9 kg lättare med feng shui

Helgen som var låg vi alla tre nerbäddade i rejäla förkylningar och jag fick tid att läsa bloggar jag annars inte följer. Bloggen Simplicity skrev inredningstips om hur du skapar feng shui i bokhyllan och plötsligt var jag och Herr Minimalist i full gång med att ändra om i vår egen bokhylla.

Vi började med att, som så många gånger förr, rensa bland böckerna. 12 utrensade böcker och 9 kg lättare började vi sedan göra om i bokhyllan. Ställa böckerna i färgordning i enlighet med feng shui. Lätta upp genom att ställa dit några nya prydnadssaker, ta bort några andra och fronta två böcker. De frontade böckerna blir en rolig inredningsdetalj där valet av bok som frontas kommer variera utifrån säsong, lust och humör. Resultatet ser ni på bilden nedan.

bokhyllan

Jag skulle gärna ha någon av färgerna med böcker liggandes ner istället för ståendes, men det får kanske bli nästa gång som förändringsandan faller på. Det största positiva resultatet denna gång var att bokhyllan och våra axlar blev 9 kg lättare. Kanske är det bebis minimalist ankomst som gjort prioriteringar och insikter tydligare, exempelvis att vissa böcker som köpts genom proaktiv bokkonsumtion eller faktaböcker erhållna i gåva mm, faktiskt inte kommer bli lästa inom överskådlig framtid.

Är din bokhylla redo för lite rensning och feng shui i helgen? :)

16 tankar kring ”9 kg lättare med feng shui

 1. whitemaskgirl

  Här rensas ut kontinuerligt bland böckerna. Har vardagsrummet och förrådet fullt av böcker och för 2 år sedan började jag sälja av dem. Tar tid dock men nu säljer jag alla jag får.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Här rensas också kontinuerligt som du kanske märkt. Jag tycker alltid jag hittar någon ny bok att rensa ut när jag slänger ett öga på bokhyllan. ;)

 2. Elena-Maria

  Jag hittade er blogg i början av veckan och jag var redan lite i rensartagen. Jag blev dock så inspirerad och fann en helt ny syn i rensandet. Jag och maken har idag kört iväg över 300 saker till Erikshjälpen.
  Det känns så skönt och vi vill båda rensa ännu mer. Tack för all inspiration!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du hittat hit – välkommen! :)
   Vad bra att du har din make med på tåget. Det är alltid lättare att rensa om man har likartad syn som den man bor med. Och dessutom kan ni utmana varandra lite och ifrågasätta om vissa saker verkligen behöver sparas eller om nya verkligen behöver konsumeras. Ni kan nog hitta mycket inspiration och tips kring rensandet om ni kollar i bloggens arkiv:
   http://minimalisterna.se/arkiv/

   Lycka till med rensandet! :)

 3. Ulrika

  Tack för lite rensarinspiration, det blev fint och ser luftigt ut. Så måste jag fråga vad ni har för bokhylla? Har letat efter just denna modellen nämligen, med halvdörrar som är täckta nedtill och glasade upptill. Tycker det är både snyggt och praktiskt med den lösningen!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så mycket! :)
   Det är två vanliga Billy-bokhyllor i ek som vi satt dörrar på uppe och nere, vilka också är från Ikea. När Herr Minimalist köpte bokhyllorna för 7-8 år sedan var de dock inte kompatibla med dörrar både uppe och nere på detta sätt, så han fick borra några extra hål för att få det att fungera. Vet inte om detta kanske är något Ikea ändrat på nyare modeller av Billy-bokhyllor.

 4. Ulrika

  Så det var Billy från Ikea, det var som attan, då får jag ta en titt där igen. Tack för det snabba svaret :-)

  Svara
 5. Emanuel

  Har genom åren rensat bort motsvarande 2,5 st höga, breda Billy. Återstår nu ca 0,5 dito. Men där tar det stopp. Ändå skönt att bli av med det mesta! Och om man ändå skulle sakna något (vilket inte händer ofta) går det att få tag i på närmaste bibliotek. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, böckerna du ser på bilden är alla vi äger tillsammans jag och Herr Minimalist. Mina böcker utgör nog bara ett 20-tal dock, så mindre än en rad i bokhyllan. :) Jag tänker likadant som du, om jag någon gång vill läsa den här boken finns den säkert på bibblan. Herr Minimalist har dock många engelska faktaböcker och dessa är inte lika lätta att få tag på, åtminstone inte på vårt lokala bibliotek.

 6. Susanna

  Just böcker har jag svårt att rensa ut. Vi har 5 stora Billy-bokhyllor fulla med böcker, och jag tror inte att jag skulle göra mig av med en enda. När vi packade upp våra flyttlådor nu för några månader sedan passade vi på att rensa ut en del, vi valde att bara spara böcker vi tycker mycket om och läser om igen. Nu skall sägas att både min man och jag läser MYCKET, framförallt skönlitteratur, och vi läser gärna böcker om igen. Jag har favoritböcker har läst om 15-20 gånger, minst. Det är lite som att träffa kära vänner igen när man plockar upp en favoritbok. Jag läser också många böcker som kommer i serier, typ triologi eller ännu fler, och då läser jag alltid om de tidigare böckerna i serien när det kommer en ny, för att få ett skönt flow i läsningen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tänker att det just är i samband med flytt som det vore enkelt att rensa ut bland böckerna. Nu när vi rensade ut 9 kg böcker så jämförde jag det med ”en färre flyttlåda vid nästa flytt”. :)
   Vi läser också en hel del, både skönlitterärt och faktaböcker. Herr Minimalist har dock sina böcker, framför allt de skönlitterära, på en Kindle, så de tar minimalt med plats. :)

 7. Minimalist G.

  Skänkte bort samtliga mina böcker (utom en fotobok som jag fortfarande har kvar) förra året, resonerar som så att har man läst en bok engång kommer man troligtvis aldrig läsa om den igen så varför skall den stå och samla damm i en hylla :)

  Sen om man skulle vilja läsa om en ”gammal” eller en ny bok fungerar det lika bra att skaffa den digitalt, vilket även sparar massor på miljön, med avseende på transporter och skövling av skog.
  Plus att man inte längre behöver en bokhylla :)

  Svara
  1. Emanuel

   Låter som en lättnad att slippa den bördan! Förresten, läste någonstans att man istället för en vanlig boksamling kan ta bilder av sina böcker och ha dem samlade i en ”virtuell bokhylla”, På så vis vet man vilka böcker man hade och kan gå och låna dem på biblioteket vid behov istället!

 8. Sara

  Idag har vi rensat vår stora bokhylla, som vi inte tyckt om från dag ett när vi köpte den! Vi har rensat ut böcker( c.a 70 st

  Svara
  1. Sara

   Hmm… Ser ut som att bara en liten del av mitt svar kom med!?

   Iaf blir vi väldigt inspirerade av er blogg här hemma. Tack!

Lämna ett svar