Låtsas att du ska flytta

Inspirerad av Herr Minimalist brutala rensning av böcker här om veckan, så rensade även jag, Fru Minimalist, nyligen ut en del böcker. Jag hade dock betydligt färre redan från början då jag rensat i bokhyllan varje halvår de senaste åren och alltid hittar någon ny bok som kan lämna hemmet. Om Herr Minimalist angrep utrensningen genom att strukturera böckerna i olika högar, så kretsade min utrensning kring en enda fråga som jag ställde till mig själv, nämligen:

Skulle den här boken få följa med om vi skulle flytta?

Den här frågan går naturligtvis att använda även när du rensar i andra sammanhang än specifikt böcker, och jag tycker den är väldigt bra. Den ger en vägvisning om hur pass kär ägodelen egentligen är. Är den värd att eventuellt slås in i emballage, packas ner i flyttlåda, bäras ut ur hemmet, ta plats i flyttbilen, bäras in i ett nytt hem, packas upp ur flyttlådan, för att slutligen hitta en lämplig ny förvaringsplats att få uppta i nya bostaden?

Dessa åtta böcker var inte värda att få fullfölja den processen:

Utrensade böcker som inte skulle få följa med vid en flytt.

 • En handfull vanliga böcker som jag läst men inte känner något sug efter att läsa igen.
 • En kokbok som jag aldrig använt trots att jag ätit stor andel vegetarisk mat de senaste 15 åren. Däremot har den stått och varit fin på en hylla i köket då jag gillar utsidan.
 • En reseguide med tips på bilutflykter runt Stockholm som inte kommit till användning på 10 år och känner jag oss rätt skulle vi googla före vi öppnar boken inför en utflykt.
 • En kurslitteraturbok jag gärna skulle vilja läsa igen men inser att jag inte kommer prioritera. Inte de närmsta åren i alla fall. Och blir det mot förmodan aktuellt längre fram går det säkert att låna en senare upplaga med mer aktuell information på biblioteket.

Nu återstår färre än 20 böcker i min bokhylla. Ett par av dem är kokböcker, och ett par är relaterade till graviditet, där de sistnämnda kommer rensas ut inom överskådlig framtid.

Vilka böcker eller saker skulle du passa på att rensa ut vid en flytt? Vad är det som gör att du inte rensar ut dem redan nu? :)

13 tankar kring ”Låtsas att du ska flytta

 1. Eva

  Skulle rensa ut böcker som hör till ett passerat stadium i min läsning. Delvis har jag redan gjort det, böcker i hela kategorier har rykt. Men igår kväll rensade jag igen och ytterligare 12 böcker ska till bibliotekets readcyclingtunna. Hade jag tagit med mig restrerande ca 240 böcker vid flytt? Ja, i nuläget. Men det säger inget om hur jag skulle agera vid flytt om ett par år.

  Det främsta framgången är inte rensingen i sig utan att jag inte längre känner mig särskilt fäst vid böckerna. Flera som är kvar vill jag spara mest för att ge bort till bekanta om de visar särskilt intresse för ett visst ämne. På samma sätt blir jag begeistrad över att få (eller låna) en bok av någon som berikar mig inom ett område som vi pratat om och som väckt intresse. Sedan går boken vidare. Det är verkligen idealet. Att ändå ha kvar vissa böcker som verkligen speglar ens nuvarande intressen och mognad och inte hur man var på 1900-talet, är bra för samtalsklimatet vid besök. Att bokhyllan hålls aktuell och fräsch innebär dock inte att alla böcker måste vara nya, tvärtom. Vissa böcker förlorar ju aldrig aktualitet, i synnerhet inte om de ständigt ger näring och stödjer/utmanar ens tankar. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Även här har böcker i hela kategorier rykt, bland annat skönlitterära böcker. De är vanligtvis lätta att få tag på även på biblioteket, om än med lite väntetid ibland.

   Håller dock med om att vissa böcker aldrig förlorar i aktualitet. Och vilka just dessa är beror såklart på person och intresse.

 2. Ani

  Har lyckats rensa ut porslin jag fick när jag fyllde 18 eller 20- först nu……. det har hängt med i 6 flyttar, och nu tröttnade jag på att ha det i skåpet. Röda korset ville inte komma och hämta- så då sköt jag på det igen. Tills jag hittade en loppmarknad med ett ändamål jag stöder. De kommer gladeligen och hämtar. Så det tog bara 20 år….. men det räcker att ha släpat dem så många gånger. Mycket av det är dessutom oanvänt……

  Svara
 3. madnor1

  Ja du, har rensat enormt mycket och nu är jag på gång med min sons urväxta saker. Det tar tid då jag förut sålde på kommission men nu i min nya hemstad finns det inte här, så måste ta bilder, stryka och lägga upp annons efter annons. Försöker få en del sålt.

  Svara
 4. Mia

  Jag inser att det här inlägget handlar om böcker, men jag fastade mer på temat flyttrensa. Det är nämligen så jag gör när jag rensar. Jag föreställer mig att jag ska flytta inom tre månader och tänker att om jag hade en flyttkartong idag, vad skulle jag packa ner redan nu trots att det är tre månader kvar tills flytt? Det vill säga att allt som kan packas ner redan nu troligtvis inte är så nödvändig i mitt liv att jag anser behöva det inom en tremånaders period, här blir säsongsaker givetvis undantagna (som exempelvis vinterjacka) om det är ”fel” säsong. Jag rensar alltid säsongssaker på rätt säsong.

  På något vis är böcker aldrig roliga att rensa ut. De har inget andrahandsvärde (mer än aktuell kurslitteratur) och i min stad är det till och med så illa att second hand vägrar ta emot litteraturen utan istället måste man slänga den. I min värld är det fy och skam att därför rensa ut böcker som jag har haft en stor behållning av. Istället sparas det i en låda i väntan på att folk ska inse behållningen av att läsa en bok istället för att lyssna på en.

  Troligtvis blir det ändå så att de nerpackade böckerna en vacker dag kommer att hamna på tippen om det blir så att vi flyttar, eftersom jag, precis som du skrev i inlägget, inte har lust att flytta dem till ett nytt ställe ”bara för att”. Men de kostar heller inget bröd där de står idag, och jag ägnar dem inte ens en tanke bortsett från inlägget jag skrev precis nu. :)

  Svara
 5. M

  Jag har för några veckor sen börjat tänka på ett annat sätt som har med flytt att göra: hur ska mitt hem se ut på visning?
  Om ett år hoppas vi lämna Skåne och flytta tillbaka till Norrland. I nästan tio år har vi varit här. Men visst är det långt med två flyg till våra föräldrar, eller 13 timmar tåg. Många gånger har vi funderat på att flytta men nu börjar vi faktiskt förbereda på att det ska bli gjort. Med andra barnet i antågande så tänkte vi passa på under nästa föräldraledighet. Men de senaste veckorna när jag rensat inför loppis bland annat har jag kommit på mig själv med att tänka på hur jag vill att mitt hem ska se ut på visning. Numera är det så väldigt stylat med bilder till hemnet. Det kan låta ytligt att tänka på det här viset slog det mig nu, men egentligen fick det mig att tänka mer objektivt. Speciellt angående ljuslyktor och andra saker som står framme. Vissa ligger mig riktigt varmt om hjärtat men andra börjar jag nu förstå att de går att ersätta om jag faktiskt skulle sakna dem sen. Har en större ljuslykta som passade så väldigt fint i vårt förra hem men här passar den inte alls men har stått framme ändå vilket har stört mig. Ska jag då dra den över hela landet för att den kanske passar i nästa hem när jag faktiskt inte har något känslomässigt band till den alls?! I vanliga fall har jag lättare att släppa ifrån mig saker när jag själv säljer dem. Dels för att man får en liten slant men också för att man ser var de hamnar. Börjar dock känna mig mer bekväm med att ge även lite större saker till välgörenhet, och inte bara småkrafs, när man ändå får rätt så lite för det jämfört med jobbet. Även om många bäckar små.. skickade idag iväg 8 st sagaform glas i paket för 200:-, även om det gick supersmidigt att paketera och skicka så kände jag ändå att det var på gränsen till värt det egentligen. Hade inte räknat med att skicka det eftersom jag la annonsen på blocket men så blev det så ändå. Så här i efterhand kan jag ändå att det hade varit okej att ge dem till välgörenhet, trots att jag vet vad de kostar från början, pengarna kommer ändå till en god sak, det håller jag på att bli bättre att tänka på :)

  Svara
  1. K.L

   Jag har faktiskt också börjat tänka på vårt hem vid en ev visning! Samma sits här att vi börjat fundera på en flytt igen inom en snar framtid, från en landsända till en annan. Men så som jag har funderat är: när vi själva var på visning i vår nuvarande bostad var den extremt (för mkt egentligen) avskalad/kal. När vi budat klart mm & jag gick dit igen, träffade säljaren & bad att få se övriga utrymmen som tillhörande källarförråd så var det proppfullt. Antagligen hade säljaren fått magasinera större delen av bostadens innehåll på mäklarens inrådan, för att bostaden skulle upplevas som mer rymlig osv. Och det slår mig att vi nog skulle behöva göra samma sak inför ev visningar! Så jag försöker tänka redan nu vad vi istället skulle kunna göra oss av med innan en sådan visning, istället för att magasinera. Vad som åtminstonde känns bra i sammanhanget är att jag i alla fall rensat förrådet ordentligt så det är rätt tomt/gott om plats inför ett sådant scenario.

 6. My

  Jag har rensat ut hundratals böcker, tidigare hade jag en full liten bokhylla i vardagsrummet och två i gästrummet, varav den ena var en hög billy-bokhylla med pocketböcker i dubbla rader).

  Nu har jag kanske 20 böcker i vardagsrummet, böcker som är favoriter(och som jag också blir glad av att se, t.ex mina Harry Potter-böcker) och som jag kan tänka mig att läsa igen samt några som ännu är olästa (småbarnsmamma, men snart ska man väl ha tid att läsa igen….). Det är en liten Billy-bokhylla(3 plan) men det är bara böcker på 2 plan(barnens spel på nedersta), dessutom med fina bokstöd. Så i det här fallet kan man nog säga att det både är förvaring och dekoration.

  I gästrummet är den stora bokhyllan borta, återstår gör en inbyggd bokhylla i 3 plan, den är inte heller full men här har jag böcker som jag tänker att jag vill läsa för mina barn när de är stora nog att klara av att lyssna på längre kapitelböcker samt en del böcker som jag älskade som tonåring som jag hoppas mina barn ska gilla men som jag tror kommer vara krångliga att få tag i igen. (Konsulterat med en vän som är bibliotekarie. Överraskande nog har hon själv inga böcker hemma förutom kokböcker och några böcker i barnens rum ?)

  Vi har många saker vi skulle kunna göra oss av med men min man är väldigt motsträvig gällande rensande, så när jag kände behovet av att rensa i mitt liv så började med saker som helt odiskutabelt var mina som min garderob, böcker och mina CD-skivor. I julas gick han plötsligt med på att vi gjorde oss av med säkert 75% av DVD-samlingen, men sen vart det stopp igen…
  Nu försöker jag mer strypa införseln av nytt för att försöka hålla lite balans tills jag orkar rensa mer.

  Svara
  1. My

   Jag kom på att vi har 7 kokböcker i köket också, 2 är mina resten mannens, han gillar att laga mat )

 7. Matilda

  Har ni skrivit mycket om onödig konsumtion? Skulle verkligen behöva lära mig hur jag ska tänka för att inte bli ”frestad” till att köpa ”dendär tröjan”, ”dendär datorn”, ”det där det där det där”. Finns ju alltid någonting, vad ska hindra mig? Vad ska istället få mig att spara och inte köpa massa saker?
  Jag vill inte vara som samhällets norm, där shopping är vardag och en hobby – men jag vet inte hur jag ska börja..

  Svara
 8. Anonym

  Jag hatar att ha kurslitteratur hemma, tar bara plats och kommer aldrig att läsas ändå. Smart som jag var under studietiden sålde jag de så fort kurserna var över. Däremot har jag ett 15tal skönlitterära och klassiska böcker som inte stör mig så mycket.

  Svara
 9. stella

  jag har nog max 20 böcker totalt, kokböcker inkluderat. Har flyttat så himla mycket senaste åren och böcker som jag egentligen älskar att ha,känns bara som att de tar en massa onödig plats och är tunga att bära på. Vi har ju fantastiska bibliotek i det här landet, så vi har börjat låna en himla massa istället- mycket bättre!

  jag tycker det är svårt att rensa ut sånt som jag har fått men kanske inte använder så ofta, en fin klänning eller så. jag vill gärna använda mina kläder och en klänning som används en gång om året känns så drygt att spara,samtidigt är det väldigt skönt att ha när det vankas bröllop tex.

  Svara
 10. Helle

  Jag har rensat ut nästan alla mina böcker och gett bort mina bokhyllor. Vill jag läsa så lånar jag på biblioteket. Underbar blogg! Läser allt!

  Svara

Lämna ett svar