En månad utan Facebook

Under semestern kom jag att tänka på och reflektera kring min diet. Inte dieten relaterad till mat, utan till media i allmänhet och sociala medier i synnerhet. Jag finns inte på Instagram eller Twitter men spenderar åtskilliga timmar i veckan på att ögna igenom Facebook och kommunicera via deras Messenger-funktion.

I min vardag är detta inget jag tänker på som ett problem särskilt ofta eller något som stressar mig. Jag ser det som ett trevligt tidsfördriv på till exempel tunnelbanan eller när jag behöver en välförtjänt paus från något annat mer krävande. I perioder blir jag dock irriterad på den mängd tid och fokus som denna ovana tar.

Därför har jag, nu tillbaka från semestern, valt att vara utan Facebook under hela augusti månad. Men eftersom jag har vänner som gärna bjuder in till AW, middagar och liknande tillställningar via Facebook har jag bestämt att jag får logga in en gång varje söndag för att se om det kommit någon notifiering. Om så är fallet tar jag ställning till denna direkt och om inte så loggar jag omedelbart ut igen. Jag får inte passa på att kolla igenom, kommentera eller statusuppdatera vid dessa tillfällen. Jag får använda Facebook Messenger-appen obegränsat då flertalet vänner använder denna istället för SMS. Facebook-appen har jag dock tagit bort från mobilen och iPaden, liksom snabblänken i Google Chrome i MacBooken.

För dig som är intresserad av att ta ett ändå längre Facebook-uppehåll kan jag rekommendera en pågående utmaning som avser 99 dagar utan Facebook där du även kan lägga upp en särskild profilbild med nedräkningsfunktion för att inspirera vänner och hålla dig själv ansvarig. Mer info hittar du här. :)

Hur mycket tid spenderar du på Facebook om dagen eller per vecka och anser du att det är värt det?

20 tankar kring ”En månad utan Facebook

 1. Sanna

  Jag blir riktigt hooked på alla sociala medier, ofrivilligt. Går in var tredje sekund och tittar och tittar och tittar. Min sambo blev tokig på mig och jag på mig själv. Så jag stängde ned facebook och instagram. Tog bort båda kontona helt för två år sedan och har aldrig ångrat mig. Har dock en last kvar och det är Pinterest men den försvarar jag med att den iaf innehåller intressen och hobbys och inte rent snok/skvaller/bekräftelse som faktiskt var min anledning till både facebook och instagram.
  Jag känner mig väldigt befriad faktiskt och det är så skönt att inte alla hela tiden vet var jag är eller vad jag gör, att få vara anonym är en lyx! Jag har fått större förståelse för de som inte vill att man lägger ut bilder på dem på nätet, jag känner likadant idag.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Vad kul att höra att du vågade stänga ner sociala medier när de ”tog över”, och skönt att du är så positiv till ditt beslut.

   Jag kan också förstå dem som inte vill synas på nätet och särskilt på ställen som Facebook där du själv plötsligt inte äger rättigheterna till bilderna och inte vet inte vems händer, i vilka sammanhang eller på vilka sidor de kan dyka upp på. Jag förstår inte riktigt folk som väljer att lägga upp mängder med bilder på sina barn hur som helst, men bara de har tänkt igenom det och gjort ett medvetet val så.

 2. Eva Maria

  Jag började med FB för ca ett halvår sedan. Jag hade haft en vilande profil pga en kurs jag gick men aldrig använt den. Nu har jag kommit igång och jag tycker det är lite kul men samtidigt inser jag att det är ytterligare ett moment man ska ”hinna med”! Och när jag är ute vid havet kan jag komma på mig själ att tänka – Detta ska jag lägga ut på FB. Det känns lite skumt på ett sätt tycker jag! Så nu använder jag FB mest till meddelanden, vilket jag tycker är bra, så blir det något inlägg ibland och att följa några vänner som skriver lite om sin vardag.
  Lycka till med FB-stoppet!
  Vill ni ha fler utmaningar så är vi tre bloggare som idag 1 augusti börjar klädköpstopp!
  http://rensaut.nu/2014/08/kladkopstopp-1-augusti-till-30-november/
  Kram Eva Maria

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Haha, för några år sedan tänkte jag också precis som du ”detta ska jag skriva och lägga upp på Facebook” när det dök upp något jag tyckte kunde vara intressant för vänner etc att se. Nu händer det inte alls lika ofta. När vi reser en del använder vi dock Facebook för att visa föräldrar etc att vi lever och har det bra.

   Tack för tipset med klädköpstoppet vi får se om jag hänger på under en del av period åtminstone, lycka till i alla fall!

 3. Greger

  Jag slutade med Facebook för snart 14 månader sedan. Kändes lite märkligt första veckan men sen försvann det helt från mina tankar. Saknar det aldrig.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Det låter sunt och bra. Upplever du det som att du har mer tid över sedan du slutade med Facebook? Det vore intressant att höra om du fått några kommentarer från vänner/bekanta gällande detta?

 4. Eva

  Har aldrig kunnat sluta med Facebook eftersom jag aldrig ens börjat. Kanske har man missat något men har inte direkt reflekterat över det. Brukar kalla FB för Fakebook men det är lätt då jag aldrig gjort mig beroende. ;) Lycka till med utmaningen!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Tack så mycket. Skönt för dig att du aldrig börjat, det är nog klokt att fortsätta så eftersom det för vissa blir som vilket annat beroende som helst :)

   Jag började med Facebook för ca 5,5 år sedan när jag skulle läsa en termin på ett universitet i USA och där hade ju redan ”alla” Facebook så det var naturligt att bli medlem för att kunna hålla kontakt med folk.

 5. ninja

  Aldrig haft något konto på facebook, och har inga planer på att skaffa det heller.
  Har flera som varit på mig om att man missar inbjudningar och liknande när man inte har facebook, men dom vet jag ju inte om att jag missar. Och inbjudningar jag faktiskt får per mail/sms/telefon/muntligt känns mer personliga eftersom jag vet att personen i fråga då verkligen vill ha mig närvarande :D
  Dock har jag ett instagramkonto, alldeles lagom att titta på bilder från ett ganska begränsat flöde, utan krav på kommentarer.
  En nära vän till mig använder inte heller facebook eller dyligt, mycket underhållande att umgås och utöva vår hobby tillsammans när bägge är helt närvarande i nuet. Vi brukar skämta om att vi faktiskt gör sakerna som folk skriver om på facebook :D

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Jag tror jag hade haft lättare att hålla mig undan Facebook och på allvar fundera kring att avsluta mitt konto om jag hade några fler vänner som tog den vägen. Nu är de flesta jag känner väldigt eller ganska aktiva där och jag tror inte att någon i min bekantskapskrets i min ålder inte har Facebook.

   Instagram har jag aldrig provat men förstått att många gillar och nästan föredrar som socialt verktyg jämfört med Facebook. Men det sistnämnda är ju bra just att det har flera dimensioner, bilder, meddelanden, information och event.

 6. Anna/notonmusic

  Jag tycker om FB, jättemycket är bra och praktiskt men FB drar uppmärksamhet och fokus till sig, helt klart plus alla andra sociala medier. Själv ska jag genast börja med att ta bort appen från telefonen som ni tipsade om i länken. Bra idé för att skärpa sig själv! Tiden framför skärmar har ökat ofantligt och som musiker kan jag inte låta bli att tänka på den uppväxande musikergenerationen. När ska dom hinna öva!?! Hamnar ofta själv framför FB istället för att öva men jag har åtminstone övat åtskilligt i mina dar. Och tid för reflektion och låta tankar komma och gå utan innehållet från en skärm som styr, det tror jag människan behöver. Nä, nu får det bli bot och bättring!

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Ja, det är oerhört lätt att fastna framför Facebook och har man inte varit inne på någon dag eller två kan det lätt springa iväg en halvtimme med diverse kommenterande, svarande, kikande och uppdaterande.

   Så som du tänker kring att öva med musik tänker jag också kring böcker, när ska barn, ungdomar och vuxna hinna läsa böcker när de jämt sitter försjunkna i sina skärmar? Eller som du skriver, bara få tid för reflektion, man missar många minipauser i vardagen när det ständigt kliar i fingrarna och man tar upp mobilen så fort det blir lite ”tråkigt”.

 7. ekomammaistan

  Jag är rätt less på Facebook och har blivit det än mer sedan jag skaffade Instagram. För mig är Instagram det sociala och roliga med sociala medier, men utan allt skräp som kommer med facebook. Jag tycker att det är lättare att avgränsa Instagram helt enkelt.

  Men precis som du skriver så är det mycket information som jag får via Facebook (t ex inbjudningar, tips etc), och jag tycker även att vissa köp- och säljgrupper är bra och även några miljömedvetengrupper (även om vissa är helt galna). Så istället för att stänga ner min FB så valde jag att sluta gå och kolla på mina flöden hela tiden och istället bara kolla mina notifications där jag ser inbjudningar, om någon taggat mig etc. Det känns som en lagom mellanlösning för mig. Lägga upp saker själv slutade jag med för länge sen, men jag har fortfarande bloggen kopplad dit så att varje inlägg länkas.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Det låter som du skapat en bra mellanväg för Facebook. Det gäller bara att kunna hålla sig till den och inte råka börja skrolla ner och väcka nyfikenheten till liv :)

 8. Gelli

  Jag gillar faktiskt facebook för det ger möjlighet att snabbt kommunicera med vänner. (Just nu så är min vän utomlands långt bort från mig och pluggar i hela två år, så facebook har varit ett fantastiskt sätt för oss att hålla kontakten precis så där mycket som vi vill.) Dock är det chattfunktionen jag menar på då. Jag avskyr alla updates. Folk delar mest länkar nu för tiden och det är utmattande. Facebook till telefonen gjorde nyligen så att alla chatter hamnar i en egen app, och det är det bästa som hänt någonsin tycker jag. För nu kan jag chatta med folk där när jag själv har lust (tycker det är riktigt mysigt) utan att distraheras av ”flödet” på facebook. :) I chatt-appen ser jag ju inte heller notifications som jag känner mig tvingad att kika på hela tiden.

  Svara
  1. Fru Minimalist

   Precis som du skriver så är chatten (Messenger) det jag har kvar som app på mobilen och kommer fortsätta använda under månaden eftersom många av mina vänner använder det istället för sms.

   Annars är det väl just möjligheten att hålla kontakt med vänner via Facebook som är dess styrka. Jag har pluggat på såväl andra orter som utomlands och då underlättar Facebook enormt för att både hålla lite koll vad som händer i deras liv men också hålla kontakten på ett annat sätt. När vi reser länge och långt bort använder vi Facebook för att hålla kontakt med våra föräldrar och visa att vi fortfarande lever. ;)

 9. Rebecka

  Jag har försökt ta bort facebook från mobilen, men har inte lyckats hittills. Jag har en Sony Ericsson (innan det blev Sony), Facebook ingick från början och det verkar inte gå att ta bort det utan att hacka telefonen… jag använder det alldeles för mycket, jag har precis gått ur en del grupper och jag ska gå ur fler, för att få ett mindre distraherande flöde. Jag kanske borde ta en paus under semestern nu i augusti, jag kollar det alldeles för ofta.

  Svara
 10. samara

  Jag skulle inte komma på att ta FB paus, ibland gör jag det en dag för att hinna med massor hemma om jag är ledig men inte mer än så, för jag har så otroligt stor nytta av det.
  Jag är med i en grupp där vi peppar varann att äta nyttigt och gå ner i vikt och träna, en grupp för ekonomi där vi delar med oss av sparknep, utmanar varann att använda rester ur kylen osv.
  En grupp där vi peppar varann att få rutiner i hemmets skötsel, rensa ut saker osv.
  En kyrklig grupp där vi delar citat och pratar om vår tro.
  En grupp där vi skänker bort saker vi inte behöver och önskar saker om vi vill ha nåt som andra kanske har liggandes och inte behöver.

  Jag älskar mina grupper och får ut så mycket av dem, jag känner att jag blir mer effektiv genom kontakten jag har med andra människor i samma situation.
  Jag är aktiv på Fb kanske 2 timmar per dag.

  Svara
 11. Liza

  Jag borde sluta med dessa sociala medier som tar en ENORM tid i anspråk. Skall fundera på hur jag skall kunna dra ner på det. Radera X antal kanske?
  Hmm…

  Svara
 12. Pingback: Rensat på facebook. | Lisas dagar

Lämna ett svar