Vårrensning i garderoben

Ett rensningssug har uppstått vad gäller kläderna i min garderob. Majoriteten av dem har jag ju inte använt det senaste halvåret på grund av graviditeten. Kanske gör detta att jag ser på kläderna med nya ögon och kan rensa ytterligare. Jag har varken växt ur dem eller tycker att de blivit fula, utan känner enbart ett behov av att förenkla tillvaron i kombination med insikten att jag inte behöver så mycket kläder.

Jag har utgått från mina redan tidigare identifierade värderingsgrunder vad gäller kläder:

 • Kvalitet
 • Stilrenhet
 • Funktionellt
 • Behovsstyrt

Samt gått igenom mina fem steg och åtgärder för en mer minimalistisk garderob som jag beskrivit mer ingående i inlägget Fem steg mot en lättare garderob.

Det första steget är att acceptera att jag äger för mycket kläder. Jag började med att ta ut alla plagg ur garderoben och lägga dem på sängen så som ni ser på bilden till blogginlägget, det räckte för att bekräfta den insikten. På bilden saknas dessutom mina tio klänningar. Under graviditeten klarade jag mig utmärkt med en begränsad och liten garderob. Det var till och med skönt att inte ha så många olika uppsättningar kläder att välja och vela mellan, vilket jag även nämnde inlägget med lärdomar under 2014.

Det andra steget är att rensa ut kläder, sälja, skänka eller slänga, och här kommer ett dilemma eftersom det inte är något som helst fel på kläderna jag vill göra mig av med. Klassiska märkesplagg som jag inte längre behöver och ändå inte kommer få särskilt mycket pengar för på andrahandsmarknaden. Det är lätt att få retroaktiv shoppingångest, men innerst inne vet jag att den härliga känslan av att rensa och förenkla överväger denna ångest. Dessutom underlättade rensningen av att vända på frågan ”vilka plagg kan jag rensa ut?”, mot att istället fråga mig själv ”vilka plagg vill/behöver jag verkligen spara?”.

Steg tre är för en mer minimalistisk garderob är att använda färre färger. Detta har jag haft som en röd tråd genom mina rensningar under de senaste åren och numera inneåller garderoben väldigt mycket blått, svart och rosa. Detta gör att jag i teorin kan minska garderobens innehåll ytterligare eftersom de kvarvarande plaggen och accessoarerna matchar varandra färgmässigt.

Det fjärde steget är att köpa plagg av hög kvalitet. Allt eftersom jag rensat i garderoben har kläder från de stora kedjorna eller innehållandes exempelvis polyester, akryl och nylon fått ge vika och lämnat garderoben. Vid inköp av nya plagg har jag dessutom varit noggrann med kvalitet och materialval då jag vet att det långsiktigt är ett vinnande koncept för att plagget ska bli en favorit som dessutom blir långvarig. Silke, ekologisk bomull och ull är bättre materialval.

Steg fem är att undvika reor. Jag har alltid varit värdelös på att fynda på rea och de få gånger jag hittat något har det aldrig blivit något favoritplagg i slutändan.

Herr Minimalits stilrena och enkla garderob har varit en inspirationskälla i min rensning, även om jag gillar lite mer mönster och färger. Även målbilden för garderoben som jag visat tidigare har jag haft i åtanke. När jag väl rensat har jag dessutom haft dessa frågor i bakhuvudet när jag känt mig tveksam inför att rensa bort vissa plagg:

 • Känner jag mig riktigt snygg/smart/duktig/stark och som den bästa versionen av mig själv när jag bär plagget?
 • Skulle jag köpa samma plagg idag? Även om det kostade mer än när jag köpte det?
 • Om plagget gick sönder, skulle jag då ta mig tid att laga det eller kosta på att få det lagat av en skräddare?

Hur gick det då? Jo, ca 15 klädesplagg åkte ut och ni som följt bloggen ett tag vet att garderoben har rensats regelbundet under de senaste två åren, så snart är den nog optimerad. :) De flesta plaggen skänktes till Stadsmissionen men vissa får först en chans på Tradera.

Kanske är det dags för dig att ge din garderob en vårrensning? Hur tänker du när du rensar bland kläderna i garderoben?

30 tankar kring ”Vårrensning i garderoben

 1. Josefin

  Å vad inspirerande! Jag försökte mig på att rensa i min garderob, men det är svårt!
  Rensade tex ut en snygg, fullt fungerande tröja från Tiger som jag inte använder men ändå älskar.. Tänkte sälja på tradera men då den är helt svart och lite annorlunda i formen blir den inte helt rättvis på bild.. Då tog det stopp och den fick flytta tillbaka in i garderober.. Svårt!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är inte helt lätt att rensa i sin garderob. Det gäller att vara hård och realistisk. Jag tycker det kan vara motigt att rensa men ångrar sedan aldrig de plagg som försvinner och när jag inte ser dem längre så ägnar jag dem inte en tanke. Tillskillnad från när de hänger kvar i garderoben och påminner mig om sin existens när jag ser dem. :)

   Du kanske kan skapa en tremånaderslåda vari du kan lägga plagg du funderar på att rensa ut för att underlätta rensningsprocessen?
   http://minimalisterna.se/vi-testar-tremanadersregeln/

 2. Lara

  Va roligt! Jag har också rensat i garderoben. Underbar känsla. All akryl och polyster åkte ut! Bloggen into-mind är min mentor

  Svara
 3. Ekorren

  Härligt! Du gör som Marie Kondo o frågar vilka plagg ska jag spara. Detta tankesätt vill jag test vid nästa garderobröj.

  Gillar skarpt hennes bok The life-changing magic of tidying up. Ett av hennes tips när man står o velar med ett plagg är att godkänna att detta plagg gav mig glädje när jag köpte det o det var plaggets uppgift. Har ej ännu testat, men kanske det fungerar på mig som hittar på massor av ursäkter för att behålla ett plagg som jag inte använder ;)

  Svara
 4. Linda

  Jag rensade min garderob för bara någon vecka sedan. Och var då nöjd. Nu, efter att ha läst ditt inspirerande inlägg, har jag ägnat hela förmiddagen till att rensa garderoben igen. Och vet du vad, trots min tidigare ”noggranna” rensning, blev jag av med hela 27 (!) plagg till! Kjolar, skjortor, jeans, leggings, 8 klänningar, chinos, linnen, tröjor, jackor och skärp åkte ut.

  Och ja, det känns oerhört bra! Vilken lättnad. Mycket av kläderna ska få en andra chans, en del ska skänkas och en del säljas. Så det känns ju också bra. Det enda som kanske känns liiite sämre är att jag inte har varit ute i solen än! Så nu får jag nog vara nöjd med rensandet och ta mig ut. Passa på att ladda D-vitamin innan helgens snö som de pratar om… ;)

  Tack för en mycket bra och inspirerande blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Imponerande utrensningsgenomgång nummer två, det bor garanterat en liten minimalist i dig!

   Förhoppningsvis blir det fler dagar med solsken att njuta av framöver, och med din minimalistiska garderob kommer du snabbt kunna välja vilka plagg du ska ha för dagen. :)

 5. Snålcoachen

  Sist jag gjorde en rejäl garderobsrensning så bestämde jag mig för att använda varenda plagg en gång först för att känna efter om jag ville behålla det (förtydligar: alla plagg som gick att använda. Jag började inte gå i balklänning till jobbet eller liknande). Jag körde en laget-runt bland alla mina kläder och rensade ut det som inte längre fungerade eller kändes okej. Tycker faktiskt att det var både effektivt och roligt.

  Upptäckte att man har mycket mer kläder än vad man tror… Även om jag tycker att det verkar väldigt begränsat med kläder på din säng! Jag får nog ta ett varv till med min egen garderob…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, fast det hade varit väldigt roligt om du kommit i just balklänning till jobbet och sedan fått förklara varför :) Men det låter helt klart som en bra idé att testa kläderna innan de får lämna hemmet.
   Det som inte är med på sängen är som sagt tiotalet klänningar, allt från vardagsklänningar till finare dito, men även vanliga linnen som jag har under koftor och skjortor saknas. T-shirtar äger jag i princip inga.

 6. ekomammaistan

  Jag skulle behöva göra en liknande rensning. Jag kände som du efter min första graviditet att jag tyckte att det var himla skönt med en liten garderob och efter det har jag rensat i omgångar men skulle behöva göra det igen. Tyvärr har jag avvaktat lite och tänkt att jag ska komplettera först och sen rensa, men egentligen borde jag ju göra tvärtom….

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du kände likadant efter din graviditet, det har varit en väldigt nyttig insikt för mig, att jag faktiskt inte behöver den variation jag inbillat mig och vant mig vid. Utan snarare uppskattar att inte ha det.

   Utifrån K.A.L:s kommentar nedan så kanske du kan få din garderob att kännas som ny genom att enbart rensa! :)

 7. K.A.L

  Wow, tack för bra inlägg och tips! Har ett tag gått och känt mig obekväm i det mesta jag dragit på mig om morgnarna pga en viktökning det senaste året som trots div ansträngningar inte ger med sig. Egentligen inte så jag bryr mig annat än att jag inte kommer i mina kläder eller att de sitter gräsligt på mig.

  Så din första fråga: gör det här plagget att jag känner mig snygg osv/som den bästa versionen av mig själv? – har varit en jättehjälp!

  Och tipset fån signaturen Nattis – wow! Också så inspirerande :) Jag klickade från ett videoinlägg till nästa så minns inte i vilken av dem hon säger ytterligare ord som varit till hjälp: använd det finaste/bästa du har!

  Så med de två frågorna/uppmaningarna började jag rensa skonigslöst i garderoben igen (den har fått ngr omgångar tidigare) och ut åkte 23 plagg plus 4 accessoarer (scarves/mössa). 4 av dessa tänkte jag försöka sälja och resten ska skänkas eller slängas.

  Och resultatet? Jo, det känns som att jag fått en helt ny garderob, nya kläder! Jag behöver visst inte komplettera med något alls :) Allt jag har i min garderob är vackert på mig nu! Ingenting putar ut osmickrande någonstans, allt sitter bra. Så lätt det var att bli av med de där extrakilona! ;)

  Jag var helt inställd på att mitt rensande skulle kunna resultera i att jag behövde komplettera garderoben, men det behövdes ju inte alls. Så jag kan verkligen rekommendera en utrensning innan nyinköp!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilken imponerande rensning! Kul att höra att du tog till dig av tipsen och fick så positivt resultat av utrensningen. :)

   Och ditt resultat är väl ett jättebra tips till andra, att börja rensa först och se om det verkligen behöver kompletteras något. Som med så mycket annat i vårt samhälle är det lätt att stirra sig blind på att lösningen på ”problemet” är att tillföra något ytterligare, när det i själva verket kanske är att ta bort något som är lösningen.

 8. One Vikinggirl

  Du är minimalist så jag förstår att du vill äga så lite som möjligt. Personligen skulle jag inte göra mig av med ”Klassiska märkesplagg som jag inte längre behöver” speciellt inte ”eftersom det inte är något som helst fel på kläderna jag vill göra mig av med”. Skulle du inte bara kunna lägga dem i en låda som du sedan kan gå och ”shoppa” i nästa gång du känner för något nytt? Om plaggen passar förstås; Ett särskilt bravo till K.A.L. ovan för vad som låter som en otroligt lyckad rensning.

  Svara
  1. Lisa

   Av någon anledning använder hon dem inte trots att de är klassiska märkesplagg. Vilken anledning finns det då att behålla dem?

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är egentligen inget ändamål i sig att äga så lite som möjligt, men eftersom jag inte använder kläderna längre ser jag hellre att de kommer till användning hos någon annan nu än att jag ska spara dem ett par år i en låda.

   Men generellt tycker jag ditt tips också kan vara bra, att lägga undan vissa plagg under en period. Jag tänkte faktiskt göra så med två av mina skjortor, jag tror jag kan klara mig utan dem helt, men eftersom jag nu är föräldraledig lägger jag bort dem tills vidare. När jag sedan kommit tillbaka och jobbat någon månad eller två kan jag göra en mer rättvis bedömning huruvida jag behöver dem eller ej.

 9. Caroline

  Vad härligt! Har du läst boken Klä om, klä bort och fuska? De skriver om att ändra sin stil och att rensa bort allt svart, och att de erbjuder kbt behandling när någon vill förändra sin stil, istället för att bara ge personen ett nytt plagg. Superbra, har inspirerat mig till att rensa bort svarta kläder och satsa mer på färg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nej, den har jag aldrig hört talas om, tack för tipset! Jag har ytterst lite svarta kläder, ett par kostymbyxor, en kjol och en kavaj som är på väg ut är nog allt. Av ren nyfikenhet – på vilket sätt skulle svarta kläder vara negativt? :)

  2. Linda

   Caroline jag är också nyfiken på varför man inte ska ha svarta kläder i sin garderob? (Förutom om man som jag har två kritvita, långhåriga katter…) Jag har precis kommit fram till att jag ska bygga min garderob på svarta, vita, beiga, puderrosa och marinblå färger. Inget annat. För det är dessa färger jag trivs i och som 2/3 av min garderob består av idag :)

 10. Camilla

  Haha om jag skulle rensa bort allt svart så skulle över hälften av min garderob försvinna. :) måste ha mörka överdelar på mitt jobb så då är det svart, mörkblått, mörkgrått eller mörkbrunt som gäller. Eftersom jag inte gillar brunt på kläder och om man ser till mina inköp så blir det sällan mörkgrått heller. Så då är det mörkblått eller svart som gäller. Men det gör att jag har lite uppdelad garderob, mörkt för jobb och färg/randigt privat. Men en rensning skulle nog behövas inför sommaren. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror inte du är ensam om att få en minimal garderob om du rensade bort allt svart. Det skulle inte förvåna mig om det är den vanligaste förekommande färgen på kläder i Sverige. Märkligt i ett land som ändå är så mörkt…

 11. Eva

  Tror att Caroline syftar på att svart inte passar alla så bra som de kanske tror och att man ser äldre ut i den färgen (om det nu är negativt). Dessutom är det en depressiv färg. Mörkblått/marinblått är helt annorlunda och jag arbetar på att få den som bas istället för svart. Vilken skillnad i uttryck när jag, blekfisen, har blått istället. Grått är också en svår färg, många ser glåmiga ut då. Men vilka färger man ser trevlig ut i varierar förstås!

  För övrigt blev jag inspirerad att rensa ut ännu fler plagg, för femtielfte gången känns det som nu. Tack! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har just stått i valet och kvalet mellan att köpa en svart eller mörk blå kofta, det får bli det senare, jag vill ju varken se gammal eller deppig ut ;) Dessutom är blått en av de färger jag koncentrerat garderoben kring sedan tidigare.

   Det är femtielfte gången jag rensar också, och fler kommer det säkerligen bli. :)
   Lycka till med rensningen!

  2. Josefin

   Jag tycker det är svårt att hitta mörkblå kläder -finns mycket mer i svart.
   Jag ska med börja tänka mer mörkblått, håller även på att inse att svart och mörkblått funkar ihop, det ger stora utrensningsmöjligheter för mig :)

 12. Elin- kristen feminist

  Jag försökte mig på att skaffa mig en mer färgkordinerad garderob med mindre svåra plagg men upptäckte att jag blev deppig av att klä mig så. Jag gillar färg för mycket helt enkelt. Istället så bytte jag spår genom att skapa en bas av tröjor och byxor i blått, blågrått och grått istället som jag kan blanda med mina mer färgglada kläder. Mina baskläder köper jag vanligen på billigare affärer medan jag istället lägger pengar på mina färgglada kläder. Jag gillar ”kulturtantsstilen” så det är lätt att hitta fina färgglada kläder som jag gillar av bra kvalitet. Allra mest gillar jag vintage-Gudrun Sjödén som är galet färgglada med blommor odyl. Det hjälper för mig att spendera lite pengar på de färgglada kläderna, då får jag tänka efter lite vad jag köper och samtidigt så får jag en garderob som känns som jag.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Mycket intressant (och tråkigt) att en mer färgkoordinerad garderob gjorde dig deppig, men bra och viktig insikt! Det låter som du efter den insikten hittat en bra variant med enklare bas som kan blandas upp med mer färgglada och mönstrade kläder som kanske är mer du. Garderoben måste ju samtidigt representera ens eget humör och egen stil om man har en sådan.

Lämna ett svar