Tips för färdiglästa böcker

Ska färdiglästa böcker sparas som en intellektuell trofé i bokhyllan eller bör du göra dig av med dem så fort de är utlästa? Och om du ska spara vissa böcker, hur avgör du i så fall vilka? Och de böcker som verkligen var jättedåliga, vad gör du egentligen med dem?

Jag har försökt finna svar på frågorna ovan genom att identifiera tre olika typfall du behöver välja mellan när du läst färdigt en fysisk bok:

 1. Boken var bra och du tror dig vilja läsa om den igen i framtiden.
 2. Boken var bra men du tror dig inte vilja läsa om den igen i framtiden.
 3. Boken var dålig och du vill så klart varken läsa den igen eller ens läsa klart den.

Om du dessutom delar upp böcker i två huvudgrupper det vill säga skönlitterära böcker samt fakta- eller läroböcker så får du totalt sex olika scenarion. Dessa har jag listat i tabellen nedan samt markerat med grön, orange respektive röd färg enligt de fyra s:en. Jag har dock skippat alternativet sälja eftersom de flesta böcker helt saknar andrahandsvärde idag, förutom viss kurslitteratur eller motsvarande.

Tips för färdiglästa böcker

Grön = spara. Orange = skänka. Röd = skänka eller slänga.

Enligt mig är den bästa lösningen att skänka bort riktigt bra böcker till en vän alternativt en välgörenhetsorganisation eller motsvarande. På så sätt får en annan personen chansen att uppleva samma fantastiska äventyr eller ta del av samma kunskap som du. Om det är en vän som är villig att ta emot och läsa boken så får ni dessutom något intressant att prata om vid ett senare tillfälle.

De böcker du inte gillade eller ens läste klart bör du göra dig av med. Det kanske inte är en kanonide att lura på en vän dessa, däremot möjligen en välgörenhetsorganisation eller motsvarande som har större möjligheter att hitta en lämplig mottagare. Var boken riktigt usel kan du till och med överväga att slänga denna, för mänsklighetens bästa.

De enda böcker värda att spara är, enligt mig, dem som är mer av typen fakta- eller lärobok och som du vet att du kommer läsa igen.

Hur jag resonerar ovan låter kanske självklart för många eller i alla fall vissa, men trots det fastnar merparten av de redan lästa böckerna hemma i bokhyllan när vi klara med dem. Varför är det egentligen så och vad kan vi göra åt det?

 • Du tror att du kommer läsa om dina böcker. En vanlig anledning är att du tror dig vilja läsa om boken någon gång framöver. I realiteten finns det nästan oändligt många precis lika bra eller bättre böcker i världen. Därför är det synd att läsa om samma bok igen om den inte var makalöst magiskt exceptionellt bra. Oftast är det mer givande att skaffa nya intryck, perspektiv och erfarenheter genom att läsa en ny bok. Och hur ofta har du i praktiken läst om samma bok en andra eller tredje gång, speciellt en skönlitterär sådan?
 • Du ser dina böcker som intellektuella troféer. En annan vanlig anledning till att böckerna blir kvar i bokhyllan är stoltheten över att ha läst dessa, vilket man vill påminna sig själv och andra om. Dock är kunskap i bokhyllan inte i närheten lika användbart och imponerande som kunskap i huvudet. Att spara, förvara och frakta runt böcker du redan läst resten av livet är dessutom inte bara jobbigt utan kommer även med en del dolda kostnader. Och hur ofta har du i praktiken stått framför bokhyllan hemma tillsammans med en imponerad gäst och gått igenom dina troféböcker?
 • Du saknar en avvecklingsplan. En tredje anledning är att många varken har någon konkret model för vilka böcker de bör göra sig av med eller en plan för var och hur du kan göra detta. Det är helt enkelt lättast att låta dem stå kvar i bokhyllan. Hur har du historiskt sett gjort dig av med böcker du redan läst?

För att råda bot på utmaningarna ovan har jag satt ihop några tips och tricks:

 • Gå igenom bokhyllan enligt modellen ovan och de fyra s:en.
 • Hitta ett forum där du kan hitta inspiration till ny läsning, till exempel Goodreads. Då blir det tydligare hur otroligt mycket bra böcker det faktiskt finns och hur onödigt det är att läsa om en skönlitterär bok. Oavsett hur bra den var.
 • Hitta ett digitalt forum där du kan lista upp, diskutera och imponera andra med de böcker du redan läst eller planerar att läsa, till exempel Goodreads.
 • Gör givandet av böcker lite roligare genom att skriva namn, datum och betyg i boken och övertyga mottagaren att göra samma sak innan hen skänker den vidare.
 • Bestäm dig för att aldrig mer köpa en fysisk bok till förmån för en bra E-bookläsare. Då slipper du för ”all framtid” problemet med skrymmande böcker samt vad du ska göra av dessa innan, under och efter att du läst klart dem.

Hur gör du med redan lästa böcker? Får de vara kvar i bokhyllan och i så fall varför?

31 tankar kring ”Tips för färdiglästa böcker

 1. Anna

  Klassiker och riktigt bra böcker sparas alltid eftersom jag gärna läser om de böcker jag anser bra. Hit räknas till exempel Mobergs Utvandrar-serie och Sjöwall-Wahlöös deckarserie om Martin Beck. Böcker jag tröttnat på av olika anledningar (främst pocketböcker som köptes när jag levde pendlarliv) brukar jag rensa ut med jämna mellanrum. Ger bort de bästa till familj/vänner och resten brukar jag lägga i en kasse och ställa i portuppgången med en trevlig lapp som uppmanar mina grannar att ta en bok. Alla brukar försvinna inom loppet av några dagar :-)

  Svara
 2. piah

  Jag har ett gäng trädgårdsböcker sparade- de kommer till användning snart i min nya täppa. Men det ska rensas ut fler. Pocketböcker ger jag bort med en gång. Att rensa i omgångar bland böckerna funkar för mig. Man vågar släppa taget mer och mer. Vi har en ’secondbokaffär’ som ger en slant för böcker. Sonen fick 150 kr för sin kallepocket. :). kram *piah*

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Att rensa i omgångar fungerar inte bara för böcker, enligt min erfarenhet, utan för alla typer av rensningar. Det påminner mig förresten om talesättet; ”Hur äter man en elefant? Bit för bit!”. Annars blir uppgiften för stor. :)

  2. Peter

   Jag slänger allt eller ger bort. Förstår inte det där med att spara saker som troféer.

 3. Sikta lågt

  Hos mig går rensandet trögt.
  Böckerna finns nu främst i en bokhylla i hobbyrummet källaren, och de som inte får plats där i någon flyttlåda någonstans.
  Skulle egentligen vilja rensa bland de skönlitterära böckerna, men jag känner ett motstånd mot att göra det. Oklart varför.
  Ett skäl att inte göra sig av med böckerna är att jag har svårt att minnas vilka jag läst av en viss författare. Jag ”behöver” böckerna för att inte köpa dubbletter.
  Jag har dock funderingar på att rensa ut, och även köpa en e-bokläsare för framtida böcker.

  Alla böcker från min utbildning, samt böcker om trädgård, hus och hem, mat och dryck, resmål osv kommer dock att få vara kvar.

  /SL

  Svara
 4. Granntanten

  Jag känner att resonemanget bara håller om man är ensam i hushållet. Jag kan ju läsa en bok jag tycker är bra men ändå inte vilja ge bort den eftersom jag tror/tycker/vill att någon annan i min familj ska läsa den. Då blir den kvar, eftersom vi har en (nåja, vi har väl flera då) bokhylla i det gemensamma biblioteket.

  Dåliga böcker, trasiga, böcker, fådda böcker som är ointressanta (jo, det passerar en hel del sånt här), de åker. En nyårsafton hade jag läst Rensa i röran! på dan och fick sån rens-iver att vi gick igenom hela biblioteket (35 kvm, ca 2500 titlar), slängde ut 16 banankartonger och kom en timme försent till nyårskalaset. Det var euforiskt. =)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Väldigt klok kommentar från din sida. Har man familjemedlemmar, och kanske då framförallt barn, som kanske inte är mogna för böckerna idag men möjligen framöver så kan det finnas anledning att spara böcker åt dem. Min erfarenhet är dock att man lätt misstar sig kring vilka böcker som kommer att upplevas som intressanta för andra. Min pappa sparade massor av böcker åt mig och min bror som vi aldrig har läst eller kommer att läsa.

   Din kommentar fick mig att tänka på en annan sak. Min morfar dock då jag var väldigt liten så jag fick aldrig riktigt lära känna honom. Men genom att kika i hans bokhylla fick jag ändå en känsla för vem han var och vad som intresserade honom.

   Härlig story om rensivern på nyår, måste varit underbart! Helt klart värt en liten försening till festligheterna. ;)

 5. Camilla

  Kan säga att jag har lite svårt att göra mig av med böcker. Men har många böcker i bokhyllan som jag läst både 2 och 3 gånger om inte fler. Men jag försöker att rensa mer nu än förr. Förut sparade jag alla böcker! Idag lämnar jag in alla böcker jag inte tror att jag kommer läsa igen till nån second hand affär. Köper även mer pocket än inbundet eftersom det är lättare att göra sig av med.
  Sen vill jag gärna ha några böcker kvar för de dagarna när man står och är sugen på något att läsa och inte orkar gå ut/biblioteket är stängt. Gillar riktiga böcker och att bläddra så tror inte riktigt en e-boks läsare är något för mig.
  Sen vet jag att jag har några kartonger med böcker hemma hos mamma och pappa som jag borde gå igenom eftersom jag vet att det finns böcker där i som jag aldrig kommer att läsa igen och kan göra mig av med utan problem. Man ska bara ta tag i det och leta fram dem.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, böcker är bland det svåraste att rensa bort av någon anledning. Det finns säkert något väldigt intressant psykologisk förklaring till detta.

   Jag håller med om att pocket känns mindre värda och är lättare att göra sig av med. Det finns några enstaka fall där jag verkligen älskat en bok och köpt en inbunden version att spara efter att ha läst en pocket-version som jag istället gjort mig av med. Numera köper jag först boken till min Kindle och därefter finns möjligheten att köpa boken inbunden om jag verkligen ääälskar den.

   Det finns massor av forskning kring varför så pass många föredrar pappersböcker framför e-böcker. Det handlar tydligen om att böcker inte bara tillfredställer intellektet utan att det även finns ett behov av att känna att man kommer framåt (vilket man inte ser så lätt med en e-bok), att det är skönt med känslan av papper mot fingrarna, att det är trevligt avbrott med vändningarna av blad osv. Samma forskning visar dock på att det möjligen är en inlärd preferens och att de som är unga idag och får börja med en e-bok troligen kommer att föredra dem av liknande anledningar. :)

  2. Mia

   Men jag tror forskning har visat också att man lär sig bättre om man använder läroböcker i fysiskt format, för de fysiska sidorna har liksom någon slags plats så man minns bättre. Alltså de är som en fysisk plats medan skrollandet på dator inte har det. Jag tycker det är lättare att läsa och markera text på papper, när jag pluggar. Skönlitteratur och populärvetenskap däremot tycker jag funkar klockrent som e-bok. Synd dock när man inte hittar e-bok av en sån. Känns som att det är vanligare med skönlitteratur än faktaböcker som e-böcker.

 6. Sickan

  Gå till roten av problemet och sluta köp böcker! Biblioteken är fantastiska och det mesta går att få tag på inom några veckor. Kurslitteratur är lurigare, men är man tidigt på UB och villig att spendera mycket tid på plats kan man alltid få tag på de ref ex som alltid finns där!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det bästa vore så klart att våra bibliotek var så bra att man hittar allt man behöver där. Ett digitalt bibliotek har potentialen att uppfylla den visionen. Kanske i framtiden. :)

 7. Jenny / Ekomamma i stan

  Böcker har varit något som jag tidigare haft svårt att göra mig av med, men jag har lyckats rensa ganska friskt och framför allt minskat på antalet böcker in genom att börja låna på biblioteket. Några böcker har jag dock känt i efterhand att jag skulle vilja ha, men som ni skriver så handlar det framför allt om hand/faktaböcker. (T ex Badskumt är en sån bok.)

  Jag har ett gäng böcker som jag faktiskt läser om lite då och då, men den största anledningen att jag har kvar ett hundratal riktigt bra böcker är för barnens skull. När jag själv kom upp i bokslukaråldern botaniserade jag friskt i mina föräldrars bokhylla och jag hoppas att mina barn ska göra detsamma. Det är lättare att få in dem på den bra bokläsningen tänker jag om det finns böcker lättillgängligt hemma. Sedan försöker jag redan nu köra med barnens böcker att vi lånar böcker istället för att köpa, och stor eloge till Stina Wirséns Vem-böcker som finns att köpa som appar.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Att spara böcker till barnen så att de inte bara får lätt att hitta vettiga böcker hemma utan även förhoppningsvis väljer att härma föräldrarna vad det gäller läsning är en bra poäng.

   Boken Badskumt har även vi behållt, trots att vi köpte den i Pocket-form. Den är bra att återkomma till då och då.

 8. Eva

  Rolig och ambitiöst skriven bloggpost! Kan man annat än gå till bokhyllan och bokförrådet och börja gallra lite? Runt hundra böcker gick redan i höstas men mer borde kunna avyttras. Det finns ju inga undanflykter nu. ;)

  Kom på en idé: Om man är rejält osäker på vissa böckers värde att behålla kan man bygga en hylla eller byrå av dem. Man gör två staplar med böcker, lägger ett hyllplan eller bänkskiva på och bygger på staplar igen och lägger på ytterligare skiva. Man kan göra den till byrå genom att lägga i passande korgar. Om man inte är rädd om dem alls kan man måla dem och spika/limma ihop dem så ”byrån” blir stabil och färgmässigt enhetlig. Såg något liknande i en inredningstidning men man hade då använt vackra tegelstenar istället för böcker.

  Svara
 9. freezeman

  Själv brukar jag följa en tre-stegs strategi. Inte bara med vad det gäller böcker utan allt! Först går jag igenom och delar upp det jag går igenom i 3 högar. Ge bort/slänga omedelbarthögen. Solklart behållahögen. Och tvivelaktigthögen. Det som hamnar i borthögen ger jag bort till myrorna eller liknande, och om det är trasiga saker kastar jag direkt. Behållahögen hamnar i hyllor eller där de ska vara. Tvivelaktigthögen hamnar i klädkammare eller förråd.

  Om jag inte haft behov av det på ett halvår går jag igenom det igen och sorterar det på omedelbart bort och fortfarande tvivelaktigt. När det har legat saker där i ett år och jag fortfarande inte haft behov av det åker det bort och jag fyller på från lägenheten med sånt som kommit med i tvivelaktigthögen. Fortsätter sen kolla var 6e månad och rensar ut från klädkammare och förråd.

  Det funkar bra om man är vankelmodig med att göra sig av med saker!

  Svara
 10. Carin

  Detta är väldigt aktuellt för mig just nu eftersom vi precis flyttat och på grund av det haft anledning att fundera på alla böcker vi samlat på oss. Jag är uppvuxen med flera väggar i huset möblerade med sprängfyllda bokhyllor och har verkligen älskat det :-) Jag har själv velat ha det så i alla år och samlat på mig en hel del, men har efter några flyttar insett att det inte är hållbart i längden. Jag har också nu insett att många böcker tar plats och att jag ju faktiskt sällan läser om dem. Istället har jag fyllt i en bok med vilka böcker jag läst för att ha lite koll mest för mig själv. Nu i samband med flytten har jag rensat ut majoriteten av alla skönlitterära böcker och ska ta med några kassar till jobbet för att skänka bort och kommer att köra iväg några till någon välgörenhetsorganisation. Jag försöker också låta bli att köpa böcker utan försöker nyttja våra underbara bibliotek :-)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Även jag är lite kluven mellan visionen av ett riktigt mysigt läsrum/bibliotek hemma och ett minimalistiskt hem. Det kanske går att finna någon form av mellanting som relativt få böcker men av hög kvalitet. :)

 11. Linn

  Det är såklart väldigt dumt, men jag har en tendens att hoppa mellan böcker vilket resulterar i att jag ibland kan glömma bort att läsa klart vissa böcker. Jag vill inte slänga dem för de är ju rätt bra och jag vill gärna veta hur böckerna slutar men jag är redan inne i andra böcker så det blir inte att jag läser klart dem. Har säkert tjugo sådana böcker ståendes i bokhyllan. Sen har jag problemet att jag köper fler böcker än vad jag läser så jag har även helt olästa böcker i bokhyllan. Tror allt detta beror på att jag läser väldigt långsamt och tröttnar, samtidigt som jag tycker om att läsa och vill mer än jag har förmåga till. Med andra ord, när det kommer till mig, minimalism och böcker just nu, så blir det IG :-)

  Svara
 12. TJ

  Även jag tycker att böcker adderar viss mysighet i ett hem, samt dämpar ljud, så jag har länge behållt cirka 3-400 böcker när jag kastat ut nästan allt annat. Men nu tror jag att de sista böckerna ryker också… Satte upp en ljusslinga (en sådan med bollar) i mitt vardagsrum och fick plötsligt känslan att jag inte behöver böckerna för att skapa hemtrevnad längre. Jag gillar ju den superminimalistiska stilen, tänk typ konstgalleri. Istället funderar jag på att sätta upp en tavellist med konst, några lp-omslag samt en del tidsskrifter. Hemtrevnaden behålls men antalet prylar reduceras kraftigt och känslan blir mer luftig än med en massa böcker, som jag ändå inte läser.

  Hoppas e-böckerna sjunker i pris eller att en tjänst liknande Spotify kommer för böcker, dvs där man betalar en mindre engångssumma varje månad för tillgång till rubbet. Att läsa på skärm tror jag helt och hållet är en vanesak.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som ett intressant upplägg. Det blir mycket personligare och intressantare än bokryggar, lättare att variera och så sparar du utrymme. Smart! :)

   Ett spotify för böcker, tidningar och liknande låter som rena drömmen! :)

 13. emelina

  Jag vet att det här inlägget är väldigt vettigt. Och jag vill verkligen inte vara den som är Den, men jag kan bara inte låta bli.
  Jag blir himla upprörd av det här inlägget. Dels pga svenskheten inom mig som blir eld och lågor över användandet av ”intellektuella troféer”, och dels för att min oändliga kärlek till böcker gör att jag vill börja peka finger och skrika om dystopier som Fahrenheit där de bränner böcker.

  Nu ska jag gå någonstans för mig själv och ta några djupa andetag. ;)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hänger inte riktigt med på exakt varför du blir så upprörd men det är alltid roligt att väcka känslor. Hur ser din kopplingen ut mellan ”svenskheten” och användandet av ”intellektuella troféer” samt kopplingen mellan att sälja och ge bort böcker så att fler får ta del av dem till att bränna böcker ala Farhenheit?

   Hoppas andningen gick bra. ;)

 14. CJH

  Jag sparar de allra flesta böcker. Det kanske är lite udda, men jag gillar faktiskt att läsa om skönlitterära verk på nytt. Speciellt kriminalromaner/thrillers med avancerad intrig kan det hända att jag läser om för att begripa den till 100 %. Dock händer det även, om än inte lika ofta, att jag bara delvis läser ut en dålig bok och sedan kastar den.

  Svara

Lämna ett svar