Resa med snöpligt slut

För snart en vecka sedan kom vi hem från vår första utlandsresa och flygresa med barnen. Vi har fått många frågor via Instagram och stories så här kommer därför ett inlägg om resan, vad som var bra, mindre bra, packning, konsumtion och om det blir fler liknande resor framgent.

Var var vi? Vi var på den grekiska ön Rhodos och bodde på hotell Sunwing Kallithea Beach.

Vad var bra med resan? Att se barnen utvecklas och bli mer vattenvana. Från att knappt våga gå ner i poolen första dagarna, till att åka alla vattenrutschkanorna (sittandes i knät på oss).
Att slippa pollen här hemma.
Att uppleva resan med barnens mormor och morfar.
Att barnen lärde känna två av sina tremänningar som också var med på resan och som de aldrig tidigare träffat.
Att vädret var skönt, 25-30 grader och sol varje dag.
Att havet var badvänligt (22-23 grader).
Att vi fick till flera träningspass.
Att hotellet och maten var bra.

Vad var mindre bra? Att lillebror stukade (?) fingret och storasyster skrapade upp näsan och läppen när hon sprang i en nedförsbacke och ramlade. Det är inte en lugn stund med barn. ;)
Att det slängs så mycket mat. När det är buffé och de flesta betalt maten i förväg så tycks det hända något med människor. Det tas enorma mängder som sedan inte äts upp. Tänk på alla mat som slängs på dessa (all)-inclusive-hotell på mängder med platser runt om i världen, varje dag, året runt. Hemskt!

Fram tills timmarna innan hemresan hade vi inget mer på minussidan. Då fick vi veta att flyget hem var försenat 2 dygn (!). Och istället för att åka vid lunchtid på söndag skulle det avgå kl 02 (som blev kl 03) på natten på tisdagen. Med tanke på att det var över 100 småbarn av de ca 400 passagerarna så var det många som inte var så nöjda med tidsförändringen. Nåväl, hem kom vi rejält trötta och två semesterdagar fattigare.

Vad hade vi packat för mkt av? Herr Minimalist hade en oanvänd piké-tröja och ett par rena strumpor med hem. Jag (Fru Minimalist) hade ett par oanvända långa träningstights. Inte för att jag tränade mindre än planerat utan för att jag, pga värmen, valde att skölja upp de enda korta träningstights jag har.

Två par shorts var mina enda nederdelar under 9 dagars semester.

Vad hade vi packat för lite av? Det beror på hur man ser det. Vi hade tagit med i princip alla barnens sommarkläder; 4-5 nederdelar (shorts/kjol) och något fler överdelar (t-shirt/klänning) till var och en. Men när barn på <2 år respektive >3 år äter tre måltider per dag på restaurang och majoriteten av måltiderna består av pasta och köttfärssås samt avslutas med vattenmelon, så blir det mycket spill och fläckar på kläderna. Jag fick skölja upp plagg med vatten och hotellets tvål ett par gånger, men det var inget som störde och de torkade snabbt i värmen.

Till oss själva fick vi skölja upp en uppsättning underkläder för att klara de två extra dagarna i slutet. Jag (Fru Minimalist) hade bara två par shorts som enda nederdel, ingen klänning eller kjol. Ett par shorts blev ditresa-, frukost- och lunch-shorts, och de andra paret blev middags- och hemrese-shorts. Ingen tvätt av shortsen behövde göras under veckan. En snygg och enkel klänning hade varit skön att dra på sig till någon middag eller till poolen, en sån där somrig och ledig klänning som kan ”kläs upp och ner”. Men tyvärr äger jag ingen sådan.

Resans största överraskning? Att den av våra barn som brukar vara försiktig var den som var mest våghalsig i vattnet. Och att Lollo & Bernie blev så pass populära vi trodde våra barn skulle vara för små för att bry sig men de pratades mycket om dem både under resan och har gjort under veckan hemma.

Antal minuter i solstolen? Ca 5 minuter, jag minns fortfarande när det plötsligt hände. ;) Du hittade mig större delen av tiden i någon av poolerna eller vattenrustchkanorna. ;)

Köpte vi någon pryl? Vi var väldigt nära att köpa en uppblåsbar flytleksak till barnen men av olika anledningar blev det inget köp trots en del tjat. Första dagarna ångrade vi att vi inte tagit med oss våra sandleksaker att leka med i vattnet eller på stranden och tänkte för en kort stund köpa någon spade eller vattenkanna. Men snart såg vi att det fanns stora mängder att låna i hotellområdets sandlåda, sådana som andra köpt och lämnat kvar. Så där lånade vi hink och vattenkanna till barnen. Som vi sedan såklart lämnade tillbaka innan vi åkte hem. Mormor och morfar köpte en mjukisdjurs Lollo och en Bernie till barnen vid veckans slut.

Barnens badkläder från Geggamoja.

Barnens heltäckande badkläder, var kommer de ifrån? Vi har fått badkläderna och badkepsarna från Geggamoja, vi har inte fått betalt för att skriva om dem men har fått flertalet frågor om dem. På bilden ser du en långärmad och långbent uppsättning vilket var utmärkt som solskydd för att slippa smörja in barnen eller noja sig för att de skulle bränna sig i den starka solen. Våra barn är dessutom inte så förtjusta i att bli insmörjda så vi slapp därmed dagliga strider. Barnen badade 1-2 timmar på förmiddagen, medan vi åt lunch och lillebror sov middag torkade badkläderna och var redo igen för bad på eftermiddagen.

Antal träningspass under veckan? 4  för Fru Minimalist och 2 för Herr Minimalist.

Genom att bara ta med skor som inte behöver strumpor kunde vanliga strumpor uteslutas ur packningen.

Blir det fler liknande resor? Om jag svarat de första dagarna av resan hade jag sagt ganska bestämt nej. Jag upplevde det väldigt krävade att flyga med små barn och var helt slut första dygnen, vilket förutom en energidränerande flygresa berodde på att lillebror hade mycket (falsk)krupp-besvär första nätterna. Sen plötsligt slog det om. Barnens mormor och morfar kom ner (flög från annan ort), barnen blev mer vattenvana, vi kom iväg och tränade och kom allmänt in i en skön semesterlunk. Då började jag förstå varför folk åker på liknande resor år efter år. Allt är väldigt tillrättalagt, enkelt och smidigt. Någon annan lagar maten, diskar och plockar undan efter måltiderna, städar hemmet och allt barnen behöver för att vara nöjda finns inom ett par minuters promenad. Och nöjda barn = nöjda föräldrar som ni vet. ;)

Det kan bli en liknande resa om 1-3 år, men att åka på en sådan här resa år efter år känner jag inget behov av. Det vore roligt att göra det en gång till med flera vänner med barn. Kanske blir det av, kanske inte, framtiden får utvisa.

Har du varit på någon liknande resa och vad tyckte du i så fall var bra respektive mindre bra? Har du någon ytterligare fråga kring vår resa så kommentera nedan så svarar vi där.

24 tankar kring ”Resa med snöpligt slut

 1. David

  Har varit med ett barn på samma hotell, och funderar på att åka dit igen nu när vi har två barn (blir 2 år mellan tillfällena). Ser oxå de fördelar ni nämner, speciellt när barnen är små. Vi var nöjda med att det fanns både vattenlek och vanlig lek för barnen, samt träningsmöjligheter.

  Gruvade oss inför flygresan, men den gick böttre än beräknat.

  Det som är bra, är som ni är inne på, smidigheten. Med barnen tycker vi det skall vara enkelt, maten skall komma fort om de är hungriga och allt inom korta avstånd. Möjlighet till både aktiva lekar och lugnare lekar och träningsmöjligheter för vuxna.

  Mindre bra är ljudnivån vid maten (såklart), den lite slafsiga känslan efter många gäster som varit och tagit mat, transferbuss som ej har barnstolar, och det kommersiella på flyget.

  Svara
 2. Sandra

  Vad härligt att ni kom in i semesterlunk efter ett par dagar, känner helt igen mig i att det är så pass energikrävande att resa med småbarn (har själv tvillingar med mkt spring i benen) att det krävs liksom semester efter semestern… =) =) Imponerad av att ni klarat er med så pass få ombyten!

  All inclusive-hotell borde börja jobba med ”nudging”, alltså att minska matsvinnet utan pekpinnar fast med små enkla knep. Typ mindre tallrikar, guldstjärna till gäster som äter upp istället för att slänga, färdiga tallrikar med uppläggning på istället för att gästen lassar på själv… osv osv.. Är helt vansinnigt att det inte är ”dyrare” att låta mat gå till spillo…

  Svara
  1. Flisan

   På min sons skola är de indelade i ’houses’ (vi bor inte i Sverige) och varje ’house’ har en egen tunna för matavfall i skolmatsalen. Det ’house’ som har minst svinn får bonuspoäng vid veckans slut.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det här hotellet gjorde två små bra saker åtminstone:
   De hade en skylt när man kom in där det stod ”Please don’t take more than you can eat – Help us save the planet”, men liknande skyltar kunde gott varit uppsatt runt om i matsalen.
   Och man såg att de försökte göra något nytt av den mat som blivit över från exempelvis frukosten till lunchen och lunch till middag etc, nya kombinationer eller serverade på nytt sätt mm.
   Men det kändes som småsaker i sammanhanget när man såg allt överflöd som bara fick slängas från folks tallrikar…

 3. Eva

  Har också märkt att barn som är väldigt lugna hemmavid plötsligt kan visa sig vara de modigaste vid utflykter. Märkte det på mina brorsbarn. De är tvillingar (pojkar) och har mycket olika personligheter. Den ene framåt och sportig, den andre lugn, tyst och tillbakadragen. På Gröna lund fick de ombytta roller. Den sportige visade sig vara en fegis medan den annars så lugne plötsligt var i sitt esse och bara skrattade åt allt, även på spöktåget. Den andre, normalt så tuffe, grät och hulkade sig av skräck till långt efteråt…

  Svara
 4. Josefin

  Jag är uppvuxen med att vi reste mycket som barn med familjen, inte bara med flyg utan allmänt. Var bla på Sunwing Kallithea när jag var typ 14 :-) (29 år idag)
  Det jag tyckte gav mig och familjen jättemycket är en samhörighet och en superfin relation till varandra, både av att vara så ”nära” samt att uppleva saker tillsammans. I vuxen ålder har jag tänkt likadant, och jag och min fästman gör en hel del ”äventyr” ihop. :) Varje år, fortfarande, åker jag och vandrar med fästman och min pappa. Älskar det. Har idag en jättenära relation till syster och föräldrar, och just att vi var så mycket varandra, sådär nära hela tiden …. det tror jag är grunden, på nått sätt. Alla våra resor oavsett om det är Mauritisus, Grekland eller någonstans i Sverige med tåg, har skapat minnen och relation för livet. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Känner igen väldigt mycket i det du beskriver. Vi reste också mycket under min uppväxt vilket jag tycker precis som du att det skapat en samhörighet. När man reser stöter man ju på helt andra utmaningar, upplevelser och äventyr än de i vardagen, och det kittar ihop och gör att man lär känna och ser nya sidor hos varandra.
   Det var mycket det ovan beskrivna som gjorde att jag tog med Herr Minimalist två resa till Mexico mindre än 3 månader efter att vi träffades första gången. ;)

   Innan barnen reste vi en hel del, men det var också innan vi blev mer måna om miljön och medvetna om flygens negativa påverkan på miljön. Nu väljer vi våra flygresor med betydligt mer omsorg.

 5. Siw

  Väldigt illa med så lång försening! Jag har alltid älskat att resa och vill gärna att mina barn ska få samma positiva känsla för att möta nya miljöer och människor. Mina bästa resor har varit till platser där vi bott i enkla hyddor och haft nära till kontakt med ortsbefolkning, även när vi rest med små barn (rest med barnen från 0-20 år, ensam med två barn när de var 5/7, 7/9 och 9/11 år). Att resa med vänners familjer kan jag verkligen rekommendera, i sommar hyr vi för tredje gången hus tillsammans, vi har varit mellan 14 och 17 personer i olika åldrar. Eftersom jag minskar flygresandet så hoppas jag kunna fortsätta med tåg och tänker mig fortsatta hyra hus vid Medelhavet och ge själva resan några extra dagar.

  Svara
 6. Marcus

  Glöm inte att begära ersättning från flygbolaget enligt EU-lag. Ni får också förseningsersättning på reseförsäkringen på kortet ni betalade med och på er hemförsäkring. Summa kardemumma kan ni få nästintill hela resan betald och två gratis extradagar ;-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, ja tyvärr 0 kr på hemförsäkringen för vi hade inget rese-tillägg. Flygbolaget ger inte pengar men presentkort på en resa med samma flygbolag, men det är ju inte fyskam det heller. Men nästintill hela resan kan jag inte påstå att det blir. Då måste du vara bättre förhandlare än vi. ;)

  2. Kathrine

   Finns också info på hallakonsument.se som hjälper till med att guida genom konsumentverkets regler.

 7. Carin Gustafsson

  Ta med två barn gratis när ni reser med interrail-kort. Om du går med i Facebook-gruppen Tågsemester finns mängder med inspiration till olika resmål i Sverige och Europa.

  Svara
 8. Eva

  Tack för en intressant och läsvärd blogg. Men oj vad ni plastade in barnen i ominimalistiska baddräkter. ;-) Förstår att ni ville skydda barnen mot solen, men hade det inte varit skönt för dem att känna vattnet och luften mot huden?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   De hade även en kortärmad variant som användes vid ett fåtal tillfällen sen eftermiddag. Vi är nog lite extra nojiga då vi tyvärr har hudcancer inom familjen.

 9. Hanna

  Håller med Eva ovan. En bra blogg med mycket tips och inspiration även om jag inte lever som ni och inte heller vill leva fullt så minimalistiskt som ni. Kan ändå ta till mig tips. Men stackars barn, kunde de inte fått slippa de blöta heltäckande kläderna mot huden och istället fått känna vattnet och lufttorka?
  Tycker även att ni målar upp en väldigt dyster bild av hur det är att resa med barn. Varför så negativ inställning? Vad gjorde flygresan så jobbig? Ni var ju en vuxen per barn som kan roa? Vad handlar det om, ca 4 timmar liksom? På själva resan hade ni ju dessutom uppbackning genom morföräldrar och andra släktingar. Så mer än 5 minuter i solstolen bör ha varit möjligt.. Men istället prioriterades träning inomhus på ett gym. Varför inte bara njuta av semestern istället? En vuxen kan väl vara med barnen en stund så att den andra kan slappa i solstolen? Ska för ordningens skull tillägga att jag och maken åkt på flera resor med våra två pojkar sen de varit små så jag vet hur det är att resa med barn. Vi brukade vissa stunder under dagen dela upp oss och ”ta en halvtimme” var med barnen så den andra fick ligga i solstolen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, uppfattades inlägget så gnälligt och negativt? Det var inte vår avsikt.
   Vi hade en underbar vecka (eller 9 dagar som det blev ;) ). Och att vi inte låg mer än 5 minuter i solstolen handlar lika mycket som aktiva barn även om ointresse för att sola (bla pga hudcancer inom familjen, och därav även de heltäckande badkläderna från nojiga föräldrar). Eftersom inget av våra barn kan simma och gärna springer iväg till olika pooler, vill vi gärna vara en vuxen per barn, men inte nödvändigtvis en förälder per barn.
   Och bara för att i tränade flera pass så betyder det inte att vi bara hängde på gymmet. Det fanns även en löparslinga runt hotellområdet som nyttjades, och att få göra det i lugn och ro är även det semester för oss som inte är bortskämda med barnvakt i vardagen. :)

  2. Sanna

   Helt rätt att skydda barnen med kläder! Det gör vi också för att undvika (i mitt tycke) äckliga och suspekta solkrämer. I mitt jobb träffar jag patienter med malignt melanom. Jag är inte rädd för solen men åker man med nordiska barn en vecka till medelhavet gäller det att se upp, huden är inte van. Det tar 20-30 år för strålskador att visa sig.

 10. Emily

  Tänkte bara säga att jag tycker ni gör helt rätt i att skydda barnen mot stark sol. Jag har också hudcancer i släkten och fick i vintras ta bort ett farligt födelsemärke på ryggen, förstadie till cancer. Är endast 27 år och fick troligtvis märket pga att jag brände mig som barn. Solen är härlig men farlig för oss med ljus hudtyp.

  Svara
 11. Engiftfribarndom

  Jag tycker att det är bra med de där UV-dräkterna. Även om en använder ekologisk solkräm så ska små barn ej utsättas för sol utan täckas med kläder. Och de där dräkterna torkar direkt till skillnad från bomull..

  Sen så antar jag att ni höll barnen inne under de kritiska timmarna så det är ju inte som att de bodde i UV- kläder hela dagarna.

  Vi längtade utomlands för något år sen och sparade länge pengarna till det. Rest utomlands med äldsta barnet och gravid 2013 samt de båda äldsta 2015. Men vi fastnar hela tiden i att charterresor är ganska lika samma. Likadana hotell, samma matutbud där barnen får i sig rätt onyttig och ensidig kost, ganska påfrestande med själva resandet, mycket kringkostnader med pass osv. Och så kostar själva resan väldigt mycket pengar för en vecka.. Men såklart hade vi mysigt på de tidigare resorna och barnen åker gärna igen!

  Vi kommer i år inte att boka någon resa utan istället göra många små resor och upplevelser för guldkant på vardagen. I helgen åker vi till Söderköping och ska bo i stuga med egen brygga och utsikt över sjö. Vi ska fiska, besöka skärgården och glassrestaurangen. Vädret visar 27-28 grader där och jag hoppas att vi får det toppen.

  Hotellkostnad 2100:- plus bensin för bilresan dit och hem (ca 2.5h enkel restid)
  Kringkostnad: inköp av två metspön och en flytväst
  Övriga kostnader: glassrestaurang, ev upplevelser, restaurangbesök

  Tack för att ni inspirerar till en hållbar livsstil både ekonomiskt, miljömässigt samt hållbart för vårt välmående.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag hade gillat någon svensk variant av charter-resmål för som du är inne på kan det bli lite samma lika (även fast vårt hotellområde var så stort att vi inte ens han besöka alla lekplatser eller Miniland (inomhus ”lekplats” för barnen), men då skulle man kunna boka färre dagar också. Och viktigast av allt – slippa omiljövänliga flygandet. Någon kombination av Bamses värld och Skara sommarland nära havet med bra mat för hela familjen. :)

   Låter toppenmysigt att hyra stuga vid en sjö! Det gäller ju bara att man har vädret med sig och många bokar nog en utlandsresa just för att man inte vet hur den svenska sommaren blir…

Lämna ett svar