Kan vi leva utan TV?

Att försöka leva minimalistisk handlar mycket om att försöka eliminera onödiga prylar. Men minst lika givande är enligt oss att reducera antalet onödiga och oprioriterade distraktioner som till exempel energikrävande relationer, onödiga åtaganden, tidningsprenumerationer eller varför inte TV-tittande.

Här om veckan kom domen mot Radiotjänst som ger alla som inte har en TV, men fortfarande en dator, rätten att inte betala TV-avgift. Domen fick oss att återigen fundera och diskutera kring för- och nackdelar med att inte ha en TV i hemmet.

Jag (Fru Minimalist) har tidigare levt utan TV i två års tid under 2008 och 2009. Den första tiden under ett halvårs studier i USA, och sedan efterföljande ett och ett halvt år som inneboende i Stockholm där personen jag bodde hos inte ville ha någon TV. Men sedan dess har jag alltid ägt en TV, samma modell som vi för övrigt hade fram tills i höstas när vi fick överta mina föräldrars TV.

Vi använder idag framförallt vår TV till att titta på serier någon eller några vardagskvällar i veckan. Vi tittar inte på nyheter och slår aldrig slentrianmässigt på TV:n med hopp om att zappa oss fram till någon form av tillräckligt intressant distraktion. TV:n används i princip aldrig vid umgänge med vänner och det vi faktiskt ser skulle vi lika gärna kunna se på vår MacBook eller iPad.

I teorin finns det därför många fördelar med att inte ha en TV, men frågan är om vi skulle sakna den om vi gjorde oss av med den? För att komma närmare ett svar identifierade vi de enligt oss främsta fördelarna med att inte äga en TV nedan:

Frigöra mängder med tid. Vi skulle garanterat minska dagens totala skärmtiden utan en TV då det inte är lika attraktivt att se på en film eller serier på datorn. Istället skulle vi förhoppningsvis lägga mer tid på läsning, att umgås eller träna.

Reducera antalet möbler och prylar. Vår nuvarande TV-bänk är både stor och otymplig och innehåller dessutom många TV-relaterade prylar som Apple TV, fjärrkontroller och diverse andra tekniska tillbehör. Kanske skulle vi även kunna leva utan vårt relativt stora ljudsystem om vi gjorde oss av med TV:n.

Möjliggöra ett mindre och flexiblare hem. Vardagsrummens möbler är ofta planerade utifrån TV:s placering och utan denna skulle rummet kännas större och hemmet kunna möbleras mer flexibelt. Det kanske till och med skulle göra det möjligt att klara sig med en mindre bostad utan en TV.

Frigöra pengar på kort och lång sikt. Vi skulle inte behöva betala TV-licens eller köpa en ny TV med jämna mellanrum. Vi skulle kunna sälja av nuvarande TV-bänk, TV:n, diverse tillbehör och kanske till och med surround-ljudsystemet. Och om ett liv utan TV gör det möjligt att leva på mindre yta finns det riktigt stora pengar att spara på boendet.

Vi har som du märker inte landat i ett beslut om vi ska behålla eller skippa TV:n men tanken att försöka leva utan är helt klart lockande. Äger du en TV och hur tror du att livet skulle förändras utan en i hemmet?

57 tankar kring ”Kan vi leva utan TV?

 1. eriksjos

  Vi skippade teven för 6-7 år sedan. Saknar den väldigt sällan. Ibland kollar vi lite olika program på play i dator eller padda. Vi har dock projektor som vi spanar dvd/blueray på då och då. Här blir det dock mycket skärmtid ändå vid dator/telefon/padda.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, projektor är ett bra alternativ till tv. Jag inbillar mig att jag skulle tycka det var tråkigt att se serier och bra filmer på datorskärmen, men jag kanske misstar mig.

 2. ekomammaistan

  Det här är en sak vi också funderar över med jämna mellanrum. Vi har idag en tv, men vi använder den aldrig för just att kolla på tv. Det gör vi istället via playfunktioner i datorn och vi kollar också på film i datorn.

  Det som tv:n används till är när barnen ska kolla på film och när vi ibland spelar tv-spel. Just för barnen är det väldigt bekvämt just nu eftersom den lilla inte kan låta bli att trycka på knapparna när de ska se film på datorn eller på ipaden, men när han blir större så skulle de lika gärna kunna göra det. Då är det svårare hur vi skulle lösa tv-spelsfrågan. Vi skulle kunna byta ut tv:n mot en datorskärm modell större eller en projektor men det känns inte så lockande att bara byta ut en pryl mot en annan, även om en projektor skulle ge de inredningsmässiga fördelarna så skulle det enda bra ekonomiska vara att skippa tv-avgiften.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med om att det inte känns optimalt att bara byta ut en pryl mot en annan, i detta fall tv mot projektor. Framför allt om projektorn inte heller gör att det skulle spenderas mindre tid framför tv-spelandet eller liknande. Det är inte en helt enkel fråga, men en intressant och spännande sådan :)

 3. Ett Eko

  Vi har ingen Tv sedan många år tillbaka och ser nästan bara fördelar med det. Dels för att vi hade svårt att låta bli zappandet och följde mer serier när vi hade tv, så vi lägger tiden på bättre saker idag. Det är jätteskönt att slippa en massa meningslösa intryck från olika populärserier mm. Jag tror också det är enklare för barnen när de kan välja program de vill se och när det är slut är det slut, det rullar inte barnprogram automatiskt hela tiden. Vissa program vill jag inte att de ska se (alla barnprogram är inte lämpade för barn tycker jag) och då är det lättare för dom (mentalt) att inte starta programmet alls än att behöva byta kanal eller stänga av (för egentligen är de ju lite nyfikna).
  Utan tv är det mycket friare att planera inredningen i huset och det har gjort att vi inte behöver ha ett vardagsrum. Det känns också friare på nåt sätt att inte möblera kring en apparat, hellre då att soffan eller kaminen får vara hjärtat i rummet. Kanske vi i framtiden skaffar en liten projektor, så högtalare och en oihoprullad filmduk att fästa i taket – tar knappt någon plats och blir inget centrum men gör att vi kan se på bio hemma. Ett tag lånade vi ett golvstativ med filmduk – det blev verkligen en speciell upplevelse att se på film tillsammans.
  Funderar på om det finns någon nackdel… Maken kan inte se alla fotbollsmatcher han vill, men ibland löser han det genom att åka och hälsa på någon. Och sen känner man sig lite okunnig kring hur det här med tv fungerar – det var betydligt enklare system för 10 år sedan, bara en tv och inte en massa boxar och annat. Men fördelarna att slippa tv (och TV-avgiften) är helt klart övervägande!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ser barnen sina barnprogram på datorskärmen eller paddan, eller hur har ni löst det?

   Vi har inte problemet att vi zappar på tv:n eller följer serier som går på tv. Däremot kan det någon gång per år vara kul att samla vänner kring någon större tv-händelse som Eurovision song contest, VM-finalen i fotboll eller liknande, men då kan man lika gärna göra som din man, se den hos någon vän. Jag upplever att de flesta som varit utan tv bara ser fördelar med det, det gäller bara att våga ta steget… :)

 4. Amelia

  Jag är TV-fri sedan 2009 och jag har aldrig ångrat det. Beslutet kom i samband med en flytt från hembyn och ett hus med inte mindre än fyra stycken tv-apparater, 150 mil bort till en studentstad och en lägenhet på 20kvm. En TV tog plats, kostade pengar och gjorde så jag försummade övriga delar av mitt liv.

  Idag lever jag i ett kollektiv där bara en person har en TV, vi övriga fyra har valt bort det. Om det är någonting jag vill se på så kan jag få tag på det på andra sätt och nyheter kan man läsa på webben. Idag finns det mer tid för mig att göra sådant jag tycker om. Jag rekommenderar det starkt!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att höra att du är så positiv till att inte ha tv! :)
   När jag tänker efter hade nog inte jag heller någon tv när jag bodde i studentkorridor i knappt två år. Dock var vi bara fyra studentlägenheter som delade på ett gemensamt vardagsrum och där fanns en tv så det var ganska lättillgängligt om det var något man ville se.

 5. Billy

  Tittar ganska lite på tv. Ett och annat Topgear avsnitt, typ. Har en gammal tjockttv som jag väntat på ska ge upp. Det verkar den inte göra. Tänker slänga ut den vid minsta krångel. Ser fram emot att testa att vara utan TV!. Förhoppningsvis använder jag tiden till något vettigare.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Min syster har också en tjock tv kvar, den står i barnens ”lekrum”. De springer runt och härjar så mycket där och då är tjock tv:n stabilare än att ha en tunn platt-tv som lätt välter om det kommer en boll flygandes eller en viftande arm. :)

 6. Irene

  Har varit utan tv när jag bodde ensam men fick sedan en tv ”på köpet” när jag flyttade ihop med min man ;-)… när vi bodde i hus prioriterade vi en kamin inne istället för tv ( som fick flytta ut i gäststugan ) och för egen del skulle jag inte sakna tv’n alls då jag sällan kollar på den men anledningen till att den ändå är kvar är för att mannen gillar att kunna se matcher… tack och lov är den i alla fall inte så stor och har inga mer tillbehör än en dosa, och vi skulle nog inte byta bort 2:an mot något mindre ifall tv’n försvann hehe.. Den har dock rätt många år på nacken, så den dag den går sönder kanske det inte blir någon fler tv? :-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är alltid lite lättare att ta beslut att inte köpa något nytt, än att göra sig av med något befintligt fungerande, så det låter som en bra idé att låta tv:n leva klart sitt liv. :)

 7. crimsonanna

  Jag levde utan TV i ett halvår. Det är en väldigt intressant upplevelse-speciellt att se människors reaktioner. Idag har jag tv igen, jag och sambon gillar film och mitt favoritprogram finns ej på playtjänst. Dock har jag som mål att du ska inte se tvn det första du gör när du går in vardagsrummet.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag inbillar mig att det idag är relativt vanligt att välja bort tv och att människor inte direkt skulle höja på ögonbrynen, framför allt eftersom det idag finns så många alternativa sätt att se tv-program (Ipad, dator, projektor mm). Dock tror jag de flesta vänner skulle fälla en kommentar när de kommer in i ens vardagsrum och tv:n plötsligt inte var där. :)

 8. Henrik

  Har sedan 5-6 år inte någon TV och saknar den sällan. Kastade ut den mest för att jag allt för lätt fastnade i roliga men i slutändan meningslösa serier som Scrubs, How I Met Your Mother, My Name is Earl, osv. Följande insikt var det som fick bägaren att rinna över: http://mrhonner.files.wordpress.com/2010/08/cognitive-surplus.png

  Något enstaka program ses på dator eller padda. Har funderat på att köpa projektor för att se på film med vänner, speciellt på vintern. Har dock inte blivit av än. Sportevenemang ses (minst) lika bra på någon sportbar där man får publik/stämning med på köpet.

  Har märkt av en viss ”wow”-effekt från vissa, men det känns som att det var mer tidigare. Det har kanske helt enkelt blivit vanligare att inte ha TV.

  Allt som allt rekommenderar jag att dumpa TV:n. Jag tror det kommer kännas befriande.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du är så positiv till att dumpa tv:n! :)

   Jag håller med dig om att sportevenemang och liknande kan ses på andra ställen, såväl hos vänner som på en sportbar och ibland även live på plats. Vi ser ganska sällan på filmer, men de gånger vi gör det föredrar jag att välja en riktigt bra film och se den på bio med bra ljud och stor skärm. Jag fokuserar och njuter betydligt mer av filmen om jag sitter still i en biosalong än hemma i tv-soffan där det ofta bli flera frivilliga och ofrivilliga pauser i filmtittandet.

 9. Camilla

  Jag tittar ofta på serier på tv:n. Inte så mkt zappande/slötittande. Jag vet inte om jag skulle klara mig med bara datorn, tycker det är skönt att titta på en större skärm. Men skulle min tv gå sönder så skulle jag inte skynda mig att köpa en ny utan prova på att leva utan ett tag.
  Sen har jag den sällan på utan att jag tittar för fastnar lätt om den står på och tycker inte om att den bara står och går. Sen brukar jag inte välja tvn före saker som att umgås med vänner utan snarare före såna saker som att städa och göra tråkiga saker. ;) kan tillägga att jag bor ensam så kan bli lite tråkigt om man bara ska göra ingenting på kvällen. Har jag en bra bok så går den ofta före tvn den med. :)
  Men tror absolut det kan vara bra att skippa tvn iaf ett tag för att testa på det. :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med om att skärmstorleken gör att jag inte är övertygad om att datorn eller Ipaden skulle ersätta en tv. Å andra sidan skulle jag kanske titta betydligt mindre på tv-serier av just den anledningen också och det kan jag se något positivt med.

 10. Maria

  Om ni fortfarande är osäkra kan ni ju alltid prova att ställa TV:n i källaren under en period och se hur det känns. Saknar ni den inte så har ni svaret :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det vore intressant att prova att inte ha tv alls under en längre period. Dock skulle det se otroligt fult ut med stativet på väggen där tv:n är fasthängd utan en tv som täcker :) Och vi har en del problem med inbrott i våra källarförråd till och från så tror inte vi skulle våga ställa ner den eftersom den är så pass ny.

   Kanske ska vi ha en månad när vi inte tittar på den som jag hade i min månadsutmaning i april. En månad är ganska enkelt, och jag visste ju innerst inne att ”jag får snart titta på tv-serier igen” :) Men en längre period vore intressant att prova.
   http://minimalisterna.se/en-manad-utan-tv-tittande/

 11. Zooey

  Jag har en tv på väggen men den används aldrig, minns inte sist jag såg på tv. Jag kollar ibland på film eller serier men då på datorn, dels för att det är bekvämt men också för att eliminera slö-tittandet. Det jag ser på har jag aktivt valt och längtat efter att se, det är inget tidsfördriv eller någon distraktion (möjligtvis när en är sjuk eller bakis). Skönt! Och samvetet förblir gott :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om du ändå tittar på serier och filmer på datorn, hur kommer det sig att du då tv:n på väggen kvar?
   Betalar du dessutom tv-avgift för den finns det ju egentligen pengar att tjäna och spara på att sälja tv:n och slippa tv-avgiften? :)

 12. M

  För mig funkar det bättre att se på tv än att se serier på datorn. När jag börjar se en serie och har möjlighet att se flera avsnitt i rad så gör jag gärna det om jag fastnat i den. Med teven däremot kan jag slå på den när jag vill koppla av och hittar oftast något som roar mig eller är intressant. Däremot slipper jag tvånget att jag måste se något eftersom jag inte följer någon serie till fullo. Utan en teve så hade jag nog tyvärr spenderat mer tid framför datorn istället. Jag känner trots allt att jag behöver den där vilo-tiden och jag ser hellre nyheterna på tv än läser i tidningen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kan man inte få den där vilotiden framför en tv-serie eller film på datorn likväl som på tv:n? Eller av ett självvalt play-tv-program istället för framför något som råkar gå på tv:n just där och då? :)

   Vi köper alltid hem en hel tv-serie eller åtminstone säsong av den så vi kan se den när vi vill och vanligtvis i betydligt högre tempo än om vi behövt vänta på ett avsnitt per vecka. Dock ser vi den ju på tv:n som det är nu…

 13. Anonym

  Har inte haft någon TV sedan 2008. Saknar den aldrig. Har projektor (ger ca 150″) som jag använder när jag vill kolla på film. (Den har ingen tv-mottagare)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Jag har tidigare suktat på en projektor jag men men har ofta tyckt att de är rätt fula då de sitter fastmonterade i taket.

   En liten smidigt projektor som man kan ställa på ett bord när de används och stuva undan i ett skåp när den inte används låter däremot väldigt intressant. :)

 14. H

  När en tidigare tv gick sönder lät jag bli att ersätta den, och var utan i ett antal år. Gick hur bra som helst. Sedan tyckte jag det var dags att bli lite mer ”normal” så idag har jag tv igen. Mitt intryck är att det är väldigt ovanligt att vara utan tv, folk tror inte man är riktigt klok när man säger att man inte har tv.
  Idag tittar jag väldigt lite på tv, slår bara på den när det är något jag bestämt mig för att se. Då är jag faktiskt glad att jag har den. Mestadels använder jag den till dvd:n, dels för att se filmer (underbart att slippa reklamen), dels i träningssyfte – under den mörka årstiden kör jag zumba, yoga m m på dvd:n. Mycket bra sätt att få träning.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Vi har också yogafilm vi ser på tv:n. Dock skulle jag likagärna kunna se dessa via en dator eller Ipad. Framför allt eftersom jag numera i princip kan programmet utantill och inte behöver kika på tv:n för att veta vilken position instruktören menar. :)

   Jag tycker inte det borde vara så stor sak att inte ha en tv eftersom det numera finns så många andra alternativ att få precis samma information, men jag har kanske underskattat hur pass ”onormalt” det är.

 15. Madeleine

  TV-fri sen 2010! Absolut bästa jag någonsin gjort då jag var alltför distraherad av den. När vi är hos andra märker jag att mitt barn är likadant, så det är ytterligare en motivering till att hålla den borta från vårt hem.

  Svara
 16. Eva

  Min tjock-TV gav upp andan 2012 och jag köpte ny TV pga att jag (då) ändå skulle bli tvungen att betala TV-licens för datorn. Tyckte jag lika gärna kunde ha TV då. Tittar inte mycket, är inte så visuellt lagd så att rörliga bilder lockar. För majoriteten människor som lägger större vikt vid sensorisk tillfredsställelse är det begripligt att TV:n lockar. Jag vet att jag låter som en trist människa. Kan inte ens uppskatta en bra film, i så fall enbart om det är en sådan där polsk sort nästan helt utan dialog men med storslaget foto som inte är där för syns skull (i första hand) utan väcker starka känslor i min annars snustorra själ. Nöjer mig annars med med ett utlåtande om filmens syfte, dvs vad för lärdom man kan dra av temat. Oftast är det dock litet. Min TV som står här bredvid blir väl ledsen nu. Nå, den är bra att ha. Den får bli kvar än så länge. SVT kunde istället gärna utveckla sitt programutbud bättre; mindre underhållning och mer substans. Det betalar jag gärna TV-licens för.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Intressanta tankar kring SVT. Det finns så många alternativ som står för underhållning så varför inte låta statlig TV stå för utveckling, utbildning och samhällsinformation enbart. :)

 17. Inflationsteknikern

  Den traditionella TV´n har spelat ut sin roll men jag anser att vi bara gjort ett byte mot andra anordningar. D.v.s läsplattor, smarta telefoner och datorer. Testa klocka er själva när ni tillbringar tid framför läsplatta, telefon och dator under en vecka. Efter jobbet när ni lagat mat, städat, diskat och sjunker ned i soffan så slås någon av dessa anordningar på.

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Japp, precis så är det. Det skulle säkert komma som en chock om man på allvar klockade sig framför dessa skärmar. Kanske just därför vi borde göra det och få oss en tankeställare. Tack för tips! :)

 18. Rebecka

  Vi har ingen tv, däremot en stor datorskärm (25 tum) och datorn står i vardagsrummet, så det blir ju som att ha en tv fast utan zappande. Treårige sonen är extremt aktiv utomhus (klättrar och springer som en dåre), men hemma vill han koppla av genom att kolla på film. Halva skärmen går till hans filmtittande (youtube), halva till mitt eller sambons surfande. Kanske för mycket skärmtid, men med ett extremt aktivt barn (inte överaktivt, men han gillar att röra sig) så tycker vi det är ganska avkopplande att sitta vid datorn ihop. Jag kollar själv på någon tv-serie då och då, sambon brukar spela datorspel när vi andra sover. Så datorn funkar till allt, men det ser inte så minimalistiskt ut med ett stort skrivbord i vardagsrummet… jag jobbar på att vi ska byta till ett litet datorskrivbord så småningom, vi får se… Vi har valt att inte skaffa ipad eftersom vi redan har mycket skärmtid och den ju kan följa med överallt (datorn står ju där den står). Eftersom vi inte har bil så behövs det ingen ipad för förströelse vid resor heller. Vad många skärmar det finns att förhålla sig till nu för tiden, helt galet, jag börjar känna mig gammal!

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Det verkar jättevanligt att använda iPad och TV som barnvakt. Det har säkert både sina fördelar och nackdelar. Jag som inte har barn har svårt att göra någon bedömning här men jag har sett min bror göra samma med sina barn. :)

   Kul att ni skippat iPaden, det börjar nästan bli lika unikt som att skippa TVn idag. :)

 19. Patricia

  Hej! Jag har en fråga som inte rör tv men däremot minimalism och samlande. Jag ser mig själv leva minimalistiskt. Dock så samlar jag ändå på ett fåtal grejer och undrar om det är något som ni kan anse samla på och heller inte vill göra er av med? Jag har tex massor av fotografier och gamla smycken hemma. Kan det bli ett problem för er i strävan efter minimalism eller en inre konflikt då sakerna inte behövs men som ändå har ett affektionsvärde? Jag vet att ni berört detta ämne innan men är mer nyfiken på hur ni hanterar sådant?

  Svara
  1. Peter

   Scanna in bilderna. Skälv har jag en fotobild kvar på morfar. Resten har jag slängt. Har inga bilder, inte ens på datorn. Det ska vara minimalism där också.

  2. Herr Minimalist

   Jag personligen har en förkärlek för böcker och vi båda har mycket affektionsvärde/nostalgi uppbyggt kring foton och liknande. Peters tips nedan att scanna in dem är bra men då måste man kombinera det med en bra backup-lösning ifall datorn crashar eller liknande. :)

 20. M

  Om jag hittar något på tv som roar mig eller som jag tycker är intressant, varför är det då bättre att ladda ner något via datorn? Det är en sak om man inte anser att det går något intressant på tv, men för min del så slö-tittar jag inte på saker som jag inte vill se bara för att jag har en tv.

  Svara
 21. Rust

  Klart intressant frågeställning detta med TV eller ej!

  Har funderat mycket fram och tillbaka på om jag skall sälja min TV och i så fall även AppleTV & TV-bänk, men är inte helt säker på om jag är redo än, men med tanke på vad få timmar i veckan apparaten är igång är det svårt att motivera dess existens. :-)

  Ytan det skulle frigöra i vardagsrummet vore ett perfekt ställe att ha skrivbordet på och på så sätt skulle jag fortsättningsvis kunna använda soffan för att titta på filmer och serier via iTunes och Netflix. Risken finns dock att det kommer behövas teaterkikare för att se vad det är som rör sig på andra sidan rummet om 52″ reduceras till 27″. Men ingenting är omöjligt, går ju alltid att möblera om lite och avyttra det allt för stora vardagsrumsbordet.

  Det blir till att klura vidare på detta ett tag till :)

  Svara
 22. DAhl

  Sålänge någon av er har en smartphone så måste ni betala tv-avgiften.
  Detta hände för oss, tvochradio tjänst ringde min sambo, sambon sa att vi har ingen tv eller så, hon fick då svaret; ja, men du har ju en smartphone eller hur, min sambo vart som chockad och sa ja? Sedan la tvochradiotjänst på och skickade oss en faktura.

  Svara
 23. DAhl

  Hej igen,
  Efter någon sekunds googlande så ser jag att vi har rätten att få tillbaka pengarna för att vi betalat tv-avgift för smartphone!
  Så du kan ignorera förra inlägget.

  Svara
 24. mhenrixon

  Jag har inte haft TV sedan 2004, saknar det aldrig. Vill jag se en film väljer jag oftast paddan. Då har jag möjlighet att titta var som där det känns mysigast. Oftast i soffan :)

  Svara
  1. Herr Minimalist

   Vi har klurat en del på det alternativet men hur väl fungerar det att se på film på paddan eller datorn om man är två som vill se samtidigt tycker du? Och blir det samma känsla och inlevelse? :)

 25. Ansi

  Vi har varit utan TV hela sommaren och jag har inte saknat det alls. Men isället har vi tittat på massor av film på datorn via Netflix. Funkar hur bra som helst att krypa upp i soffan båda två och titta på film. Blir mysigare än att kolla på TV:n tycker jag. Så nu funderar jag på att göra mig av med TV:n för gott. Är ju sällan några program som jag VERKLIGEN vill se, och de fåtalet ser jag på Play

  Svara
 26. toktassarna

  Har varit utan TV till och från i flera år men är sen ungefär ett år helt utan, saknar inte alls. Ser en del på telefonen, men bara saker jag verkligen vill se. Skönt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, visst är det skönt att inte vara tv-tablå-slav. :) Vi har kvar tv:n men kikar aldrig i tv-tablån efter något att se eller bara spontant sätter på den, utan den används som skärm för att se tv-serier vi köper hem via datorn. Det skulle bli ganska tomt på väggen utan den och kanske kommer vi uppskatta tv:n mer under korta stunder när vi har barn, det får framtiden utvisa.

 27. Isflingan

  Jag har inte heller haft en tv på över ett år och det är så himla skönt. Har inte saknat den ett dugg och nu finns ingen risk att man fastnar framför nåt dåligt program bara för att man int orkar ta sig ur soffan. Istället läser jag en betydligt mer givande bok :) och till på köpet sparar man pengar när man inte behöver betala tv-licens :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tror egentligen bara att det finns fördelar med att inte ha en tv i hemmet. Vissa är förvånade över personer som hinner läsa 30-40 böcker på ett år, men låter man bli att lägga 1-2 timmar per dag på att titta på tv och istället läsa, så är det inte så konstigt. På köpet kan man bli klok, bildad och rofylld, det är mer än vad majoriteten av det som visas på tv:n gör med en. ;)

 28. Patrick

  Älskar att läsa detta …inlägg har insett att tv åker man har platta o datorn o kan se där mm också så mycket annat man kan höra det är en vanesak tränar mycket o resor

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är helt klart en vanesak med/utan tv. Vi tittar i perioder på tv:n när vi har någon serie vi tittar på (som vi köpt hem digitalt). Nu har vi inte haft det sedan i våras och vi slår aldrig på tv:n eller ens reflekterar över att vi ”borde” slå på den. När har folk ens tid att titta på tv brukar jag tänka. Tills jag inser att alla inte skriver en blogg. :)

 29. Cykelkatten

  Oj, att titta på TV är en sådan lyx för mig! Tittar kanske 2-3 gånger om året, hade ingen TV under studietiden alls. Är förtjust i dokumentärer, de är TV bra för, men orka slå på apparaten när det finns annat kul att göra…

  Svara
 30. Helle

  Har inte haft tv periodvis. Tvn gick sönder för några månader sedan och jsg kände en sådan lättnad att inte fastna framför den ena sexistiska serien efter den andra. Så mycket skräp på tv! Min 5 åriga dotter leker och använder sin fantasi istället. Innan fastnade hon i timmar framför Barnkanalen. Och vi bara glodde och glodde. Hon leker de mest fantasifulla lekar. Skulle vilja titta på min dvd serie ibland dock.

  Svara

Lämna ett svar