Kan själv eller leja bort?

I samband med vårstädning av hemmet passade vi på att tvätta fönstren här hemma förra helgen. Det är ett moment som vi vid samma tidpunkt varje år överväger att leja bort till en fönsterputsfirma, men som i slutändan ändå görs av oss själva (läs Fru Minimalist :) ). Eftersom vi inte känner eller har kontakt med någon städfirma i annat sammanhang, blir det för omständigt i förhållande till den tid det tar att åtgärda ”problemet” på egen hand.

Sen kommer såklart en ekonomisk aspekt med i beräkningen. I detta fall byter vi pengar mot tid, fokus och energi. Samtidigt som resultatet garanterat skulle bli bättre om ett proffs tog sig an fönstren. Andra liknande tjänster som vi då och då överväger att använda oss av för att frigöra tid och energi för roligare aktiviteter är:

 • Städning av hemmet. Så länge vi bor på våra 60 kvm och någon av oss dessutom är föräldraledig, har vi svårt att motivera anlitandet av en städfirma rent ekonomiskt. Detta trots att vi vet att en städfirma skulle städa bättre än oss med dammfria lister, våttorkade golv och rena badrumsväggar som följd. Liksom frigöra 1-2 timmar den veckan, vilket är den ungefärliga tiden det brukar ta oss att få hemmet rent och fint beroende på hur noga vi är.
 • Färdig matkasse. Detta har vi testat ett par gånger och vi gillar konceptet med att dels få inspiration till nya rätter, dels slippa storhandla och samtidigt få bra och näringsrik mat som till stor del är ekologisk. Dessutom finns möjligheten att välja exempelvis vegetarisk matkasse vilket vi oftast gjort.
 • Köpa mat via nätet. För oss som inte äger någon bil är storhandling förmodligen inte synonymt med vad andra barnfamiljer menar med storhandling. Så fort vi fyller mer än två matkassar, köper något paket blöjor, toalettpapper eller det är rabatt på tvättmedel, så känns det som vi storhandlar. :) Att storhandla mat via nätet någon gång per månad och få det levererat till dörren är något vi överväger regelbundet men ännu inte testat på.
 • Flyttfirma och flyttstädning. Tiden är förbi när man frågade sina vänner om hjälp vid en flytt i utbyte mot en pizza och öl. När ens vänner har barn och man har fullt sjå att lyckas planera in en trevlig fika eller middagsbjudning, känns det avlägset att fråga om hjälp vid en flytt. För vår del med snart två barn och familjen på annan ort är det här med stor sannolikhet något vi kommer unna oss den dag en flytt till större bostad är ett faktum.

Flyttlådan

I slutändan handlar det om att sätta sig ner och räkna på det. Det är så lätt att tro att tjänster liknande dem ovan är väldigt dyra och något för rika människor i innerstan. Exempelvis skulle fönsterputs i vårt hem kosta oss ca 500 kr enligt Vardagsfrid. Det är pengar som hos de flesta familjer relativt snabbt kan sparas in genom att låta bli att köpa hämtmat, ta med matlåda till jobbet eller fokusera på att äta billiga middagar under en eller två veckor.

Den dag vi bor större, har fler barn, bor längre bort från matbutik samt både Herr och Fru Minimalist jobbar igen, då är sannolikheten stor att vi årligen anlitar fönsterputsare, någon gång i månaden städfirma och då och då handlar mat via nätet. Det skulle frigöra tid, fokus och energi för roligare och högre prioriterade aktiviteter att göra tillsammans med familjen.

Hur tänker du kring att utföra vardagliga arbeten likt de ovan själv eller att anlita ett proffs?

32 tankar kring ”Kan själv eller leja bort?

 1. Ewi

  Vi bor på 105 kvadrat med 3 glasfönster, i 5-6 fönster, så jag köpte tvätt förra året. Gör det ev igen, eftersom barnen är i ”ramla ihjäl sig” ålder o vi bor högt upp, är antalet timmar/dygn som jag kan tvätta dem själv begränsade. Annars brukar vi också storhandla via nätet 1ggr/v och så kommer de hem med maten (129kr). Fördelen är dock att vi handlar det vi tänkt, o inte en massa annat som är till extrapris eller som man blir sugen på i butiken. Vi skulle troligen bränna det dubbla på att gå runt i butiken. Plus att barnen inte skriker o bråkar sig runt hela affären o vår lördag eller söndag går till roligare saker än att handla, lasta, frakta o bära mat…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det finns helt klart fördelar med att handla via nätet. Kostnaden för frakt kan nog för de flesta jämföras med besparingen i att inte spontanköpa saker på extrapris eller som man blir sugen på i butiken. Jag tänker att storhandling en gång i månaden/varannan vecka kan vara en bra början för oss vad gäller handla mat via nätet.

 2. Hilda

  Har ni något tips på vilken matkasse man ska välja (och varför) -Linas eller Middagsfrid (eller någon annan)?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi har testat både Linas och Middagsfrid och är nöjda med båda. För vår del är det mer enskilda veckor som det varierat i nöjdhet än mellan leverantörer. Båda brukar ha prova-på-erbjudanden, testa något sådant så kanske du hittar en favorit! :)

  2. Sofia

   Jag skulle rekommenderar middagsfrid framför linas
   Tycker att deras mat är mycket godare
   Det är flera gånger jag har läst receptet och tänkt nja, och sen när jag smakat har det varit jättegott. Vi har 25-minuters kassen

 3. Johan

  Bra frågeställningar. Vi är i samma situation, och har provat allt du föreslår, utom färdig matkasse. Det känns inte som vår grej helt enkelt, och vi är bägge dessutom intresserade av mat.
  Vi gör internetbeställning till närmaste matbutik, och hämtar upp lasset på väg hem från jobbet. Tar två minuter istället för 30-40. Skippar man hemkörning är servicen dessutom gratis. Började med basvaror ”de kan ju lägga in dåliga grönsaker”, men insåg att de var ännu mer noggranna än vi, så nu kan alla färskvaror åka med också.
  Sedan ett drygt år har vi städhjälp hemma varje vecka. Jag var emot, skämdes lite faktiskt, men kapitulerade sedan. Kan inte tänka mig nu att vara utan det. Hon som städar har dessutom blivit en vän till familjen, och har barn som blivit kompis med våra, så den sociala tveksamheten jag kände försvann faktiskt.
  Dessutom arbetar hon som teamledare i ett städbolag på trekvartstid och jobbade tidigare som fönsterputsare, så ingen tveksamhet vem vi frågar när vi behöver fönsterputsning eller flyttstädning när den dagen kommer.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, jag har också tänkt det där med att bara köpa basvaror någon gång i månaden via nätet kan vara en bra början. Men ska kanske testa och ge dem chansen även på övriga matvaror. ;)

   Extra kul att städhjälpen blivit vän till familjen! :)
   Jag har bekanta där mannen var väldigt emot städhjälp då de bodde ganska litet (tvåa på ca 60 kvm med ett barn) men när han fick veta att hon även skulle hinna stryka hans skjortor på den tid de betalade för städning, blev städhjälpen ett faktum och de är väldigt nöjda. Det gäller att sälja in tjänsten på rätt sätt och hitta kundens behov. ;)

 4. ninja

  Vi har provat både matkasse, och storhandla på nätet, och kommer fortsätta utnyttja det då och då. Något som jag inte gör själv är tvätta bilen (trots bilintresse). Att lämna in bilen på handtvätt är halva priset jämfört med om jag skulle ställa mig på ett gör-det-själv ställe, dessutom snabbare, och med minst lika bra resultat (om man väljer rätt firma).

  Städhjälp hade kanske varit skönt, men det tar emot att släppa in en främmande människa i mitt hem (dock lät det som Johan i kommentaren ovanför berättade om idealiskt).

  Vi kommer flytta i sommar och jag velar fram och tillbaka hur vi ska göra med flytthjälp och flyttstäd. Efter att ha hjälpt en bekant att flytta (massor med prylar!) är jag lite mer inne på att göra flytten själv då vi har tid på oss att göra flytten i omgångar och betydligt färre saker, och leja bort städningen till någon som lämnar garanti på jobbet ifall värden inte skulle vara nöjd.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är nog många som känner som du vad gäller städhjälp. Vad tror du man är ”rädd” för ska hända när någon går omkring i ens hem och städar?

   Jag skulle garanterat ta flyttstädning, mest för att jag vet att det alltid är mer jobb än man tror och man vill göra det så noga för att inte behöva göra om eller få betala ”straffavgift” etc. Bättre då att låta någon lägga ner såväl tiden som ta ansvaret för en så pass tråkig uppgift. :)

  2. ninja

   Haha, ja vad är man rädd för egentligen.. för egen del är det nog mycket att det är en okänd människa, inte rädd för att bli av med prylar, det är mera att det är min privata sfär som någon klampar in på.
   Sen har jag bekanta som har städhjälp där det visat sig att städfirman fuskat med städningen för dom hade det rätt bra städat från början. Ska tilläggas att dom fortsatte med städhjälpen i alla fall :)

 5. Katarina

  Ungefär samma tankegångar som hemma hos oss. Vi har nyligen flyttat till större boende, båda jobbar heltid och lämnar och hämtar på förskola (plus att jag är gravid i vecka 32) vilket gör att både städning, fönsterputs och storhandlingar blir nedprioriterat. Vi har än så länge bara testat hemleverans av mat en gång, men det gör vi nog fler gånger. Färdig matkasse använder vi till och från, senast Årstiderna som är en helt ekologisk matkasse och finns i lite olika varianter (vi har haft den vegetariska). Vi gillar båda att laga mat så det är egentligen inte ett stort problem. Städningen däremot… tror bara det är en tidsfråga innan vi provar den tjänsten :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som gravid i ungefär samma vecka som du känner jag igen det där att städningen blivit nedprioriterad här hemma. Herr Minimalist är fortfarande hemma med Storasyster Minimalist och det blir betydligt skitigare och dammigare på kort tid jämfört med när två heltidsarbetande vuxna vistades i hemmet.

   Gällande städhjälp behöver man ju inte ha varje vecka utan kan börja med en gång i månaden eller varannan vecka. Så håller man undan själv däremellan med lite ”lättare” städning. Sen slutar det väl med att man är så nöjd och märker hur skönt det är att det blir varje vecka tillslut. ;)

 6. Elin-kristen feminist

  Flyttstädningen har vi lejt bort, det var smidigt och skönt men vanlig veckostädning känns lite privat för mig än att få en tom lägenhet städad och inget jag längtar efter därför. Matkasse funkar inte då både jag och mannen har många allergier men beställa mat på nätet har vi övervägt men inte kommit oss för att göra. Fönsterputs tror jag också vi skulle kunna göra men det har vi inte provat än.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Som jag skrev ovan till Ninja gällande vanlig städning i hemmet, så är det nog många som känner som du. Vad tror du man är ”rädd” för ska hända när någon går omkring i ens hem och städar? På vilket sätt känns det för privat? :)

 7. fruminimera

  Kloka tankar men jag använder inte något av tjänsterna i listan. Att handla mat på nätet och ta hjälp med flytt har jag inget principiellt emot, men att någon annan ska städa och putsa i mitt hem går bort. Inte för att jag är för stolt egentligen, utan för att jag tycker det ingår i ett liv att städa upp efter sig. Om det inte finns tid till det så är problemet större än bara städning (inte konstigt att livspusslet upptar mångas tankar!). Jag tror också det finns risk att presentera en skev bild för sina barn om städningen görs av någon utomstående. Att leva stökar till! Det ingår och det är viktigt att barn lär sig det och att städa upp igen. Barn behöver dessutom kvantitetstid och inte bara kvalitetstid. Tiden för städning och tvätthängning i det gemensamma hemmet är lika viktig, om inte viktigare, som besöket på Gröna Lund.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   När det gäller städning tycker jag inte det behöver vara antingen eller. Det går ju att ha städhjälp exempelvis en gång i månaden eller varannan vecka och få det riktigt fint dessa gånger (tänker badrumsväggar, duschväggen, lister, ugnen, handfatet, kökkaklet mm, sådant som vi själva slarvar med och inte ”orkar” med). Däremellan håller man undan själv. Med barn i huset behöver det ju dammsugas 1-2 gånger i veckan minst ändå, så jag tror inte barnen kommer uppleva det som att föräldrarna inte städar i hemmet, om det är något man är rädd för att de skulle få men för. ;)

 8. Patricia

  Det som ju är bra med ett minimalistiskt tänkande kring konsumtion av fysiska saker är att det ”automatiskt” blir mera pengar över till konsumtion av tjänster. Vi hade städhjälp 2 gånger i månaden tidigare, och funderar på att skaffa det igen. Jag upplevde inte att barnen skulle ha kommit för lätt undan i städningen. Inför varje städning var de ändå tvunga att plocka upp alla sina leksaker ordentligt, så att städaren kunde fokusera på sitt jobb. Och det finns många sysslor som måste skötas oftare där barnen kan ha en roll, te.x plocka in och ur diskmaskin, fixa sina kläder till och från tvätten osv. Däremot var jag själv en snällare mamma med bättre ork, vilket var skönt.

  Svara
 9. theresiawikstrom

  Jag älskar möjligheten att leja bort den här typen av arbete och det känns så mycket bättre att lägga pengar på det än prylar, tycker jag. Har använt mathem i ett år och är så enormt nöjd. Upplever inte att det blivit dyrare – snarare verkar det som att vi sparat in en hel del genom att vi handlar mer genomtänkt nu. Tycker verkligen ni ska testa detta snarast!

  Svara
 10. Karin

  flytt och flyttstäd har jag lejt bort. Så värt. Man har nog med grejer att tänka på när man ska flytta som det är. Är man minimalist har man ändå så lite grejer att det går på ett kick för flyttfirman, senaste flytten gick på 1,5 h för dem!

  Skulle dock aldrig leja ut vardagsstädning eller fönsterputs, inte handling heller.

  Svara
 11. Maria

  Jag bor i Norge och här har det varit en hel del diskussioner på nätet och i tidningar angående att ”köpa sig fri” från allt från städning, mathandling, däckbyten till barnkalas. De som är emot tycker det är ren lathet att köpa sig fri, tror det har att göra med att det är rätt många decennier sedan det var vanligt att ha husa/piga/dräng (även vanliga bönder (alltså inte godsägare eller storbönder) hade ju en dräng eller piga i början av 1900-talet) och att det sedan dess har varit en period med hemmafruar (50- och 60-talet) och att vissa ideal lever kvar. Jag tycker det är helt ok att leja bort/köpa sig fri från det man inte känner för att göra (eller har tid/kunskap/ork till) så länge man köper in tjänsterna vitt, då skapar det ju mer jobb.

  Svara
  1. Patricia

   Det är sant. Efter att kvinnorna började heltidsarbeta i Norden så har det ändå levt kvar att man skall sköta allt hemarbete själv. I många andra länder däremot är ju kvinnorna antingen hemma och sköter hushållsarbete, eller anlitar utomstående. Dessutom har ju Internet bidragit till att vi börjat göra vissa saker själv, som tidigare sköttes av företag eller ingick i en tjänst (t.ex boka resor, betala fakturor etc.). Dessa är kanske små enskilda saker men nog går det ju årsvis rätt mycket tid till allt möjligt sådant också.

 12. FarbrorFri (@Frivid42)

  Tror att det är viktigt att kunna göra allt själv för att sedan välja vad man eventuellt av något skäl vill lägga över på någon annan och betala. Man bör också bibehålla känslan av att detta är något extra så att ”outsourcingen” av olika utgifter inte blir nödvändighet utan fortsätter att vara en uppskattad service. Jag har tidigare skrivit en fredagsfundering kring riskerna kring att lägga ut för mycket på andra…
  http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/fredagsfunderingen-–-expert-på-en-grej-idiot-på-allt-annat

  Svara
 13. Flisan

  Nu bor vi visserligen i England men vi har städhjälp varje vecka, handlar mat på internet varje vecka, matkasse har vi inte men det kanske mest beror på att det inte är lika utbyggt här som i Sverige. Våra fönster putsas utvändigt var 8e vecka (firman kommer till området och gör allas hus – det kostar ca 250kr per gång för vårat 250kvm hus), vi hade flyttfirma och flyttstädning när vi flyttade förra året, vi hade hjälp av en trädgårdsfirma att ta ner träd och enbyggfirma att renovera badrum och lägga nytt golv i huset. Det kan låta som vi inte gör något alls men det gör vi så klart, vi har valt att få hjälp med vissa saker för två heltidsarbetande (inkl jourer för min del) och en snart 1-åring och en snart 3-åring finns det bättre saker att lägga tid på! Vi betalar allt vitt och vi ’vårdar’ vår hjälp – fixar fika, tackar och visar uppskattning.

  Svara
 14. Anna

  För tillfället är jag utan jobb och sköter all markservice här hemma. Jag vill såklart börja arbeta igen, så snart det går. Då har vi lovat att göra det enkelt för oss, att ta in hjälp och köpa de tjänster som går. Med tre barn och ett hus så finns det att göra. Som någon skrev ovan så gör vi så mycket idag, vi scannar maten själva, nästan allt måste bokas på egen hand över internet. Min mamma slet med städningen och kände stor ångest inför det, jag vill inte att våra barn ska uppleva det. De lär sig nog om stök och städning ändå, de måste ju plocka iordning på sina rum och de hjälper ofta till i trädgården.
  Om vi kan beställa mat på internet hem här där vi bor vet jag inte, men om det går så ska vi minsann prova, matkassar kan vi köpa, men jag är lite tveksam, vi måste ju ändå till affären och handla annat.

  Svara
 15. Peter

  vi beställer mat via nätet en gång per vecka me hemkörning. det är perfekt då vi kan bestämma mellan vilka klockslag som de kommer. vi har ingen bil heller, så det är smidigt.
  väl värt de pengarna.

  Svara
 16. cultivating minimalism

  Jag har mina barn på halvtid och brukar ibland inför barnperioden beställa hem en egenkomponerad kasse till en fraktkostnad av 49kr. Färdig matkasse med 3-5 rätter blir sällan bra av den anledning att en eller flera av rätterna inte faller mig/oss i smaken.

  Lägenheten städas professionellt en gång i månaden och däremellan håller jag undan på egen hand. Nu är fönstren ordentligt smutsiga, jag ska prova att putsa ett eller ett par fönster för att se hur mycket jobb det är i förlåtande till tid och resultat. Eventuellt ber jag städfirman ta fönstren.

  Flytthjälp och flyttstäd är definitivt tjänster jag använder.

  Jag prioriterar att vara tillsammans med mina barn, och inser hur priviligerad jag är som kan använda pengar för att köpa mig tid.

  Det är viktigt att barnen hjälper till hemma men det behöver inte ske i någon överdriven utsträckning. Det viktiga för mig är att barnen har sunda värderingar, utvecklar ett kritiskt tänkande, är goda kamrater och visar empati mot andra. I sammanhanget är det bra för ett barn att förstå hur mycket jobb det är med exempelvis städning, för att kunna uppskatta insatsen i de fall som den utförs av någon annan. Det är dock viktigt att kunna kval upp ärmarna och ta i när det behövs.

  Typ så :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som du hittat en bra mellanväg med att nyttja tjänster på de områden där du verkligen uppskattar dem.

 17. Gunilla

  Fönsterputs är otroligt prisvärt! Det tar 20 minuter för två personer att putsa våra ca 25 fönster, för oss skulle det ta många timmar…

  Månadsstädning är superbra, en härlig känsla att ha det nystädat överallt samtidigt. Vi kan inte uppnå det på egen hand. Jag och ett av barnen gillar dock inte att de dammtorkar och flyttar på vissa ytor där våra favoritprylar står, vi vill ha det uppställt på ”vårt” vis. Jag har försökt få dem att låta bli, men de är (tyvärr) väldigt ordentliga och dammtorkar överallt, varje gång :-). Fördelarna överväger ändå!

  Barnen ser oss både plocka och städa trots månadsstädningen. De märker att vi uppskattar ett städat hem. En del städar sina hem och lejer in hantverkare, vi lejer bort städningen och gör mycket renoveringsarbete själva. Vilket också innebär en hel del extra städning efteråt, som vi gör själva! Så jag är inte ett dugg oroad över att barnen inte ser vilket arbete som krävs för att få livet att gå runt.

  Jag tror det är typiskt svenskar att vara vana att göra precis allt själva, allt ifrån att städa hemma till att lägga golv och måla om huset. Det beror nog mycket på skatterna, man måste jobba många timmar för att ha råd att leja in en person en enda timme. RUT-avdraget har börjat ändra tankesättet om att ”själv är bäste dräng”. I andra kulturer så lejer man bort betydligt mer, även om man inte är superrik.

  Svara
 18. Hallar

  Jobbar man så mycket eller bor så stort att man inte hinner städa sitt boende skulle man kanske kunna börja i den änden? Jag vet att detta är lite provocerande. Vi bor på 140 kvm med två barn och har som rutin att städa hela huset en gång i veckan. I övrigt plockar vi undan och torkar av löpande. Ibland blir det lite två minuters dammsugning efter fikat. Jag tycker det känns bra och tillfredsställande att själv kunna laga mat, städa och tvätta. Hade vi bott på 300 kvm och jobbat heltid båda två så hade vi nog med behövt hjälp.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, alla har ju olika prioriteringar och möjligheter. Det gäller ju att acceptera att olika jobb tar olika mycket energi om dagarna, detsamma med olika barn. Finns inte orken att vara en bra förälder, partner och/eller kollega där, kanske det är bättre att betala en slant för att kunna lägga fokus och energin på det man anser skapar mer värde. :)

 19. Anna

  Testa att handla mat på nätet (då menar jag inte färdiga matkassar). Fantastisk att få maten hemburen! Så kan man komplettera när man passerar butik med det s ev inte finns på nätet el som man helst vill ”ta i” (viss frukt o grönt). Mathem funkar fint tycker vi!

  Svara
 20. Pingback: Två disktrasor svarar på frågan om det går att sticka fred | minimera

Lämna ett svar