Sparande och minimalism

Finns det någon relation mellan minimalism och att spara pengar i aktier och värdepapper? Kanske tänker många på den frugala livsstil som många stora ekonomibloggar antagit där majoriteten av inkomsterna går till investeringar i aktier och värdepapper som ger avkastning. Efter många års sparande har de med lite tur i tajming och val av investeringar skapat sig ett självspelande piano. Det vill säga de får så pass stor avkastning att det kan jämföras med någon form av hyfsat regelbunden lön och behöver därmed inte arbeta, eller kan i alla fall arbeta betydligt mindre och ofta med något helt annat än de gjorde tidigare.

Eftersom ekonomisk frihet inte är något vi strävar mot tänkte jag inte skriva om hur du skapar dig det självspelande pianot, det finns det många andra som redan gör betydligt bättre (exempelvis Fabror Fri eller Joel Bladh). Däremot märker jag ett stort intresse för det här med sparande i värdepapper varje gång jag skriver om det på Instagram eller Instastories. Och en minimalistisk livsstil kan ofta ge mer pengar över i och med exempelvis;

 • Minskad onödig konsumtion
 • Mindre och billigare bostad
 • Försäljning av överflödiga prylar och kläder
 • En generellt mer sparsam livsstil

Att bo litet är ofta ett billigare alternativ.

Tillbaka till den initiala frågan, finns det någon relation mellan minimalism och investeringar i aktier och värdepapper? Ja, det tycker jag, på flera plan.

Jag tänkte i en serie inlägg skriva lite kort om hur jag tänker kring det här med sparande i aktier och fonder. Och jag säger jag, för i vår familj är det främst jag som är risktagaren som placerar mina egna och barnens pengar på börsen. Herr Minimalist har hellre pengarna på andra platser än börsen. Åtminstone fram tills vi köpt större bostad, vilket vi räknar med att göra inom ett år.

Har jag alltid varit en ”Spara”? Nej det skulle jag inte säga. När jag började jobba vid 14-års ålder och de efterföljande tio åren gick majoriteten av mina pengar till löpande konsumtion av dyra märkeskläder och kortsiktiga sparmål som resor med vänner. I 25-års åldern började jag förstå att jag också behövde spara långsiktigt till exempelvis handpenning för bostad, dyrare inköp och oförutsedda utgifter. Ytterligare några år senare började mitt intresse för fonder och aktier.

Spara och Slösa, vem är du? :)

I perioder har intresset varit stort och jag har tittat till min aktieportfölj i princip dagligen. Vill man kan man få ytterligare ett heltidsjobb på köpet när man börjar intressera sig för aktier och värdepapper. Det finns oändligt mycket att läsa, fördjupa sig i och göra egna analyser över. Men här har jag försökt minimera och automatisera, vilket jag skriver mer om i kommande inlägg, för jag vill inte ha ytterligare ett jobb. :)

I inläggen på temat sparande tänkte jag skriva om följande i några veckor framåt:

 • Spara minimalistiskt i fonder och aktier
 • Spara pengar till barnen
 • Spara mer hållbart
 • Boktips på tema sparande

Eventuellt blir det något ytterligare inlägg beroende på vilka frågeställningar som dyker upp i kommentarsfältet. Vill du veta hur du gör för att öppna en depå eller ett ISK så är det inget jag kommer beskriva för det beskriver nischbankerna så bra på sina hemsidor och du gör det själv på 3 minuter med ett mobilt bank-id. Likaså kommer jag inte ge konkreta tips på värdepapper att köpa, det finns det andra som gör bättre och mer trovärdiga analyser över.

Har du några funderingar kring det här med sparande i aktier och värdepapper?

29 tankar kring ”Sparande och minimalism

 1. Flipp

  Sparande har alltid varit mitt dåliga samvete eftersom vi aldrig har haft ngt riktigt, långsiktigt sparande. Vi har bara haft ett vanligt sparkonto, när det har varit tillräckligt med pengar har vi lagt det på något spännande eller exklusivt som typ ny avloppsbrunn eller takbyte (årets projekt!) – hus är verkligen ingen engångssumma. Men nu har jag börjat smyga igång med ett ISK-sparande som är mitt ”kompensationssparande” för föräldraledighet och deltidsjobb för att åtmindstånde minska effekten av denna kvinnofälla. Samtidigt känns det himla svårt och hopplöst att tänka på eftersom det inte finns några svar på hur det kommer att bli, pengarna skickas iväg till att bli siffror på en skärm som kanske kan bli en förmögenhet, eller inte blir det.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker snarare de där icke-svaren om hur det ska gå men med enorma möjligheter, är spännande! :) Lite som en lott. Men såklart är det surt de gånger man ser att ens hårt förvärvade och sparade pengar minskar i värde när man valt fel.

 2. Farbror Fri

  Hej och tack för omnämnandet,

  Känner igen mig väldigt väl i din beskrivning om att framförallt börsen kan bli ett heltidsarbete vilket för mig verkligen inte var målet när jag slutade med mitt vanliga jobb. Därför fick jag efter att jag sagt upp mig skapa en enklare aktieportfölj som jag kan tänka mig att hålla relativt konstant över lång tid snarare än att kolla och justera ofta och mycket.

  Sen håller jag nog inte riktigt med er om att ni inte är intresserade av ekonomiskt frihet..möjligen är inte er mål oberoende. Däremot tror jag att ni om ni ville tillexempel skulle kunna dra runt livet på en inkomst vilket gör att ni är relativt fria jämfört med många. Jag har vid ett tillfälle försökt sammanfatta olika faser av ekonomiskt frihet från ”djupt i bajset = lyxfällan” till ”överflöd”. Kanske intressant för någon för jag tycker man vinner mycket i frihet även utan att komma till (eller ens satsa på att komma till) ekonomiskt oberoende.

  http://tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/sex-nivåer-från-ekonomisk-ruin-till-överflöd-0

  Svara
 3. Linda

  Svårt att vet vilka typer av sparande som är tillåtna att göra i Sverige när man bor utomlands (i USA). Skulle vilja veta mer om det.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det borde nätmäklarna kunna svara på tycker jag (?). Beror väl lite på om du är svensk medborgare, var du skattar etc?

 4. Anonym

  Hej!

  Jag håller på att gå ner i vikt, hittills är det -20 på vågen, och jag hoppas förlora 15 kg till. Nu till min fråga, hur tycker ni att jag ska tänka på ett minimalistiskt sätt gällande köp av kläder?
  Jag har börjat skänka bort kläder som är alldeles för stora, men då uppstår ett behov av att köpa nya, så som byxor osv.
  Jag jag då köpt byxor på HM för att inte lägga ut en alldeles för stor summa på kläder jag endast kommer kunna ha i någon månad. Hur hade ni tänkt i en sådan här situation?
  Tack för en bra och inspirerande blogg!

  Svara
  1. P

   Jag skulle rekommendera köpa kjolar istället för byxor. Det funkade bra när jag gick ner i vikt. Där blir det inte lika uppenbart att något är en storlek för stort. Om du köper kjolar med resår i midjan kan du minska resåren.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra tips från P med kjolar, inte minst nu inför kommande varmare halvår.

   Jag hade nog även försökt hitta en del kläder second hand (Tradera), men beror ju lite på hur mycket tålamod man har att leta, buda etc. Men i övrigt också att inse att man klarar sig med bara några plagg (framför allt när det gäller nederdelar). Jag har haft två par byxor i min capsule wardrobe och det tycker jag räcker gott och väl (+ ett par kjolar).

  3. Karlsson

   Hej, Anonym.
   Om det är kläder som man ska bara ha tillfälligt, så passar loppis utmärkt. Eftersom begagnade kläder är bättre om man inte ska ha de så länge.

   HM säljer billigt för att de som tillverkar kläderna har dåliga arbetsförhållande och ursel lön. Handla på begagnat istället.

   Men jag undrar måste du gå ner i vikt?
   Du är ju fin som du är. ?

 5. Emma

  Jag kan tycka att det finns en problematik med att satsa och sikta på att bli ekonomiskt oberoende – det är en väldigt individualistisk utgångspunkt. Man vill ta del av samhällets service men inte bidra med skatt (i samma utsträckning) eller arbetskraft till att skapa mervärde i samhället, men ändå ta del av samhällets service (vård, skola etc). Men detta säger väl också något om vår samtid? Vi vill fokusera på oss själva. Har vi slutat angagera oss fackligt eller politiskt istället för att försöka skapa en bättre värld för fler? Jag säger inte att jag lever som jag lär, men tycker detta är ett intressant ämne och undrar hur ni andra tänker?

  Svara
  1. P

   Bara för att man är ekonomiskt oberoende innebär inte att man inte betala skatt. Man betalar skatt på kapitalinkomster och framförallt betalar man moms på varor som man handlar. Dessutom även om man kanske använder sig av sjukvården så kommer man inte använda sig av möjligheten att vara sjukskriven vilket borde vara en besparing för samhället.

   Personligen känner jag att samhällskontraktet blir mer och mer upplöst. Jag känner inte ett förtroende för att politikerna kommer att se till att jag har en pension att leva på om 30 år eller att jag inte kommer att behöva själv ta hand om mina föräldrar när jag är i den situationen. Om man från samhällets sida lägger mer och mer ansvar på den enskilde så kan man inte heller förvänta sig samma engagemang tillbaka. Jag ser ekonomiskt oberoende som ett skydd för mig och min familj som samhället inte längre förser mig med. Jag tror inte på att höja skatter mer och mer för att tillgodose vård och skola utan vi bör börja fundera på hur vi kan göra det bättre med samma eller mindre medel. Jag tycker statliga konstnärer är slöseri med mina skattepengar däremot tycker jag det är viktigt med en värdig äldrevård. För att behålla legitimiteten så tycker jag man bör ha en diskussion om vad man tycker är viktigt i samhället.

  2. Karin

   Intressant kommentar Emma! Jag har läst om liknande tankegångar i artiklar mm som berör ämnet. Ska nog börja med att säga att jag inte sett några siffror på effekten av att skaffa sig ekonomiskt oberoende och vilka konsekvenser det får för välfärdsstaten. Jag vet inte heller vad jag själv tycker i frågan så en diskussion vore intressant!
   Jag personligen tänker att de flesta som arbetar sig till ekonomiskt oberoende är ganska ”problemfria” individer som inte kostar samhället så mycket i fråga om rättsväsende, sociala kostnader mm. Jag tänker också att sparsamheten leder till minskad konsumtion vilket ju direkt korrelerar med miljöhänsyn, en av vår tids största utmaningar. När jag blir riktigt konspiratorisk tänker jag också att det höga skatteuttaget mest är ett sätt för den styrande klassen (våra yrkespolitiker) att hålla sig sysselsatt. De ägnar sig ju åt att både styra oss åt konsumtion och exploatering av miljön parallellt med att de använder andra styrmedel för att få oss att välja mer miljövänliga alternativ. En dubbelmoral med systemnytta noll! Slutligen hade jag nog varit mer benägen att leva med landets skattetryck om jag upplevt att välfärdslandet levererat vad det lovar. Nu har jag gång på gång på nära håll upplevt hur vård, skola och omsorg misslyckas å det grövsta. Jag vågar därför inte lägga all min tilltro till det svenska systemet.
   Hoppas jag formulerade mig på ett någorlunda begripligt sätt, morgonkaffet är inte uppstucket ännu :)

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker det där är en vanlig missuppfattning hos många. Nästan så att jag ska ta upp den som ett eget blogginlägg trots att själva fenomenet inte är något vi strävar efter.

   Dels tänker jag att den där frågeställningen var det ingen som pratade om för 1-2 generationer sedan när fruar/mammor var hemma med barnen eller bara skötte hemmet (hemmafruar) och inte heller drog in några skattepengar. Vem ifrågasatte att de inte bidrog med skattepengar?

   Men ändå mer tänker jag att majoriteten av de som blir ekonomiskt oberoende inte köper ett paradishus i Thailand eller sitter hemma och rullar tummarna resten av livet. Många gör bara något helt annat och under färre timmar i veckan än heltid, men som ändå genererar skattepengar på olika sätt. Är man så målmedveten och driftig att man lyckas bli ekonomiskt oberoende så tror jag man kommer uträtta ytterligare värdeskapande saker för samhället på ett eller annat sätt även framöver, men med en större frihet att välja vad, när och hur det ska göras. :)

 6. Jenny

  Second hand och Tradera är både miljövänligt och billigt. Fundera på hur lite kläder du behöver beroende på hur ofta du tvättar och vad du har för jobb och fritidsaktiviteter. Och som P skrev kläder som fungerar i olika storlekar.

  Svara
 7. Joel Bladh

  Hej och tack för omnämnandet! Jag hakar på diskussionen kring ekonomiskt fri och hur man bidrar eller ej till samhället i form av skatt. Jag skulle säga att denna rädsla för utebliven skatt är ganska överdriven. För det första har de personer som lyckats bli helt fria tidigare än pensionsåldern sannolikt arbetat hårt och mycket och bidragit med mycket skatt fram tills de slutade vara arbetstagare. För det andra så fortsätter beskattning i andra former som kommentaren ”P” är inne på (moms, kapitalskatt m.m). För det tredje så behöver inte ekonomiskt fri betyda att man inte arbetar eller bidrar till samhället alls! Jag personligen har inga planer på att helt sluta arbeta eftersom jag tycker det är kul. Jag har i dagsläget både en anställning och ett litet eget företag vid sidan av. I framtiden så kommer jag bara göra det jag vill på ett mycket friare och mer flexibelt vis men skattekronor kommer jag att generera. Vi nyttjar även delningsekonomin och får inkomster på det viset vilket också leder till skatt. Vore intressant att gå till botten med detta och titta på några olika typexempel (kanske får bli en räkneövning på bloggen framöver)…Sammanfattningsvis så tror jag ”sofflockseffelten” är starkt överdriven. Jag ser heller inget fel i att prioritera sig själv och fundera över hur man vill att ens tillvaro ska se ut, tror hela samhället skulle tjäna på att fler gjorde det. Då skulle nog sjukskrivningarna minska drastiskt exempelvis. Ha det fint i vårsolen! Hälsningar Joel Bladh

  Svara
  1. P

   Jag tycker att detta med att fundera på vad man vill göra och prioritera sig själv är viktigt. Jag har fått en hel del tankeställare de senaste åren när jag sett arbetskamrater bli vid- eller utbrända för att man vill vara alla till lags. Folks kalendrar verkar vara smockfulla 7 dagar i veckan. Arbetsgivaren kommer inte att tacka dig den dag du blir sjukskriven utan snarare stöna inombords. För de flesta arbetsgivare är jag i slutändan en kostnad som kan sägas upp och produktionen kan flyttas utomlands eller till en småstad ute på landet när regeringen bestämmer sig för att utlokalisera myndigheten eller effektivisera och lägga ner. Därför är det viktigt att se till mitt eget bästa och ha ordning på torpet rent ekonomiskt. Däremot innebär det inte som vissa kanske tycker att vara egoistiskt rakt igenom. För mig innebär det att när jag inte gillar läget kan jag säga upp mig utan att ruinera mig eller att ta paus i ett år när jag fått nog. På samma sätt ser jag mina föräldrars generation drabbas av sjukdomar som leder till döden eller dålig livskvalitet vid pension. Skjut in upp saker och ting till pensioneringen som kanske inte kommer.

 8. E.

  Funderade över detta med capsule wardrobe, minimalism, och sparande. Hur gör ni med personligt nätverk och vänner? Samma principer där, varför? Eller varför inte? Hur rensar ni i LinkedIn-listan till exempel?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vet inte om jag förstår frågan riktigt, men på FB har jag rensat rejält bland vännerna för ca 3,5 år sedan, strax innan vi skulle få första barnet. Där tog jag bort alla som jag inte skulle stanna och prata en stund med på stan om vi möttes, typ. :)

   LinkedIn-listan har jag inte gjort något åt alls, men på den plattformen lägger jag heller inte särskilt mycket tid, varken passiv eller aktiv sådan. Anledningen att jag inte rensat där är helt enkelt för att jag inte upplevt att det skulle ge mig något att göra det. Om jag skulle logga in mer frekvent eller använda kanalen mer kanske ett behov skulle kännas större.

 9. Mange

  Jag tycker inte det.
  Jag har sparkvot på ca 75%, reser ca 6 gånger om året utomlands, köper dyra kläder, dricker champange osv.. Men… Jag optimerar mig. Varför skall jag handla bensin när jag kan tanka el gratis på jobbet? Varför skall jag bo i en 3a när jag är ensam? Varför skall jag spendera saker på det jag kan göra själv? Osv.
  Jag level lyxigare än många av mina bekanta. Jag tror att det handlar om att välja rätt saker. Och inte slösa 3k på krogen, ha massa prenumerationer på skit man inte behöver köpa saker som man slänger sen.

  Svara
 10. Elin Hagberg

  Vi har haft så sjukt dålig ekonomi under lång tid bla pga arbetslöshet och föräldraledighet så sparande har helt legat på is. Nu är mitt mål att starta upp ett ISK i höst och lägga in en liten summa där och sedan göra överföring varje månad och ha förinställda köp av indexfonder. Sedan är tanken att jag 1-2 gånger per år ska föra in extrapengar som jag sparat ihop som går över min ”nödkassa” och för dessa köpa aktier och förhoppningsvis då tjäna lite mer på denna mindre del. Vet inte om det kommer funka men jag känner mig bekväm med denna plan. Innan vi hade alla våra fattiga perioder hade jag gott om pengar trots inte allt för höga inkomster och det vill jag gärna ha igen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter som du har god chans att åter igen spara ihop pengar. Att leva fattigt under en period är alltid jobbigt men man kan också få många positiva delar med sig, som en medvetenhet om pengars värde och bli duktig på att hålla nere utgifterna. Lycka till!

 11. Malin

  Som barn var jag väldigt snål och blev därmed en spara. När jag började jobba så började jag också spendera pengar på mina intressen, men fortsatte att ha ett större sparande. Förra året köpte jag mina första aktier och i år började jag få utdelningar. I år satte jag över en del pengar till ett sparkonto med ränta. Dessa pengar sparade jag för att använda under mitt sista studieår då jag enbart har CSN för ett halvår till. Sedan insåg jag att om jag tar halva CSN så räcker det ca ett år. Det planeras en resa med mina vänner senare i år så pengarna är tänkta att gå till det. Om resan blir av beror dock på om mina vänner ha råd att resa. Igår startade jag ytterligare ett sparkonto med ränta där jag ska börja spara till ett hus/fritidshus.

  Svara
 12. Karlsson

  Jag föredrar att sälja överflödiga prylar än att jobba på sommarlovet. Tiden med familjen är viktigare. Jag har sålt för 525 kr (räknat med minus moms och sånt) på min första försäljning på Sellpy.

  Svara
 13. Karlsson

  Jag känner mig liksom ensamaste på jorden. Jag är ickebinär och minimalist. Istället för tröstshoppa, så tröst-rensar jag hemma.

  Jag väntar på att få leva. Jag skulle tänka sälja allt jag har, bara få vara mig själv. Kunna andas, kunna finnas.. Men måste vänta och vänta. Gråter ofta, nästan dagligen.
  Tonåren gav en evig ärr i själen, försöker få hjälp att få bort ärret..
  Värst är på våren och sommaren. Efter sommarlovet skryter många om vad de kunde göra. Utomlands och sånt. Fast jag inte ens kan ha t-shirt och shorts, könsdyfori. Det blir inte bättre då jag är smalast i klassen..

  Må dåligt 24 tim om dygnet i minst 9 år nu.

  Att rensa hemma ger lite hopp. Även allt är så mörkt, att man undrar om man ska ge upp allt och inte längre finnas kvar.
  Jag önskar folk kunde se mig.

  Svara
  1. Jansson

   Hej Karlsson, Det gör mig förtvivlad att läsa om hur dåligt du mår.

   Att finnas till i en värld där så mycket, ja det mesta, kretsar kring föreställningen om två binära kön samt konsumtion, är svårt och tungt. Det är lätt att känna sig ensammast och konstigast i världen i det.

   Du skriver att du försöker få hjälp. Har du sökt dig till professionell hjälp? Om inte, så är det det du ska göra nu. Jag tror att Rfsl i såfall kan vara ett första ställe dit du kan vända dig. Du behöver få prata med personer som har ett queer/transperpektiv och som kan se dig och lyssna på dig och slussa dig vidare om du behöver. För du är inte alls ensam om att känna som du känner.

   Jag förstår att rensandet och minimalismen är en skön sak att hålla fast vid, när allt annat känns tungt, men jag tror inte att personerna som driver den här bloggen kan hjälpa dig med dina ärr i själen.

   Du är inte ensam i världen. Och du ska finnas kvar i världen för du behövs här. Du ska så snart som möjligt söka dig till personer som kan se dig. Livet är ditt och till för dig och du finns och du får vara dig själv nu.

   Den största kramen till dig

  2. M

   Karlsson, ge inte upp än! Jag förstår att du har det svintufft och är less på att kämpa, men jag tror att du kommer att få en fantastisk framtid. Du är värdefull och älskad precis som du är, och du har lika stor rätt att vandra omkring här på jorden som alla andra. Jag hoppas att du snart får den hjälp du behöver! Stor kram till dig

 14. Sara

  Tycker att detta ämne går hand i hand med minimalism. Ser mycket fram emot att läsa den här serien! Heja!

  Svara

Lämna ett svar