt detta men det är ändå givande att höra det igen via er.

  Får mig att tänka på en grej vi gjorde för några år sedan. Vi tog hem en bekant som är duktig på inredning och styling, som det heter. Hon gav goda råd vars nytta i våra ögon inte bara handlade om stil, känsla och konsekvens. Den faktiska innebörden var ju att rummen framstod som rymligare och luftigare. Värdet i det – med tanke på stockholmspriser – är ju flera hundratusen kronor. Mindre minimalistiskt sinnade personer skulle nog snarare säga ”vi måste flytta till något större”.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Tackar! Jag kan bara hålla med då jag har flera personer i min bekantskapskrets som motiverat sina bostadsköp med att de inte längre får plats med sina saker. Snacka om att vara styrd, snudd på ägd, av sina prylar. :)

 4. Snålcoachen

  Allt ni beskrev i blogginlägget stämmer även in på mitt sparande!

  Framför allt det första, ”Det är nästan som att ha upptäckt en tidigare okänd superhjältekraft som ger oss snudd på orättvisa fördelar jämfört med många av våra medmänniskor.”

  Att minimalism är en naturligt biverkning av sparandet är ju bara ett enda stort plus!

  Svara

Lämna ett svar