Från no poo till one poo

I februari 2014 testade jag en månad utan att tvätta håret med schampo, det vill säga ”no poo” eller”balsammetoden” som det också kallas. Det innebär kortfattat att du inte tvättar håret med schampo utan enbart utvalda balsam. På så vis undviker du schampots sulfater som torkar ut håret och kan ge problem med mjäll och kliande hårbotten.

Efter något halvår kändes håret inte längre rent med balsammetoden och jag började då låna Herr Minimalists schampo någon gång i månaden. Efter att Bebis Minimalist kom i slutet av januari 2015 blev det lite si och så med tvättandet av håret på grund av tids-, sömn- och energibrist samt att det inte var prioriterat på samma sätt då jag mestadels var hemmavid första tiden.

I våras tröttnade jag på att håret aldrig kändes rent och fint längre och bestämde mig för att börja med schampo igen. Jag provade ett par ekologiska varianter utan att bli helt nöjd med resultatet. Då började jag leta efter ett schampo som var ”long lasting”, med förhoppningen om att bara behöva tvätta håret en gång i veckan.

Tillslut valde jag att testa schampot i Isabella Löwengrips serie LCC. Det ska enligt beskrivningen vara ”long lasting” vilket lockade mig. Efter schamponering använder jag parfymfritt balsam från Urtekram då jag har långt och tjockt hår som kräver balsam. Om jag tvättar håret på exempelvis söndagen har jag märkt att håret känns smutsigt och fett kring torsdagen. Då brukar jag istället använda Maizena majsstärkelse. Lägger en tesked majsstärkelse i en tesil och pudrar över där håret känns smutsigt, vanligast i benan och vid tinningarna. Maserar in och borstar sedan ut med en borste, oftast sköljer jag även igenom håret i duschen efteråt. Då håller håret sig fräscht någon till ett par dagar tills det är dags för helgens schamponering igen.

Schampo LCC, balsam Urtekram, torrschampo Maizena och hårborste.

Schampo LCC, balsam Urtekram, torrschampo Maizena och hårborste

Vi försöker använda oss av ekologiska badrumsprodukter i så stor utsträckning som möjligt. Om du ska ha produkter som inte är ekologiska tycker jag det är bättre att välja dem som inte sitter kvar i håret eller på kroppen utan sköljs av direkt, som schampo, balsam, duschtvål etc.

Använder du dig av balsammetoden och vad är dina erfarenheter? Eller har du något tips på schampo som håller håret rent länge, gärna ekologiskt?

32 tankar kring ”Från no poo till one poo

 1. Ett fattigt landskap

  Bra tips, är också ständigt på jakt efter ett schampo som gör att man kan tvätta mer sällan. Har dock ett supertips som jag har testat sedan i somras. Då köpte jag en ny hårborste på jordklok, i trä och svinborst. Den ska enligt uppgift transportera bort fett från hår botten. Så varje kväll borstar jag håret i ungefär fem minuter, grundligt från botten och ut i topparna. Efter några dagar kombinerar jag det med att skölja håret ordentligt. Då håller det sig fräscht i upp till en vecka!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Oj, låter ju verkligen jättebra och väldigt ekologiskt! :) Fungerar det även om håret redan blivit fett? Att kamma det fräscht?

  2. MD

   Jag har försökt använda svinborste men har ”problemet” att jag har rätt tjockt hår så borsten kommer inte ner ordentligt. Det blir liksom bara borstat på ytan och så är alla tovorna kvar under. Några tips på hur man kan göra där? Det känns ju lite besvärligt att behöva borsta håret i lager.

 2. Josefine

  Rågmjöl och vatten som man blandar och silar är det bästa och naturligaste shampot! ?

  Svara
 3. Sanna

  Jag har testat många ekologiska schampo och har sedan ett par år tillbaka fastnat för John master organics fantastiska schampon och balsam. Horribelt dyra men väldigt dryga. Framförallt blir håret rent! Varning dock för deras ack så väldoftande mjällschampo som innehåller zinkpyrithion.

  Svara
  1. Maria

   Håller med, John Masters är jättebra! Jag har problem med hårbotten så jag kan inte ha starka shampon. Prövade Urtekram men mitt hår blev stripigt efter ett tag. Använder även John Masters 100% Arganoil i hårtopparna o i ansiktet. Kan vara svårt att hitta men hårprodukterna finns på Paradiset i Stockholm.
   Ett annat jättebra shampo o balsam är Kerstin Florian. Dyrt men drygt. Båda håller håret rent länge o håret blir fantastiskt.

 4. whitemaskgirl

  Hej. Jag har inte tvättat håret med schampoo på tre år nu och ja det tar tid att få håret att vänja sig av med silikoner. Gör ett sista-schampoo som tvättar bort alla silikoner (finns utförliga listor på nätet). Jag kör svinborsteborstning morgon och kväll, absolut bästa då du sprider ut sebumet. Sen tvättar jag med honung och vinäger ungefär var 10 dag. Och ägginpackning vid behov. I början fick jag göra det var 3-4 dag men sen blev det mer och mer glest. Att håret blir mer fett först är för att din kropp producerar mer sebum ju mer du tvättar bort det. Det fungerar som en skyddade hinna och det försvinner vid schampoonering. Att det känns fett en tid efteråt beror på att din kropp inte hunnit ställa om sebumproduktionen ännu. Men det kommer.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tyckte jag fick till det där under sommaren 2014 när jag kört balsammetoden något halvår. Men sedan jag fick barn upplever jag att håret blir fett snabbare. Kanske är det bara för att jag har mindre tid och inte orkade tvätta eller borsta håret lika grundligt. ;)

 5. Emma

  Jag har testat olika metoder men nu fastnat för WO water only metoden! Man använder borste med svinborst och borstar varje dag. När man duschar gnuggar man hår o hårbotten med vatten. Det tar ca 6 v innan håret vant sig. Metoden är lite jobbigare än m bara schampo men tycker den är superbra! Gnuggar ur håret ca 2-3 ggr per vecka. Borsten tvättas ofta! Håret luktar gott o ser fint ut! Har långt hår så lite svårt att få det torrt men torkar m hårtork. Googla metoden och prova! :)
  /Emma

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Åh, tack för tipset! Det låter ju toppenbra, naturligt och ekologiskt om det skulle fungera. :)
   Men hur är det om du tränat hårt, sprungit etc och blivit väldigt svettig i hårbotten? Räcker det med vatten och borste för att få det att lukta gott och kännas rent?

   Jag har väldigt tjockt hår och brukar behöva balsam för att reda ut det, men det kanske är lättare att reda ut om jag inte schamponerar och ”rufsar” om det så mycket först.

 6. ett ritstift i din rumpa

  Jag har testat många olika metoder att få håret rent. En period körde jag på balsammetoden, men var inte helt nöjd. Efter det köpte jag en ekologisk schampobit, vilket fungerade bra så länge håret var kort, men när det blev längre började det trassla ihop sig och bli risigt. Sedan provade jag matsoda och äppelcidervinäger, vilket jag var rätt nöjd med eftersom håret höll sig rent länge och kändes också rent, men det tog ganska länge att duscha, vilket jag tröttnade på. Nu använder jag Urtekrams schampo och balsam och är väldigt nöjd, eftersom det räcker med att jag tvättar håret ungefär var 5-7 dag, beroende på hur mycket jag ansträngt mig och svettats. Skulle gärna tvätta håret ännu mer sällan, men det är också viktigt att själva tvättningsproceduren inte tar för länge eftersom det där med att stå i duschen inte är riktigt min grej, så jag är nöjd med det här tills vidare! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad kul att du också är nöjd med Urtekrams balsam samt schampo. Vilket av deras schampon är det du använder?

 7. Mia

  Jag hade öl schampoo en lång period (öl som i drycken öl) och i början fungerade det aldeles utmärkt. Sedan tog flaskan slut :). Men det var helt ekologiskt, svindyrt och ganska drygt. Men håret luktade en svag doft av öl, vilket alla inte gillar.

  Idag använder jag också LCC produkter, long lastning schampoo och long lastning condotioner. Om man tränar kan man ta LCC shampoo for workout.

  Jag har iochförsig hört att du inte ska tvätta håret efter ett gympass. Utan om du har håret i en strikt knut uppe på huvudet så blir det inte ”svettigt”. Sedan ska du bara skölja ur håret efter gympasset (träningen) med vatten, och eventuellt om du har samma tjocka hår som mig, gnutta i lite balsam.

  Jag har provat detta och det funkar ganska bra.

  En fråga som jag länge har ställt är om shampoo är lite som sköljmedel, miljöfarligt, onödigt och en produkt vi inte behöver men har lurats till att köpa för att samhället har skapat en norm att det ska användas?

  Sköljmedel slutade jag helt med när jag fick barn (iochmed att det inte är bra för små barn med parfymerat). men jag har ännu inte tagit ett beslut kring shampoo frågan. Kanske dags att göra det nu. :)

  Mvh Mia

  Svara
  1. Emma

   Water only är super! När man tvättar med bara vatten blir det inte rent på samma sätt som med schampo. Schampo är starkt o tvättar bort det naturliga fettet o torkar ut. Tror inte du behöver balsam om du tvättar med bara vatten. Vet ej hur det funkar m träning men tror absolut att det går bra.
   Jag trivs jättebra med denna metod! Har hållit på i några månader o känns som jag kommer fortsätta! Tar lite tid att väja bort håret fr schampo men sen är det hur bra som helst! Hårbotten har blivit mycket bättre! Och tappar inte lika mycket hår längre! :)
   Emma

 8. H

  Jag kör nästan klassisk nopoo-tvätt med bikarbonat och honung och efterfölj med äppelcidervinäger. Funkar kalasbra för mig. Så länge håret är fuktigt luktar håret lite vinäger men lukten försvinner helt när håret torkat.

  Svara
 9. Metamorphosis

  Har tyvärr inte lyckats få till detta med egenkomponerade schampo/hårtvättsprodukter ännu men istället fastnat för att tvätta håret (vilket jag gör en gång per 7-10 dagar ca) med en body scub från Lush (Rub Rub Rub). Inte ekologisk kke, men i alla fall fri från mycket konstigheter!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag måste bara hitta en variant med små hål. Många kryddburkar har lite för stora hål för att bara kunna ösa direkt från burken ner i håret.

 10. Miss Minimalista

  Jag är en sån där som balsammetoden gjort underverk för så jag delar förstås inte din problematik, men är ju å andra sidan ganska inördad i ämnet hårvård. Jag tänker att håret blir fett för att det försöker att balansera upp uttorkning. Därför hade jag i ditt läge valt ett sulfatfritt schampo, nu när du ändå valt ett balsam utan mineraloljor och silikoner. Lycka till!

  Svara
  1. Cecilia

   Av ren nyfikenhet. Vad använder du? Jag färgar håret, vilket kan man använda för bästa resultat? Jag tycker färgen bara ramlar av när man använder sig av Noo Poo.

 11. Ann

  Jag blev rätt såld på balsammetoden för två år sedan men tyckte liksom andra att håret inte kändes riktigt rent efter ett tag. Jag gillar att prova olika märken på hårvårdsprodukter. Jag ser ingen anledning att gå tillbaka till schampon med sulfater i, men annars vill jag helst använda schampo och balsam som jag alltid gjort. Mitt hår är så mycket glansigare sedan jag tog bort sulfatens, lite mindre torrt och lättare att få snyggt.
  Har torrt lockigt hår till axlarna och här är några märken jag provat och gillat:
  Naked Care, Matrix, Edge, Label M, Björn Axén.
  För styling: MOP och Kinky Curly curling custard (vilket namn!) tycker jag är bäst helt klart. Lernberger-Stafsing som leave-in. Och äppelcidervinäger-skölj emellanåt när jag hinner.

  Svara
 12. Ekot

  Vill tipsa om schampo-kaka från JR Liggets, säljs bland annat hos jordklok.se. En ”tvål” räcker jättelänge, håret blir rent och mjukt, vissa behöver balsam efter, andra inte. Fast form gör att konserveringsmedel och liknande inte behövs. Tar liten plats och ingen plastflaska att slänga. Kan vara i handbagage om man flyger och man kan även tvåla in kroppen med det om man vill. Sägs även funka som raklödder. Även 4in1 från neaofsweden.se kan användas på det sättet.

  Svara
  1. Sofia Lindgren

   Har hållt på i 2 veckor nu med den och håret känns jättesmutsigt o det är en fet beläggning på håret hela tiden. Känns väldigt jobbigt att inte känna sig ren….. Som att ha en kaka på huvudet. Hur göra?

 13. Eva

  Det som Josefine tipsar om har jag provat under vintermånaderna. Rågmjöl (ca 1 dl) och vatten (ca 3 dl) som man skakar i burk och silar är jättebra och håret blir inte vintertorrt. Man tvättar alltså med det grumliga vattnet, inte rågmjölet som silades bort. För att få ut fettet ur rågen lättare kan man hälla i en tesked olja innan man skakar om. Det bästa vinterhåret någonsin för min del! Två-tre sådana tvättar i veckan räckte. Däremellan kan man använda maizena som torrschampo vid behov, som Fru Minimalist!

  Svara
 14. K.A.L

  Jag har sen 2009 använt ekoshampon/balsam men råkat ut för en del svårigheter att hitta ”den rätta” för mig pga div allergier (spannmål/gluten, mjölkprotein, soja & aloe vera, både att äta & kontaktallergi dvs på huden) samt att jag inte tål doftsatta produkter (pga astma), oavsett om de är kemiska eller naturliga eteriska oljor (reagerar tex äv på starka blomdofter som syrener, hyacinter mm).

  Jag har av den anledningen även testat div olika noo poo recept med honung, bikarbonat mm men lyckas aldrig riktigt få in vanan att göra det själv, det tar tid i duschen mm så jag vill helst också bara ha ett vanligt shampo & balsam.

  De flesta icke doftsatta ekoshampon innehåller aloe vera som en av huvudingredienserna pga det ska vara så bra på känslig hy. Vilket stämmer, om man tål det. På mig ger det ilsket röda utslag alt kliande klåda i låg koncentration. Har avverkat Urtekrams, John Masters & Essential Cares (vad jag minns nu) shampon men gett upp pga aloe veran. Har till slut gett upp och börjat med Änglamarks parfymfria BABY shampo (i blöj/bebis-sektionen i Coop-butiker) vilket tyvärr innehåller SLS men iaf är väldigt milt och svanenmärkt.

  Det funkade jättebra i början men för ett par år sedan ändrade de på formulan till att innehålla mer SLS (åkte längre upp i ingredienslistan) så det börjat irritera både min och makens hårbotten litegrann (vi använder samma shampo/balsam). På mig något mindre pga jag sköljer ut mkt noga & länge efter shamponering.

  Och så i början på året slutade jag med p-piller, hormonerna kom i gungning och min hårbotten blev väldigt fet väldigt snart efter tvätt så nu behöver jag något mer effektivt än ett baby-shampo!

  Räddningen har varit mitt torrshampo som jag anänder för att förlänga tiden mellan tvätt, liknande fru Minimalists, bara det att jag har mörkare hår så jag blandar maizena och kakaopulver tills jag får en nyans som passar. Förvarar det i en glasburk i badrumsskåpet med lock så det inte blir fuktigt. Använder en gammal rougeborste för att pudra ner i hårbotten (rougeborsten ger bättre precisition ner i hårbotten & mindre mängd vilket är bra då det gäller att inte applicera för mkt) och gnuggar ut i hårbotten & borstar ur hela håret. Ingen tvätt på det, bara iväg ut genom dörren.

  Världens bästa eko-balsam (enligt mig & maken) är annars Bentley organics balsam. Kan användas som vanligt i duschen efter tvätt men också som leave in om man tex har lockigt hår. Jag har långt & spikrakt hår och maken kort/halvlångt korkskruvslockigt och balsamet är bådas favorit.

  Men jag vill så gärna hitta ett bra eko-shampo som funkar på mig. Vågar jag hoppas att någon kan tipsa om ett sådant som kan funka äv med min långa lista av allergier mm?

  Svara
 15. omedvetenellermedvetenkonsumtion

  Jag provade olika metoder under några år – honung/äcv, såpnötter (blev för starkt/uttorkande) och olika sorters shampokaka.
  Det sistnämnda fungerade bäst och var smidigt. Tvättade håret 3-4 ggr/månad.

  Men så bestämde jag mig för att prova wo – water only.
  Har provat mig fram och nu har jag kommit på vad som passar mig.
  (har långt, tjockt hår).
  Tvättar fortfarande 3-4 ggr/mån.
  Duschar i ljummet vatten (långa varma duschar torkar ut både hår och hud vilket gör att de kompenserar med att återfetta sig mer). Gnuggar hårbotten ”lite lagom” Sköljer.
  Fokuserar sedan på att rengöra/spola vattnet på bara kroppen.

  Ingen lång och jobbig procedur.
  Och mitt hår har aldrig tidigare hållt sig så rent och varit så lättskött.
  Kammar håret till vardags (har två olika kammar i bambu) och drar igenom med svinborste ibland.

  Vid lättare svettning behöver jag inte rengöra alls. Hårdare träning har jag hittills bara gjort i samband med ”veckotvätten”
  Men har hört andra som bara sköljer av sig efter träning.

  Lycka till med att hitta det som passar dig!
  (finns bra sidor och grupper på Facebook där man får tips och råd. ”Hardcore No Poo” har varit en inspirations- och informations-källa för mig)

  Svara
 16. karin

  För mig funkade balsammetoden direkt, utan omställning. Men så hade jag också suppertorrt och risigt hår. Jag tror inte på det där att allt är en reaktion på någonting annat och att man ska hålla ut en viss tid så anpassas håret. Vissa HAR fett hår, andra HAR torrt balsammetoden passar sällan dem med fett hår. Man måste hitta det som är bäst för en själv.

  Svara

Lämna ett svar