No poo round two

För några år sedan testade jag no poo eller snarare balsammetoden. Den går ut på att man inte tvättar håret med schampo utan enbart med utvalda balsam. På så vis undviker du sulfater som torkar ut håret och kan ge problem med mjäll och kliande hårbotten.

För mig började no poo som en av mina många månadsutmaningar som jag testade på den tiden och skrev om på bloggen (en månad utan schampo, en månad utan tv, en månad utan Facebook mm). Jag gillade konceptet med no poo och höll fast vid det under något år om jag minns rätt. Sen tyckte jag inte håret mådde bra (vilket även kan berott på gavidhormoner).

I somras fick jag nys om att tvätta håret med aleppotvål och började läsa på mer genom Kemikalieklok som ger mycket tips kring hur man kan göra för att använda färre kemikalier i hemmet (och på förskolor mm). Och att tvätta håret med en aleppotvål var något jag fastnade för och bestämde mig för att ge en ärlig chans under ett par månader.

Den aleppotvål som jag använder med 24% lagerbärsolja.

Vid hårtvätt med aleppotvål, som har ett högt pH-värde ska pH-balansen i håret återställas med en ”sursköljning” eller liknande. Jag gör min surskölj av vatten blandat med äppelcidervinäger som jag häller i en tom balsamflaska (ca 2 dl vatten och 2 msk äppelcidervinäger). Jag har hört rykten om att vissa tycker håret kan lukta lite surt efter surskölj med just äppelcidervinäger om det regnar ute så håret blir fuktigt igen, men jag har inte alls upplevt något sådant.

Om jag tycker håret är finare? Nu har jag hållit på ca 2 månader och de senaste veckorna har jag börjat märka en positiv skillnad. Jag hade tidigare problem med torr hårbotten och jag upplever den mindre torr nu. Håret behöver tvättas ca var 5e dag och jag skulle gärna se att det räckte med att det tvättades en gång i veckan och bara sköljdes med vatten 1-2 gånger.

Det här var tänkt som en kort uppdatering och intro till mitt hårexperiment. Något jag skulle vilja ha är bättre förvaring av tvålen eftersom den lämnar tvålrester där jag ställer den. Likaså behöver jag en större flaska för balsamet, får se om jag hittar någon lämplig i skafferiet. Jag tänkte ge experimentet tre månader innan jag eventuellt byter tillbaka till att tvätta med vanligt schampo, men just nu är chansen större att jag köper en ny aleppotvål när nuvarande tar slut.

Har du testat aleppotvål, surskölk eller någon annan variant av no poo?

24 tankar kring ”No poo round two

 1. Anna

  Roligt att läsa din ”recension”! Jag tvättar håret med rågmjöl emellanåt, men tycker det blir lite av en procedur att fixa ihop, plus disk efteråt så det blir inte att jag håller kvar vid det. Kanske kan testa aleppotvål istället! Surskölj har jag testat efter rågtvätten, men tycker inte det blev bra alls. Har behövt använda (no poo) balsam för att håret överhuvudtaget ska gå att reda ut efter duschen. Funkar det bra med aleppo? Att borsta håret menar jag.

  Svara
 2. Sara

  Jag lägger min hårtvål på en bit luffagurka, funkar super och tvålen torkar fint. Jag använder tvål från Malin i Ratan, hennes Nässla och björk har fungerat överlägset för mig och min man. Hon har även en variant med snöre i som man kan hänga i duschen. Borde enkelt gå att fixa själv genom att göra ett hål i aleppotvålen och sätta i en bit bastband.

  Svara
 3. Ida

  Jag testade aleppotvål under ca fyra månader för ett par år sedan. Dock har jag väldigt fett hår och även med surskölj såg det ut som jag hade haft smör i håret när det torkade. Det blev lite bättre med tiden men jag kände att jag inte orkade tvätta håret varje dag, vilket jag behövde med aleppotvålen för att smör-känslan inte skulle vara fullt så synlig, så jag gav upp. Nu tvättar jag istället med schampookaka från Lush eller schampoo från Urtekram.
  Så till er med väldigt fett hår skulle jag inte rekommendera aleppotvålen.

  Svara
 4. Åsa

  Jag tyckte det verkade så jobbigt med surskölj, bakpulver och allt möjligt som jag läste om. Sen hittade jag en blogg om WO, water only, och testade det. Köpte en svinhårsborste för 100 kr och satte igång. Eftersom jag har väldigt torrt hår och hårbotten gick den första feta fasen snabbt över. Nu när det börjar bli lite fett borstar jag igenom det ordentligt på kvällen. Då lägger det sig lite som en ”hjälm” runt huvudet, men nästa morgon är det som nytvättat! Jag vattentvättar det väldigt sällan, kanske en gång per månad. Borsttvättar gör jag ungefär en gång i veckan. Hårbottnen har blivit mycket bättre, men inte helt bra, och håret är inte det minsta frissigt längre, pga att jag borstar ut sebumet i topparna.

  Svara
 5. Nathalie

  Går det inte att knyta ex lite jutesnöre runt tvålen å sedan hänga upp? Snöret borde väl också bli lite mjukt av vattnet?? Annars fin scrubbeffekt. Jag köpte en aleppotvål med ett snöre som var genom ett hål i tvålen. Du kanske kan göra ett hål rakt igenom?

  Svara
 6. Carolina

  Började med balsammetoden för ett drygt år sedan för att försöka få bukt med min irriterade hårbotten. Funkade okej men kändes sällan rent. Kliade fortfarande lite.
  Två månader tillbaks tvättar jag med aleppotvål eller schampokaka (från grön lycka) med surskölj efter. Har varit en övergångsperiod men nu är hårbotten sällan irriterad. Vet inte exakt men tvättar ungefär varannan vecka och en extra surskölj en gång i veckan.
  Enligt min erfarenhet behövs det mycket tålamod och det hjälper att borsta med svinhårsborste för att hålla det fräscht några dagar till

  Svara
 7. Anna J

  Jag använder en hel del stylingprodukter i håret och tvättar därför håret relativt ofta, men ville försöka minimera mängden emballage. Sedan ett halvår tillbaka tvättar jag håret med Malin i Ratans fasta tvålar, där det finns ett par tvålsorter som passar extra bra till hårtvätt. ”Rassoul och ringblomma” är min favorit till mitt skandinaviska, lätta hår som behöver volym. Hittills har jag inte provat surskölj och tycker heller inte att det behövs. Jag är mycket nöjd så här långt!

  Tvålen har jag på en looffa-svamp som jag tar med mig in och ut ur duschen, så den hinner torka emellan. Den blir drygare då. Det fastnar lite tvålrester på svampen som man sen kan använda till att t ex tvätta av handfatet med.

  Svara
 8. Anna

  Jag har sedan ca 1 månad tillbaka testat Old-Fashioned Original Shampoo Bar av J.R Liggetts.
  Mitt hår blir lätt fett och kliar i hårbotten – nu upplever jag inget kli i hårbotten längre och tror att jag kan gå från tidigare tvätt 2ggr/vecka till 1gg/vecka. Använder alltså bara tvålen inget balsam. Upplever att håret inte blir lika fett eller tovar sig som tidigare med schampoo o balsam.
  Tvålen ställer jag på ett tekoppsfat och den torkar fint där mellan tvättarna.
  Kan rekomendera hårtvålen – köptes hos jordklok.se

  Svara
 9. naturensinreCarro

  Jag använder en rhassoultvål från Malin i Ratan med ett balsam från John Master organics och det funkar toppen! Jag har en även en borste med täta borst som distribuerar sebum från hårbotten ut i längderna vilket också är bra för håret. Om tvålen inte torkar ordentligt så funkar en bit loofah bra att lägga under så torkar den fint (vad heter det på svenska? Luffakudde tror jag de kallar det haha). Går ju att använda den också och om en tröttnar på fast tvål så går den kompostera. Win-win.

  Svara
 10. Sofia

  Jag köpte min aleppotvål i…Aleppo! Detta var precis innan inbördeskriget och jag har inte velat använda tvålen då jag tänker på alla fantastiska möten jag gjorde under min semesterresa i Syrien januari 2011 (ibland gråter jag också en skvätt när jag har tvålen i min hand då jag tänker på allt fruktansvärt som sker där).

  Men jag har alltid undrat om tvålen är bra, så därför är det extra kul nu att läsa om det här på bloggen! Visste inte att man kan köpa tvålen i Sverige. Tack för info och stort tack för en väldigt bra blogg!

  Svara
 11. Ekot

  Har använt Shampoo Bar av J.R Liggetts i flera år, problem men torr hårbotten försvann och inga plastflaskor att ta hand om eller vatten som ska transporteras. Har ibland balsamkaka från Lush efterår, ibland inget, beror på hur länge sedan det var håret toppades. Bra på resa med. Tvålkopp av galler är bra så att bitarna torkar.

  Svara
 12. CJH

  Värst vad många grejer folk måste ha i håret. Själv tvättar jag bara håret (och resten av mig) med Dubbel Dusch en gång om dagen, och har gjort så i många år. Annars har jag inget i håret utom gelé när jag vill vara fin.

  Svara
  1. Eva

   Haha, har många gånger önskat att det fanns en dubbel dusch med ickemaskulin doft! Annars har jag testat rågmjöl, bikarbonat och vinäger. Det funkar väldigt bra, men det kan förstås vara lite meckigt om man har bråttom på morgonen.

   Balsammetoden har jag dock inte testat, har hittills inte tänkt att jag skulle stå ut i början då håret skulle fetta sig för mycket. Aleppotvål kan jag tänka mig fungerar fint. Drömmen är dock att bara vatten skulle duga tills man körde en ”månadstvätt” med schampo.

 13. Lizette

  Hej! Så kul att läsa om då jag själv för några månader sen också tog mod till mig att testa aleppotvålen och surskölj.
  Jag har inte riktigt fått till det än känner jag. Mina längder ser flottiga ut dagen efter jag tvättat det och då sköljer jag ändå som en galning med vatten efter att jag sköljt håret med sursköljen och borstar håret med svinhårsborsten varje morgon och kväll. Vet inte vad som ska till för att det ska funka optimalt. Jag blandar min surskölj i ett litermått bara och häller i håret i duschen. Jag har lite samma problem som du, har liksom inte hittat det optimala sättet att förvara tvålen på. Och hur gör folk när de reser? Det har jag funderat på. Vill hitta ett smidigt sätt att ta med fast tvål även om den just använts när den ska packas ner. Har du förresten någon erfarenhet av metoden när ni hade små bebisar? Väntar mitt första barn just nu och har funderat på om det kommer att gå att tvätta håret såhär då det tar en del tid när jag väl tvättar det.

  Älskar er blogg och alla tips på Instagram! Har även läst boken – topp!

  Mvh/ Lizette

  Svara
  1. Ida

   På Lush finns det superbra plåtburkar att förvara tvålar och schampoobars i när man reser. Liknande burkar borde i och för sig gå att hitta second hand. Min burk blev dock missfärgad av aleppotvålen, men det gör inte något tycker jag.

 14. Helena

  Jag undrar lite hur det funkar efter ett besök hos frisören?! Vi har ingen ekofrisör där jag bor. Är man lite tillbaka från ruta ett?!
  Jag brukar göra slingor kanske 2 gånger per år. Så att bara gå dit för klippning och tvätta själv hemma funkar ju inte dom gångerna. Tänkte byta till nånslags bar när mina plastflaskor tar slut.

  Svara
 15. Ekot

  Man kan borra ventilationshål i en tvålkopp av plast eller plåt. Lägg den i liten tygpåse eller handduken om risk att något litet läcker ut. Öppna när du kommer fram. JR Liggets finns som små resevarianter med, bra att lägga en i necessären i originalförpackning och ha om man ska vara på samma ställe några dagar, eller en helg om man är flera. Inget att packa ner eller upp när man ska hem. Funkar som kroppstvå med, blir ”fast dubbledusch”

  Svara
 16. Katrin

  Jag tvättar mitt hår var tredje vecka med ett aloevera schampo från urtekram och balsam. Mellan schampotvättarna kör jag med endast vatten.

  Nästa steg blir att tvätta var fjärde vecka. Vill helst få bort schampot helt och endast tvätta med vatten.

  Har testat balsammetoden men det gick åt så mkt balsam, kändes inte så miljövänligt även om det var ”bra” balsam.

  Vill ha bort så mycket kemikalier som möjligt helt enkelt ?

  Svara
 17. Petra

  Jag har tvättat mitt hår med rågmjöl sen i början av februari och är väldigt nöjd. Det enda undantaget var i somras när vi flyttade till ett område med extremt kalkhaltigt vatten. Då kändes det som råg inte räckte till. Tvättade ett par gånger med ekologisk schampo och fortsatte sen med råg igen. Först har jag kokosolja eller arganolja på håret inlindad i handduken medans jag sitter i bastun. Sen tvättar jag med råg. Blandar ca halv dl fint rågmjöl med ljummet vatten. Sköljer av och sköljer sist med äppelcidervinäger, ca 2 msk blandad med ett par dl vatten. Mitt långa hår mår bättre ön någonsin, behöver tvättas med ca 5 dagars mellanrum. Om jag svettas eller liknande, sköljer jag bara ordentligt med vatten under mellandagarna. Håret har till och med blivit mer och mer lockigt och lätthanterlig. Jag behöver bara kamma eller borsta det. Och lite roligt var det när jobbarkompisar beundrade hur mitt hår hade blivit så fint, och jag fick berätta om min billiga, miljövänliga hårvårdsrutin :)

  Svara
 18. Fru Lagom

  Jag har testat aleppotvål men tyckte håret blev trist och svårt att redan ut. Jag har släppt alla försök att tvätta med tvålkakor och dylikt eftersom det kräver surskölj. Eftersom jag inte använder balsam blir surskölj därmed ett extra steg i hårtvättandet och jag ser personligen ingen mening med att krångla till det med ett extra moment. Håller mig till Urtekrams ekologiska schampon eftersom det funkar bäst för mig.
  Kul att aleppo verkar funkar för dig :)

  Svara
 19. Lenita

  Jag har samma problem som flera ovan – med aleppotvål och efterföljande surskölj så ser håret fett ut när håret torkat trots att man sköljt flera ganger… Någon som har något bra tips för detta?

  Vill så gärna få bukt med mitt flottiga hår…

  Svara
  1. Lizette

   Jag testade att föna längderna istället för att lufttorka efter tvätt vilket jag hittills gjort av lathet och för att spara på håret. Vet inte om du redan gör det men jag fick det tipset från Therese Birath som driver Kemikalieklok och för mig hjälpte det :) kan tipsa om hennes instavideos där hon ger massa tips om no poo också.

Lämna ett svar