Hur tacksam är du?

När vi pratar om att må bra och vara lycklig är det inte alltid så lätt att bara tänka positivt. I perioder i livet har vi motgångar som vi inte kan styra över och hur vi än vrider och vänder på dem kan det vara svårt att se det positiva med det inträffade just där och då. Något som då kan vara enklare och ge motsvarande effekt på ditt välbefinnande och humör är tacksamhet. Vikten av att känna och uppmärksamma tacksamhet är något som även kort nämndes i boken Mindfulness för föräldrar.

Tacksamhet ger dig möjlighet att känna dig bättre och lyckligare i vardagen även i perioder av motgång eller missöden. Mitt i all stress och elände finns det massor av saker du kan vara glad och tacksam för. Lär du dig bara att se dessa så kommer det få en positiv inverkan på hur du mår.

Studier har visat att tacksamma personer är mindre deprimerade, mindre stressade, sover bättre och upplever starkare glädje och tillfredsställelse i livet. De är även mer förlåtande och empatiska. Det fantastiska är att tacksamhet går att öva upp, det behöver inte hänga ihop med vilken personlighet du har, det finns därmed inga undanflykter för dig att börja. :)

Jag och Herr Minimalist har som vana att majoriteten av veckans kvällar berätta för varandra strax innan vi ska sova, vad vi är tacksamma för. Oftast är det saker vi reflekterat kring eller upplevt under dagen, stort som smått; att någon på jobbet var hjälpsam, att vi är friska eller friskare, en fin kommentar på bloggen, en god eller trevlig lunch/middag, att det är fredag, att vi fick en specifik uppgift avklarad, att partnern gjort något omtänksamt, att vi tränat eller bara att solen sken idag. Det mest positiva med tacksamhetsövningen tycker jag är att även små positiva saker lyfts fram, för det är ju ändå dessa små vardagliga saker som i slutändan utgör livet.

Att vara tacksam innan du går och lägger dig har enligt studier större positiv inverkan än att göra det på morgonen, då det sistnämnda gör att det snabbt försvinner bort i vardagens brus. Det finns även studier som visar att det sätter sig bättre om du fysiskt skriver ner det du är tacksam över istället för att bara tänka det för dig själv. Vill du inte skriva i ett block så finns det även appar att använda, sök på gratitude journal så får du några exempel. Vi har dock valt att berätta det högt för varandra istället vilket fungerar utmärkt för oss.

Om vi mot förmodan fortfarande inte lyckats övertyga dig om att tacksamhet skulle ha positiv inverkan på ditt liv kommer här ytterligare fyra skäl till att uttrycka tacksamhet:

 • Tacksamhet gör att du njuter mer av det som är bra i ditt liv samt gör att du kan maximera njutningen och meningsfullheten i händelsen. Du uppmärksammar den mer och blir glad både när den sker och efteråt när du är tacksam över att den inträffade.
 • Tacksamhet gör dig snäll. Studier visar att människor som uttrycker tacksamhet och är medvetna om andras hjälpsamhet är mer benägna att själva vara hjälpsamma mot andra i sin omgivning. Hjälpsamhet föder hjälpsamhet.
 • Tacksamhet gör dig mindre materialistisk och att du uppskattar det du redan har i större utsträckning, därmed blir du mindre fixerad vid att skaffa nya prylar. Detta gör även att du fokuserar mindre på vad andra har och känner mindre avundsjuka.
 • Tacksamhet boostar relationer och gör att du påminns om värdet av familj, vänner och kollegor. Genom att tacksamhet har en positiv inverkan på ditt liv och gör dig mer positiv utåt gentemot andra, har tacksamma personer lättare för att skapa nya vänner och kontakter.

Och glöm för all del inte att visa din tacksamhet för andra, som vi skrev om tidigare i år! :)

Har du någon rutin för att vara tacksam över vardagens positiva händelser?

16 tankar kring ”Hur tacksam är du?

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Svårslaget! :)
   Än dröjer det innan vi får sådana ord tillbaka från vår lilla tjej, men när det sker kommer det garanterat med på kvällens tacksamhets-övning. ;)

  2. Fröken Spara

   ”till farfar och tillbaka” :) gulligt! Jag ler med hela ansiktet.
   Väldigt svårslaget! :)
   Jag hoppas jag får uppleva det också!

  3. spartankar.com

   Och det funkar också kl06: ”mamma, jag älskar dig” och kl07 : ”Pappa, jag älskar dig” . Följd av en ”varför kliver ni inte upp?”

 1. FrökenSpara

  Jag älskar tacksamhet och skriver vad jag är tacksam för på morgonen! Det jag tycker är bra med morgonen är att jag känner hur glad, lugn och tillfreds jag blir. Jag blir mer positiv och känner att jag klarar av det mesta och beger mig med glada steg mot jobbet. :)
  Det är säkert möjligt att det kan försvinna under dagen men just där och då är det super!

  Att dela med sin sambo på kvällarna vad man är tacksam för är ju en kanonbra ide! Det ska jag börja göra. :)

  Har jag skrivit att jag gillar era inlägg om bebis och ekologiskt?! Hur som så gillar jag dem! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det viktigaste är ju trots allt att tacksamhetsövningen blir av, oavsett tid på dygnet ;)

   Kul att du gillar inläggen om bebis och ekologiskt, det kommer fler framöver, håll utkik på bloggen! :)

 2. Eva

  Fint inlägg! Så bra att ni avslutar dagen med att verkligen uttryckligen prata om vad ni är tacksamma över. Så ovanligt att höra något liknande! Själv har jag sedan barnsben haft lätt att vara tacksam för betydligt mindre än jag upplevt att andra är så det har verkligen varit en hjälp, förmåna och glädje i livet. Troligen är det just en sådan grundläggande inställing som får andra att uppfatta en som lugn och förnöjsam.

  Men det kan också ha en baksida; att man inte strävar efter mer vilket kan få märkliga konsekvenser rent socialt… ;) Att vara (alltför) tacksam kan få en att framstå som lite dum, att man inte står upp för sig själv i vissa lägen när jag ser det som att andra inte tar hänsyn och bara tänker ur sitt eget vinstperspektiv i tron att alla andra gör likadant! I slutändan testas tacksamheten där, om den är äkta, om inte så leder det till bitterhet och då förstår man skillnaden mellan tacksamhet och liknöjdhet som ju är något helt annat, förtäckt handlingsförlamat missnöje!

  Tror att tacksamhet av hjärtat är en säker väg till glädje! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, kanske har du rätt i din reflektion. Som tur är behöver ju nödvändigtvis inte det ena utesluta det andra. :)

   Men jag håller med dig om att tacksamhet är en säker väg till glädje. Och de som är tacksamma även över livets små positiva saker och händelser får ju så mycket mer att vara glad över. Genom tacksamhetsövningen blir du glad över vissa saker flera gånger också, dels när de inträffar och sedan när du påminner dig själv eller berättar om att du är tacksam över något. :)

  2. spartankar.com

   Hej!
   Jag tror att tacksamhet gör att man lämnar sig mindre påverkad av de negativa saker (känslomässigt) och kan agera mot dem på ett bättre sätt.

 3. camilla

  Hemma gör vi ofta ”Tre bästa” innan sovadags. Uppdraget är att nämna de tre bästa sakerna med dagen. Ibland har vi svårt att räkna, så vissa dagar ryms det fem saker på tre-bästa-listan, men det är okej ;) Vissa dagar är det ”jag kom iväg till x i tid” eller ”jag fick sitta i solen en stund”. Andra dagar är det ”jag gjorde det här bra”, ”jag hade ett bra samtal med y”. De tre bästa är inte resultatfokuserade, utan mer av tacksamhetskaraktär.

  Poängen är att det alltid har hänt tre bra saker, oavsett hur dålig dagen i övrigt har varit. I övningen ligger det, åtminstone för mig, en outtalad tacksamhet över de tre (fem) sakerna.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter som ni har en jättebra och fin vana! Nu vet jag inte om det är du och din sambo/man som gör de ”tre bästa” eller om det är tillsammans med barn, men det lät som en idé jag gärna skulle införa när vårt/våra barn blir större. ”Tre bästa” låter roligare och lättare för barn än att be dem vara tacksamma, även om det är indirekt det man menar. :)

  2. Susanna

   Vi gör något liknande (läs: jag envisas och min man himlar med ögonen) när vi till dotterns kvällsgröt (hon är snart 2 år, så hon tillför inte så mycket sammanhängande än) skall säga tre bra saker med idag. Jag tycker att det är väldigt trevligt, man får en positiv avslutning på dagen, och till och med min man lyckas alltid komma på tre saker, även om de ibland är små, efter lite påtryckningar. Även på honom som tycker det är lite fånigt märks det skillnad när han tänker tillbaka på bra saker under dagen.

 4. Isflingan

  Numera avslutar jag varje dag med att skriva upp det jag är tacksam för för just den dagen innan jag går och lägger mig. Och det var mycket trevligt att inse att trots att de flesta dagar är helt vanliga vardagar och att vissa dagar ibland går helt i grått så kan man ändå hitta flera saker varje dag att vara tacksam över. Hoppas detta i sinom tid ska göra ens själ lite mer lätt, lycklig och tacksam för hur bra man egentligen har det

  Svara
 5. Zarah

  Jag är ofta tacksam och glad, även för ”småsaker” men är stundtals också ledsen och deprimerad. Det är lätt att vara tacksam när man lyckas uppfylla drömmar: bli ihop med någon och leva i en ömsesidig relation, köpa bostad, få barn, utbilda sig, ha bra jobb etc. särskilt när man ovanpå detta också är frisk som en nötkärna. Jag spyr ibland på mina vänners nästan hjärtlösa självgodhet över att deras liv ”gått in i en annan fas” osv. Var jävligt tacksam för det brukar jag tänka. Du som slipper leva med depressioner, ångest, ätstörningar, ensamhet och hopplöshet. Du som har en plats inne i alla ”bubblor” (parnorm, jobbhetsnorm, utbildningsnorm, föräldranorm etc). Det är en helt annan sak att känna tacksamhet när man har ovanstående problem. Med det sagt vill jag uttrycka tacksamhet över min goda ekonomi.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tacksamhet står inte i motsatsförhållande med att få känna sorg och depression. Dock kan tacksamheten göra att fokus flyttas till det som ändå finns i ens liv att vara glad över trots stora och små motgångar i livet. Men det är också lätt att tro att alla har det ”så otroligt bra och perfekt” för att det är den fasad och bild som förmedlas när man pratas vid, på sociala medier etc. Det är inte alla som vill ha tidningsrubriker över de mer jobbiga delarna i sitt liv, eller ens prata med nära och kära om dem. Jag tror dock att det är många som har gått igenom flera av de jobbiga aspekterna du nämner, jag själv inräknad, utan att man vet om det som vän, kollega eller bekant. Alla har vi en ryggsäck vi alltid bär med oss hur mycket vi än rensar fysiskt, men innehållet, tyngden och hur den känns är för alla olika.

Lämna ett svar