5 områden att prylbanta i vår

För många stundar nu en långhelg över Valborg och våren har tagit fart i större delen av landet, vad kan då passa bättre än att prylbanta där hemma? :) Det går att kombinera delar av vårrensningen med att samtidigt vara ute med familjen och njuta av det härliga vädret, det ena behöver inte utesluta det andra.

Här kommer några tips på områden att prylbanta nu under våren:

Bilen. Gå igenom bilen och rensa allt som ligger och skräpar. Ta med två påsar, i den ena påsen lägger du skräp och saker som ska slängas, och i den andra lägger du saker som skall sparas men som egentligen inte hör hemma i bilen. Efteråt slänger (återvinner) du innehållet i ena påsen och sorterar in andra påsens innehåll på dess rätta plats. En bonus är om du orkar dammsuga ur bilen på vårens grus.

Förråd och garage. Här finns ofta stor rensningspotential så avsätt tid att kika runt i lådor och undersöka vad som döljer sig bland alla saker. Fundera även över saker avsedda för vintern, kom de verkligen till användning eller har de stått oanvända ytterligare en vinter? Har behoven ändrats eller barnen vuxit ifrån sakerna? Istället för att slentrianmässigt lägga tillbaka vintersakerna där de hör hemma, passa på att se dig omkring i förrådet. Finns det saker som du inte längre använder utan bara förvarar?

Uteleksaker. Det börjar bli dags att plocka bort vinterleksakerna och fram med barnens sandleksaker, sparkcyklar, studsmattor och kanske fixa till lekstugan. Fundera över vad barnen har växt ur eller växt ifrån. Vad kan säljas av eller skänkas bort för att komma till användning av något annat barn? Bara för att du och barnen hade roligt med pulkan för x antal år sedan betyder inte det att dina tonåringar eller barnbarn kommer använda den oavsett hur mycket snö nästan vinter har ett erbjuda.

Garderoben. Även om man inte använder sig av en capsule wardrobe så är det för många naturligt att göra en liten genomgång av garderoben så här på våren när varma vinterkläder kan läggas undan och shorts och tunna sommarklänningar får göra entré i garderoben igen. Om du använder dig av en säsongslåda för kläder som inte är i säsong, är det viktigt att se upp så du inte använder den för att prokrastinera jobbiga och slutliga beslut för plagg som egentligen borde säljas, skänkas eller slängas. Det är lätt att glömma bort säsongslådan som utrensningsobjekt eftersom den ofta står gömd någon annanstans i hemmet.

Kyl- och frysrensning. Töm kyl- och frys på mat som varit där lite för länge. Är de fortfarande ätbara matvaror är nu ett bra tillfälle att planera in att äta dessa. Googla fram ett recept där ingredienserna kommer till användning om du inte vet något. Passa på att kika vad det faktiskt är för burkar och flaskor du förvarar där inne så du kommer ihåg att använda upp dessa istället för att bara förvara dem. Förvarar du lagad mat i plastförpackningar? Överväg om nu är ett bra tillfälle att successivt börja plastbanta hemmet och gå över till glas eller rostfria alternativ. ”Ta vara på det du har är bättre än att köpa nytt” passar såväl när det gäller mat som prylar.

Om du i samband med vårstädningen börjar fundera över nya förvaringssystem eller snygga lådor att lägga saker i, ber vi dig läsa nedanstående två blogginlägg på temat. För lite förvaring är ytterst sällan grundproblemet. Istället för att fundera över var du ska förvara dina fem vintermössor, två par skidor, julklappen du inte riktigt gillade eller barnens urvuxna overall, fundera en extra gång över om du verkligen behöver spara dem.
Organisera inte det du kan rensa bort
Baksidan av att organisera prylar

Vilket av områdena ovan skulle behöva rensas hos dig? :)

7 tankar kring ”5 områden att prylbanta i vår

 1. Sanna

  Ett tips: det är bättre att rensa frysen och frosta av den på vintern när man kan ställa ut innehållet i minusgrader. Då hinner maten inte tina!

  Ett annat tips som inte är så aktuellt för er i lägenhet är att gå igenom trädgårdsprylar. Där finns det rensningspotential.

  Svara
 2. Sophie E

  Åh, bilen! Känns som den skull behöva en omgång likt den som beskrivs typ varje månad. ;)

  Här blir det nog tömning av mat i kyl och frys samt garderoben som får sig en omgång nu under långhelgen, förutom bilen då. ;)

  Tack för tips!

  Svara
 3. Fru Lagom

  Eftersom förrådet ska tömmas helt inför sanering efter översvämningen för någon vecka sedan ska jag passa på att gå igenom min nostalgilåda. Ska även inventera resten av det som klarade sig i översvämningen om något annat kan få gå vidare. Har lovat bort två platta större förvaringslådor till en vän som är konstnär (utmärkt konstförvaring) och en låda med fack till min syster som har en pysslig tjej som gillar att pärla (utmärkt låda för färgsortering). Något mer kan säkerligen komma till användning också istället för att bara ”finnas” i vårt förråd.
  Ser nästan översvämningen som en positiv möjlighet. Känns väldigt bra faktiskt.
  Trevlig valborg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Härlig inställning till översvämningen, inget ont som inte har något gott med sig. ;)
   Trevlig Valborg själv!

 4. Anna

  Garaget, nerver ending story… vi är fem hos oss. Där finns fem cyklar, ved, däck, tre pulkor, lite trädgårdsredskap, en gräsklippare och två vagnar, och makens verktyg, och mina blomkrukor. Allt används för att kunna ta hand om hus och familj…och ändå svämmar stället över…. mitt tips är därför en carport, då kan man inte stänga dörren.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, precis därför jag vill ha carport i en kommande större bostad! Garage blir ofta ändå bara förvaring, lite samma lika som bastun har en tendens att bli ;)

Kommentera