Uppfräschning av minimalisthemmet

Under vår julledighet passade vi på att måla om i lägenheten. Det är något vi funderat på ett tag men det senaste året känt ”äh, det duger, vi ska ändå flytta relativt snart”. Men flytta har vi ju inte gjort så nu efter 8 år för Fru Minimalist och 5 år för Herr Minimalist med samma tapet och väggfärg kände vi att det var dags för en förändring och uppfräschning.

Hela projektet började egentligen redan i november då vår vita kombinerade kyl- och frys gick sönder. Efter att ha varit utan i två veckors tid (!) på grund av strul med leveransen och att den vita kombinerade kyl- och frys vi beslutat oss för, inte fanns i just vitt, utan bara i rostfritt, så dök tanken på att göra hemmet mer enhetligt färgmässigt upp.

Vi har aldrig tidigare målat, renoverat eller tapetserat en vägg och förmodligen var det även därför vi hade ett större motstånd att göra detta, så vi tar förändringen steg för steg.

Val av färgnyanser
Eller till och börja med val av färgmärke. Initialt började vi kika på en leverantör av eko-färger men hittade ingen nyans vi riktigt gillade samt fick input från följare på vår instagram att kvaliteten hos den leverantören inte alltid höll måttet. Vi började därför kolla färger som var Svanenmärkta och har EU Ecolabel hos Nordsjö.

Efter att ha kikat på färgkartor och googlat bilder på målade väggar med olika nyanser, så bestämde vi oss för att provmåla med tre olika färgnyanser varav vi hade för avsikt att välja en eller två. Dessa skulle sedan målas på två fondväggar, en i sovrummet och en i köket.

Från vänster; Grey Fashion, Grand Cliff och Grey Haze. Samtliga Svanenmärkta färger från Nordsjö.

Vi målade alla tre utvalda färger på sovrumsväggen som du ser ovan. Så snart färgen hade torkat tyckte vi båda att den vänstra nyansen ovan, Grey Fashion, var för ljus. Vi ville ha en tydlig förändring och dessutom var det ju bara en vägg som skulle målas i respektive rum, övriga fortfarande vara vita. När vi frågade följare på instagram och instastories tyckte majoriteten; mittersta färgen, Grand Cliff, i köket och den mörkaste till höger, Grey Haze, i sovrummet. Och det tyckte vi också. Även om vi var lite nervösa att det skulle bli för mörkt i sovrummet. Vi har trots allt en liten bostad och vill inte att den ska kännas ändå mindre.

Där pennan ligger är de två färgnyanser vi tillslut valde; Grand Cliff i köket och Grey Haze i sorvummet.

Förarbete
I köket hade vi en tapet på en överblommad maskros som förra ägarna satte upp. Herr Minimalist har egentligen aldrig gillat den utan tyckt att den varit för rörig. Fru Minimalist däremot har alltid tyckt om den, men sedan vi satte upp en ärvd kristallkrona som taklampa håller jag med om att dessa tillsammans gav ett rörigt intryck och kristallkronan försvann in i maskrosen. Eller vad tycker du utifrån bilden nedan?

Tapeten rev Fru Minimalist ner då den inte täckte hela väggen och vi var rädda att det annars skulle bli synliga märken där tapeten slutar och resten av väggen börjar. Så här i efterhand skulle det nog gått att måla över den. Nu fick vi lägga en del tid på att slipa väggen med sandpapper då tapeten drog med sig olika mycket av väggen under. Nåväl, efter det var det bara att lägga ut golvpapp och maskeringstejpa lister, golv och närliggande väggar.

Målningen
Målningen var väldigt enkel och tog ca en halvtimme per vägg. Sen skulle den torka i två timmar och sedan på med ett nytt lager. Sen klart! Nu förstår vi att folk målar om hemma, det är ju inte alls särskilt svårt och ger en stor förändring på kort tid. Även om vi var nybörjare så blev det färgmässigt ett jämt och fint resultat när det torkat.

Vi var lite nervösa att någon av färgerna skulle dra åt det blåa hållet när de kom upp på hel vägg, vi ville verkligen ha en grå-grå-färg. Liksom som tidigare nämnt att sovrummet skulle bli för mörkt eller upplevas litet.

Köket målade vi dagarna innan julafton och sovrummet målade vi på juldagen för att tajma att vi skulle åka till Fru Minimalists föräldrar i Dalarna. För även om färgen är Svanenmärkt så ville vi inte att barnen skulle sova i sovrummet första natten efter målning. Som ni som har barn vet blir det aldrig som man tänkt sig oavsett hur minutiöst man planerar. När vi målat klart, packat ihop oss i bilen, hållit lillebror vaken två timmar längre än vanligt och skulle åka, fick vi veta att väglaget blivit så dåligt under dagen att alla avrådes från att ge sig ut på vägarna. Det slutade med att familjen sov i vardagsrummet den natten…

Slutresultatet
Men slutet gott allting gott, för vi är riktigt nöjda med slutresultatet! Vi tycker att hemmet känns mer genomtänkt och enhetligt. Man går in genom en grå ytterdörr och möts av en hallbänk med grå klädsel som du kan se här. Kliver in i vardagsrummets grårandiga tapet bakom en mörkgrå soffa med ljusgråa kuddar. Kökets rostfria kyl- och frys matchas nu med en grå fondvägg. Och vidare in i sovrummet där väggen är mörkgrå och sängarna svarta och vita.

Vi upplever att sovrummet blev lugnare och mer ett sovrum med den mörkgrå fondväggen. Vi skulle gärna ha en bredare säng med ljusgrå mjuk sänggavel, men det får bli i en större bostad. Kanske målar vi samma gråa nyans på väggen i ett framtida hem, nu när vi vet att det inte är så svårt och att det blir så snyggt. :) Nedan ser du före och efter bilder i sovrummet.

Så här såg sovrummet ut före ommålningen, vägg i ”caffe latte”-nyans.

Så här blev slutresultatet. Ett sovrum som ger ett lugnt intryck. Färgnyans ”Grey Haze”.

Köket blev också betydligt lugnare och kristallkronan vi har som taklampa framhävdes och gjorde sig betydligt bättre än när den ”blandades” med maskrosen på väggen. Även denna nyans är vi väldigt nöjda med. Köket känns både större och ljusare än med maskros-tapeten.

Kristallkronan gjorde sig bättre i köket efter renovering, och köket känns större och ljusare.

I sovrummet användes färgnyansen Grey Haze S4000-N (mörkare) och i köket Grand Cliff S3000-N (ljusare). Båda färgerna är från Nordsjö och är Svanenmärkta och har EU Ecolabel.

Har du något hemma hos dig som du skulle vilja måla om?

12 tankar kring ”Uppfräschning av minimalisthemmet

 1. Carro

  Blev jättefint och mycket lugnare med vita lakan. Vi har målat barnens rum och i sommar står hallen på tur. Skönt att kunna vara ute i trädgården och ha dörrar öppna när man målar just hallen eftersom det är genomfart i hela huset (vi har en enplansvilla).Blir stor förändring med ganska enkla medel.
  I sovrummet gjorde vi en vit trävägg och då kunde även sänggaveln åka ut ?.

  Svara
 2. Linda

  Enligt naturskyddsförmedlingen finns inte lika starka regler för att få kalla produkter som inte är livsmedel för ekologiska. Tvål behöver till exempel bara innehålla någon ekologisk ingrediens för att kallas ekologisk och att det är bättre att välja svanenmärkt eller i bästa fall bra miljöval (finns dock inte för alla produkter). Här kan ni läsa mer: https://m.naturskyddsforeningen.se/basta-markningarna

  Svara
 3. CJH

  Målade om vardagsrummet en gång. Det tog ungefär ett år med alla möbler mitt i rummet, så nu målar jag inte om fler rum. Köket och hallen gick fortare.

  Tidsåtgången berodde på att delar av den gamla tapeten nästan lossnade av sig själv medan resten satt bergfast. Ju mer jag skrapade, desto tråkigare kändes jobbet och desto mindre energi ville jag lägga på det. Sprayflaska med Yes, ånggenerator, blöta och skrapa – räknade ut att jag tog ca ett A4-ark per dag. Till slut lovade jag mig själv en bil till när jag var klar. Fuskade och köpte bilen redan när jag grundmålat. Färgen blev som jag tänkte mig, men sett i backspegeln var det inte riktigt värt arbetsinsatsen och jag hade hellre låtit allt vara.

  Svara
  1. Karlsson

   Jag har läst att man helst inte ska skrapa på tapet, man ska helst måla över det. Men om tapeten faller av lätt så kan man dra av de. Det finns massa tips där man köper vägfärg. Jag ska måla mitt sovrum blå på sportlovet. Så jag har kollat upp fakta och sånt. Färgen på tapeten i mitt sovrum ger mig ångest, gamla tapet med blommor.. Jag är 20 år! ?

 4. T.N

  Hej! Att tänka på nästa gång ni ska måla. Alla kanter och hörn, runt kontakter och golvlister, ska målas med pensel först. Ca 4-5 cm av väggen. Man målar mot målartejpen man redan satt dit och sedan rollar man hela väggen. Då blir avslutet snyggare och man slipper kladd.

  Svara
 5. Eva

  Vilken fin kristallkrona ni har över matbordet! Passar utmärkt där för att både mjuka upp det lite hårda maskulina intrycket jag får (när maskrosen försvunnit). Dessutom ger det lite förfining till det enkla. Det stämmer att maskrosen inte passar när kronan hänger där men annars var det inget fel med den. Har lagt märkre till att ni har mest kantiga former i ert hem. Ogillar ni runda former? Till och med färgproverna på väggen är fyrkantiga! Men den fina citrontavlan är i alla lite rund, barnsängarna har lite rundade former och kronan mjukar upp som sagt. :)

  Duktiga ni är som målar själv, sådant pyssel skulle jag lämna till någon annan. Därför blir heller inte sådant av så ofta för min del. Kör med ljusgrått och vitt kök och beige tapet i vardagsrum och hall sedan mannaminne och skulle jag göra om skulle det bli nästan samma färger. Men en dum sak gör jag inte om, i badrummet bör man tänka sig för innan man väljer vita fogar till golvklinkers.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilken rolig iakttagelse och uppmärksamt av dig att tänka på att vi inte har så mycket runda grejer. Det har inte ens jag tänkt på, så det är inget direkt medvetet val. Vi har en rund ljuslykta och ett par bulliga värmeljushållare (kosta boda hallon), men dessa står sällan framme nu med nyfikna småbarn med långa armar. Annars kanske det är som du säger, en hel del fyrkantigt, och det kanske speglar oss som personer, haha. :)
   Att färgproverna är åt det fyrkantiga hållet har dock med att göra med att de skulle bli så otroligt fult olika runda vilket skulle störa mig så jag inte kunde fokusera på färgnyanserna. Typ. :)

 6. K.L

  Fint! Jo, bättre utan maskrosen :) Här har vi bara vita väggar överallt & det passar just i den här lägenheten ialla fall. Det är super-öppen planlösning mellan vardagsrum & kök, så pass att det oftast känns som ett enda stort rum… Och i vardagsrums-sektionen har vi även arbetsrumsdel med litet skrivbord & bokhyllor. Så det är lite ”tre-rum-i-ett”. Hur mkt vi än kämpar med att rensa & hålla ytorna ”rena” så ger det ändå rörigare intryck än vi är bekväma med. Så vita väggar känns som ett måste.

  För två flyttar sedan bodde vi i en mkt större lägenhet, i en annan stad där det var ekonomiskt möjligt. Den var södervänd & badade i ljus. Och rummen var separata. Så där hade vi olika härliga färger på väggarna. En slam-grön-brun färg i vardagsrummet (var mkt finare än det låter! ;-) ) & en grågrön i sovrummet. Var så harmoniskt & fint… Saknar ofta sovrumsfärgen… Men funkar som sagt inte i denna bostad. Vi har dessutom inte så mkt direkt sol här så det skulle kännas jättemörkt om vi hade något annat än vitt.

  Svara
 7. Elin

  Jag gillar den ljusare gråa färgen och skulle själv kunna ha den. Den mörka är inte ful eller så, som färg i sig, jag gillar bara inte så mörka väggfärger. Ert hem befäster dock att jag inte är minimalist, jag blir enbart stressad av det ni gillar, de tomma ytorna och de liknande färgerna.

  När det gäller väggarna i mitt eget hem gillar jag de flesta tapeterna fast jag inte valt dem själv. Det enda jag inte gillar är vardagsrummet som har mörkt bruna väggar (se ovan och mitt ogillade av mörk väggfärg). Färgen är fin men för mörk för min smak. Hallen har en beige tapet i en matchande ton, hade gärna haft den även i vardagsrummet. Tapeterna i köket är fina och i två av sovrummen men det tredje har en trist blå tapet som jag dock kan stå ut med. Tidigare hyresgäst och jag måste ha haft ganska lika smak som jag när det gäller väggar i alla fall. När det gäller möbler vill jag ha färg och jag gillar mer kitsch än minimalism och stram inredning.

  Svara

Lämna ett svar