Necessär och smink på resande fot

Vi var nyligen ute på en tre veckor lång semester-sejour på olika ställen i Dalarna, det vill säga mina (Fru Minimalists) gamla hemtrakter, samt Gotland. Jag tänkte redovisa vad jag har med mig i min necessär och sminkväska under en sådan resa.

I vårt fall skulle innehållet täcka såväl middag på en fin restaurang, skogsutflykter i Orsa Grönklitt, lugna sommardagar, träning, ett 70-årskalas samt ett barndop. Rent fysiskt så ryms allt i min necessär så sminkväskan, som även i vanliga fall är minimal, lämnades hemma.

Smink. Nedan ser du innehållet under kategorin smink; en mascara, en eyeliner, en pincett och en nagelsax. Den sistnämnda hör kanske inte till smink (?), men helt enkelt för att vid behov kunna fixa mina och barnens naglar. Jag använder väldigt sparsamt med smink året runt och det här är lagom för att känna mig sommarfin även vid högtidligare tillställningar.

Vill du se hela min sminkväska så hittar du den i inlägget ”Färre färger för fejset”. Mina sista flaskor med nagellack rensades ut för ett par månader sedan så nu kör jag helt naturella naglar.

Håret. Jag har långt hår och vill kunna sätta upp håret vid såväl träning, som vardag och fest. Då behöver jag det du ser på bilden nedan. Hårbandet vid träning, ”hårdounten” (en favorit!) för en snygg men superenkel festuppsättning och kam, snoddar och två hårnålar för vardagsfix.

Jag har långt hår men tvättar det bara ca en gång i veckan med schampo, därför har jag inget sådant med i packningen. Vi skulle mellanlanda hos mina föräldrar där jag vet att det finns samt kunde låna av Herr Minimalist. Jag brukar se till att tvätta håret precis innan avresa och direkt efter. Under den här resan tvättade jag håret en gång. Det jag saknar mest på resande fot är en hårtork. För att mitt hår ska hålla sig fräscht behöver håret egentligen torkas med hårtork efter att ha blivit blött, men den har rationaliserats bort i packningen. Jag har tidigare testat konceptet ”no poo”, vilket du kan läsa mer om här och här.

Huden. Även här håller jag det enkelt när vi är på resande fot. Två förpackningar från mitt favoritmärke Maria Åkerberg. Utöver det en deo (jag vet, den är inte ekologiskt, har tyvärr inte hittar någon eko som fungerar för mig som lätt blir varm). I den lilla ”Vanilla”-burken förvarar jag kokosolja och använder som hudkräm men också som sminkborttagning vid behov.

Vid kortare resor brukar jag förvara exempelvis rengöringskräm, ansiktskräm och/eller hurkräm i ett litet linsetui. Det är perfekt då dessa garanterat håller tätt och de tar minimalt med plats. Nu vid en tvåveckorsresa räcker dock inte linsetuierna. Men använder du exempelvis hårvax kan linsetui vara utmärkt för att slippa släpa med hela hårvaxburken.

Vad som inte syns på bilden som var packat vid sidan av necessären men ändå hör dit var tandborste från Humble Brush. Och tandkräm, men just tandkräm glömde vi faktiskt och fick borsta med barnens tandkräm. :) Vi hade även solskyddsfaktor nedpackat till barnen men som hade kunnat användas av oss om det varit stekande sol. Utöver det såg necessärens innehåll ut som ovan.

Vill du få fler tips kring minimalistisk packning så har vi tidigare skrivit inläggen nedan där du hittar våra tips samt ytterligare bra tips bland kommentarerna.
”Minimalistiska packningstips”
”Packa rätt är lätt”

Vilka ”måsten” packar du ner i din necessär under sommarsemestern?

32 tankar kring ”Necessär och smink på resande fot

 1. Linda

  Jag väljer att leva med att släpa på ”mycket necessärsgrejs” under semestern. Vi kommer ha varit på resande fot i princip 8 veckor innan vi slutligen landar hemma för den här gången sista veckan i augusti, då känns det gött att ha samma saker som hemma. Att ha med mig en stor förpackning hudkräm + handkräm (smörjer pga torr) känns lyxigt. Jag älskar att måla naglarna och lägger gärna tid på det och tar därför med nödvändiga prylar.

  Svara
 2. Ida

  Jag tänker precis som dig fru minimalist, vill inte släpa på massa grejer i nessesären. Sminkar mig nästan inte alls på sommaren, man ser ofta så fin och fräsch ut ändå. Vill tipsa om att använda Lush’s produkter, schampo-bar och soap-bar. Små, lätta och väldigt dryga samt lätt att bara packa med de små metallburkarna. Dessutom behöver man ju inte oroa sig för att ha med för mycket västska när man flyger. Ett annat tips är att ta med de viktigaste medicinerna i en dosett som man märker upp med varje medicins namn istället för dag, då slipper man släpa på en kartong eller burk av varje sort:)

  Svara
  1. Marie

   Lushs schampo- och balsamkakor är suveränt bra och dryga. Använder dom mer och mer hemma oxå för att mitt hår gillar dom ?

  2. Linda

   Jag instämmer i att shampookakorna från Lush är perfekta på resan. Jag upptäckte dock nyligen att den kaka/bar jag använder huvudsakligen består av SLS som tydligen är extremt uttorkande och dessutom anses skada vattenlevande organismer så nu känner jag mig mer tveksam till att använda kakan, i synnerhet då jag inte bara har använt den vid resor utan även som vardagsshampoo. Jag har provat andra SLS- fria shampookakor med ekologiska ingredienser från andra företag men tyvärr har de inte alls fungerat på mitt hår.

 3. iajia

  Packar ni egen necessär till barnen? Tänker på alvedon om de får hög feber, plåster, sårtvätt osv. Sedan vi fick barn reser vi med tre fullastade necessärer :-O

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, vi packar delvis egen necessär till dem, brukar oftast ha det dagliga som deras tandborstar och tandkräm i min egen necessär, sen typ alvedon, inhalator, astmaspray, solkräm i någon annan väska eller påse. Dock inte plåster och sårtvätt etc, borde vi kanske ha med för att anses som ansvarsfulla föräldrar… ;)

 4. Fröken Minimalist

  Skrev ganska nyligen ett inlägg om vad som finns i min necessär. Just under sommaren tycker jag det dock är viktigt att packa ner solskydd. Annars är det tandborste, tandkräm, handkräm, läppbalsam och ögondroppar som är det allra viktigaste.

  Svara
 5. iajia

  Dina barn har nog inte kommit i plåsterperioden ännu. Men jag lovar, den kommer ;)
  Sårtvätt hade jag själv inte med tidigare, men sedan råkade vi ut för ett infekterat sår, så efter det så är jag noga med detta.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det är väl så att man lär sig den hårda vägen ofta. Vi är nog på väg in i plåsterperioden för knäna har oftare haft skrubbsår än varit ”hela” denna sommar. ;)

 6. Lisa

  Jag kan, precis som Ida, rekommendera Lush hårtvål. Testade flera olika innan jag hittade en som funkar för mitt hår – men den är fantastisk! Behöver inget balsam efter den. (axellångt tjockt hår).
  Använder ren, 100%, Shea-butter som ansiktskräm, hudkräm / after Sun (utmärkt eftersom den återfuktar länge) och I hårtopparna. Tar en ärt-stor klick I handen och ”smälter” den mellan fingrarna innan jag smörjer in ansiktet och sedan ”torkar jag av” fingrarna i hårspetsarna. Till skillnad från kokosolja är Shea butter inte flytande i sommarvärme vilket gör det enklare att packa. Ingen risk att den läcker i väskan :-)
  I övrigt packar jag maskara och läppgloss med lite färg, hårsnoddar, borste och ett hårspänne.

  Svara
  1. mei

   Hej, får man hoppa in här? En fråga till Lisa o Ida om hårtvålen. Hur länge räcker en sådan från Lush ?

   Ang barnens necessär… Barnen fick myggbett nu under en resa i Europa vilket de är ovana vid hemma i stan. Enormt kliande, har även svullnad upp och vi har fått komplettera i ett lokalt apotek. Det kommer jag inte glömma flera gånger!

  2. Ida

   För mig räcker en schampobar från Lush i ca tre månader. Tvättar håret ca tre ggr i veckan och har väldigt tjockt hår som är typ gvå decimeter längre än axlarna. Jag tycker med tanke på det att de är väldigt dryga. De är ju rätt dyra för en så liten bit scamp men totalt blir det ca 400 kr om året vilket inte är dyrt i mina ögon. Dessutom använder jag inte heller balsam:)

  3. Lisa

   För mig räcker tvålen nog bara ca 2 månader, men jag har ganska fettigt hår så jag använder alltid mycket schampo oavsett märke. Plus jag använder samma tvål till hela kroppen när jag reser…. Jag använder deras gula tvål med citrondoft. Den funkar bäst på mitt hår.
   Det där med myggor känner jag igen. Vi har bott i många länder och man reagerar olika på sticken I olika länder. Är väl kanske olika arter? I Sverige kliar mina myggbett knappt, men här I Berlin sväller de upp enormt och bränner och kliar otroligt. Tur att vi knappt har mygg här inne I stan, så det är inte nåt stort problem…

  4. mei

   tack Ida o Lisa för era svar. Jag använde förr schampo bar från en gammal kedja som hette Nektar, och visste inte att Lush hade. Ska genast prova.
   Vi befinner oss i en storstad nu på semester och pga värmen sover vi med öppet fönster. Enstaka träd och då finns det tydligen mygg….Sonen har dessutom fått getingstick igår så det utländska varianten på salubrin vi köpt på rossman vi köpt in var en bra investering….

 7. Mia

  Jag har börjat färga bryn och fransar. Så skönt, det blir sällan mascara och brynpenna i necessären numera. Önskar faktiskt att mascara fanns i mindre förpackning eftersom den hinner bli torr innan allt är slut.

  Svara
  1. Hanna

   Jag kan tipsa om sephora som iallafall finns i Göteborg och Stockholm som har mini-mascaror från en del märken. Det är dock dyrare märken så en mini kostar tyvärr lika mycket som en stor variant av billigare märken. Men om man vill spara lite plats i necessären kan det vara värt.

 8. Patricia

  Jag undrar hur fru minimalist gör mellan hårtvättarna – sköljer du håret i duschen eller låter du bli att duscha det helt? Låter underbart att bara tvätta håret en gång i veckan!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Lite olika. Har jag tillgång till hårtork och det varit ett svettigt träningspass sköljer jag det alltid med vatten i duschen. Har jag inte tillgång till hårtork blöter jag bara håret närmast panna/nacke eller inte alls.

 9. Ekonomimamman

  Jag hade också svårt att hitta en bra ekologisk deo eftersom jag är varm av mig men sen hittade jag Flowers med doften Dagens början. Suveränt bra och funkar lika bra som en ”vanlig” deo. Har du testat den? :)

  Svara
 10. Elin

  Vad smidigt med en sån minimalistisk necessär! Använder du Maria åkerberg clensing som både ansiktsrengöring och duschcreme? Bra isf med en sån kombi-produkt. Jag önskar att jag kunde lära mig att tvätta håret mer sällan! Räcker det för dig att bara tvätta det med vatten efter träning?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Använder inte MÅ cleansing som duschkräm, men bra idé, får testa det! :) Ja, det brukar räcka att skölja håret med vatten efter träning om jag har tillgång till hårtork. Har jag inte det försöker jag att bara ha vatten i håret som är närmast pannan/nacken.

   Det tog ett tag för mitt hår att vänja sig att bara tvättas en gång i veckan och bäst mår det nog om det får tvättas var 5e dag. Nu på semestern har det dock inte känts lika ”noga” som när man jobbar etc.

 11. Linda

  Tack för inspirerande blogg!
  Jag är på jakt efter en ny uppsättning strumpor och kom att tänka på att fru minimalist köpte en uppsättning av Gococo’s vardagsstrumpor för ett tag sedan. Jag undrar nu hur bra dessa har varit? Tack! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Imponerande minne, jag är toppennöjd med mina vardagsstrumpor från Gococo. Du hittar bild och info på länken nedan. Alla har hållit sedan jag köpte dem, men har ju tio par att gå runt på. Har inget negativt att säga om dem, möjligtvis kan de bli lite varma nu under sommaren, men vilka strumpor blir inte det. ;) Ofta är man ju barfota eller har korta strumpor nu ändå.

   http://minimalisterna.se/hur-manga-strumpor-behover-du/

 12. Merete Borgen

  Hei, oppdaget nettopp insta og blogg, midt i blinken, jeg er allerede i gang med å rense og fikk enda mer inspo fra dere, takk! Et spørsmål; hva tenker dere om sesongprylor som julepynt, påskepynt, etc? Klem fra Norge

  Svara
 13. Birgitta

  Intressant läsning! Kan tipsa om deon Eilas som finns bl.a. på Bodystore, funkar bra även om man är en varm person! Har bara testat den oparferade men är toppen!

  Svara
 14. E.M.

  Kan tipsa om en väldigt bra mascara från Beauty Without Cruelty, naturlig, giftfri och djurvänlig. Har använt den i flera år och är jättenöjd. Finns hos bl.a. kissedbyeco.se

  Svara
 15. Hanna

  Ogillar att ha med mig för mycket på resa. Så det viktigaste att ha med är ett första hjälpen kit i miniformat.
  Smink: maskara och foundation, ev läppstift om det är finare tillfällen.
  En parfym i miniflaska, fyller på med parfym innan avresa.
  En hemmagjord deo.
  Schampoo i lite flaska, räcker till två tvättar.
  Tvål i liten flaska.
  Balsam i liten flaska.
  Rengöringslotion och lite bommul.
  Lite hudkräm.

  Svara

Lämna ett svar