Boktips på temat investeringar

Under våren och sommaren har jag skrivit flera inlägg på temat sparande och investeringar. Jag tänkte nu avsluta den serien blogginlägg med två inlägg med boktips på samma tema. Ett inlägg denna vecka och ett nästa vecka.

Vägen till din första miljon – Tobias Schildfat. Det här var den första bok jag kom över på ämnet investeringar och aktier och den träffade rätt direkt. Den lyckades verkligen skapa ett intresse att börja bygga min egen pengamaskin och fick mig att inse att jag faktiskt skulle kunna spara ihop till en miljon kronor på riktigt inom överskådlig framtid. Jag satte då som mål att ha gjort det innan jag fyllde 30 (hur det gick med det målet är dock en annan historia ;) ).

Det är en av få böcker jag har kvar i min bokhylla (som numera rymmer ca 10 böcker). Jag läste faktiskt om den så sent som i våras, och det komiska var att jag nu inte alls fick samma känsla som första och andra gången jag läste den. Det hade inte att göra med att den var dålig, inte alls, utan jag insåg att jag under de senaste 10 åren lärt mig mer om aktier, sparande och investeringar, så boken innehöll mestadels självklarheter nu. Det var en skön känsla – jag har uppenbarligen lärt mig en hel del utan att jag direkt tänkt på det som lärdomar. Efter den insikten skulle jag säga att det här är en jättebra bok för dig som vill börja investera, dig som nyligen börjat investera i aktier och/eller fonder, eller för dig vill få grundläggande tips för hur du kan bygga din egen pengamaskin.

Bygg en förmögenhet – Joel Bladh. Det jag gillar mest med den här boken är känslan av att det inte behöver vara så svårt att bygga sig en egen förmögenhet som skapar ekonomiskt svängrum i livet. Att alla med en vanlig inkomst kan förändra sitt liv och uppfylla drömmar med hjälp av sparande och investeringar, bara du är strategisk och gör en del medvetna val längs vägen och över lång tid. 

Någon vill ut och resa ett år, en annan bara vara tjänstledig, någon annan kunna vara föräldraledig länge eller jobba deltid utan ekonomisk stress. Alla har vi olika drömmar som oftast hämmas av att vi känner oss låsta ekonomiskt medan vi springer allt fortare i ekorrhjulet. I den här boken beskriver Joel hur han hittade drivkraften att sträva mot ekonomiskt oberoende med målet att själv kunna disponera sin och familjens tid. Budget, aktieköp, pension, återbruk och långkok, boken innehåller en härlig blandning med konkreta tips och handfasta råd om hur Joels familj gick tillväga och hur du kan göra en liknande resa med dina egna förutsättningar. Du hittar mer inspiration och information om Joel på hans hemsida här.

Hållbara investeringar – Emma Sjöström. Den här boken hade jag höga förväntningar kring när jag lånade den på biblioteket just för att hållbarhet kopplat till investeringar har blivit viktigare för mig på senare år. Jag skulle säga att boken är lite av en djupdykning och skolbok i ämnet. Kanske hade jag fel förväntningar, för själva innehållet är teoretiskt, faktabaserat och sakligt. Men när jag läser böcker kring investeringar och sparande vill jag gärna ha en personlig touch och bli inspirerad att ta action på några konkreta sätt. Det saknade jag i den här boken.

Boken är för dig som vill få teoretisk information kring hur finansmarknaden förhåller sig till hållbara investeringar, om riktlinjer, metoder och investeringsinriktningar. Som verkligen vill bli påläst på ämnet eller vill fördjupa dina kunskaper. Kanske kan jag läsa om boken med större behållning om några år när jag själv blivit mer insatt i ämnet hållbara investeringar.

Nästa vecka kommer du få läsa om en ny favoritbok jag har på temat investeringar, sparande och ekonomisk frihet. Om boken ”Vägen till din första miljon” var min favoritbok inom sparande för 10 år sedan, så är det här min nya favoritbok. Stay tuned! :) Och lyssnar du hellre på ljudböcker så har du väl sett vårt samarbete med Nextory där du får 30 dagar gratis lyssning? Där finns massor av investeringsböcker att välja bland, själv lyssnade jag på ”Kvinnorna som äger börsen” tidigare i somras. Läs mer om den boken samt erbjudandet från Nextory här (erbjudandet gäller fram till 30 september 2018).

Har du missat vårens och sommarens övriga blogginlägg med tips kring investeringar och sparande, och vill läsa ikapp nu under semestern så hittar du dem samlade här:

Sparande och minimalism
Spara minimalistiskt i fonder och aktier
Spara pengar till barnen
Samarbete: Kom igång med aktiesparandet
Investeringar och hållbarhet
Konkreta tips för mer hållbara investeringar

Lycka till med ditt sparande och investeringar!

Kom ihåg att investeringar i värdepapper alltid är förenade med risk och därför kan satsade pengar gå förlorade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

7 tankar kring ”Boktips på temat investeringar

 1. FruEfficientBadass

  Hej Johan! Jag älskar när du skriver om investeringar, tycker det är extra bra givet att ni har en företrädesvis kvinnlig målgrupp som kanske inte normalt hänger på aktiebloggar. Och Tobias Schildfats bok är en av mina favoriter också, jag skrev om hur den ändrade mitt liv här: https://efficientbadass.blogspot.com/2017/10/en-bok-som-forandrat-mitt-liv.html. Och precis som du upplevde jag omläsningen, sex år senare, som lite ”var det bara detta?”. Men första gången – revolutionerande tanke att pengarna själva kunde ge mig gratis pengar!? Gällande hållbara investeringar gjorde jag en utläggning om hur jag valt att investera min miljöpost i ISKen här https://efficientbadass.blogspot.com/2018/01/min-miljopost-i-isken.html. Jag brukar inte smussla in mina egna länkar i kommentarer, men jag tänkte att jag kanske är ursäktad eftersom jag verkligen brinner för nybörjarspar…

  Jag har inte läst de andra två böckerna du rekommenderar och kommer nog att försöka att läsa den första (däremot fick du mig inte jättesugen på den andra). Jag passar också på att inflika ett tips: ”Så blir du miljonär i hängmattan” av Per H Börjesson (lite som en kortversion av ”Så kan alla svenskar bli miljonärer”). Den är inte ens 100 sidor lång och även om den är lite Spiltan-biased (Pers egna fonder dyker ofta upp i förslagen till nybörjarfonder) är den bra eftersom den har ett lätt språk och ger konkreta tips. Och jag lärde mig en sak – att all fondutveckling redovisas EFTER avgifter.

  Svara
  1. Ida

   Det är Elisabeth, inte Johan, som skriver om investeringar. Lätt att ta för givet att det är Herr Minimalist som skriver bara för det handlar om investeringar.. viktigt som sagt med bra förebilder, att det Finns kvinnor som investerar ?

 2. Maik

  Det bästa med Schildfads bok va ju att man fick två Kinnevik aktier gratis. Behöll aktierna och sålde boken … glömde av de komplett, Men kollade nyss värdet på aktierna: 632 kronor ( utan utdelning) !!

  Svara
 3. FruEfficientBadass

  Uuuu pinsamt, jag skäms! Föll i genusfällan direkt – men som du säger, en talande illustration och en påminnelse om hur ”manligt” ämnet investeringar är (även om en som själv är kvinna och skriver om det samt har en man som knappt vet vad en ISK är borde veta bättre men jaja). Till mitt försvar ska jag bara säga att jag inte var säker men jag tyckte att det såg ut som en killplånbok på bilden men det kanske jag inte skulle säga för då säger du väl att det är din…

  Elisabeth – jag ÄLSKAR när du skriver om investeringar!

  Svara
  1. Linn

   Man kan se i infon om inlägget (under deras tre länkade inlägg) vem som skrivit inlägget:) i alla fall på min IPhone.

Lämna ett svar