18 somrar tillsammans

Hur många somrar får vi ihop med våra barn? Rent krasst har vi förmodligen bara omkring 18 somrar att uppleva tillsammans från det att barnen föds. Jag upplever redan att de somrarna går väldigt fort. Var tog våra tre första somrar med Storasyster vägen? Har vi verkligen tagit vara på dem på bästa sätt?

De flesta som har barn kan skriva under på att tiden går snabbare sedan man fick barn. Å ena sidan kan det upplevas som att livet stannar upp, vissa aktiviteter sätts på hold under småbarnsåren, och helt nya tar stor plats. Men dagarna summeras fort till månader som blir till år som plötsligt springer iväg!

Det här är Lillebrors andra sommar i minimalistfamiljen och Storasysters tredje. Tredje!? Var tar åren vägen, vi skulle ju bo utanför stan, i villaområde och ha trädgård redan när hon var liten bebis, nu är hon snart en stor (ok allt är relativt) tjej. :)

Om somrarna går fort nu, hur fort ska de inte gå när barnen är mer självständiga och har egna aktiviteter och agendor att ta hänsyn till? Jag inser att jag vill kunna ta långa sommarlov med barnen för att njuta maximalt tillsammans. Inte jobba hårt in i det sista, ta 4 veckors mer eller mindre intensiv semester och sedan på’et igen. De senaste tre somrarna har någon av oss varit föräldraledig, så vi har haft ganska långa somrar tillsammans. Och jag har jobbat deltid det senaste halvåret. Ändå känner jag att jag måste bli bättre på att ta vara på tiden med barnen, medan de är just barn.

Vad jag önskar göra mer tillsammans med barnen dessa 18 somrar:

 • Tid tillsammans. Jag vill prioritera att vi tar oss tid att vara långlediga tillsammans. Det behöver inte nödvändigtvis ske på sommaren, men för oss vuxna är det enklast att ta sammanhängande långledighet under sommarmånaderna, och dessutom är det oftast trevligare väder för utflykter.
 • Vara utomhus. Vi tycker om att vara utomhus och vill vara det ändå mer. Kanske beror det delvis på att vår lilla 2a på 60 kvm snabbt känns trång när hela familjen är hemma en hel dag. Äta frukost utomhus eller take away-middag i parken, fjällvandra eller gå i skogen, besöka nya lekparker, hänga i släktingars villaträdgårdar eller i vänners sommarstuga.
 • Göra något nytt. Att våga testa nya saker ger allt som oftast mer energi än det tar. Samt ger nya minnen och upplevelser som utvecklar familjen tillsammans. I år blir det en stuga i Orsa Grönklitt för vår del, nästa år kanske barnen är redo för enklare fjällvandring eller en traditionell svensk nöjespark.
 • Vara närvarande. Vara här och nu med barnen. Inte fastna bakom låtsaslivet i skärmen. Det är inte helt enkelt alla gånger, men jag vill och får anledning att öva varje dag. Och det du gör mer av blir du sakta men säkert bättre på. Jag vill njuta av det lilla, se barnen upptäcka livet och allt det vackra som finns omkring oss, för barn är otroligt bra på att se vackra saker i vardagen som vi vuxna tar för givet.
 • Involvera barnen. När barnen blir större och har åsikter om vad de vill att vi ska göra, vill vi kunna säga – Ja det gör vi! Inte känna att tidsbrist, pengabrist eller vårt redan späckade semesterschema stoppar deras initiativ. Vi vill få barnen delaktiga i planeringen i vad vi ska göra tillsammans.

Även om det å ena sidan känns avlägset nu, så vet jag att dagen om 15, 18 eller 20 somrar kommer komma fortare än jag själv önskar. Dagen då barnen har egna sommarplaner och inte längre vill vara med och planera vår gemensamma sommar längre. Dagen då vi använt upp våra gemensamma somrar. Dagen då vi bara har minnena från somrarna med barnen kvar. Minnena av hur vi gjorde det allra bästa och mesta med våra somrar tillsammans.

Vad vill du göra mer av under dina somrar med barnen?

17 tankar kring ”18 somrar tillsammans

 1. Petter

  Låta barnen vara med och välja och ”planera” utflykter, och vara delaktig i deras upptäcktsresor, men även låta dem hänga med på sommaraktiviteter jag själv gillar. Bada kan man alltid göra mer tillsammans! ? (/Pappa till en ettårig och en tvåårig pojke)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Man kan verkligen alltid bada mer tillsammans! Här är en till som hoppas på många bad tillsammans med barnen! :)

 2. Anna

  Mina barn är 18 och 20 år nu och ni har delvis rätt. De vill inte följa med på våra små utflykter. Men när vi ska åka till Thailand i höst ville de ärna följa med.
  När de var små pluggade jag och hade långa sommarlov. Pengar var en bristvara men att fylla deras lilla pool med vatten och ta med en filt och saft och bullar var värt mer än alla pengar i världen. Så passa på att njuta av det lilla som ändå är ganska stort när allt kommer omkring.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det ä ju just det där lilla som man kommer se tillbaka på och minnas och inse att det var det stor :) Thailand låter också trevligt, man får slå på den stora trumman för att locka med de stora barnen. :)

 3. Jenny

  Mellanlandar just nu ett par dagar mellan våra stående sommaraktiviteter fjällvistelse och campingliv nära bad. Jag är jättenöjd med att vi väljer dessa aktiviteter mer våra fyra barn eftersom det innebär massa tid tillsammans, mycket utevistelse, väldigt begränsat med skärmar och lagom lugna dagar med fokus på dagliga göromål, samvaro och enkla aktiviteter som bad och vandring. Min man och äldsta son får maxa speltiden nu under ett par dagar hemma och jag sitter en del med mobilen medan tvättmaskinen jobbar. Att mestadels inte vara hemma gör det lätt att släppa jobbtankar och innebär att vi inte ägnar oss åt att städa, rensa och sånt som annars lätt tar tid i ett hem. Jag gillar själv det återkommande i att göra samma saker men med viss variation (campar t ex på olika platser och i olika länder). Ett barn skulle dock helst vilja vara hemma nästan hela tiden, men jag vet inte om han skulle uppskatta det då han ju inte har upplevt det. Kanske inga kompisar hemma och så. Vi har också alltid prioriterat att vara lediga 7-10 veckor. Nästa sommar har jag nytt jobb som innebär att jag behöver arbeta 1-2 veckor mitt i sommaren, vilket var ett stort minus när jag valde det jobbet. Med er inställning tror jag verkligen att ni trots allt kommer ha känslan av att ni haft en massa sommar ihop de här 18 åren!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, det låter som en jättehärlig sommarkombo med fjällvandring och campingliv! Jag håller helt klart med dig om att det finns stora värden med att lämna hemmet och vardagen för att koppla av mer och känna sig ledig. Som ekonom har jag också haft arbetsplatser där det krävts att man kommit in i mitten av sommaren ett par veckor för att slutföra halvårsbokslut, och det är helt klart något jag inte skulle vilja kombinera med småbarn. Fast kan man vara ledig många veckor innan och efter kan det ju väga upp.

 4. Jonas

  Bra perspektiv! Tydliggör verkligen hur viktigt det är att ta vara på tiden med de små..

  Det vår familj har gjort och gör för fjärde sommaren nu, är att vi är kovaktare och cafévärdar på Ärteråsens fäbodar i dalarna. Upplägget är att man sköter ovan nämnda sysslor i 1 vecka (längre om man önskar), och bor gratis på fäboden som tack för hjälpen.

  Vi har en son på 6år och en dotter på 1 år (det blir hennes första sommar på fäboden i år).

  Ärteråsens fäbodar ligger ca 4 mil norr om Rättvik, strax utanför Furudal. Den är belägen ca 450 m ö/h, vilket innebär milsvid utsikt, med underbart landskap. Det finns ingen el, men det finns ett elverk och en brunn så att vatten kan pumpas upp för att kunna sköta Café, hygien och kossor.

  Ärteråsens fäbodar räknas som en av de största och bäst bevarade i norra Europa.

  Det är verkligen en underbar tid, barnen springer och plockar blåbär, smutron och gosar med kossorna hela dagarna.

  Ärteråsen ligger inte långt ifrån Orsa grönklitt, jag rekommenderar verkligen att ni gör ett besök och om ni får mersmak, signa upp er för en vecka 2018!!

  Slutligen, tack för en grym blogg!!

  Ps. Sitter och äter popcorn, med hela vardagsrummet i totalt ”rensningsmode”. Mycket som skall bort nu, till förmån för lugnare sinnen och mer tid till det viktiga i livet!

  // Jonas konverterande pryloman mot mini-listiskt-leverne!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack så jättemycket för tipset om Ärteråsens fäbodar! Det lär verkligen intressant, mysigt och roligt :)
   Vi funderade för ett par år sedan om vi skulle försöka bli ”stugvärdar” för någon STF-stuga längs Kungsleden, i vissa av dem får man ha med sig sina barn. Dock krävs det någon veckas utbildning och är ganska eftertraktat om jag förstått det rätt, så med två små barn har det inte känts lika aktuellt just för investeringen i en veckas utbildning för oss båda mm. Det här kanske skulle vara ett bra alternativ som passar vår livsfas bättre! :)

 5. Johan

  Intressant ämne som jag själv tänker på rätt så ofta och har i huvudet arbetat fram två ”listor”. En med sånt jag vill ägna mindre tid åt och en som jag vill ägna mer tid åt. Det jag har kommit fram till först och främst är att man förväntas jobba en allt för stor del av denna tid. Fem veckors semester och sen skall man jobba 8 timmar om dagen resten av vardagarna. På sin lediga tid skall man sen laga mat, tvätta diska, sköta hemmet, få kvalitetstid själv-, med partner- och med familjen. Svårt att få plats med allt detta. Så det första som står på min ”göra mindre av” lista är att jobba mindre. Det andra är att ägna mindre tid åt sånt som egentligen inte betyder nått, men som är ett nödvändigt ont. Här hittar man det eviga städandet och plockande, tvätta, hänga, vika in i garderoben, mm. Hur vägen till detta skall se ut är ett annat kapitel men jag har en plan.
  Den andra listan är ”göra mer av” listan. Där har jag lagt in saker som jag vill göra mer av och de översta punkterna i listan är saker med barnen. Jag vill umgås med dom och vet att man måste passa på nu när barnen fortfarande vill umgås med sina föräldrar. Jag vill visa dom sånt som jag älskade som barn, och sånt som jag tror att jag hade uppskattat om jag hade fått göra det när jag var liten. Jag vill att de ska få uppleva saker. Rörelseglädje, lära känna naturen. Få iväg dom från dessa beroendeframkallande skärmar.

  Svara
 6. Moa

  Vad kul att ni skriver om era tankar om sommaren! Jag satt just och längtade efter ett inlägg från er om minimalistisk semester, och här var det, som på beställning.

  Jag kämpar med att komma ut mer, kanske inte till fjällen, men till parken eller ån. Och naturligtvis att cykla mer! Jag har många fina minnen av cykelturer med familjen från när jag var barn.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, vad kul att du såg fram emot att somrigt inlägg. Vi har för avsikt att publicera ytterligare ett semesterrelaterat inlägg i närtid. Håll utkik på bloggen! :)

 7. Ewi

  Vi lever två liv, eftersom vi tycker villa ändå är rätt ovärt i Uppsala/Sthlm med tanke på priserna och vi bor redan i stor lägenhet. Varje sommar flyttar vi ut på landet till vår sommarstuga i Dalarna. De flesta helger på vår och höst är vi där, samt 6 hela veckor varje sommar. Där är skog, en sjö med brygga, stor trädgård, äppelträd, vinbärsbuskar, snickarbod, växthuset med egna tomater, jordgubbsland etc. Vi delar med svärföräldrarna och min svägerska + familj, så kostnaden är inte alls hög. Alla har eget stort sovrum och resten är gemensamt. Alla får komma och gå som de vill. På så sätt kan jag ge mina barn det bästa av två världar utan att skuldsätta mig upp till öronen.

  Svara
  1. Minimalisterna

   Låter superhärligt! Jag vet flera som både tänker på liknande upplägg och som har det så idag. Vi har också snuddat vid tanken på smidig lgt + oasen sommarstuga, som alternativ till en hus som ju i sig också kan bli ens oas fast på hemmaplan.
   Det jag är rädd för är om jag skulle känna att jag ”måste” spendera tid i sommarstugan fast jag hellre skulle vilja göra andra saker på semestern. Hälsa på vänner på annan ort, fjällvandra och ha mer möjlighet till variation från år till år. Hur är din erfarenhet kring det?
   Vi hade en sommarstuga i släkten under uppväxten men den låg dels 5 timmars bilresa bort och bara en familj kunde husera där i taget. Samtidigt som den behövdes tas om hand under stor del av året och projekt synkas inom släkten och ”fixas” då och då. Det har kanske färgat min inställning något ;)

 8. Live

  inget intresse av eco friendly och giftfritt i vardagen
  Själv intresserad också av zero waste

  Svara
 9. Anna

  Intressant och tänkvärt! Det gäller verkligen att fånga nuet inser jag!

  Ni skriver om att hänga i kompisar trädgårdar eller i någons sommarstuga. Jag vill absolut inte ses som snål/snyltare bara för att jag vill vara minimalist. Hur bjuder man tillbaka om man inte har sommarstuga osv?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Spontant tänker jag att man får bjuda tillbaka med de möjligheter man själv har. Säga att man gärna köper med sig middagsmat eller fika när man ska på besök till någons sommarstuga eller trädgård. Vi har inte möjlighet att bjuda så många gäster i vår lilla lägenhet, men däremot hyr vi då och då en närbelägen lokal och bjuder in till exempelvis årligt glöggmingel mm.
   När vi besöker vänners sommarstugor eller trädgård är det för ett par timmars besök, vi har hittills aldrig sovit över. Någon gång har vi bott på hotell i närheten och åkt på besök sommarstugan över dagen. Så vi brukar inte uppleva att vi ”utnyttjar” andra och hoppas inte de känner så heller, då borde de ju kunnat säga nej tack till besök också. :)

 10. Helle

  Oj oj detta ger mig en smula ångest. För det stämmer så väl. Tiden går så snabbt och en dag finns bara minnen kvar av en liten hand i min badutflykter pussar och kramar och barnsliga förtroliga samtal. 2 av mina 4 barn närmar sig tonåren och gör en hel del med kompisar. Vill att de ska se tillbaks på sin barndom med många kärleksfulla minnen.

  Svara

Lämna ett svar