Bättre fokus med minimalism i bokhyllan

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg om minimalism i RSS-läsaren och i samma veva kom jag att tänka på att många av de utmaningar jag upplever där ofta återkommer kring böcker för min och säkerligen många andras del, vilket jag tänkte utveckla i detta inlägg.

Jag kanske ska börja med att erkänna att jag älskar böcker. Riktigt bra skönlitterära böcker slukar jag på en eller ett par dagar och om jag inte har självdisciplin så riskerar även en del av nätterna att gå åt.

Samma sak gäller mer faktabaserade böcker samt självutvecklingsböcker. Jag kan efter att ha läst ett par recensioner på nätet bli så sugen på att läsa att jag knappt kan vänta tills jag får slå upp boken och ta del av innehållet med potential att förbättra och förenkla mitt liv.

Detta låter kanske inte som något problem men det tar sig ibland lite osunda former utifrån vårt minimalistiskt perspektiv.

Historiskt sett har jag samlat böcker jag velat läsa i listor i till exempel Simplenote och när dessa växt till sig lite har jag inte längre kunnat hålla mig utan beställt hem upp till 10-15 böcker åt gången. Många av dessa böcker har jag nu flera år senare fortfarande inte läst och de är idag inte längre relevanta för mig. Det jag gjort är helt enkelt att ägna mig åt proaktiv konsumtion med resultatet att jag lagt pengar på något som troligen aldrig kommer komma till användning.

En annan fälla jag fortfarande faller i då och då är att jag trots att jag redan läser en bok blir så nyfiken och sugen på att läsa ytterligare en bok att jag plötsligt sitter med två, tre kanske fyra böcker igång samtidigt. Det är först och främst inte speciellt fokuserat gjort av mig och då och då slutar det med att jag helt tappar kontakten med någon av böckerna. Detta trots att jag egentligen är intresserad av innehållet.

Därför har jag etablerat tre nya minimalistiska vanor som ska hjälpa mig undvika utmaningarna ovan.

Vana nummer ett går ut på att jag inte får köpa en ny bok förrän jag faktiskt har tid och för avsikt att läsa den snarast. Vill jag köpa en bok ska jag dessutom först ha utvärderat om inte någon av de andra redan införskaffade men än så länge olästa böckerna borde läsas först. På så vis hoppas jag undvika ytterligare olästa böcker i bokhyllan. Den betänketid mellan köpsug och handling som automatiskt uppstår tack vare beteende ovan innebär dessutom ofta att köp, av för mig mindre relevanta böcker, aldrig blir av på grund av anledningar jag tidigare beskrivit här.

Vana nummer två är att jag max får läsa en skönlitterär och en självutvecklingsbok samtidigt. Först när jag är klar med till exempel min självutvecklingsbok får jag påbörja en ny sådan. På så vis hoppas jag undvika förlorat fokus och öka möjligheterna att effektivt förankra bokens innehåll.

Vana nummer tre går ut på att i förväg utifrån mina behov skapa en i tiden prioriterad fokuslista. Som exempel kanske jag ägnar juni månad åt att enbart läsa böcker om aktiehandel och juli åt böcker om personlig effektivitet. Då riskerar jag inte att försöka lära mig två helt skilda färdigheter samtidigt och fokuserar även under lite längre tid på ett och samma ämne, förhoppningsvis med bättre resultat. Detta gäller såklart framförallt fakta- och självutvecklingsböcker.

Vad tror ni om den här strategin? Hur gör ni själva, läser ni flera böcker parallellt?

15 tankar kring ”Bättre fokus med minimalism i bokhyllan

 1. Rebecka

  Med skiftarbete i vården och en tvååring hemma har min lästid dragits ner drastiskt så jag har fått tänka om helt när det gäller min läsning (ingen parallelläsning tex). Bokhyllorna här i lägenheten samt en hel bokhylla hos mina föräldrar bågnar av spännande böcker, många av dem är olästa. Just nu läser jag en rysk klassiker som jag ämnar behålla. Jag växla mellan att läsa böcker jag vill behålla och romaner som har fått/impulsköpt och inte tänker ha kvar utan kan lämna vidare till någon lämplig kandidat alt second hand-affären när jag har läst ut dem. Jag försöker hejda mig och inte köpa alltför många nya böcker. Bokhyllan är nog många minimalisters akilleshäl, vilket ändå känns sunt då det är trevligt och utvecklande att läsa. Jag ska bli bättre på att gå till biblioteket med sonen när han blir äldre och inte vill riva stället längre… :) Sedan tycker jag det är ”enklare” att läsa sådant som är nyinköpt, sådant som stått länge tenderar att inte bli läst alls. Sorry för ännu en lååång kommentar! :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Längden på kommentaren gör inget så länge innehållet är intressant och relevant. :)

   Jag tror också att bokhyllan kan vara många minimalisters akilleshäl eller så inbillar jag mig bara att människor med intresse för minimalism även gillar att läsa för att vi gör det. I ett inlägg framöver kommer jag att berätta mer om mitt hemliga vapen på området sedan något år tillbaka, min Kindle Paperwhite.

   Jag kan känna igen mig i att äldre olästa böcker tenderar att bli stående. Vad tror du att det beror på?

 2. emelina

  När det gäller böcker så KAN jag bara inte sätta några liknande regler såsom de du nämner. Det går emot all min bokälskarnatur – ungefär som att någon skulle säga att jag inte får dricka kaffe medan jag läser. Det går bara inte!
  Fast att ha igång flera böcker samtidigt är också något jag pysslar med. Fast jag brukar se till att de som kan läsas ”vid sidan om” är böcker som inte kräver ett ständigt flöde av läsande. T. ex. Arabian Nights, biografier…
  Jag går till biblioteket nästan varje dag. Dels har jag inte råd att köpa böcker hela tiden, men även så är detta ett perfekt sätt att inte hamstra på sig böcker, samt att bibliotek gör mig lycklig. Om det finns några böcker jag vill spara, så letar jag second hand efter exemplar som är extra fina.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant ide att läsa böcker, parallellt med sin primära bok, där varje kapitel skulle kunna ses mer eller mindre som en egen bok eller novell. Då fungerar det kanske bättre.

   Jag förstår precis vad du menar när du känner dig lycklig på bibliotek. Jag är likadan med bokshoppar. När jag tex reser så irriterar jag alltid mina medresenärer med att envisas med att gå in i alla bokshoppar vi passerar. Jag har inte listat ut exakt vad för känslor eller minnen som triggar, bara att jag fylls av glädje och en upprymdhet av all kunskap och potential i böckerna runt omkring mig. Lite mysigt på något vis, till och med då alla böcker är på ett okänt språk. :)

 3. Det enkla livet

  hej.
  jag läser mest faktaböcker eler vad man ska säga. böcker där jag lär mig något eller får ta del av en livshistoria.
  några exempel jag har i bokhylan:
  ”the total money makeover” Dave Ramsey
  ”the millionaire next door” stanley/danko
  ”kvinnor i väglöst land” Lillian Ryd
  ”friluftsboken” Lars Fält
  ”Eld” Yngve Ryd
  ”the complete tightwad gazette” Amy Dacyczyn

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Intressanta boktips! Baserat på dina tips kan jag rekommendera följande bok tillbaka:
   Your Money or Your Life av Vicki Robin, Joe Dominguez (Author) och Monique Tilford (Author)

 4. Rebecka

  Jag tror att de gamla böckerna som förblir olästa är ett symptom på det här med ”nyhetens behag”. Helt galet hur den mänskliga hjärnan söker nyheter, kickar, det som är intressant för stunden etc. Nu när jag väl har tagit mig an min ryska klassiker (Tjechovs ”Ett jaktdrama”, inte lika tjock/känd som andra 1800-talsromaner) så undrar jag varför jag inte har läst den tidigare, jag vet ju att det är precis min typ av bok… Nästa bok får nog bli en roman som mamma har gett mig som jag planerar att lämna till någon annan sedan. :)

  Svara
 5. Rebecka

  Det roliga är att vi har Nextopia i bokhyllan… :) Nåja, sambon har nog läst den. Det ironiska med min utrensningsiver är att jag har inspirerat andra så pass att jag häromdagen fick en ny bok av en kompis, den hade hon rensat ut ur sin hylla… Nästa utrensningprojekt här hemma får nog bli bokhyllorna samt det hemska städskåpet, där finns det grejer som de gamla hyresgästerna lämnade kvar, typ giftiga insektsmedel och liknande som ska till miljöstationen.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, det är väl den enda nackdelen med en mer utbredd minimalismtrend, det vill säga att det finns färre medmänniskor som vill ta emot ens utrensade prylar. :)

 6. Sanna

  Jag är precis likadan när det kommer till böcker. Jag har alltid älskat bokhandlar, bibliotek, bokhyllor, loppisar med böcker, antikvariat, bokreor, boklistor och andras bokrensningar. Jag äger väldigt många böcker, har sparat alla böcker sedan jag var liten och har haft väldigt svårt att skiljas från mina böcker. Nu har jag dock sedan några år tillbaka förvarat största delen av mina böcker hemma hos mina föräldrar pga platsbrist i studentrum. Under de här åren har jag kommit till massa (för mig) bra insikter. Jag har kommit fram till att:

  * Jag inte behöver alla böcker och att jag kan rensa bort väldigt många (jag har inte saknat dem)

  * Jag inte ska spara böcker som jag fortfarande inte har läst (de är många)

  * Jag ska spara mina barnböcker eftersom de är de mest nostalgiska jag har, jag hoppas på att få barn inom några år och barnböcker är dyra

  * Utöver barnböckerna ska jag bara spara böcker som är favoriter och som jag läser igen eller faktiskt använder som kokböcker eller självhjälpsböcker

  * Bokhandlar kan vara bra på att ge mig inspiration men de innebär nuförtiden sällan att jag faktiskt köper något

  * Jag kan låna på biblioteket och behöver på det sättet inte lägga ut pengar på vare sig inköp eller förvaring eller tid på att bli av med böckerna. Kan dessutom låna böcker innan jag vet om det är värt att köpa dem. Kan också låna ”mina” utrensade böcker om jag mot förmodan skulle sakna dem. :)

  På tal om boklistor och självhjälpsböcker, jag blev väldigt intresserad av vilka böcker du läser. Skulle du vilja skriva ett inlägg om detta? OBS, det är inte böcker jag planerar att äga utan låna på bibblan. :)

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Bra insikter, jag kanske lånar några framöver till ett framtida uppföljande inlägg till detta inlägg. ;)

   Håll utkik på bloggen så kanske det dyker en och annan bokrecension från min sida framöver. :)

 7. Sanna

  Låna på! :) Alltid kul att bidra! Jag har egna tankar på en blogg men jag har inte tänkt klart än, till dess läser jag andras och kommenterar när jag har något att säga. ;)

  Spännande med bokrecensioner, det hoppas jag på! :)

  Svara
 8. Violins vardagligheter

  Tack för en intressant blogg! Jag har just börjat läsa den från början så här kommer en sen kommentar. :)
  Jag har tidigare alltid haft många böcker, både skönlitteratur och fakta/personlig utveckling. Förra året rensade jag ut mängder i min stora utrensning hemma. Har saknat EN enda av dem. Men nu börjar de samlas på igen, en bok här och en där, samt en jättehög från biblioteket. Och det stressar mig något otroligt så jag ska verkligen ta till mig tipset om en skönlitterär och en fakta-/självutvecklingsbok åt gången. :)

  Svara

Lämna ett svar