Byta prylar mot hälsa

Ett citat vars betydelse och sanningshalt blir väldigt tydligt när du är mitt uppe i det är:

En frisk människa har tusen önskningar – en sjuk har bara en.

Efter tre dagar med rejäl magsjuka hos hela minimalistfamiljen kan vi bara intyga att citatet ovan stämmer till fullo. Det är även vid liknande tillfällen i livet som prylar i hemmet känns väldigt triviala och oviktiga, och gladeligen skulle bytas ut mot snabbt tillfrisknande. Vad spelar tavlan på väggen för roll när man knappt kan fokusera på att ta sig upp ur sängen, eller tröjan man suktat efter i butiken när man knappt orkar klä på sig och än mindre ta sig utanför ytterdörren, eller den påkostade köksprylen när man inte ens får behålla några klunkar vatten?

Vi har tidigare skrivit om tacksamhet på bloggen och att vi har som vana att varje kväll berätta för varandra ett par saker som gjort oss tacksamma under dagen. Ikväll kommer dessa saker vara så trivala som:

 • Att vi alla tre fick behålla det mesta av det vi stoppade i oss.
 • Att vi alla sov nästan 12 timmar, enbart med uppvaknande för blöjbyte och ompyssling.
 • Att aptiten på mat och energin i kroppen så smått börjar komma tillbaka.

Precis som maslows behovstrappa, är det de mest basala sakerna som är allra viktigast när man är sjuk. Samtidigt vid denna typ av hyfsat snabbt övergående sjukdom är det fascinerande att se hur snabbt man tar dessa basala saker för vana igen. Med stor sannolikhet kommer vi redan om en-två veckor stressas av och fokusera på saker betydligt högre upp i maslows behovstrappa. Liksom att åter sukta efter den där snygga tröjan i butiken.

Vad är dina tankar kring sjukdomar, prylar och tacksamhet?

Maslows behovstrappa

Maslows behovstrappa

12 tankar kring ”Byta prylar mot hälsa

 1. Pingback: Enkla hälsan…ja, så enkel är den inte | Enkla livet

 2. L

  Jag tänker att det där är ett citat en frisk människa tycker är sant efter tre dagars magsjuka. För mig är dock läget helt annorlunda. Jag har varit allvarligt sjuk hela mitt vuxna liv och jag har tusen önskningar varav de allra flesta handlar om helt andra saker än sjukdomen.

  När dagar blir till veckor blir till månader blir till år av sjukdom och smärta kan den där tavlan på väggen eller den där sköna fina tröjan eller den där sällsynta eftermiddagen som man orkar träffa en vän, eller det där vykortet man orkar skriva eller det nya goda teet, vara så oerhört livsviktigt. Jag blir aldrig frisk, men jag kan få gott te och fina tavlor :)

  Svara
  1. ett ritstift i din rumpa

   Jag håller nog lite med den här kommentaren. Till en början när man mår dåligt eller drabbats av någon sjukdom skulle jag nog säga att det ligger en sanning i citatet, men när tiden går blir ju den icke-friska tillvaron vardag och mer ytliga och materiella värden börjar småningom ta plats och pocka på uppmärksamhet igen.

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Klok kompletterande kommentar ”L” och säkerligen sanningsenlig utan att själv ha erfarenhet på just långtidssjukdom.

   När min mormor låg på sjukhus sista tiden tog vi dit kort på hennes barnbarn och ställde i fönstret och såg till att alltid ha fina blommor att vila ögonen på.

 3. crimsonanna

  Få saker har varit godare än sist jag blev rejält magsjuk och till sist fick behålla ett halvt glas äppeljuice. Det lilla halva glaset kommer alltid att ha en plats bland fantastiska måltider i mitt liv. Andra stunder där hälsan var allt var förra året när jag hade ont i axeln, och det äntligen gick över.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Blev tvungen att köpa hem Brämhults äppeljuice bara för din kommentar som läskade sig i munnen. Jag har gjort flera gastroskopi- och koloskopi-undersökningar genom åren och då har äppeljuice varit vanligt förekommande dygnet innan då man inte får äta fast föda. Kanske inte så roligt minne, men minns det som väldigt gott. :)

 4. Anna

  För snart tio år sedan kantades livet av besked, svar på röntgen och operationer. Det var inte min egen hälsa men väl familjemedlemmars. Även om jag inte drabbades själv så bar jag på deras ångest, på oro och rädsla. Det lärde mig att älska den grå vardagen, den när inget särskilt händer, den där jag inte blir rädd när telefonen ringer.
  För några år sedan separerade jag, då ville jag också snabbt tillbaka till en slags vardag, inte samma, men en vardag. Då kunde också en ny tröja ge glädje, det kan tyckas ytligt, men en ny tröja eller kaffekopp var liksom början på något nytt.
  Idag är alla friska och jag påminner mig själv ofta att vara tacksam för det.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror vi kan bli lyckligare av att oftare påminna oss om och vara tacksamma även över saker som att vi själva eller personer i vår närhet är friska, mår bra, utvecklas etc. Livet kan förändras så snabbt.

 5. Peter

  Samma princip kan gälla enstaka problem då de flesta av oss bara kan tänka på ett problem i taget. Självklart kan det kännas som det är massa saker som måste göras men de flesta känner nog igen sig i om man t ex får en punktering på bilen eller någon annan motgång går väldigt mycket tankeverksamhet på just det problemet. När man sedan har löst det brukar hjärnan vandra vidare mot ”nästa problem”. På samma vis som vi letar efter nästa sak att konsumera är vår hjärna alltid programmerad för att rikta in sig på nästa problem. Fattiga personer oroar sig över pengar och rika personer oroar sig över pengar (avkastning), krävs mycket mental styrka upp släppa problem och få klarar av det med lättja.

  Svara
 6. Också minimalist

  Håller med om citatet. Men inget av det som bilden visar skulle jag vilja ha i min kropp på grund av det myckna sockret. Man kan säga att vi har en minimalistisk livsstil när det handlar om kost. Vi äter inget processat, inget komjölksprotein, gluten eller griskött, vi äter vilt ca 1 ggn per vecka och fisk. Efter nio månader på den här mathållningen har vi fortfarande inte haft en enda infektion. Och då har vi dagisbarn.. Bara ett lite off topic-inlägg. Jag tror inte man bygger upp en sjuk mage med socker. Vätska, så klart, jätteviktigt efter en rejäl magjalla. Men inte med allt socker. Tipsar om bloggen foodpharmacy, där finns massor att läsa. Tycker om er blogg, tittar in då och då och har lite svårt att inte ”missionera” den kosthållning jag tror kan bidraga till ökad hälsa. Ta inte illa upp! Vore jag president :-) skulle jag bannlysa nyponsoppa och läsk…

  Svara

Lämna ett svar