Spara minimalistiskt i fonder och aktier

När det gäller att spara minimalistiskt i fonder och aktier finns det några saker att tänka på om man är alldeles i början, för att på sikt bespara sig tid och energi. För vissa blir investerandet en rolig hobby som det läggs ner mycket tid och energi på. Men om du inte vill att detta ska bli ditt nya heltidsjobb kan det vara bra att tänka till innan för att slippa fatta nya beslut varje månad, ständigt värdera ny information och slippa lägga ner oändligt med tid, när du kanske egentligen vill frigöra mer tid.

Här är tre tips längs vägen:

Prioritera. Eftersom tiden är ett av de bästa sätten att få pengar att växa med ränta-på-ränta-effekten så gäller det att prioritera sitt sparande och helt enkelt sätta igång om du inte redan gjort det. Sparande i fonder och aktier har trots allt varit bättre än räntesparande över tid. Har du inget som helst intresse så se då till att automatisera så mycket som möjligt enligt punkten nedan och att välja ett par olika fonder med låg avgift. Då kan det räcka att du gör en årlig översyn om det är något du vill ändra gällande innehåll eller sparbelopp. För många växer intresset när man väl börjar och ser effekten av sparandet. Prioritera även sparandet på så vis att pengarna förs över snarast efter lönen kommit in, från ditt lönekonto till ditt ISK/aktiedepå.

Jag är glad att jag prioriterade sparande innan vi fick barn och fick upp intresset medan jag hade mer tid och mindre utgifter. Det är så lätt att tänka ”det gör jag sen, när jag blir vuxen, har fått högre lön etc”. Nu när jag investerat mina sparpengar ett par år ser jag det som större risk att stå utanför aktie- och fondmarknaden än att vara i den.

Automatisera. Jag förespråkar stor andel automatisering av ditt sparande för att slippa tänka och komma ihåg detta varje månad. Även om du får upp intresset när du börjar och regelbundet vill kolla hur det går, så är det skönt att inte behöva administrera överföringar och köp varje enskild månad, liksom att slippa fatta nya beslut vad du ska göra med sparpengarna. Samt kunna vara julledig och ha semester och att pengarna ändå investeras och förhoppningsvis växer. Ett sätt att göra det är att ha automatisk överföring från lönekontot till ditt ISK eller aktiedepå, och att där ha automatiskt månadssparande i lämpliga fonder. Se till att fondköpen/månadssparandet görs någon dag efter överföringen så pengarna hinner komma in på kontot.

Själv låter jag fondsparandet sköta sig själv och gör ungefär årligen en översyn om jag vill lägga till eller ändra månadssparandets belopp eller valet av fonder. Däremellan går jag in och köper aktier för en liten summa pengar ungefär en gång i månaden.

Digitalisera. Glöm bankrådgivare och fysiska bankkontor och håll dig digitalt. Då får du bättre koll på vad du investerar i, även om storbankerna vill få dig att tro annat, du får bättre kontroll över kostnaderna och du slipper betala många dyra avgifter. Det är enkel matematik, storbanker med flera fysiska kontor, kräver många medarbetare och har en i övrigt stor organisation som ska ha sitt. Det kostar mer pengarna än de mindre nischbankerna som sköter det mesta digitalt och då kan ta mindre betalt för samma tjänster (courtage mm).

Själv har jag både aktiedepå och ISK hos två av nischbankerna, men fokuserar mest på en av dem. Hos den andra är allt automatiserat och sköter sig själv med insättningar och fondköp.

Hur har du gjort för att slippa lägga allt för mycket tid och energi på ditt sparande och dina investeringar?

14 tankar kring ”Spara minimalistiskt i fonder och aktier

 1. Jenny

  Tack för goda råd! Är nyfiken på vad som utmärker ett minimalistiskt sparande i fonder och aktier, ja vad som gör att jag kan säga att sparandet är minimalistiskt?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det finns inget ”rätt” svar. Någon skulle kunna hävda att inte lägga någon tid alls på sina pengar eller sitt sparande är det mest minimalistiska, medan någon annan kan hävda att lägga ner mycket tid nu för att få total frihet sedan är ändå mer minimalistisk på sikt. ;)

   Annars är väl just det jag försökte få fram i inlägget något som kan göra sparandet minimalistiskt att automatisera så mycket som möjligt så du slipper lägga tid och energi på det, och att digitalisera det så du inte lägger pengar på onödiga avgifter och kostnader och därmed får behålla större del av ditt sparande.

   Antal olika aktier/fonder är också något man kan tänka på, men där kan någon hävda att färre är mer minimalistiskt för att det blir färre bolag/fonder att hålla koll på, medan någon annan kan hävda motsatsen, fler är bättre för det ger större riskspridning. ;)

   Som sagt, det finns inget ”rätt” svar. Det är upp till var och en att forma sitt eget minimalistiska sparande utifrån förutsättningar, intresse, tid och energi. :)

 2. Jennifer

  Håller helt med! Sparar via isk-konto och bostadssparar.

  Är det här förresten ett sponsrat inlägg? :) Eller vad är det för sajt ni länkar till?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Inget sponsrat inlägg. Länkade bara till en blogg/hemsida som skrivit lättfattat om det där med ränta-på-ränta. Vi märker ut de få sponsrade inlägg vi har per år.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   stället för att betaDet står för investeringssparkonto och är ett konto där du betalar en årlig schablonskatt istället för att betala skatt på de vinster du gör på aktierna. I en vanlig aktiedepå betalar du alltså skatt i samband med försäljningen av aktien eller på utdelningen som aktien ger, men på investeringssparkontot betalar du istället en viss procentsats i skatt per år där skatten beror på kontots värde. Typ så.

 3. P.

  Jag sparar inte det minsta minimalistiskt, eftersom jag älskar aktier och fonder. Men jag har anammat ditt tänk på min sambos och barns sparande, eftersom jag har svårare att komma åt deras sparande och inte kan kompensera för dåliga val med en massa extrainsattningar. Jag tycker autogiro funkar bra och det gör också att köpen blir regelbundna och man slipper betala skatt på pengar som ändå ligger oinvesterade (vilket min sambo ofta gjorde tidigare).

  En sak jag gjort för min egen del som gör att det inte tar för mycket energi är just att bestämma mig för en buy and hold-strategi som gör att jag inte behöver fundera på när jag ska sälja i varje fall. Jag köper regelbundet, vet hur mycket jag ska spara varje månad och oroar mig inte så mycket för att köpa vid ”fel” tillfälle. Det gör att det tar mindre energi för mig.

  Svara
 4. Linda

  Hej! Jag har en fråga som inte relaterar just till detta inlägg men jag undrar ifall ni har bil? Eftersom ni har barn undrar jag hur ni ser på att ha bil eller inte. Har själv inga barn men förhoppningsvis inom några år. Jag äger ingen bil utan cyklar nästan överallt och det passar mig och min livsstil, då jag strävar efter ett minimalistiskt och miljömässigt tänk. Jag försöker att klara mig så långt det går utan bil. Vill gärna höra era tankar kring detta. Ni kanske redan har något inlägg på ämnet? :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hej, vi köpte vår första bil för 1,5 år sedan. Strax efter att lillebror växt ur sitt babyskydd. Vi testade att inte ha bil med två barn, var först med i bilpool och hyrde sedan bil vid behov. Men tillslut växte behoven och när vi hade två barn som behövde bilbarnstol (dvs inte längre ett babyskydd och en bilbarnstol) som skulle spännas fast tryggt och säkert i olika bilar varje gång, mäktade vi tillslut inte med. Det hindrade oss mer att inte ha bil. Varje besök hos vänner utanför stan eller mor- och farföräldrar på annan ort blev ett stort projekt och det kunde ta 2 timmar från att vi hyrt bilen till att vi kunde åka iväg. Så då insåg vi att behovet av bil fanns och det har varit enormt skönt, vi har den dessutom parkerad i garage rakt under där vi bor så det är väldigt smidigt. Kanske skriver ett inlägg hur vi tänker kring det här med bilägande framöver.

 5. FruEfficientBadass

  Håller helt med skribenten – tror det var Buffet som sa dels att hade folk bara köpt enligt index och hållit kvar hade alla vunnit på börsen på längre sikt (d.v.s. det är när vi ska utsmarta marknaden det blir fel) och dels passar det den absoluta majoriteten att hålla det enkelt med indexfonder i ISK. Jag köper Spiltan Investmentbolag Indexfond för /nästan/ hela slanten – bredd, bra utveckling (hittills) och låg avgift. Om någon frågar mig om råd säger jag iofs att de ska blanda ut med Avanza Zero och lite andra indexfonder också, annars tror folk att jag är köpt…Save Earth Fund testar jag nu också av ideologiska skäl.

  Svara
 6. Angelica

  Vad använder ni för nishbank för aktier och fonder? Är väldigt sugen på att komma igång men vet inte riktigt var jag ska börja rent praktiskt, hur gör man egentligen?! ?

  Svara
 7. Sara L

  Jag börjar bli lite nyfiken på det här med sparande i aktier & fonder. Hittills har vi vårt sparande helt & hållet på ett bankkonto, men det skulle vara kul att testa nåt som kan ge lite mer avkastning. MEN för mig är det där en helt ny värld! Jag har absolut NOLL KOLL på allt som har med sånt att göra. Har du något tips på hur jag kan komma igång? Och vad bör jag veta innan jag startar?

  Svara

Lämna ett svar