Halvvägs utan schampo

Jag hoppas att alla bloggens läsare hade en mysig alla hjärtans dag med någon ni tycker om och inte gav varandra några onödiga prylar i gåva. Själva spenderade vi kvällen till ära med god mat på en ovanligt högt belägen restaurang i Stockholm. :)

Jag är nu mer än halvvägs igenom månadens utmaning som gick ut på att inte använda schampo, dvs att prova ”balsammetoden” ofta kallat ”no poo”, och jag tycker det är dags för en liten uppdatering.

Jag köpte ett balsam från Redken och har använt det ungefär var tredje dag sedan dess, vilket är lika ofta som jag normalt tvättar håret med både schampo och balsam. Samma dag samt dagen efter jag tvättade håret med bara balsam kändes det lika nytvättat och fräscht som vanligt men kort därefter började håret kännas lite ofräscht.

Som det känns nu kommer jag att fortsätta härda ut hela februari månad utan schampo. Mycket tack vare alla kommentarer med tips, uppmuntan och löften om att det blir bättre efter ungefär en månad, till exempel:

 • Härda ut, det tar tid för håret att vänja sig.
 • Massera hårbotten länge med balsam i håret.
 • Skölj ur balsamet med kallt vatten.
 • Olika balsam fungerar olika bra för metoden, våga byta balsam.
 • Använd hårband om håret känns fett vid pannan och tinningarna.
 • Vintertid med torr luft är en svårare period, prova igen i sommar om det inte går bra.

Frågan är om jag ska börja med schampo igen när månaden är över eller om det är lika bra att fortsätta med enbart balsam när den jobbigaste perioden (förhoppningsvis) är över mot slutet av månaden. Ett annat alternativt är att jag enbart tvättar håret med schampo en gång i månaden framöver fast möjligen förstör jag hårets avvänjning mot schampo och kemikalier då.

Hur går det för er andra som testar balsammetoden och hur gör ni lite mer erfarna inom området, schamponerar ni håret någon gång ibland?

11 tankar kring ”Halvvägs utan schampo

 1. LiveHealthyBeHappy :)

  Nu tänker jag gissa på att ni var på gondolen, stämmer det? :)
  Om så, hur var det?’
  Jag fick 3 röda rosor av pojkvännen och vi åt en supergod middag på en turkisk restaurang och köpte glass efteråt, glassen kanske var det onödiga konsumerandet från mitt håll haha men gott var det!
  Då det var vår första alla hjärtans dag så pratade vi ihop oss innan och kom överrens om att inte köpa någonting till varandra utan bara vara med varandra så det bröt han väl med blommorna. Men han var rädd då han fått höra/ sett alla skämtbilder om att tjejer först inte önskar sig något men ändå förväntar sig något så jag antar att det kanske var därför haha :P

  Angående no poo har jag testat nåt tvärtom då jag hittat en naturligt, miljövänligt och ekologiskt schampoo jag vill testa men inte ett bra balsam så jag har börjat skölja med äppelcidervinäger i håret efter schampoot och gissa om jag blev förvånad när håret blir hur glansigt som helst?!
  Win-win! Nu ska jag bara få hem schampoot så har min hud/hår-vård löst sig helt ^^

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Bra gissning med Gondolen men vi var faktiskt ändå högre upp!

   Äsch, glass kan aldrig vara onödig konsumtion. :P

   Din pojkvän låter som en klok kille. Förväntningar är inte att leka med. Där gäller det att ha ett sjätte sinne, speciellt som man. ;)

 2. Willy Wonka

  För mig går det också bra. En fråga om att massera håret med balsam. Tidigare har jag hört att balsamet absolut inte ska ner i hårbotten (det vore katastrof). Balsamet ska egentligen bara appliceras på topparna på håret. Det är där det gör nytta. Är detta fullständigt struntprat?

  Jag har masserat in balsamet i hårbotten nu i 16 dagar och jag lever fortfarande. :-)

  Svara
 3. Liten

  Balsam med silikon (de flesta sorterna) ska inte ner i hårbotten. Deras uppgift är att lägga sig som en skyddande hinna på hårstrået. Men det gör också att håret (och hårbotten eftersom de flesta får ner balsamet där iaf) fort blir äckligt och igentäppt.

  Ett no poo-balsam får inte innehålla silikon, då funkar det inte. Det är därför man pratar om ”godkända” och ”icke godkända” produkter :)

  Jag kör inte schampo alls, eller jo möjligen om jag tror jag fått i silikoner i håret men det är inte ens en gång i månaden. Men många kör schampo nån gång ibland. Om du inte tycker att det blir tillräckligt rent med bara balsam kan man även köra torrschampoo mellan tvättarna. Det är helt enkelt potatismjöl eller arrowrot (det första till ljust hår och det andra till rött/mörk hår). Pudra på i hårbotten/håret och gnugga runt. Sen får man borsta bort med svinborste eller rufsa ur det. Det är en riktigt livräddare!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag ser framför mig hur jag har i potatismjöl i håret och försöker kamma ur det utan att lyckas och därför istället sköljer håret i vatten, varpå potatismjölet blir till ett klibbigt klister i håret :)

   Jag hoppas dock att det fungerar finfint, potatismjöl har man ju nästan jämt hemma! :)

 4. Erica S

  Kul att du härdar ut, heja heja! Det kommer bli bättre, och om inte som sagt byt balsam till ett som kanske är mindre vårdande och ha bara Redken-balsamet i topparna!

  Jag har nopoo:at i några år nu, så mitt hår är avvant från schampo och klarar sig finfint i en vecka efter balsamtvätt :) Jag tvättar dock håret med schampo ibland, om jag färgat håret (vilket jag gör med henna) eller det helt enkelt känns som att det behövs. Kan bli allt från 4 ggr om året till en gång i månaden. Använder då ett ”godkänt” schampo, dvs fritt från exakt samma saker som gäller från ett balsam. De två stora grejerna som förekommer i så gott som alla schampon är ju sulfater (SLS, ALS) och silikoner. Tror inte det finns något sulfat- och silikonfritt schampo bland de märken som brukar finnas i mataffärer, men det var ett tag sen jag kollade. Jag har just nu ett från Body Shop (även om jag egentligen tycker de har för mycket konstiga grejer i sina produkter) men annars brukar jag köpa MOP eller Edge hos min frisör. Edge går att beställa av henne över internet :) http://lockbutiken.com/schampo

  Svara
 5. Christina

  Om du vill bort ifrån kemikalier (som jag tyckte mig skymta i ditt första inlägg om balsammetoden) så kan jag tipsa om tvätt med rasullera eller rågmjöl (man blandar 2 dl vatten med 4 msk rågmjöl, skakar om, låter vara en stund och sen silar bort rågmjölet), jag gillar båda dessa då de är helt naturliga och jag inte behöver komplettera med varken äppelcidervinägerskölj eller balsam, utan håret blir mjukt och glansigt ändå. Sen har jag förstått att tjära är väldigt bra mot mjäll/hårbottensbesvär, finns här: http://www.handelshusetkallan.se/26-tjarschampo-i-kubform-100-naturligt.html – jag har själv inte testa det men ska försöka få sambon att testa då jag vet en som hyllat detta efter hennes sambo använd det pga hårbottensproblem. Oavsett vad du kommer att använda hoppas jag att balsammetoden/no poo kommer att funka för dig!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack och kul att du också kör balsammetoden! Din lista över dina hårprodukter i inlägget var dock allt annat än minimalistisk, haha ;)

  2. Rebecka

   HAHA!! Nä men jag tänkte skriva lite så folk vet vilken produkt som gör vad :P Sen att jag använder överdrivet många.. ja, men inte varje dag ;)

Kommentera