Gör en garderobsanalys

Ett av alla tips kring rensning i garderoben som vi tar upp i vår bok Prylbanta är att göra en snabb garderobsanalys av din garderobs innehåll. Genom att göra det kan du få du koll på vilka plagg du faktiskt gillar och använder samt varför. Så att du istället för velmöjligheter enbart får valmöjligheter i garderoben och att den hjälper dig istället för stjälper dig i morgonstressen.

Det klassiska knepet som vi skrivit om tidigare – galgexperimentet, går såklart också att göra, men det tar ett par månader för att få fram resultatet. Då hänger du alla plagg så att galgens krok pekar utåt istället för inåt, det vill säga åt fel håll. När du använt ett plagg eller tvättat det hänger du tillbaka det på galgen men vänder på den så att den hänger åt rätt håll. På så vis kan du efter ett par månader få svart på vitt vilka klädesplagg du faktiskt inte använder. De som fortfarande har galgen åt fel håll bör ha stor rensningspotential.

Tillbaka till garderobsanalysen. Fundera exempelvis över vilka material, färger, märken liksom typ av passform och snitt som du trivs i och använder mest. Likaså vilka plagg du inte gillar samt om dessa har en eller flera gemensamma nämnare. Kanske finns det en viss typ av plagg som du genast kan rensa ut och lägga på minnet att aldrig mer köpa liknande.

Jag har exempelvis lärt mig att jag inte är kompatibel med plagg som innehåller polyester. Jag är en alldeles för varm person för att trivas i det plagget, det känns som jag blir svettig och ofräsch innan halva dagen gått i den typen av plagg. Så dessa har successivt fått lämna garderoben.

Inget plagg i polyester.

Vid garderobsanalysen kan du få en hint om huruvida du har ett överflöd eller flera dubbletter av en viss typ av plagg – exempelvis väldigt många jeans, festklänningar eller vita skjortor. Liksom om du kanske har en plaggtyp eller färg som du knappt använder. Att få klarhet i vilken kjollängd, jeansmodell och halsringning på tröjor du trivs bäst i, underlättar såväl utrensning som framtida shopping.

För egen del så har jag insett att v-ringat inte är något för mig och att jag har alldeles för många fina (läs dyra) festklänningar i förhållande till hur ofta jag går på någon typ av finare fest. Så dessa har och kommer successivt få lämna hemmet.

Fin klänning från Karen Millen som tyvärr sällan kommit till användning och därför såldes på Tradera i höstas.

När du efter garderobsanalysen tittar i garderoben så bör den innehålla plagg du verkligen använder och behöver. Plagg som du känner dig bekväm i och som är sköna att bära. Liksom att du i majoriteten av plaggen känner dig riktigt snygg, och som den bästa versionen av dig själv. Måhända låter det sistnämnda ytligt, men dina kläder påverkar din utstrålning, så välj innehållet i din garderob med omsorg. ;)

Tycker du de kvarvarande plaggen i garderoben känns alldeles för få och garderoben alldeles för luftig efter rensningen? Då kan jag trösta dig med;
– Att många använder 20% av sin garderob 80% av tiden. Det vill säga väldigt många skulle kunna rensa ut 80% av garderobens innehåll och ändå klara sig väldigt bra.
– Att 72% av svenskarna använder inte ens hälften av plaggen de har i sina skåp och byråer enligt en nyligen gjord undersökning av Myrorna.

Kika in i din garderob och se om du kan göra någon övergripande analys av innehållet! :)

Har du någon typ av plagg du ofta sneglar på men med dig att du inte borde köpa? Eller kanske ett favoritplagg som du ofta köper men egentligen redan har onödigt många av? ;)

8 tankar kring ”Gör en garderobsanalys

 1. Lana

  Jag har pga av diverse medicinering tyvärr ökat några kilo vilket resulterat i få användbara kläder, en riktigt minimalistisk garderob med tre byxor, två skjortor, tre linnen och tre tröjor att välja mellan. Detta syns dock inte i min garderob, alla mina smala kläder är ju kvar eftersom det ligger i planen att kunna använda dessa igen. Vän av ordning hade möjligtvis stuvat undan smalkläderna men stuvplats saknas. Vad ska jag göra? Frågar en mullig tjej på 40 höstar.

  Svara
 2. Distansare

  Jag betraktar mig själv som att ha det lyxigt just nu:

  För närvarande bor jag på annan ort under en period och måste därför leva ur en resväska. Jag ser det lite som en utmaning, då jag verkligen ser vad jag använder och känner att jag saknar. För mig går det inte att göra hemma, då jag lätt kan ta genvägar eftersom mina andra kläder finns där…
  Under och slutet av denna period kommer jag att göra min garderobsanalys.

  Absolut tror jag också att man kan klara sig på mindre än vad man tror. Jag har länge funderat på det här fenomenet att packa med sig för mycket, och jag tror att svaret är att man vill ha alternativ. Läste på Isabella Löwengrips blogg, att hon hade fått tips om att packa efter outfit. Det har jag också provat, det kan jag verkligen rekommendera!

  Svara
 3. Josefin

  Jag behöver inga fler tshirts …… men sen skulle jag ”behöva” finklänning, har liksom inget för bröllop jag ska gå på i vår etc… men i och med att jag rensat så, så vill jag liksom inte riktigt köpa kläder för bara ”fest-tillfällen” (är ju inte SÅ många ändå.. :-)) på ett bröllop förra våren var det mer ”casual” så då kom jag undan med finbyxa, topp och kavaj som jag redan hade hemma, men det går inte för detta bröllop … är dessutom i USA med både ”rehersal dinner” och själva bröllopet, med dresscode…… Sen har jag insett att jag inte heller fixar akryl/polyester som du. Jag måste också ha liiite fler blusar/skjortor/toppar för kan inte ha dessa mer än en dag innan jag måste tvätta eftersom de då är ofräscha, tyvärr.

  Svara
 4. Vivi

  Jag har insett att jag behöver kläder.. hade samlat på sådant jag inte kan ha eller var obekvämt. Dvs bara förvarade dem..
  Nu försöker jag långsamt bygga upp en bra garderob med kläder jag använder, tycker är bekväma och trivs i. Det tar tid att hitta rätt… lite stressande ibland. Kläderna kostar nu mer då mina krav blivit höga på material och kvalitet.

  Svara
 5. Engiftfribarndom

  Ni svarade aldrig på min kommentar i inlägget ang kedjereaktion :)
  Nu ska jag rensa i garderoben igen. Trots rensning är det fullt i korgarna och jag använder bara det längst fram ?

  Svara
 6. CJH

  Intressant och i mitt fall välbehövligt inlägg. Jag tänkte tipsa om en metod som jag själv ska testa i helgen. För mig är Minimalisternas metoder ofta alltför analyserande, och jag vet med mig att jag fastnar i ett velträsk om jag börjar tänka för mycket. Nej, mitt valspråk när det gäller rensning är ”Instinkt och handling”!

  Mina kläder förvarar jag i trådbackar (inknölade i högar, som i en tvättkorg men rena). Jag har inte kört en totalrensning av dessa sedan jag flyttade in i lägenheten. Men eftersom jag lägger rena kläder överst i backarna bör det spontant ha uppstått en LIFO-struktur (Last In, First Out).

  Därför tänker jag dra ut en back och bara tömma ut den på golvet. Det som då ligger överst i högen är ju kläder som jag inte använt på länge, och dem slänger jag. Jag skippar Sellpy och sånt, jag har för billiga kläder för att det ska bli någon vidare timpenning på det.

  Frågan är vad jag ska sätta för mål. En halvering?

  Det är rätt metod i alla fall. Börjar jag tänka vet jag att det slutar med att alla plagg utom kanske ett eller två hamnar i trådbacken igen!

  Svara
 7. madnor1

  Ah kläder. Min akilleshäl. Men har de senaste åren jobbat skarpt på att få ner det till bara en garderob och nu idag rensade jag ut de galgar som inte var enhetliga i den stil jag vill ha, plus 3 klädesplagg som jag gillade när jag köpte men nu inte används.

  Svara

Lämna ett svar