Fru Minimalists lärdomar under 2014

Jag tänkte dela med mig av några lärdomar och insikter jag fått under år 2014. När jag började fundera kring detta insåg jag vad många nya tankesätt och insikter du kan få under bara ett år. Det bådar gott inför kommande års utveckling på såväl det personliga planet som av vår blogg! :)

 • Du måste våga för att vinna. Jag började 2014 med ett nytt jobb. Efter drygt 6 år med en trygg, fast anställning på ett stort bolag, kastade jag mig in i ett vikariat i en för mig helt ny bransch. Jag slängdes direkt in i ett nytt årsbokslut och allt vad det innebär på en ekonomiavdelning. Nu i efterhand känns det som jag vann otroligt mycket på mitt då vågade beslut och det öppnade många nya möjligheter för framtiden. Bland det bästa är att jag under året har fått en betydligt klarare bild av vad jag vill jobba med framöver, och vad jag inte vill jobba med. På köpet har jag knutit ovärderliga kontakter, träffat många trevliga människor, haft enormt roligt på jobbet och naturligtvis skaffat mig nya erfarenheter och kunskaper inför framtida karriärsteg.
 • Good enough räcker. Hemma har vi en tavla som jag skapat där det står ”Good enough is better than perfect if it leaves time for fun”. Med två personer i hushållet som drar åt perfektionist-hållet är dessa ord en viktig påminnelse. I samband med mitt nya jobb bestämde jag mig för att prova något nytt, nämligen att inte överleverera och överarbeta uppgifter. Våga lämna ifrån mig något som inte är perfekt ut i minsta detalj, inte jobba gratis övertid samt säga nej när det inte känns helt rätt. Och tänk, det har visat sig räcka otroligt långt att leverera det som förväntas, när det förväntas och samtidigt ha integritet gentemot mig själv och min fritid. Efter ett par månader fick jag förfrågan om att byta vikariatet mot fast anställning som ett kvitto på att ”good enough” räcker.
 • Blivit påläst om kemikalier vi utsätts för i vardagen. Efter att ha läst boken Den onda badankan, varit på föreläsning med Kemikaliepappan samt läst en hel del artiklar, började vi på allvar fundera kring att minska kemikalierna här hemma. Vi började läsa på allt mer ur kemikaliesynpunkt inför varje nytt inköp, särskilt vad gäller saker till vår kommande bebis. Från att tidigare haft fokus på ekologiska matvaror och badrumsprodukter, har vi nu vidgat synfältet och börjat plastbantningen av hemmet på allvar. Inför varje bebisinköp har vi gjort gedigen research vad gäller allt från madrass i spjälsängen och skötbädd till skötbordet, till bebisfiltar, mjukisdjur och kläder. Visst tycker vissa i vår närhet att vi överdriver och är onödigt försiktiga, men det kan vi leva med.
 • Biblioteket is da shit! Ett vanligt nyårsmål för mig har varit att läsa tolv böcker under det kommande året. Sedan jag i samband med graviditeten hittade tillbaka till biblioteket, har jag lånat och läst ett 15-tal böcker på lite drygt ett halvår. Mitt intresse för att läsa böcker har kommit tillbaka, liksom att prioritera en stunds läsning om kvällarna. Som vanligt när du börjar fokusera på något och har det i åtanke, så ser du detta överallt och jag tycker ständigt att jag hittar tips på ”nya” böcker jag vill låna och läsa. Listan jag skapat över böcker att läsa i Google Drive växer i snabbare takt än jag hinner läsa. Jag gillar konceptet med läsplatta men sålde min till Herr Minimalist tidigare i höstas. Så länge vi bor granne med ett stort bibliotek fortsätter jag att låna och läsa fysiska böcker.
 • Jag trivs med en liten garderob och det underlättar vardagen. I samband med graviditeten behövde jag skaffa en del nya kläder som jag och magen kunde växa tillsammans i. Det blev i stort sett att bygga upp en ny garderob från grunden. Jag hade turen att få ärva ett par plagg från min syster och kompletterade sedan med en handfull nya. Jag hängde undan alla plagg jag inte längre kunde ha allt eftersom magen växte, vilket gjorde min garderob betydligt luftigare än jag är van vid. De senaste månaderna har jag haft två par byxor som kan kombineras med en handfull tröjor och linnen med kofta, samt två klänningar. Detta har gjort klädvalen få och det tar aldrig mer än ett par minuter att välja kläder för dagen. När graviditeten är över och jag tar fram mina vanliga kläder igen kommer det förmodligen ske en rensning mot färre antal plagg och därmed enklare klädval.
 • Att jag aldrig ångrar något jag rensat ut. Visst kan jag ägna en sak jag rensat ut en tanke ibland, men aldrig så att jag saknar eller ångrar att jag sålde/skänkte/slängde saken. Varken när det gäller utrensning av en surdeg eller att göra sig av med en favorit. Detta är en ”note to self” inför kommande års utrensningar.

Från 2014 tar jag också med mig små lärdomar som att jag är en klännings-tjej och inte en kjol-tjej som jag alltid trott. Med två kvalitativa gravidklänningar från mitt mitt numera favorit gravidklädmärke, Boob Design, har jag känt mig snygg såväl en tisdag på kontoret som vid middagar med vänner och julfestligheter. Klänningar är ett underskattat universalplagg. Att mitt hår klarar sig utan schampo genom att använda balsammetoden, inte bara en månad utan under snart ett år. En gång i månaden använder jag schampo, antingen passar jag på när jag är hos frisören eller lånar Herr Minimalist schampo här hemma. Och sist men inte minst att graviditeten är en härlig och snudd på overklig period i livet där många av kroppens delar och funktioner anpassar sig och förändras på olika sätt för att slutligen ha skapat en ny människa. Helt fantastiskt att denna avancerade process allt som oftast fungerar som den ska! :)

Vilka är dina främsta lärdomar som du tar med dig från år 2014?

19 tankar kring ”Fru Minimalists lärdomar under 2014

 1. Johan

  Självklart är det så att ”good enough räcker” när det gäller att få en anställning. Det som är avgörande är den sociala biten, att du uppfattas som trevlig och lyckas komma in i gruppen. Med de arbetstider vi har idag så spenderar en heltidsanställd person mer tid tillsammans med kollegorna än med familjen, och då är en trevlig kollega att föredra framför en extremt kompetent överpresterande kollega som man inte trivs med.

  I övrigt så är den sista lärdomen ”Att jag aldrig ångrar något jag rensat ut” något som jag verkligen håller med om. Jag har en tendens att vela alldes för mycket och ha svårt att fatta beslut om att göra mig av med saker, men när jag väl gjort det så är det en stor lättnad, och jag har aldrig saknat något av det jag gjort mig av med efteråt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, du har nog rätt i det förstnämnda. Och visst är det lite hemskt att vi idag spenderar mer tid på jobbet en vanlig vecka än med familjen?! På min förra arbetsplats kallade vissa avdelningen/kontoret för ”familjen” av just den anledningen, där helgjobb och övertid var vardag för många. ;)

   Det är nog mänskligt att vela lite kring att göra sig av med vissa av ens prylar, men också något som kan tränas bort. Genom att ha denna lärdom i åtanke bör rensandet gå lättare framöver.

  2. Johan

   Ja, absolut. Jag tycker att vi borde infört 6 timmars arbetsdag för länge sedan. Men tyvärr verkar de flesta prioritera att kunna konsumera mera, hellre än att dra ner på arbetstiden.

   Och mitt rensande går bättre och bättre med tiden, mycket tack vare inspirationen från denna blogg. Tack för i år, och jag ser fram emot fler intressanta inlägg nästa år!

  3. EngineerInPink

   Johan, jag önskar också att det kunde införas 6-timmars arbetsdag. Jag skulle ha råd att gå ner till 80% men tyvärr är det en karriärdödare, fram för mer flexibelt arbetsliv.

 2. Bella

  Jag vill börja med att tacka för inspiration till ett år med en månad utan för oj, vad många förändringar jag gjort under 2014. Älskar konceptet en månad utan. Största förändringarna har varit att sluta slötitta på tv/ipaden några timmar varje kväll och läsa böcker istället. Lånar 5 böcker var tredje veckan, mest faktaböcker och det lyfter mig, lär mig nya saker och det bästa är att jag läser böcker jag aldrig hade köpt. Min tanke är nästa år att låna mer kurslitteratur.

  Good enough är en väldigt bra lärdom, speciellt att vara medveten om innan du får bra. Jag har sänkt kraven enormt på mig själv senaste åren men nu är de mer realistiska, innan ville jag vara perfekt på så många olika områden att jag tog ut mig själv.

  Sen sist har jag slutat köpa hem smågodis, chips etc. Bestämt mig för att bli typ veckovegetarian, flexitarian. Äta plantbased, har läst massor om näringslära och tillfört de jag anser jag behöver i nya vegorecept! Men utan förbud, skuld o skam. Om jag blir bjuden och vill äta så äter jag… 80/20 principen…

  Ska bli spännande att följa er minimalistiska resa med barn.
  Tack för all inspiration.
  Om ni inte hittat bloggen Into Mind så tipsar jag om den…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att ”En månad utan” lett till flera förändringar för dig! För mig med faktiskt även om det bara är schampo jag fortfarande är utan mer eller mindre helt. Övriga har dock givit mig en tankeställare och fått mig att minska på exempelvis tid framför tv:n, sötsaker mm.

   Intressant med veckovegetarian, jag äter ganska mycket vegetariskt redan eftersom jag i köttväg bara äter fisk, skaldjur och kyckling sedan ca 15 år, men vi skulle helt klart kunna bli bättre på den vegetariska fronten.

   Vi tycker också att det ska bli spännande att följa vår egen minimalistiska resa med barn, hur ska det gå, hur ska vi slippa onödiga prylar och hur ska vi lyckas undvika plast? Det blir en spännande resa som sagt! :)

 3. ninja

  Har precis som du skrev fått plocka undan kläder i (i min redan lilla garderob) takt med att jag växt. Allt jag köpt är ett par gravidbyxor att ha på jobbet och en t-shirt. Mina vanliga tröjjor och 2 tights har jag kunnat använda flera stycken av. Lite väl snålt kan tyckas, men jag tror samtidigt det varit en bra övning, min vanliga garderob kommer känna mycket välfylld sen tror jag :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter helt klart som en bra övning. Hur garderoben såg ut innan och hur snabbt man magen blir större påverkar ju väldigt mycket om man kan fortsätta ha de vanliga kläderna eller ej. Kostymbyxor, tajta kjolar och skjortor som min garderob fylldes med gick inte att ha efter ca vecka 15 ;)

 4. frivid42

  Intressant och välskrivet inlägg. Vi har själva rensat en hel del under andra halvan av det här året och är mycket nöjda med resultaten även om vi behöver göra oss av med bra mycket mer saker. Håller även med om ”tillräckligt bra” och det gäller det mesta, allt som är för dåligt eller för bra för syftet skäl bara tid och resurser.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så mycket och vad kul att ni börjat rensa där hemma! Hoppas ni tycker det är lika roligt som vi så har ni något att se fram emot under kommande år! :)

   Med tanke på att såväl tid, resurser som energi är begränsade i omfattning, så är vi många som bör ta oss en funderar på om vi verkligen fördelar dessa på ett optimalt sätt under dygnet.

 5. EngineerInPink

  Tack för ett inspirerande bloggår. För egen del vet jag inte vart årets alla dagar tagit vägen, känns som väldigt nyss jag hade julledighet och såg på mysfilmer i soffan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vissa år verkligen springer iväg! Jag kan tycka att den här hösten som gravid har gått otroligt fort, samtidigt som jag verkligen har försökt njuta varje dag eftersom jag tycker graviditeten är fantastisk på många sätt. Och alla som har barn säger att tiden går ändå snabbare när man har barn, hur ska jag lyckas hänga med i det tempot? :)

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   De flesta av oss fixar verkligen mer än vi tror! Särskilt om vi lyckas ha kul längs vägen och inte bara ser det som nödvändigt ont. Extra kul att du lyckades fixa nytt jobb! :)

 6. Lyckliga investeraren

  Nu har jag blivit inspirerad att rensa igen. Vi tog bort det mesta, men saker hittar tillbaka igen. Och nu ångrar vi oss att vi ångrade oss. Hur hittar man balans mellan bekvämlighet och behov av enkelhet?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Svår fråga men kanske lär man sig att hitta balansen någonstans längs den slingriga vägen? Det som är nödvändigheter för en är en onödiga prylar för en annan därför är det svårt att bara apa efter någon annan. Lycka till!

 7. sanna5

  Vilket inspirerande inlägg! Jag gillar verkligen dina tankar kring ”good enough”! :) Jag ska verkligen ta med mig det på jobbet och i livet i stort, jag behöver påminnas om det då och då. Jag duger även när jag inte presterar på ”topp”. Jag har lätt för att låta tankarna vandra iväg när jag gör saker, att jag tänker på nästa steg lite för mycket eller ”värderar” det jag gör. På jobbet har jag lättare för att vara närvarande i nuet för där arbetar jag med småbarn (på förskola) och då gäller det att vara med i allt som händer. Det svåra är väl mest att kunna fokusera på varje barn och ge alla lika mycket uppmärksamhet, det är alltid någon som vill prata samtidigt som någon annan. Jag tänker att då är det extra viktigt att som pedagog visa att det finns tid och plats för allas tankar, men i tur och ordning. Att vara en förebild i mindfulness helt enkelt! :)

  Grattis till jobbet!

  Jag gillar också biblioteket, balsammetoden och att ha en lättare garderob. Jag rensade faktiskt ut 54 (!) plagg för ett par månader sedan. Varifrån kom de?! Jag har också minskat på kemikalier och plast senaste åren. Såg att ni hade rensat bort era Margretheskålar, vad för slags skålar använder ni istället? De är nästan de enda plastgrejerna jag har kvar.

  Skönt att du inte ångrar något du rensat ut. När det gäller det skulle jag verkligen behöva er hjälp, ni har så kloka tankar. Jag läser allt ni skriver och ofta går jag tillbaka till gamla inlägg. Nu funderar jag kring nostalgiska saker, jag tycker att de är svårast att rensa. Hur tänker ni kring dem? Skulle bli jätteglad för utförligare inlägg om hur man kan släppa taget om dem.

  Jag har insett att jag har väldigt många nostalgiska grejer och det känns som att jag har sparat en hel del för någon annans skull. Exempelvis saker jag ärvt eller fått i present som liten. Har även massa skolgrejer kvar, trots flera rensningar. Nu var det dock några år sedan sist så jag tror att många av dem kan slängas eftersom jag inte har tittat i lådorna sedan dess. Jag vill verkligen rensa, inte allt, men mycket. I övrigt är jag rätt bra på att rensa.

  Läste att ni har varsin flyttkartong som nostalgilåda, vilket låter väldigt lagom. Jag kanske kan minska ner till i alla fall 2 lådor, men 1 vore ju underbart Jag har massa utspridda lådor som jag inte ens har koll på vad de innehåller. Tänker att jag ska gå igenom dem de närmaste månaderna, lite i taget.

  Hoppas att 2015 blir ett fantastiskt år! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så mycket!
   Vi ska ha nostalgiska saker i åtanke för framtida inlägg. Jag själv ser inte mig själva som så nostalgisk, har exempelvis inga böcker eller skrivhäften kvar från grundskolan, medan Herr Minimalist har mycket sådant kvar. Däremot upptäcker jag att jag har svårt att göra mig av med exempelvis prydnadssaker jag fick i samband med min mormors arvsskifte/bouppteckning, trots att jag nu i efterhand vet att det skulle räcka med hälften av sakerna för att göra mig glad och minnas henne. Resten används ändå inte utan ligger mest i en kartong.

  2. sanna5

   Ååå, vad bra! Det ser jag fram emot. Det är ju perfekt att du inte är så nostalgisk med skolgrejer, dina tankar kan säkert peppa mig. :)

   Jag känner precis likadant med saker jag ärvt av min farmor, hon gick bort i maj 2014. Innan bouppteckningen hade jag tänkt på några saker som vore roliga att få, men det slutade med många fler. Jag har bestämt mig för att vänta med att rensa bland farmors saker, jag behöver låta tiden gå och känna efter. Jag tänkte åtminstone igenom vilka saker jag tackade ja till, det var viktigt att sakerna betyder något för mig eller att jag har användning för dem. Att jag hade det i åtanke var mycket tack vare er blogg. Trots detta blev det fler saker där och då. Tills jag är redo att ta beslut om farmors saker rensar jag bland andra saker.Till exempel känns det roligt att kunna rensa bort tråkiga muggar och byta ut mot farmors kaffekoppar som jag beundrat sedan jag var liten.

Kommentera