Spår av proaktiv bokkonsumtion

Häromdagen gick jag med hjälp av Goodreads igenom vilka böcker jag läst under de senaste åren och noterade en ganska jämn balans mellan skönlitterära böcker och facklitteratur. Går jag däremot igenom innehållet i min bokhylla så ser jag en väldigt annorlunda fördelning där majoriteten av böckerna är facklitteratur. Hur kan det komma sig?

Delvis beror det på att jag aldrig sparar skönlitterära böcker jag redan läst utan undantagslöst skänker dem vidare, men däremot av och till sparar riktigt bra facklitteratur. Men även om jag tar hänsyn till den aspekten och istället enbart kikar på oläst litteratur så är obalansen påtaglig. Av mina, efter många rensningar, kvarvarande 135 fysiska böcker är ganska precis 100 olästa och av dessa är enbart fyra av skönlitterär karaktär.

Nästan samtliga olästa böcker är vid närmare granskning införskaffade för mellan fyra och sju år sedan. Från en period då jag precis upptäckt hur smidigt och billigt det var att köpa böcker via internet, men innan jag skaffade min första e-bok-läsare från Kindle. Under den perioden kom jag i kontakt med många intressanta självutvecklingsböcker och liknande via diverse bloggar och ljudböcker, till exempel de smått fantastiska bokreferaten från Philosopher Notes. Parallellt med detta hade jag dessutom börjat arbeta och stött på många nya utmaningar där jag av och till såg möjligheten att läsa mig till en lösning eller insikt.

Det ledde till att jag flera gånger om året köpte på mig mellan tio och tjugo böcker åt gången, vilket i kombination med en viss övertro på min förmåga att hinna läsa böcker samt mitt snabbt växlande intressefokus ledde till att jag på min höjd hann läsa 25% av böckerna innan de blev mer eller mindre irrelevanta och lägre prioriterade. Det spelar ingen roll att böckerna i många fall är tidslösa klassiker och egentligen av intressant karaktär då det nästan alltid finns något annat område som för tillfället är högre prioriterat.

Vad har jag då lärt mig av detta? Jo, att inte konsumera facklitteratur proaktivt. Istället köper jag numera enbart ny facklitteratur en bok i taget och bara om det finns ett omedelbart behov av kunskapen samt tid över till läsning. Då vet jag att boken blir läst samt att informationsupptagningen blir effektivare. Nästan alla köp sker för övrigt numera via min Kindle så jag slipper äga en fysisk kopia av boken.

Läser du facklitteratur och tenderar du att överkonsumera böcker när inspirationen kommer stormande eller är jag ensam i min nördighet på det här området? :)

15 tankar kring ”Spår av proaktiv bokkonsumtion

 1. Josefin

  All facklitteratur jag läser är kopplad till jobbet, då brukar jag be min chef köpa in dem istället, det visar både min ambition att utvecklas samt att kollegor med kan ha glädje av dem :)

  I år är även första året, då jag istället för att köpa en hög med pocketböcker, har gått till biblioteket och lånat en hög – över sommaren har de utökat lånetiden, jag kan dessutom låna om dom via nätet om det skulle behövas!

  Svara
 2. piah

  Facklitteratur får jag från jobbet,ofta något som ska läsas inför studiedagar (är förskollärare)
  MEN för något år sedan var jag med i en bokklubb.Härligt att välja inrednings-och trädgårdsböcker. MEN varje månad kom en bok om man inte sa upp den. tex. sy lapptäcke Hmm…Många böcker har jag gett bort o i dagarna rensat ut fler. Pocket böcker (skönl)har jag ett gäng som räcker några somrar. Sparar inte på dem lästa. kram *piah*

  Svara
 3. ekomammaistan

  Jag har också haft en period när jag köpt mycket facklitteratur, under min studietid och strax efter köpte jag inte bara böcker som var kopplade till mina kurser utan även annat som kändes lockande. Av studielitteraturen läste jag självklart nästan allt, men det övriga…nja. När jag rensade ut i princip hela samligen i samband med vår senaste flytt så var det en hel del oläst tyvärr.

  Idag har jag endast sparat fackböcker som jag läst och som det finns hög sannolikhet att jag kommer att återkomma till. Det rör sig framför allt om mer praktiska böcker; handböcker i stick/virkning, jämställdhetstips, barnuppfostran. Och framför allt – det är väldigt få! När jag ser någon fackbok som lockar mig (vilket händer ofta, hela min läslista på pintrest består av fackböcker känns det som ibland) så försöker jag hitta den på biblioteket. Om den nu skulle vara helt fantastisk så att jag känner att faktiskt har ett ”behov” av att äga den så går det ju faktiskt att köpa den senare. Men hittills har detta endast hänt i något enstaka fall.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har en liknande approach dvs skriver ned böcker jag blir intresserad av men inte har tid att läsa just nu i anteckningsappen Simplenote.

   http://minimalisterna.se/apptips-simplenote/

   Rätt ofta visar det sig att böcker jag skrev ned i listan för några månader sedan inte längre är intressanta när jag då och då går igenom listan. Det är förrädiskt att handla böcker på inspiration. Det är nog därför Amazon skapat och patenterat sin one-click-purchase-funktion. :)

 4. Eva

  Nog anses jag väl överkonsumera böcker (facklitteratur) men sedan ett par år köper jag dem sällan utan lånar på biblioteket. Men att köpa böcker proaktivt och inte läsa dem? Vilka dumheter! ;) (Samma sak som att bunkra prylar och kläder som ej används, där har jag varit/är skyldig själv, erkänner.)

  Äger bara en bok som ännu ej är läst men som prisats så mycket; Thinking, Fast and Slow av nobelpristagaren i ekonomi Daniel Kahneman. När man öppnar den blir hjärnan väldigt slow och man känner melatoninet börja verka. ;) Det står om den ”Buy it fast. Read it slowly. It will change the way you think!” Jo, köpte den snabbt men så slowly som det är tänkt att man ska läsa den så undrar jag om man verkligen vill att någon ska ändra sitt tänkande.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, det finns ytterst få typer av proaktiv konsumtions som är vettig. Inte ens böcker. :)

   Thinking fast and slow hade fått riktigt fina betyg på Amazon. Du får berätta om du gillade den när du är klar med den. :)

 5. Elin

  Bibliotek kan vara lösningen på stort läsbehov! Ekonomiskt, miljövänligt och kulturellt. Yeah!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Japp, enda nackdelen för min del är att jag föredrar att läsa på engelska så utbudet blir ofta lite begränsat. :)

 6. Mamma G

  Lånar numera böcker på biblioteket, antingen i bokform eller som e-bok. Sitter vid datorn och beställer sådana som jag läst recensioner om i tidningar och får sedan ett sms när de finns att hämta. Det fungerar jättebra!

  Svara
 7. Pingback: Böcker | Händelsevis

Lämna ett svar