Böckerna jag skulle läsa igen

Jag har rensat ut majoriteten av mina böcker. För att jag helt enkelt inte har något behov av dem eller helt enkelt inte tycker att de tillför något värde. Jag läser drygt en bok per månad, och har en lista med böcker som jag gärna vill läsa och som jag regelbundet kikar om de finns lediga att låna biblioteket (eller frågar om de kan köpa in).

Men några böcker har blivit kvar. Dessa utvalda favoritböcker har varit sådana som jag haft för avsikt att återkomma till, läsa om eller bläddra i igen. De innehåller så mycket intressant och viktig information som jag inte vill glömma bort utan kunna påminna mig om vid behov.

Problemet är att det aldrig tycks hända. Jag läser dem inte igen. Bläddrar inte ens i dem.

Här är böckerna jag inbillat mig att jag skulle vilja läsa igen och återkomma till gång på gång.

Nu har de där böckerna stått där och stirrat på mig i bokhyllan i tre-fyra år utan att ens något kapital blivit omläst. Jag har kikat på dem ibland men inte känt något sug efter att läsa eller bläddra i dem just då.

Jag tog därför fram alla böcker som föll under kategorin ”böcker jag tänkt återkomma till och läsa helt eller delvis igen”, och bestämde mig för att under en helg gå igenom alla för att se om de fortfarande förtjänar sin plats i bokhyllan.

I vissa fall insåg jag att anledningen till att de inte blir lästa igen, beror på att jag nu befinner mig på en annan plats i livet och har andra lärdomar och erfarenheter jämfört mot tidigare.

Några bra böcker som ändå aldrig blir lästa igen.

Exempelvis böckerna ovan av Mats-Eric Nilsson, de läste jag när jag var mer eller mindre ovetandes om det faktiska innehållet i maten. Nu ca 10 år senare har jag blivit en betydligt mer medveten konsument, och det har blivit lättare att ta del av den typen av information via andra kanaler än böcker.

Likadant med vissa ”självutvecklingsböcker” som jag läste när jag var kring 18-20 år. Nu efter att ha läst 10-20 andra böcker med liknande teman, följt bloggar mm så upplevde jag inte de böcker som stod i min bokhylla som lika fantastiska som när jag var novis och trevande på området. Nu befinner jag mig på en annan plats i livet där just dessa böcker inte behövs.

Efter denna övning kunde jag rensa ut flera av böckerna jag var säker på att jag skulle vilja återkomma till och läsa gång på gång under all framtid. Blir jag mot förmodan sugen på att någon av dem igen istället för någon bok på min lista över olästa, intressanta böcker, så går de nu utrensade böckerna förmodligen att få tag på på biblioteket eller liknande.

För övrigt är vi av åsikten att hyllmeter med böcker i en bokhylla inte är det som får barn att intressera sig för att läsa böcker. Utan snarare att man själv tar sig tid att läsa för dem, uppmuntrar till läsning genom exempelvis biblioteksbesök och att de ser vuxna som läser.

Har du också böcker som du tänkt återkomma till men nu flera år senare fortfarande inte har läst om eller ens bläddrat i? :) Då kan det vara värt att göra samma övning som jag. ;)

7 tankar kring ”Böckerna jag skulle läsa igen

 1. Anders

  Den som läst sin Eric Linklater kommer ihåg att tyrannen och psykopaten Hulahu Blod som styrde i Bombardiet i Det blåser på månen hade just Dale Carnegies How to nake friends… i sin bokhylla.

  PS jag kom in på denna blogg via reklam från min elleverantör.. Det enda man behöver är visst el?

  Svara
 2. Intresserad

  Vad jobbigt med ”böcker som stirrar på dig”. ;)

  Själv bläddrade jag ofta i mina föräldrars böcker, hade varit synd om det varit en tom bokhylla. Det var mest jag som kollade i dem, tur att de inte rensade bort dem för att de inte kollade i dem så ofta.

  En tanke bara.

  Svara
 3. Esther

  Har också boken äkta vara som pocket. Har tänkt precis som dig att den läser jag ju gärna igen.. Vilket jag gjorde några gånger men nu för rätt länge sedan. Följer hellre bloggen eller andra kanaler där mer aktuell information finns. Bor utomlands så tillgång till böcker på svenska är begränsad och gör att jag tvekar att rensa. Får ta ett varv till bland böckerna i helgen, tack för motivation !!

  Svara
 4. Bokmalen

  Dale Carnegies bok är den enda av dina böcker i bilden som jag brytt mig om att läsa 2 gånger.

  Svara
  1. Anders

   Läs om Linklater istället!☝?

   Men som Intresserad var inne på, böcker är ju bland det vackraste man kan ha i ett hem.

 5. Jennie Jakobsson

  Håller med intresserad och Anders. Böcker är så vackert! Hos mormor kollade jag ofta i bokhyllan. Mina föräldrar läste aldrig själva men de läste för oss barn de böcker vi hade hemma (barnböcker). Det hade varit tråkigt med tomma hyllor. Men mår ni dåligt av att se böckerna så ska ni såklart inte ha dem. Jag förstår känslan, men gällande andra saker än böcker. :)

  Svara
 6. Eva

  Håller med om det vackra med böcker. Men det finns också annat i hemmet som är/kan bli vackert om man är uppmärksam. Att hålla en fin och praktiskt ordning i köksskåpen är en fröjd för ögat, inte minst skåpet med torrvaror som kan organiseras så att det blir som en tavla när man öppnar skåpet. Dessutom upptäckte jag i morse att jag oavsiktligt fått en fint ordnad tvättmedelslåda. Folk som är mindre ordningssamma behöver inte sucka eller bli irriterade här. Ofta kan en känsla av hemtrevnad också infinna sig helt omedvetet av människor som stortrivs med sitt hem och sina saker. ;)

  Har läst tre av böckerna på bilden. Just Den hemlige kocken är lite onödig att ha kvar när man har Äkta vara, innehållet är så likt. Gav bort den själv. Brené Brown har ett viktigt budskap i sina böcker! Såg/hörde henne tala i en kyrka i Stockholm för några år sedan. Blev lite förvånad senare över att hennes böcker blivit mer kända då frireligiösa talare och författare mest brukar uppmärksammas inom en ganska smal krets av frikyrkor och deras samarbetspartners i andra länder. Men hon skriver allmängiltigt förstås och har en profan karriär också, kanske i första hand vid närmare eftertanke.

  Svara

Lämna ett svar