Grundläggande insikter vid packning

Man brukar säga att galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Ändå är vi många som gång på gång överpackar semesterväskan och packar ner plagg och prylar som aldrig används, med överfulla väskor som resultat. Se till att dra lärdom från tidigare semesterpackningar detta år och våga testa att packa färre plagg och färre ”tänk om utifall att” och ”det får ju ändå plats”. :)

När jag packar inför semesterresor eller andra äventyr gör jag det med två insikter i bakhuvudet:
– På semestern bryr jag mig mindre om vad jag har på mig.
– På semestern känner jag inte samma behov av variation som när jag är hemma.

Med dessa två insikter i bakhuvudet vågar jag minimera min packning rejält. Fram tills för bara ett par år sedan överpackade jag alltid min väska, men pö om pö har jag lärt mig att en minimalistisk packning kommer med flera fördelar och därmed vågat packa lättare.

En minimalistisk packning handlar inte om att packa så lite som möjligt, utan om att packa det man kommer behöva och använda, varken mer eller mindre. Lättare sagt en gjort, och lättare på vissa typer av resor än andra.

Svårast att packa minimalistiskt till är, kanske inte helt oväntat, barnen. Man vet aldrig om de kommer kunna ha samma outfit flera dagar i rad, eller om en outfit är förbrukad redan innan frukost. ;) Till våra barn på 5,5 år och 4 år brukar jag nu räkna med en outfit per dag. Har man tillgång till tvättmaskin går det såklart att packa färre plagg.

Generellt gäller det att utgå från sina egna barn, deras livsfas och behov. En minimalistisk packning ska underlätta för dig såväl vid packandet, som vid själva resandet och på destinationen.

Två konkreta tips när det gäller packning som är helt avgörande för oss för en smidig packningsupplevelse från planering till hemkomst, är packpåsar att lägga kläder i och en packningslista (vi har våra i Google Docs där vi bockar av det som packats).

Är du duktig på att packa minimalistiskt eller blir det lätt för mycket kläder och prylar?

16 tankar kring ”Grundläggande insikter vid packning

 1. Carro

  Vi är ganska bra på att packa minimalistiskt. Den jag hade med för mycket till i år var vår 2,5 åring som varit utan blöja några månader som är ett osäkert kort med just shorts/kalsonger. Ska bli dock bli skönt när vi slipper ha med sulky. Tror vi vågar det nästa år.

  Svara
 2. Josefin

  Vi brukar ha samma ’frukostkläder’ på semestern. Detta efter att vårt äldsta barn fick på sig rena kläder INNAN frukosten och sen la en rostad macka på den rena mintgröna bomullsskjortan. Smöret ner så klart. Man tar ngt melerat eller mönstrat så syns inte eventuella fläckar. Spillar man senare på dagen är det okej, men just att spilla på rena, nya kläder är för tråkigt.

  Svara
 3. Emelie

  Svårast att packa till barnen. Vi vill vara ute och leka och det svenska sommarvädret kan ju variera kraftigt under en vecka, så varma kläder och regntåliga ytterkläder behövs. Men man lär väl sig med tiden ;)
  Våra barn får äta frukost utan kläder och försöker använda speciella lekkläder som kan användas flera dagar trots att de blir lite smutsiga, så egentligen inte så många uppsättningar som behövs men de är de där ”tänk om…” kläderna som jag vill få bort lite av.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, men så är det verkligen och det är ju så tråkigt om det är halvdant väder och man vill göra en utflykt men den minimalistiska packningen begränsat en. Det gäller att packa utifrån behov och inte minimera för sakens skull. :)
   Ibland åker överdagsbyxorna bara t o r huset på en semesterresa, och det är okej. :)

 4. Hanna

  Skulle gärna läsa mer konkreta packningstips från Fru minimalist, tex vad du packar för en vecka vandring/bilsemester t.ex. Överpackar själv men jobbar på det 😅 Tack för en bra blogg!

  Svara
 5. Catrine

  Tack för bra tips. I år har jag en betydligt mindre garderob än tidigare (Capsule wardrobe), så jag hoppas att jag klarar att inte överpacka i år. För första gången ska vi resa med två småbarn också, och tänker samma sak där. Jag har sett på era tidigare tips om minimalistisk packning, och hoppas få till det för hela familjen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, just med barn är det ju så olika med, vissa faser går det åt X antal hela uppsättningar kläder per dag. Och andra faser kan (och vill) de ha samma kläder flera dagar i rad. För våra barn en sommar-semestervecka med varierande svenskt sommarväder (lite bad, lite utflykt, lite aktiviteter, lite regn etc), brukar de klara sig med per person:
   5-6 uppsättningar nederdel + överdel. Dvs 5/6 byxor/shorts (ej båda, lite blandat av vardera) och 5/6 tröjor/t-shirts/klänningar (inte av varje utan några av varje så det totalt blir 5-6 stycken).

 6. Ida

  Vad tänker du gällande packning för en vuxen?, är det en outfit per dag? Kan du inte visa din packningslista som ni har?

  Svara
 7. Eva

  Upplever att packandet för en enda dagsutflykt är svårare, särskilt om man ska släpa på allt hela dagen till fots. Löjligt mycket pyssel för att komma iväg bara för fem,sex timmar! Lätt att ta med för mycket. Även små grejer väger tungt när de blir många!

  Att packa för några dagars resa eller en vecka längre bort har jag lärt mig. Minimal packning gäller, har aldrig ångrat om jag ändå ibland packat ”för lite” och saknar något. Det brukar ordna sig. Regeln är att alltid – utan problem – kunna bära/släpa allt helt själv ett par kilometer om det skulle behövas. Om det tar emot eller är omöjligt = för mycket saker!

  Svara
 8. Lovisa

  Ångrar kraftigt att jag packade minimalistiskt innan denna veckas semester i Nordjylland 😆 regn och storm i flera dagar, och temperaturer som i november. Nästa gång jag kommer till havet tror jag att jag packar både vinter- och sommarkläder för säkerhets skull…

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hahah, ja ibland gäller det att ha koll på prognosen. När vi var upp till Vemdalen i somras var det mer höst-packning än sommarpackning. Även om vi hade strålande sol varje dag så var det bara kring 14-15-grader mitt på dagen och ibland blåsigt på fjället.

 9. S

  En tid innan jag åker på semester går jag igenom HELA garderoben + barnens garderober för att kolla igenom kläder med fläckar som ej går bort (får en chans till i tvättmaskinen) eller som är sönder (ex. tvättmaskinshål); dem kläderna ligger grund för semesterpackningen – som sedan slängs där vi är och således har minimalt med tvätt när vi kommer hem. Det blir oftast ingen minimal packning till barnen (räknar med ett ombyte om dagen) men minimalt med tvätt när vi kommer hem. :)

  Svara
  1. Fia

   En sån bra grej! Så brukar vi vuxna göra med slitna underkläder och sockar, de används en sista gång på resan och sen slängs. Ska testa det med barnens kläder!

  2. Louise

   Här blir jag nyfiken – hur tänker du runt källsortering/textilåtervinning? Slänger du alltid tyg direkt i soporna så att det inte blir nån skillnad eller finns det en risk att det blir sämre återvinning om man slänger längs vägen?

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tycker det där är jättebra, så gjorde jag ofta innan barn när vi reste utomlands mer (innan vi insåg vilken klimatpåverkan det hade) och vandrade i fjällen längre någon vecka i sträck. Framför allt linnen som blivit uttänjda, fläckiga etc, strumpor med något hål i liksom underkläder. Funkar liksom att använda en sista gång för att slippa släpa med dem hem.

   Kom att tänka på detta gamla blogginlägg från 2013 på samma tema. :)
   https://minimalisterna.se/att-ta-ett-sista-farval-av-en-trasig-strumpa/

Lämna ett svar