Familjer på äventyr

Fyra barnfamiljer som lämnat vardagen i Sverige för att följa sina drömmar i främmande exotiska miljöer. De vågar förverkliga sina visioner och mål där många av oss andra ger upp och avfärdar dem som utopiska och ogenomförbara. De styrs av nyfikenhet, livsvärden och äventyr där många av oss andra styrs av rädsla, bekvämlighet och riskminimering.

I SVT:s tv-program Familjer på äventyr får vi omväxlande följa fyra barnfamiljer i olika stadier av sin utlandsvistelse. Det handlar om drömmar och förväntningar och att våga ta steget ut i det okända.

För oss som älskar att resa och har besökt flera av de länder som serien utspelar sig i, exempelvis Nya Zeeland, Borneo, Karibien och USA, har denna serie blivit en av veckans höjdpunkter. Det är ytterst sällan vi tittar på någon tv-serie på tv, men denna har vi sett varje vecka, om än på SVT-play.

Familjerna vi får följa i serien är dessa:

Seglarna. Mamma Linda, pappa Ludvig och deras två barn lämnade vardagslunken i Malmö för att segla ut på haven. Vi möter familjen när de bott på båten i tolv år och seglat jorden runt under fyra år. Nu är de på väg hem till Sverige igen för att påbörja ett normalt Svenssonliv med skolgång, fasta jobb och vardagsrutiner.

Veteranerna: Familjen Ola, Therese och deras två barn bytte småstadsliv i Växjö mot portugisiska, surfing och hotellverksamhet i Brasilien. Under seriens gång flyttar även Olas 19 åriga dotter Alice till dem efter att ha vuxit upp och tagit studenten hemma i Sverige.

Nybyggarna: Från Örebro följer vi Ingrid, Ola och deras två barn. De söker efter ett självförsörjande liv på andra sidan jordklotet. De har sålt sitt hem och söker efter nya möjligheter på Nya Zeeland. De reser dit utan att egentligen veta exakt hur eller var de ska bo, eller hur de ska försörja sig.

Nybörjarna: Elin och Marcus har bestämt sig för att arbeta med bistånd i Indonesien och flyttar dit med sina tre småpojkar. I serien har de nyligen anlänt till en mångmiljonstad och försöker få den nya vardagen att fungera men kulturkrockarna är enorma.

Det är otroligt fina, varma och starka berättelser och upplevelser vi tittare får ta del av. Serien är genuin och visar på ett ärligt sätt svårigheter, motgångar och kulturkrockar som ofta kommer med ett så stort steg som utlandsflytt, men också äventyren, glädjen och modet som familjerna besitter.

Det är många tankar och känslor och som tittare får du komma nära familjerna. Som när Marcus i Indonesien berättar om hur jobbigt det är att behöva förlika sig med att det är dem som föräldrar som utsätter sina barn för det här, barnen får inte vara med och välja. De har tagit ifrån dem tryggheten med mor- och farföräldrar och alla kompisar hemma i Sverige.

Eller när Ola som bott i Brasilien i tolv år, berättar om hur det var att ta avsked av dottern Alice när hon som sjuåring hade hälsat på honom för första gången. Den efterföljande ångesten och ifrågasättandet av livsvalet, och hur han skrikgrät i duschen när han kom hem från flygplatsen efter att ha vinkat adjö.

På en segelbåt är platsen begränsad och minimalismen naturlig som vi skrivit om tidigare i ett inlägg här. Följande tankeväckande ord säger Ludvig, pappa hos Seglarna, efter en shoppingvecka i New York, klockrena att höra för oss minimalister:

Varje pryl man har upptar på något sätt ens tid. Att man måste köpa dem kostar också tid, på något sätt måste man jobba för att tjäna pengarna för att kunna köpa. Vi hoppas väl på att kunna ha ganska gott om tid. Och då kan man inte ha för mycket prylar som skäl den tiden.

Imorgon tisdag den 24 februari sänds det sjätte och sista avsnittet, men du kan även se samtliga avsnitt på SVT-play.

Skulle du kunna tänka dig att bosätta dig utomlands med familjen under en längre period?

8 tankar kring ”Familjer på äventyr

 1. BackstageiMammalivet

  Känns som det var länge sedan jag satt bänkad framför ett program, en gång i veckan men detta programmet har lyckats även med mig troligen av ungefär samma anledningar, ärligheten, öppenheten, kulturkrockar, minimalism och att jag älskar att resa.

  Jag har ju bott utomlands i 8 år (innan jag fick barn) och mitt barn är ju halvspanjor så tankarna blir ännu tydligare hur valen jag gör påverkar honom, hans framtid, vårt liv. Att vi skulle kunna bo i Spanien, allt från lägenhet till bil finns redan. Inget jobb dock!

  Just nu lever jag ju minimalistisk under delar av året, vardagen och sparar pengar för att kunna spendera mer tid i Spanien, ännu ett år kommer vi vara där 2 månader i sommar + påsk + jul.

  För mig passar det att ha två länder, men jag vill att mitt barn växer upp med svensk förskola, för mig är kreativiteten och ”barn får vara barn”; hoppa i vattenpölar, klättra i träd, smutsa ned sig så viktigt.

  Troligen blir det Spanien igen om några år…

  Svara
 2. whitemaskgirl

  Åh jag följer den med och jag skulle absolut tänka mig kunna bo utomlands en viss tid, min man gör det ju redan (han är invandrare). Just nu lutar vi åt att ha ett litet hus nära min mamma i Norra Sverige och sen hyra lägenhet i hans hemstad. Men det är inte aktuellt än på ett par år.

  Svara
 3. Susanna

  Verkar vara ett väldigt spännande liv, och vad roligt att det finns familjer som vågar följa sina drömmar! Jag tror inte att jag/vi skulle göra något liknande, även om jag drömmer om att åka till Karibien 1-2 månader under nästa föräldraledighet. Dels för att vi nog är ganska nöjda med ”Svensson”-livet, vi är lite lata av oss, och vi försöker tänka mycket på att göra vardagen härlig och dels för att vår dotter har en väldigt nära relation till framförallt sina farföräldrar och två jämnåriga kusiner på sin pappas sida som hon träffar flera gånger i veckan. Jag har svårt att se att något äventyr skulle kunna vara bättre än hur vi har det idag, även om det naturligtvis inte alltid är en dans på rosor (men det är ju inte äventyr heller :-) ). Men det är ju tur att vi alla är olika, och jag tror att de här familjernas barn får en fantastisk chans att utvecklas och uppleva världen!

  Svara
 4. frivid42

  Kul med det här programmet. Något jag saknar dock är någon som väljer att bosätta sig på en fjälltopp eller i de småländska skogarna. Jag vill gärna bo utomlands under några år (har gjort det ca 4 år hittills i livet i olika omgångar) men jag tycker lika gärna att äventyret kan utspela sig mycket närmare. Tycker det hade varit en bra kontrast.

  Svara
  1. Maria

   Finns ju det norska programmet ”Där ingen trodde någon skulle kunna bo”, om folk som bor på isolerade platser i Norge.

 5. ettannatsattattleva

  Tycker det här programmet var fantastiskt att se, det pirrade verkligen i magen. Min dröm är att skaffa en folkabuss eller husbil och resa runt med den under sommarhalvåret, gärna i Norrland eftersom jag har en förälskelse i norra sverige som inte tycks gå över. Och sen ha ett fast hem under vintern. Skulle vara spännande att bo utomlands också, men det har jag gjort så länge att Sverige känns spännande nu för tiden.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter i mina öron inte som någon omöjlig dröm att förverkliga. Du kanske kan hyra en husbil och lägga större delen av sommarsemestern på att bila i Norrland till att börja med? :)

Kommentera