De onödigaste böckerna?

Just nu läser jag boken Neurodesign – inredning för hälsa, prestation och välmående av hjärnforskaren Katarina Gospic och inredningsdesignern Isabelle Sjövall. Bokens format, ganska stor och fyrkantig, fick mig att tänka på så kallade coffe table books, eller kaffebordsböcker på svenska. En bok eller liten hög med böcker som utgör en inredningsdetalj på ett soffbord, sidobord eller möjligtvis på en hylla.

Det passar inte med vilka böcker som helst som kaffebordsböcker utan de ska uppfylla majoriteten av följande kriterier:

 • Vara av format större bok.
 • Ha en stilren och snygg utsida.
 • Innehålla vackra bilder.
 • Innehålla fakta kring inredning, stilikoner, resor, antikviteter eller kultur.
 • Gärna ha en färg som matchar något annat i rummet.
 • Utgöras av gåvor från personer som inte visste vad de skulle köpa. ;)
 • Knappt använda eller lästa. ;)

De två sista punkterna är delvis på skämt. De få kaffebordsböcker vi har ägt genom åren har varit just böcker som aldrig blivit lästa och som vi fått i present. För Herr Minimalist har de utgjorts av böcker kring resmål. För Fru Minimalist har det varit böcker kring inredning eller stilikoner.

Men är det inte väldigt praktiskt att ha ett par böcker som inredningsdetalj och prydnad snarare än prydnadssaker som inte går att använda utan bara står där och är vackra? Jo, om böckerna utgörs av böcker som du faktiskt läst och vill läsa igen, eller har för avsikt att läsa inom en snar framtid. Alternativt om böckerna gör dig väldigt glad när du ser dem. Då kan kaffebordsböcker fylla en funktion i hemmet.

Bland majoriteten av kaffebordsböckerna vi sett hos vänner och bekanta tycks så inte vara fallet. Böckerna ligger snarare där och samlar damm månad efter månad. Eventuellt spär de på det dåliga samvetet att du borde läsa eller bläddra i dem, inspireras eller ta till dig av råden, eller kanske boka den där resan som boken handlar om.

coffetablebooks

Vid en närmre titt i vår egen bokhylla fann vi två potentiella kaffebordsböcker nämligen: Alla dessa bilutflykter runt Stockholm och Pepparkakshus och mera julbus. De stämmer hyfsat bra med våra kriterier ovan, utöver att den sistnämnda boken är en kombinerad kok- och pysselbok. Vi har båda böckerna ståendes i bokhyllan, har bläddrat i dem och pratar kring dem flera gånger. Eftersom vi inte äger någon egen bil har utflyktsboken inte kommit till användning, och bak- och pysselboken tror vi kommer användas vid kommande jular när Storasyster Minimalist är äldre. Står böckerna fortfarande orörda när vi haft bil ett år och Storasyster Minimalist hunnit fylla 2-3 år, då åker de ut. :)

Äger du några kaffebordsböcker och vad har du i så fall för avsikt att göra med dem? :)

coffetablebooks2

16 tankar kring ”De onödigaste böckerna?

 1. C

  Inga såna böcker men däremot 2 tidningar som funkar så. Har sparat dem för att det finns inredningsbilder jag vill ha kvar. Skapade ett litet hörn i fönstret vid soffan. Där har också böcker från bibblan och böcker jag ska läsa och sen göra mig av med fått hamna. Så inte så mkt som ska vara kvar nån längre stund. Men bra att man ser vilka man har på hög. Har ingen bokhylla att ha dem i. Mina andra böcker ligger i tv-bänken, dock lite opraktiskt när man vill läsa den som ligger längst in och får ta ut massa böcker först. Nån dag kanske jag kan komma på en bättre lösning. Vill inte rensa bort dem heller eftersom jag läst dem ett flertal gånger och vet att jag kommer vilja läsa dem igen.

  Svara
 2. lemonadfabriken

  Jag har tre såna böcker. En sån där mindfulness färgläggningsbok, den används ibland om än inte så mycket som jag hade tänkt mig. En emd visdomsord jag inbillar mig att jag borde börja dagen med – den planen höll en dag men jag har inte gett upp än. Och en yogabok som fyller sitt syfte. De står på en hylla och fyller också funktionen att ha nåt att ha på hyllan överhuvudtaget. Hade det inte varit för de fula hålen i väggen hade jag tagit ner hyllan.

  I ert fall hade jag gjort mig av med pysselboken – men bombarderas ju ner totalt av julpysselgrejer när det är säsong oavsett om man vill eller inte. Utflyktsböcker har jag däremot haft stor glädje av.

  Men alltså – den där Neurodesign – är den lika rolig som den låter?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det jag gillar med pysselboken, är att det är mallar till många olika pepparkakshus. Jag är uppväxt med att baka pepparkakshus i olika formationer varje jul. Jag hoppas väl innerst inne att förmedla vidare en sådan tradition till våra barn och då få användning och inspiration genom alla tänkbara ”pepparkakshus” som finns i boken. Tiden får utvisa och det blir i realiteten… :)

   Neurodesign är nog mer intressant än rolig. Det kommer förmodligen en liten recension på bloggen senare i vår, håll utkik! :)

 3. Händelsevis

  Jag hade tänkt mig att kaffebordsböckerna mest var för gästerna? Sånt man erbjuder för att ha nått att bläddra i medan värdinnan kokar kaffe typ. Av den anledningen har vi inget sånt vid vår soffgrupp. Våra gäster brukar hänga med oss i köket eller själva koka kaffet ;-) däremot har vi vår tidningskorg/långtidsförvaring bredvid soffan så att man ska kunna ta sig en tidning när man sitter där med sitt kaffe. Antar att det är lite samma sak, vi hade säkert kunnat rota fram någon bok i den stilen att ha där istället….

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tjaa…jag tänker att kaffebordsböckerna historiskt sett nog var till för gästerna, men numera än mer blivit en inredningsdetalj som är lika mycket till för de som själva bor där.

 4. cl

  Jag har bara en sådan bok. Heter Junk Style av Melanie Molesworth. Uuunderbart vacker. Läst och bläddrat i hur mycket som helst. Fast nu är jag klar med den. Försökt sälja på Tradera, men utan resultat. Få se om jag ska spara eller skänka ; )

  Svara
 5. Monica

  Hej! nä inte så många nu. jag har gjort mig av med många böcker. När jag gjorde det kändes det som en befrielse men ibland kommer det över mig en saknad. Böckerna är ju ens vänner på något sätt. Igår stod jag framför bokhyllan och begrundade lite över detta, mina böcker som inte längre fanns i bokhyllan. Men en som fanns där tog jag fram och läste ur, Credo av E M Forster, en essä där är helt otroligt bra och tangerar verkligen det här med ägande/saker. För Forster skriver att så fort man äger något så känner man en tyngd. Man tänker även att man ska göra något med det man äger, man vill äga mer och man vill sätta gränser runt sitt ägande. Detta skrev den käre Forster 1926 ( tror jag det var). Han citerar Dante ( Den gudomlige komedien) Att äga är att mista. Så genom att läsa den essän så kändes det ganska bra ändå, fastän jag hade gjort mig av med så många böcker. Jag har ju ändå inte gjort mig av med den, för E M Forster är en författare som jag uppskattar så mycket och som jag återkommer till.
  Läser ofta er blogg och jag är så tacksam över att ni delar med er av era tankar och möjliggör för andra att skriva här och diskutera

  Svara
 6. Hanna

  De coffee-table-böcker jag har framme är alltid från biblioteket. Då har jag dem en månad och byter sen ut dem mot helt nya. Böcker om natur, fordon, handarbete, träning. Allt möjligt. Slipper äga dem, och hämtar bara nya när jag läst ut/tröttnat. Framför allt lånar jag kok-böcker på biblioteket. har dem en månad, skriver av/kopierar favoritrecepten. K’nner jag att jag absolut vill ha boken, så har jag ju haft den på prov först. Leve biblioteken!

  Svara
 7. Linda

  Jag håller med dig Hanna! Många glömmer bort biblioteket. Jag var där igår och skulle hämta tre böcker som jag reserverat, om självförsörjning och miljö. Jag fick tips av bibliotekarien om ytterligare två böcker, så de fick också följa med hem. Den ena heter ”ägodela” och jag har nästan sträckläst hela nu på en dag. Så den vill jag tipsa om! Handlar om minimalism.

  Svara
 8. Linda

  (För övrigt rensade jag ur bokhyllan ytterligare en gång efter att ha läst ert inlägg här. Och så lustigt, det fanns 11 böcker till att skänka! Hur kunde jag missa dem vid den förra rensningen…,?)

  Svara
 9. Katarina

  Har för tillfället bara en sådan bok framme, en fantastiskt fin fotoreportagebok om Göteborgs byggnader och stadsplanering över ca hundra års tid. Bläddrar i den ibland men framförallt är det gäster som kikar i den. Den står i ett tidningsställ på golvet, som döljer ett fult hål i väggen där vi har gömt sladdar och elektronik. Så det är ganska funktionellt i flera perspektiv :) I helgen gjorde vi oss av med två kassar böcker som tagit upp plats här hemma, kändes väldigt skönt! Bara tre lådor med gammal kurslitteratur kvar, sen är vi nere på endast en bokhylla trots att vi älskar böcker och har svårt att låta bli att köpa nya.. Går mer och mer över till att låna istället.

  Svara
 10. CJH

  Kokböcker. Jag skulle aldrig köpa en kokbok, men har fått ett par i present. Fast de ligger iofs inte på rumsbordet utan i ett köksskåp och bidar sin tid. Jag äter nästan bara ute, och de få maträtter jag lagar själv (helgfrukostar och en del favorit-halvfabrikat) kan jag utantill.

  Svara

Lämna ett svar