Retrospektiv på Minimalisternas sommarresa

Nyligen hemkomna till härlig svensk sommarvärme tänkte vi sammanfatta lite minimalistiska tankar från vår resa i Karibien.

Vad var bäst med resan?

Fru Minimalist: Att jag kände mig otroligt ledig från dag ett och inte tänkte på jobb eller liknande under hela resan och att det var soligt och behaglig värme varje dag. Det var dessutom skönt med en resa mer fokuserad på återhämtning, bad och snorkling än äventyr och krävande strapatser som våra senaste långresor varit.

Herr Minimalist: Att få en ordentlig paus från jobbet, miljöombyte, tid att läsa massa intressanta böcker och att äta spännande mat så klart. Maten är halva nöjet med att resa tycker jag. Det är dessutom roligt om man har turen att tvingas lite utanför sin ”comfort zone”, vilket ofta händer under utlandsresor.

Vad i packningen använde ni inte under resan?

Fru Minimalist: Regnjackan, koftan och en joggingtröja. Det var för varmt och soligt väder för denna typ av plagg. Annars använde jag för ovanlighetens skull samtliga plagg och sköljde även upp ett par med galltvål. Jag har blivit ganska bra på att packa lagom snålt numera från att tidigare alltid packa med mig för mycket. :)

Herr Minimalist: Jag packade som vanligt för mycket, vilket jag alltid gör då jag reser till varma länder. Med mig hem hade jag ett par helt oanvända chinos, en piké-tröja, två t-shirts, en regnjacka och tre par sockor. Dessutom inbillar jag mig alltid att jag ska ha båda tid och lust att skriva en massa intressanta tankar i min journal under resor, vilket aldrig är fallet utan snarare tvärt om, vilket ledde till att jag hade med mig en extra helt oanvända Moleskine som inte kom till användning.

Vad i packningen användes mest?

Fru Minimalist: Bikinin. :) Och sarongen som köpts i Borneo under en tidigare långresa, vilket fantastiskt och mångsidigt plagg det är när man är utomlands. Kindlen användes också väldigt mycket och totalt fyra böcker lästes ut under ca 2,5 vecka.

Herr Minimalist: Jag är inne på samma spår som Fru Minimalist dvs badbyxorna och Kindlen men även solglasögonen, solkrämen och axelväskan var lite av favoriter. Något som inte kom till så mycket användning men som jag var väldigt glad att jag packade med i handbagaget var fleece-tröjan eftersom flygplanspersonalen alltid brassar på så brutalt med kylan i kabinen under långflygningar.

Kunde ni hyrt, tvättat eller lånat vissa saker som ni istället valde att ta med på egen hand?

Fru Minimalist: Jag tvättade upp ett par underkläder och ett linne under resans gång. Ett reseklädstreck är för övrigt något vi saknat vid de senaste längre resorna, det verkar oerhört praktiskt. Vid vissa resor har vi lånat eller hyrt snorklingsutrustning men denna gång hade vi med våra egna eftersom vi inte åkte på arrangerade utflykter utan tog oss tog oss runt på egen hand med hjälp av hyrbil.

Herr Minimalist: Jag hade känt mig friare om jag generellt haft färre saker med mig. Jag känner alltid en viss oro över att glömma eller tappa bort något, eller att få saker som mobiltelefon, Kindle eller kamera stulna. Det är alltid en svår balansgång mellan att ta med praktiska saker för att kunna fota, läsa, navigera osv och att känna sig helt fri. Jag kunde även haft ett betydligt färre antal t-shirtar och kalsonger med mig och istället tvättat under resans gång.

Så här i efterhand, var detta er typ av resmål?

Nja. Den ena ön är känd för dess stränder, den andra för små vikar och en fin stad och den sista för bra snorkling och dykning. Det var också därför vi gärna ville besöka alla tre öar när vi ändå åkte så långt bort. Dock hade alla tre öar en sak gemensamt; de var väldigt torra och saknade den vackra och frodiga natur och grönska som vi gillar. Palmer, kaktusar och kala stenar i all ära men det är inte 100% vår grej. Vi föredrar egentligen även mindre turistiga resmål även om dessa tycks bli allt svårare att hitta.

Var går nästa utlandsresa?

Vi har för ovanlighetens skull ingen resa inplanerad varken i kalendern eller tanken det närmaste året. Vi drömmer dock fortfarande om att åka tillbaka till underbara Nya Zeeland, samt har en bucket-list där även Tokyo, Costa Rica och bila runt i norra Italien finns med.

Var går din nästa drömresa? :)

Klippor och vågor

18 tankar kring ”Retrospektiv på Minimalisternas sommarresa

 1. ekomammaistan

  Vad bra att läsa om era reflektioner! Jag har ett excelark med min packningslista som revideras lite då och då och alltid ses över efter resande. Eftersom vi just nu gör samma typ av resande så funkar en sån lista väldigt bra. Reseklädstreck ska jag nog skriva upp på den efter ert tips.

  När jag såg er fråga om drömresa så tänkte jag efter och faktiskt – jag har ingen drömresa just nu! Det enda skulle väl vara att jag hemskt gärna skulle vilja åka tillbaka till Tokyo där jag var 2004. Men det är ju inte riktigt en resa att göra med två små barn så vi får nog avvakta ett tag. Våra senaste semestrar har gått till medelhavet (Grekland och Frankrike) och det är alldeles lagom för oss just nu, och det är lika mycket en dröm att komma iväg dit igen. Eftersom barnen växer hela tiden så blir ju ingen resa den andra lik heller, det är nya rutiner och fokus varje gång.

  Svara
  1. Anonym

   Vilket bra tips med excelark inför resor! Det kommer spara massa med tid och huvudbry i framtiden, så det tipset tar jag till mig direkt. Tack!

  2. Herr Minimalist

   @ekomammaistan:

   Vi använder också Google Drive för att hantera packlistor. Det är fantastiskt smidigt att alltid utgå från en existerande lista när det är dags för en ny resa och anpassa den efter behov. Gick precis igenom den och insåg att jag hade totalt 31 listor som förbättrats över tiden. De senaste börjar bli riktigt bra. :)

   Kul att du också suktar på Tokyo efter att reda ha varit där. Det verkar väldigt speciellt och spännande.

 2. Bo

  Denna gång kom texten med en kul twist i intervjuform. Inte ert vanliga stuk, men väl så användbart.

  Nu som vid varje inlägg tidigare facineras jag av er goda förmåga att hantera språk. Alltid samma noggrannhet med korrekturläsning, inga fristående bisatser och alltid rätt stavning.

  Det är inte förvånande att ni har många läsare och ligger väldigt högt upp på Google.

  Svara
 3. Maria

  Hej!
  Ett tips när det gäller prylar man är rädd för att bli av med är att lämna de nya prylarna hemma och använda sina äldre prylar (fast som de minimalister ni är har ni kanske inte gamla mobiltelefoner och kameror liggande?) om man inte behöver allt det senaste. Tog med en äldre digitalkamera på min första kajaktur, hade inte lust att riskera att tappa den nya.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   @Maria:

   Precis som du misstänker så har vi inga gamla varianter på mobiltelefoner eller kameror som ligger och skräpar eftersom vi säljer det mesta direkt så fort vi köper en ny variant eller inte längre behöver något.

   Ett relaterat knep kanske är att generellt äga lite äldre prylar prylar så blir man inte så ledsen om de försvinner. Det är dessutom miljövänligt. :)

   Just nu löser vi dock utmaningen med paranoia och vattensäkra packpåsar. ;)

  1. Herr Minimalist

   Japp, det är så lätt att glömma att man kan tvätta på egen hand eller till och med använda sig av lokala tvätterier. Det blir sällan speciellt dyrt.

 4. Adam Frank

  >>Vi drömmer dock fortfarande om att åka tillbaka till underbara Nya Zeeland, samt har en bucket-list där även Tokyo, Costa Rica och bila runt i norra Italien finns med.<<

  Tokyo/Japan och Nya Zeeland ligger även högt på min önskelista. Vad är det som lockar med Costa Rica?

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Det får Fru Minimalist svara på som nyligen läst en positiv artikel och Costa Rica. Själv är jag inte insåld på det resmålet än.

   Japan och Nya Zeeland är jag däremot precis som du jättesugen på! :)

  2. Fru Minimalist

   Costa Rica lockar med liknande saker som Nya Zeeland. En fantastiskt varierande natur med allt från vackra vandringsleder i grönskande natur till vulkaner. Nationalparker med annorlunda och exotiska djur, och inte minst vackra stränder. En tur med zip-line genom regnskogen känns givet och att bo på ett yogacenter vore som pricken över i. :) Att landet dessutom är lika litet som Jämtland gör att det aldrig är långt bort för oss som gillar att resa runt.

 5. Eva

  Ni verkar ha kommit helskinnade tillbaka! :) Tänker ofta på sådant när folk reser långt. Det går oftast bra när det annars är mycket som kan gå fel…

  Drömresan sedan gymnasietiden – Sankt Petersburg – har jag redan gjort flera gånger och dessutom studerat där. Drömmen nu är att besöka släktgård i södra Karelen (Ryssland) och uppleva Moskva och Sibirien ändå till Kamtjatka! Prosto ljublju Rossiju. ;)

  Svara
 6. TBIT

  Jag ska till Jamaica någon gång! Och inte till ett all-inclusive-hotell med massa amerikaner, utan ut på landsbygden… men barnen och sparkapitalet får bli lite större först.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Jamaica, vad spännande! Vad är det som lockar där specifikt?

   Håller verkligen med om att resan blir som mest spännande och intressant om man kommer bort från industri-turism-komplexen och ut bland lokalbefolkningen. :)

  2. TBIT

   Jag lyssnar mycket på reggae, och eftersom den genren är så hårt knuten till Jamaica så känns det lockande att någon gång åka dit.

   Desutom har jag goda vänner med kontakter där, så det borde gå att få ihop något både tryggt och intressant, utanför chartervärlden.

  3. Anna

   Vi åkte till Jamaica 2010 och det var helt underbart. Vi hyrde några rum i en liten by på norra delen. Där finns massor av härliga stränder och trevligt folk. Turismen breder ut sig men inte i rasande fart. När folk förstod att vi handlade med Jamaicadollars och inte var från USA så blev de väldigt mer avslappnade (om möjligt för allt är ”Soon come”). Vi åkte upp i Blue mountains och sedan ner till Treasure beach på sydkusten. Helt underbart avslappnat och härligt. Nästa gång vill jag att ti tar en tripp till Negrill på västkusten också. Fär att åka tillbaka är helt klart ett måste :-)

Lämna ett svar