Bostad och minimalism

Vissa tycks ha en fördom att man som minimalist måste bo litet. Gärna väldigt litet. Att man inte kan bo i villa utan ska trivas i antingen en lägenhet, ett litet radhus eller kanske till och med sträva mot en tiny house-lösning. En väldigt tråkig inställning som exkluderar en hel drös människor som strävar efter eller redan lever minimalistiskt.

I likhet med att vi inte förespråkar extrem minimalism där du lever med maximalt 100 saker, utan istället en behovsorienterad och värdebaserad minimalism som grundar sig i vad du eller din familj har behov av och ger just er värde. Så är inte valet av bostadstyp eller bostadsstorlek avgörande för om du kan kalla dig minimalist eller sträva mot en mer minimalistisk livsstil.

Nu bor ju vi just i en liten lägenhet på två rum och kök, 60 kvm, med två barn. Extremt i mångas ögon. Men det är snarare för att vi inte känt något större behov av ytterligare utrymme utan istället sett fördelarna med att bo litet och ha nära till det vi tycker om att göra eller regelbundet nyttjar. Sen är det klart att ett till sovrum hade varit skönt i perioder när barnen sovit dåligt, varit sjuka etc, och som vi skrivit tidigare letar vi större bostad. Men eftersom det fungerat så pass bra att bo i vår tvåa har det inte känts nödvändigt eller brådskande att flytta.

Vår syn är att minimalism inte har något att göra med om du bor i villa, radhus, hyresrätt eller bostadsrätt. Det som minimalism och rensning däremot kan leda till är att möjliggöra att du kan bo mindre och billigare om du vill, genom att du har färre prylar och möbler som tar upp plats. Likaså att du känner dig friare med färre saker och därmed enklare kan flytta och inte är lika förankrad av prylar i hemmet som tyvärr många är idag.

När vi ändå är inne på ämnet flytta så är ju det ett av de bästa tillfällena att passa på att rensa och prylbanta hemmet. En rejäl rensningsomgång av alla saker och såväl en praktisk som mental nystart i den nya bostaden! Men du behöver inte vänta tills du ska flytta för att tänka som om du skulle flytta i rensningen, något vi skrivit om i inlägget ”Låtsas att du ska flytta”.

Vi skulle gärna bo i hus i framtiden, sen får vi se om det ligger ett eller flera år fram i tiden. Kanske kommer vi då ha några köksskåp som ekar tomma, luftiga garderober och halvfulla förråd. För även den dag vi bor större så har vi inte för avsikt att fylla vår bostad till brädden med överflödiga prylar, utan med de 20% vi behöver som adderar värde och som vi verkligen tycker om. :)

Hur tänker du kring kombon minimalism och bostad?

10 tankar kring ”Bostad och minimalism

 1. Sofia Brolin // Hildas.se

  Jag tänker väldigt mycket på det här just nu, eftersom vi befinner oss mitt uppe i ett intensivt bostadssökande, då vi ska lämna vårt hus om drygt 2 månader.

  Vi har ju sålt vårt hus på nästan 300 kvm för att vi vill bo mindre och därmed också få mindre att ta hand om eftersom vi vill lägga vår tid på annat. Hur litet det blir återstår att se. Vi kollar på allt mellan 50-150 kvm. Det är så många faktorer som spelar in när man letar bostad. Minimalismen kommer att vara en del av vårt liv – oavsett hur stort (eller litet) vi bor.

  Vi har ju dessutom planerat för att bo på en mindre yta än i dag och därmed rensat ut så sjukt mycket grejer. Nu är snart rensningen klar och vi har precis lagom med saker kvar, och flytten känns som om den kommer att gå jätteenkelt när vi inte behöver flytta saker vi faktiskt inte använder.

  Tack för ett bra inlägg. :)

  Svara
  1. minimalisterna

   Ja, det ska bli spännande att se var ni hamnar tillslut! :)

   Härligt att höra att flytten känns enkel, när den väl äger rum eller ägt rum, får du gärna skriva ett inlägg om flytten blev lika enkel som du kände inför den? :)

 2. Eva

  Att minimalism inte skulle gå att förena med att bo i villa verkar riktigt dumt. Att bo i lägenhet hänger ju främst ihop med det urbana livet. Som minimalist borde det ju ligga nära till hands att också välja bort stadslivets stress och stimulikonsumerande livsstil. Att bo stort behöver inte heller betyda att det blir dyrare att leva. Jämför villa i glesbygd eller livsstil i villa utanför en stad där man kanske inte direkt hänger på restauranger och/eller frestas att göra ständiga shoppingturer. En villa behöver definitivt inte fyllas upp med mängder av prylar heller. Rummen är väl inte till för förvaring heller, utan för att leva i! Kolla på nätet hur amishfolket inreder sina hus. Fantastiskt vilsamt och luftigt. Det räcker med sängar, stolar och bord och enkla gardiner. Knappt några skåp för förvaring har de annat än i köket eftersom de inte har så mycket prylar. Men det de har är funktionellt, stilfullt och kvalitativt. På denna punkt är de verkligen föredömen för oss andra!

  Svara
  1. minimalisterna

   Jag kan tänka mig att det även har mycket att göra med vilken ”typ” av minimalist man är. Vissa kan ju se det som att hellre sälja huset på landet och flytta närmre stan för att ha nära till allt, slippa ha bil, kunna bo mindre och lägga ytterst lite tid på vardagliga saker och transport.
   Så känner vi där vi bor nu, vi har allt från stor lekpark, simhall, tunnelbana, öppen förskola, park, buss, vanlig förskola, matbutiker, andra butiker, spårväg inom 1-10 minuters promenad. Väldigt tidseffektivt med andra ord.
   Så kommer livet inte se ut den dag vi flyttar längre ut från stadslivets stress etc. Men det kan väl vara olika livsfaser när man uppskattar det ena eller. :)

 3. Cattis

  När vi flyttade till huset vi bor i nu var en av anledningarna att vi ville ha mer plats, men i samband med flytten gjorde vi en storrensning och skänkte bort 30 kartonger, möbler med mera. Allt vi inte sålde själva på loppis eller blocket. Idag har vi bott 5,5 år i det här huset och tyvärr har vi fyllt upp betydligt mer än vad jag skulle önska. Om en och en halv vecka går jag på semester och innan dess försöker jag röja nåt område eller göra nånting varje dag. Idag har jag lagt upp barnkläder på reshopper (första gången jag testar den appen) och igår rensade jag ut vårt f.d. pannrum som agerat förråd över vintern. Nu får det vara tomt istället. Jag blev så inspirerad av ert inlägg om champagneglasen, vi skänkte bort våra i samband med flytten men har däremot massa vinglas kvar. Och ingen i huset dricker vin… så kanske dags att skiljas från dom?!

  Svara
 4. cl

  Tycker inte att storleken på hemmet avgör om man är minimalist eller ej. Vi bor fyra personer i en trea på 78 kvm, men sönerna på 14 och 19 skulle behöva ett rum var. Och en toalett till skulle vara bra. Som det är nu har vi inte ekonomi för ett större boende, men en fyra om typ 90kvm skulle göra susen. Minimalister är vi ändå. Ja, alla i familjen har detta tänk nu. Efter att jag i tre-fyra år följt er blogg och idogt rensat ut, har de andra påverkats och sett fördelarna :)

  Svara
 5. P.

  Jag tycker inte att det är helt åtskiljt. Någonstans tycker jag att om ens boende blir ännu en sak som kräver energi så talar mycket för att downsizing vore bra, precis som Sofia skrev om i den första kommentaren. Jag tycker nog inte att man kan vara en sann minimalist om man köper ett betydligt större boende än man behöver, som en 300 kvm villa till ett par utan barn, utan en del i begreppet handlar om att begränsa utsvävningar och ägodelar (däribland boende) till vad som faktiskt behövs istället för villhövs. Jag bor i en tvåa med man och ett barn och hittade er blogg i samband med att jag började känna att det var orimligt att sakerna skulle avgöra var vi bor. Nu börjar min dotter bli äldre och syskon kommer på tal allt oftare varför jag tänker att ett större boende kanske vore bra. Men om vi köper ett jättehus bara för att vi kan (det kan vi inte:P) så tror jag att risken blir att man till sist uppnår den effekten Cattis beskriver, att man fyller för att man kan. Det är ännu ett skäl att minimera sitt boende.

  Eftersom ni har en liknande boendesituation som vi skulle jag vara jätteintresserad av att läsa om hur ni praktiskt löst det med barnsängar och lekytor för att ändå få plats med hela familjen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi sover allihopa i samma sovrum. Det ryms en dubbelsäng (160 cm) och två spjäsängar. Tyvärr skulle vi inte få in någon vanlig barnsäng i sovrummet så tills Storasyster växer ur sin säng på längden skulle vi behöva flytta på oss, haha. :) Den som jobbar eller har mest sömnbrist sover ibland i vardagsrummet på en luftmadrass då ett av våra barn fortfarande vaknar 5-6 gånger per natt och eftersom alla sover i samma rum är det oftast flera som då vaknar.
   Vi har skrivit ett inlägg som heter ”Fördelar med att bo litet” läs gärna det:
   http://minimalisterna.se/fordelar-med-att-bo-litet/

   Lekyta är i vardagsrummet och nu under varma dagar även balkongen som angränsar till vardagsrummet. Vårt vardagsrum är ganska stort så vi har dels en stor soffa i ena delen, och sen i andra delen; skrivbord, två bokhyllor samt en brio-spis och en liten bokhylla där barnen har sina leksaker och böcker.
   En sak som vi fått göra sedan barnen kom är att byta ut vår tv-bänk mot två byråer då vi behövde klädförvaring för barnen. I inlägget nedan ser du bilder på vårt vardagsrum från ett inlägg som heter ”Förvaring i minimalisternas vardagsrum”:
   http://minimalisterna.se/forvaring-i-minimalisternas-vardagsrum/

   Om du tänker dig fortsättningen på väggen till höger om soffan på bilden i inlägget ovan, så kommer där stora fönster och nedanför dem den lilla bokhyllan för barnen, brio-spisen och sedan skrivbordet. :)

 6. Pingback: minimalism Uppfyller din bostad dina behov? – Hildas

Lämna ett svar