7 områden att prylbanta regniga sommardagar

När det blir regniga sommardagar är det perfekt att ha några områden att rensa och skapa ordning i i hemmet. Och kom ihåg att inte organisera det du kan rensa bort. :)

För egen del har det varit lite rörigt och oroligt i livet de senaste veckorna. Och när livet är oroligt, rörigt och saker inte är under kontroll, så får jag ofta ett sug att prylbanta. Lite som jag skrivit om här, det triggar och inspirerar mig att ta kontroll över och skapa struktur inom områden som jag faktiskt kan kontrollera. Som mina saker.

Men oavsett om du prylbantar för att du vill ta kontroll, skapa ordning eller bara göra något konstruktivt en regnig sommardag, så får du här 7 tips på områden att prylbanta i sommar:

1. Tidningar. Högar med halvlästa tidningar och magasin som blir liggandes i väntan på hantering och genomgång fyller ingen direkt funktion i hemmet mer än att skapa oordning. Blir de inte prioriterade att läsas ens på sommarsemestern är det ett tydligt tecken på att du kan lämna de vidare. :) Och en bonus är att inga tidningshögar = inget behov av tidningsställ eller tidskriftssamlare.

2. Foton. Svämmar din mobil också över av digitala foton? Jag har i perioder fått till det där med att rensa digitala foton regelbundet, men nu var det ett bra tag sedan. Perfekt att göra en regnig dag när barnen är hos kompisar eller under en bilresa. Åtminstone så den där grovrensningen är gjord. Och är det snarare fysiska foton du behöver ta dig an så läs inlägget Utmanande rensning bland fysiska foton för tips och tankar!

3. Sällskapsspel. Hur många sällskapsspel har du som du inte ens minns när du spelade senast? Minns du alla spel du äger och kommer de verkligen spelas inom överskådlig framtid? Om de bara tar upp plats i skåpen så skänk, sälj eller ge bort. De allra flesta spel går att få tag på second hand igen om ni mot förmodan blir spelsugna om 5-10 år.

4. Badkläder. Hur många uppsättningar badkläder behöver du egentligen? Och använder du verkligen alla som ägs eller blir det ändå att enbart favoriterna åker på dag efter dag? Kanske är det någon bikini etc du inte känner dig bekväm i som det är dags att släppa taget om?

5. Sommargarderoben. De flesta av oss plockar fram plagg sommartid som inte används vintertid. För mig har den specifika sommargarderoben minimerats till att bestå av några shorts, kjol och strandklänning. Men för många är sommargarderoben betydligt större och har därav stor rensningspotential. Hur många par shorts behöver du och vilka av de du äger gillar du egentligen? Brukar alla sommarklänningar och kjolar komma till användning eller är vissa enbart snygga på galgen?

6. Uteleksaker. Har man inte barn handlar det kanske om cyklar, inlines, badgrejer och diverse andra utomhusaktivitetsprylar. Har man barn blir det kanske sandleksaker, sparkcyklar, vattenleksaker, studsmatta och lekstugetillbehör mm. Har behoven ändrats mot tidigare somrar? Är det något du märker att du eller barnen växt ifrån och inte längre använder? Inte sällan är dessa saker skrymmande vilket gör dem extra härliga att prylbanta. :)

7. Förråd, vind, garage. Detta är områden som många fruktar, men stora utrymmen går att dela upp i mindre delar. Ett tillvägagångssätt som kan fungera som en morot är att identifiera prylar i dessa utrymmen som inte längre används och som har ett andrahandsvärde. Jag kan nästan garantera dig att dessa utrymmen innehåller saker du eller barnen inte längre använder utan enbart förvarar, eller? :) Vintersakerna gör du bäst i att sälja under vinterhalvåret, men fota dem redan nu om du ändå är igång.

Så, där har du 7 områden att ta dig an i sommar. Och du, har du viktigare saker för dig än att prylbanta på semestern – helt förståeligt. Det kommer ju ändå en höst när vi tillbringar mer tid inomhus, och många av områderna fungerar att ta även då.

Vilket område kastar du dig över så snart väder, tid och energi tillåter? :)

6 tankar kring ”7 områden att prylbanta regniga sommardagar

 1. Sara Magdalena Wallinder

  Förrådet under våren trapp ska få sig en rejäl utrensning:) men först ska hallen få klinkergolv och ny färg 😍 när vår övervåning är klar blir det rejäl rensning innan barnen flyttar in på sina rum :) och då kommer det renas ut mycket. Jag vill ha lite saker och ett relativt lättstädat hem där alla saker har en plats 😃
  Mvh Sara

  Svara
 2. M

  Badkläder blir det för mig! Det är väl bara inse att jag aldrig kommer i de där badkläderna jag använde innan graviditeten, för fem år sedan 🙈

  Svara
 3. Henrik

  Kvitton – såväl fysiska som digitala. Vissa är relevanta att spara även efter garantitiden (kanske för att bevisa äktheten?), men kvittot gällande en extern hårddisk som köptes 2014 kommer ingen sakna.

  Svara
 4. Alice

  Å jag skulle behöva rensa precis överallt men har så otroligt svårt att komma igång för jag vet aldrig var jag ska göra av sakerna. Är för snål för att slänga/skänka sånt som kan vara säljbart men det är så mycket jobb att sortera, fota, skriva, väga, beräkna frakt etc. Säljer urväxta barnkläder på Tradera ibland men det är alltför långt mellan gångerna. Har delar av ett dödsbo i flyttlådor i vardagsrummet sedan fem(!) år tillbaka, maken svär över lådorna men jag har ju ingenstans att göra av sakerna utan att först rensa i diverse skåp och lådor. (Och då rensade jag ändå mycket när vi tömde dödsboet, så det här är de saker jag faktiskt vill ha kvar.) Vi brukar säga att det är som 15-spelet där man flyttar brickor. Det går inte att flytta en utan att först skapa en lucka någon annanstans. Och vi har inga luckor. Suck.

  Svara
 5. Eva Maria

  Jag känner igen mig i det att när jag känner mig orolig eller stressad så påbörjar jag något utrensningsprojekt – även om jag egentligen borde göra något annat! För mig är det oftast bokhyllan som får en genomgång eller garderoben. Nu i sommar har ungdomarna kommit igång en del med att gå igenom gamla spel och filmer vilket jag själv tycker är så skönt! Men jag får starta upp projekten åt dem… För mig i sommar blir det arbets/gästrummet som vi har tömt och håller på att måla om och lägga nytt golv i. Ska bli fint att få ett nytt arbetsrum till hösten!

  Svara
 6. Ellinor

  Mindre prylar skapar lugn. Jag släpper nu taget några skrymmande saker som farmors gamla fåtöljer och en snygg men ändå felköpt soffgrupp. Även högar med sparade inredningstidningar får lämna, liksom ett vackert skrivbord.

  I takt med att bäbisen växer får bäbissaker & bäbiskläder nya hem och det ganska snabbt. Väljer att sälja på marketplace istället för tradera för att kapa tid.

  Egentligen vill jag orka köra hela kon mari-processen, eftersom rensning inte bara är rensning utan också en bearbetning och förändringsprocess för att färre och rätt prylar ska ta sig över tröskeln.

  Svara

Lämna ett svar