Specialfall i minimalistköket

På fredagskvällen åt vi hämtmat i form av väldigt god sushi till middag. Vi började då diskutera huruvida det mest minimalistiska och miljövänliga är att äga egna sushipinnar eller ta engångs-sushipinnar vid de tillfällen vi äter sushi. Den mer allmänna frågeställningen är hur ofta behöver något användas för att vara värt att äga?

Om vi går tillbaka till det specifika sushifallet så är ju det mest minimalistiska att ta engångsvarianten. Då slipper vi äga, diska och förvara sushipinnar i hemmet. Andra saker som inte används särskilt ofta i hemmet kan ju hyras eller lånas, men när det rör sig om småsaker som dessa faller dessa alternativa lösningar bort.

Om vi blandar in miljö och hållbarhet i fallet sushipinnar blir det annorlunda. Då bör mer rejäla sushipinnar som kan diskas och användas om och om igen, vara mer miljövänliga. Även om de förmodligen tar något mer material och energi i anspråk vid själva tillverkningen än den enkla gratisvarianten.

Hur många gånger per år behöver vi äta sushi för att ekvationen ska gå ihop, var gpr brytpunkten för när det är mer värt att äga egna sushipinnar än att använda engångs-sushipinnar? Vid vissa hämtmatstillfällen kommer det förmodligen ändå slinka med engångs-sushipinnar om vi inte är på vår vakt när de plockar ihop vår take-away-påse, eller om vi glömt att ta med våra sushipinnar när vi ska äta sushi utomhus.

Idag äter vi sushi som hämtmat till lunch eller middag knappt en gång i månaden, motiverar det ägande av egna sushipinnar? :)

Vet du några liknande specialfall gällande liknande prylar eller områden i hemmet?

17 tankar kring ”Specialfall i minimalistköket

 1. David

  Hej, är inte helt säker på att diska dem är mer miljövänligt. Vatten skall värmas, diskmedel skall användas.

  För mig är det liknande kring verktyg. Kan lätt låna av kompisar/föräldrar/grannar, och det är sällan jag använder dem.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, samtidigt diskar man ju ofta fler saker samtidigt och värmer inte upp vatten eller mer vatten bara för att diska sushipinnarna.

   Ja, vi brukar också låna verktyg de få gånger de behövs. Sushipinnar är lite mer annorlunda att be om att få låna. ;)

 2. Elizabeth

  Haha en grej poppade direkt upp i min hjärna. En situation som skulle vara så typisk för mig vore att jag bestämmer mig för att investera i sushipinnar och sedan väl på restaurangen skickar de med engångspinnar utan att jag märker det eller kommer ihåg att säga till att jag inte behöver sådana :-D Som de gångerna jag ätit på nåt snabbmatsställe och valt mjölk för att vara lite nyttigare, sedan kommit på att jag ju är laktosintolerant när halva flaskan är uppdrucken.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja men precis, det är ju så lätt hänt att glömma, rabattkupongen som sitter kvar hemma på kylskåpet, boken som skulle lämnas tillbaka till vännen, och som i ditt lite mer ovanliga fall gällande mjölk ;). Varför skulle man komma ihåg att säga till om sushipinnarna vid varje tillfälle när man inte äter det varje vecka? :) Och då blir det ju ändå färre tillfällen som de mer kvalitativa varianten av sushipinnar verkligen gör rätt för sig.

 3. Moa

  Sushi kan man väl äta med fingrarna? Eller för den delen, sked eller gaffel. Jag får dock erkänna att jag har fler ätpinnar än jag har användning för ens om jag skulle bjuda in hela vänskapskretsen på asiatisk middag, OCH ett antal par engångspinnar som jag råkat ta med mig men sen inte använt eftersom det känns mer hygieniskt med mina egna pinnar som jag har diskat ordentligt… Synnerligen maximalistiskt av mig!
  Just i köket tenderar det att samlas just den typen av få-användningsgrejer: kapsylöppnare, rivjärn, zestjärn, den där pajformen som används till äppelpajen varje höst men aldrig annars, mjölkkanna, visp och så vidare.

  Tack för att ni som vanligt fångar just de prylfällor som tenderar att försvinna i döda vinkeln!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Såklart man kan äta sushi med fingrarna, det kan man väl med all mat? Det gör i alla fall Bebis Minimalist så fort hon får chansen. Där behövs inga bestick alls. ;)

   Dock tycker jag sushi gör sig bäst med pinnar, äts lite långsammare, men kanske i något större tuggor än om jag skulle äta det med kniv och gaffel.

   Du har väl läst vårt inlägg Redundanta specialprylar för sällananvändning?
   http://minimalisterna.se/redundanta-specialprylar-for-sallananvandning/

 4. Natalie

  Hej!

  Om jag har köpt med mig sushi för att äta hemma så äter jag den med bestick eller faktiskt med händerna. Problem solved ;)

  Svara
  1. ninja

   :D Skulle aldrig äta sushi med bestick, det är så mycket godare att äta med pinnar, eller händerna för den delen.

 5. whitemaskgirl

  Vi (läs jag) äter sushi sällan men vi fick ett par otroliga vackra sushipinnar av en taiwaneisk vän. De tar inte så stor plats men jag dubbelanvänder dom som hårprydnad. Och rengör dom sen när de äts med.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul användningsområdet i håret, kan tänka mig att de gör sig bra där. Då gäller det bara att inte få med sig sushipinnar hem i take-away-påsen. :)

 6. Händelsevis

  Har en kompis som äter ALLA sina matlådor med pinnar. Så slipper han bära runt bestik säger han. Han har ett par teleskop-pinnar som han alltid har i fickan.
  Hemma hos samlas de där engångs som alltid kommer med i påsen när man hämtar (skulle behöva bevaka som en örn för att inte det ska hända var och varannan gång så där har ni absolut en poäng) i planteringslådan. Sedan agerar de blompinnar till våren :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som en lite speciell vän som bär runt på teleskop-pinnar i fickan och ”alltid är redo”, men alla har vi våra små egenheter, haha ;)

 7. Bo

  Matpinnar är lätt ta med till en lunchlåda så jag kan sticka ut om inte tjattret i matsalen faller i smaken den dagen. Fördel två är att jag äter långsammare än med vanliga bestick och blir därmed mätt på mindre mängd mat. En kul övning är att försöka med vänsterhanden, det ökar koordinationsförmågan en aning har jag fått för mig. Jag har två par lackerade pinnar jag fått i gåva. Används nästan dagligen.

  Tack för tipset om blomstickor alla de gånger jag inte är med på noterna vid färdigköpt sushi.

  Svara

Lämna ett svar