Konsten att inte läsa färdigt en bok

Kan man sluta läsa en bok innan man är klar med den eller bör man slutföra det man har påbörjat? Jag skrev tidigare ett inlägg om bättre fokus med minimalism i bokhyllan men insåg i efterhand att jag glömt att utveckla vikten av att avsluta böcker när de utvecklas till negativa tids- och fokustjuvar.

Jag har, precis som de flesta andra, en tendens att vilja slutföra det jag påbörjat. Det gäller privata projekt, uppgifter på jobbet och såklart även böcker. Jag har drag av vad man i datorspelssammanhang ofta kallar en completionist, det vill säga någon som har svårt att göra något halvdant utan måste fullfölja till 100%.

Detta är naturligtvis inte alltid bra. Jag har vid flera tillfällen tvingat mig själv att läsa klart en bok som jag redan efter några kapitel insett mig inte ha någon behållning av, för att slippa dåligt samvete.

Det är såklart fel ur vårt minimalistiska perspektiv där vi lägger vikt på att eliminera onödiga kostnader i form av både pengar, tid och fokus. Tiden jag lägger på att kämpa mig igenom en ointressant bok skulle jag till exempel kunna lägga på att njuta av en bra eller intressant sådan istället. Faktum är att nästan vad som helst är bättre än att lägga sin fritid på att läsa och lära sånt man inte har intresse eller behållning av.

Därför har jag etablerat ett par kriterier som tydligt identifierar min brist på motivation även om jag själv kanske inte alltid är fullständigt medveten om denna. Om boken uppfyller ett eller flera av kriterierna nedan avslutar jag omedelbart läsandet, numera med gott samvete:

 • Jag ser inte fram emot att läsa boken.
 • Jag läser i praktiken aldrig boken.
 • När jag väl tar mig tid att läsa boken så avbryter jag ofta snabbt för att pyssla med annat.

Mitt avslutande tips är att fysiskt göra sig av med böcker som uppfyller kriterierna ovan genom att till exempel ge bort dessa till någon välgörenhetsorganisation eller en vän som du tror kommer ha större behållning av den. Då slipper du drabbas av dåligt samvetet varje gång du ser den i bokhyllan framöver. Du kommer med största sannolikhet ändå inte att försöka läsa igenom boken igen och då finns det faktiskt ingen anledning att behålla den.

4 tankar kring ”Konsten att inte läsa färdigt en bok

 1. Samara

  En bok får max 40 sidor på sig, är det inte intressant då så får det vara, med undantag för Stephen King,hans böcker är ju ofta på 600 sidor så det kan få 150 sidor innan det blir bra. men jag som har tusentals böcker som jag vill läsa om, nåt hundratal böcker som är olästa plus lista på alla jag borde låna på bibblan och läsa , nej livet är för kort att läsa en dålig bok, vill man veta hur det går kan man skumläsa sista kapitlen.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Precis, varför slösa bort tid på böcker som inte är högt prioriterade eller verkligen ger något när det finns så otroligt mycket bra och spännande böcker. :)

 2. Magnus

  Håller i stort med här, men som alltid finns det undantag. Passade nog är Kafkas Processen ett sådant. Började på den boken i ett halvår. Låg och samlade damm bredvid sängen. Men tvingade mig en dag att ta tag i den och jäklar vad den tog sig.
  Men som sagt håller jag med i stort.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Det finns nästan alltid undantag på alla regler. :)

   Ibland är det en själv som måste växa eller uppleva mer innan en bok som tidigare upplevts som ointressant plötsligt utvecklas till ett guldkorn. Innehållet i boken förblir dock detsamma. ;)

Kommentera