Vara ute i skogen med barn

90% säger att utomhustid gör vardagen mer meningsfull enligt en rapport från Skogsstyrelsen. Skogen gör oss dessutom mindre stressade, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och är bra för motoriken hos barn, visar forskning. Som om inte det vore nog så är barn som vistas i naturen, mer måna om naturen i vuxen ålder och spenderar mer tid i skogen som vuxna.

Vi får en hel del frågor kring att vi spenderar mycket tid i skogen med våra barn, något som vi främst visar upp på Instagram där vi är mer personliga och visar mer av vår vardag. Frågor kring vad man kan göra, hålla till, vad man ska tänka på mm.

Vi vill att våra barn ska bry sig om naturen som vuxna, och sannolikheten för det ökar ju alltså då om vi spenderar tid där med dem som barn. Vi upplever själva skogen som en harmonisk och lugn plats att vistas på, vilket känns skönt och viktigt utifrån all stress och allt brus som finns i ens närhet idag och som är svårt att helt komma ifrån i vardagen.

”Rikast är den vars nöjen kostar minst”

Ett citat från Henry David Thoreau som passar bra när det gäller att uppskatta skogen. Men för att bli lite mer konkreta när det gäller att vara i skogen med små barn kommer här några tips (våra barn är 2 år respektive 3,5 år nu):

 • Resan är målet. Det spelar ingen roll hur många hundrameter eller km ni går, om ni inte hann dit du tänkt eller kom fram till den perfekta rastplatsen. Det viktigaste är att ta det i barnens takt och att se resan som målet. Sen kan man såklart locka och muta dem framåt så man slipper spendera hela skogsturen på grusvägen intill skogen bara för att det råkar finnas vattenpölar, stenar eller blåbär att plocka. ;)
 • God matsäck. En av höjdpunkterna är ändå att sätta sig i en skogsglänta, rulla ut liggunderlaget och plocka fram matsäcken. Vi brukar ha matmuffins eller smörgåsar med pålägg, frukt och ibland russin för att hålla humöret uppe. Men här funkar vad som helst, kalla pannkakor, smoothie, klämmis, pastasallad, grönsaksstavar etc. Te/kaffe till oss vuxna, vatten och/eller varm choklad till barnen beroende på årstid.

I övrigt tycker vi inte det är så många ”måsten” att tänka på. Det behövs inga speciella skor eller kläder för att gå på vanliga skogsstigar, utan kläder efter väder. Men här är några andra tips som kan göra utflykten ändå roligare och trevligare:

 • Bärsele. Är barnen små kan det vara en bra back up att ha bärsele eller lära dem åka på en vuxens axlar. Bärsele på ryggen fungerar fortfarande med lillebror men gränsfall med storasyster. Sjal, bärstol eller en stark famn fungerar såklart också. ;)
 • Skattsamlare. En turkisk yoghurt-burk eller annan lämplig hink med lock kan användas för att lägga ”skatter” som kottar, fina stenar, löv, blommor etc i. Klipp ett hål i burkens lock så kan ni lägga ner skatterna men de åker inte ur om hinken ramlar. I en créme fraiche-burk kan ni studera en myra eller gråsugga en stund innan den släpps tillbaka i naturen. En liten pet-flaska är perfekt för barn att plocka blåbär i utan att allt åker ut om den tappas.

 • Skogsmemory. Om du har ett gammalt memory-spel som du kan tänka dig att offra kan du göra hål och sätta i snöre i det ena kortet i paret. Häng upp korten på grenar i skogen och ge barnen kortet utan snöre, så får de leta efter rätt bild för att hitta ett par. Det här kan såklart göras hemma i trädgården också. :)
 • Sittunderlag. Eller liggunderlag (eller en picknickfilt) är skönt för att slippa sitta på marken. Det är värt att släpa på när det är dags för höjdpunkten – fikapaus! Det finns små hopvikbara sittunderlag som tar liten plats om man vill packa minimalistiskt. ;) Vi kör vanligt liggunderlag då vi äger det sedan våra fjällvandringar.

Vill man komma ut med familjen i skogen regelbundet kan jag varmt rekommendera att gå med i Friluftsfrämjandet som har SkogsknoppSkogsknytte och Skogsmulle (beroende på barnens ålder mm). Det tycker vi har varit bra för att komma ut regelbundet året runt även när vädret inte är strålande eller energin på topp. Samt för att träffa andra familjer som gillar att vara ute i naturen. Och inte minst, för att barnen får kompis-sällskap, för det är också ett tips – ta med vänner ut så går det oftast lättare och blir roligare för både stora och små!

Vad är ditt bästa tips vid skogsturer med små barn?

14 tankar kring ”Vara ute i skogen med barn

 1. Engiftfribarndom

  Vi har haft med kaplastavar med siffror och lika många prickar med och letat olika antal saker.

  Vi har även med burkar med förstoringsglas gör att undersöka insekter på nära håll. Petrisburkar är också jättebra för att kunna studera naturen på nära håll.

  Ett vitt tygstycke är ofta med för att kunna lägga naturfynd på så att de syns och kan sorteras. Bra även för Kims lek.

  Jag har gjort en sinnesstig med skyltar vid de olika sinnena där barnen fått använda olika sinnen.

  Bok med olika träd o bär osv i tycker barnen är roligt att ha med. Då lär de sig mycket.

  Vi har anmält oss till Familjemulle i höst. I övrigt försöker vi ta oss ut en helgdag i veckan om vi kan. Mestadels blir det under höst och vår. Nu under denna torra sommar är vi försiktiga med att vara i skogen pga brandrisken. Befinner oss i Kalmar län just nu…

  Svara
 2. Mia

  Att barnen har TBE-vaccin om det är risk för fästingar är ett tips.

  En liten naturbok med vanliga växter, insekter mm är kul att ha med, barnen gillar att slå upp sina fynd i den.

  Nu har mina barn hunnit bli 6, 8 och 12 år, vi var senast idag ute i skogen med en annan familj. Barnen klättrade/sprang upp i en gammal skidbacke allihopa med en väldig fart, underbart att se.

  Nu fångar de gärna Pokémons när de är ute, men det finns även bra fågelappar där man registrerar vilka fåglar man fått syn på.

  Svara
 3. Ellinor

  Så himla bra tips! Vi bor nästan i skogen och jag är även uppväxt här med en mamma som dagligen gick i skogen med hundar och även var en ganska flitig svampplockare på hösten. Jag har alltid tagit tillflykten till skogen i jobbiga perioder i mitt liv, det är som att skogen lyssnar och lugnar. Ju äldre jag blir ju mer älskar jag skogen tror jag. Så visst stämmer det att man liksom ärver sin kärlek till skogen och naturen.
  Vår dotter är drygt 2,5 år och älskar både att åka i vagnen på hundpromenader i skogen och att utforska den på egna ben. När hon blir lite äldre tänkte jag införskaffa ett spritkök (det ska man ju ändå ha ett hemma egentligen) och göra utflykter där vi lagar enklare rätter ute i skogen på någon fin och mysig plats. Det finns bra böcker i detta ämne på biblioteket har jag sett.
  Min tanke är också att vi ska ha en särskild plats dit vi återkommer under olika årstider för att se hur den förändras, hur ser den ut? Vilka djur kan vi hitta? Vilka ljud kan vi höra där? o.s.v. Det finns oändligt mycket kul och billigt att hitta på i skogen.
  Det man får försöka förbise är alla irriterande insekter och hemsk skogsavverkning, annars finns inget dåligt med skogen?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Gillar det du beskriver som ”naturruta” dit man återkommer och tittar hur den förändras. Det har jag också funderat på att ha när vi flyttar och bor på gångavstånd från skogen. Ska bara hitta en mysig plats där man kan se lite olika skiftningar också.

   Haha, själv har jag i princip fobi för små insekter och kryp, så det är verkligen en utmaning att hålla sig lugn och cool och plocka bort diverse kryp från barnen. Men känner mig som super-mamma när jag gör det. =D

 4. Lilla S

  Skulle vara kul att höra hur ni tänker om uteaktiviteter som kräver utrustning. Cykel kanske de flesta barn har, men fotboll, sparkcykel, skridskoåkning/inlines, längdskidor, pulka, skateboard m.m. Plus skydd och hjälmar förstås! Utrustning som kräver en del plats, men aktiviteter som det behövs en regelbundenhet i om det ska finnas möjlighet att lära sig, och som därför är svårt att hyra/låna. Nu är mina barn några år äldre förstås, så intresset för dessa aktiviteter har kanske inte kommit än för er del.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tänker spontant.
   1. Försöka ärva utrustning av släkt och vänner.
   2. Köpa second hand eller vid diverse bytes-dagar som föreningar ordnar.
   3. Välja sina aktiviteter, man måste faktiskt inte göra allt.
   4. Hyra eller låna vid sällan-aktiviteter, särskilt de första gångerna innan man vet om barnen/familjen gillar aktiviteten.
   5. Göra sig av med det som barnen inte fastnar för eller snarast efter att de växt ur utrustningen (om inte syskon finns som kan ärva).

   Vi har än så länge ärvt/köpt av släktingar; balanscykel, sparkcykel, slalomskidor, pjäxor, längdskidor, cykelhjälm (en), samt köpt ny cykel/lekhjälm, slalomhjälm och pulka. Vi har lånade skridskor den gången vi testat hittills. Tänkte även kolla efter att köpa snowracer på Blocket i vinter.

 5. Ellen

  Ett annat tips är att göra till tradition att ni tältar i naturen någon/några nätter varje sommar. Blir en härlig tradition!

  Svara
  1. FruEfficientBadass

   Å jag tar Ellens tips med mig (och lånar tält genom Hygglo såklart) – i dagens maxande av allt blir det som var standardnöjet för 50-60 år sedan äventyrslyx. Det enda är att jag är så rädd för galna mördare men jag får väl ta med mig pepparsprayen. Kan också tipsa om The Slow Home podcast och avsnitten om The Great Outdoors från i februari, som följer ett familjeexperiment som handlar om att vara mer i naturen och vilka effekter det fick.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är mer och mer back-to-basic som gäller nu på flera fronter, komiskt men sant. :)
   Tack för podcast-tips!

Lämna ett svar