Gratisfällan i hotellens badrum

De kommer framförallt från olika hotell världen över men även från goodiebags eller gratisprover i olika sammanhang. Små, oskyldiga och lockande när du ser dem var för sig men över tid tenderar de att långtidsockupera överraskande mycket förvaringsutrymme i hemmet, åtminstone har det varit så hemma hos oss som reser ett par gånger per år. Jag talar om små gratisförpackningar med diverse badrumsprodukter.

Min inställning och förhoppning har länge varit att självklart kommer gratisprodukterna att gå åt, de är ju av förbrukningskaraktär, men i praktiken sker det inte, mycket på grund av följande anledningar:

 • Vi har alltid badrumsprodukter av bättre kvalitet och ekologisk karaktär hemma som vi föredrar, så de ofta tråkigare gratisprodukterna blir aldrig prioriterade för användning.
 • Att ta med dem på nästa resa var en idé jag hade, tills jag insåg att det av naturliga skäl i princip alltid finns nya badrumsprodukter på nästa hotell, så det finns inget större anledning att släpa med våra gamla gratisprodukter.
 • Gymmet där vi tränar ligger på gångavstånd från vårt hem, vilket innebär att vi undantagslöst väljer att duscha hemma.

Det luriga är att så fort någonting är gratis blir det automatiskt svårt att tänka ett varv till innan man reflexmässigt tackar ja. Men gratis är inte alltid gott eller ens gratis i praktiken. Vi betalar med överfulla hem, och som i vårt fall dåligt samvete över att sakerna aldrig kommer till användning. Och naturen betalar som vanligt sitt pris för att allt vi människor tillverkar och konsumerar.

I helgen åkte därför så gott som samtliga av dessa småförpackningar ut tillsammans med övriga badrumsprodukter som aldrig kommer till användning (se bild). Visst känns det heltokigt att slänga funktionsdugliga saker men jag valde att se på övningen på samma sätt som när jag rensar garderoben på plagg som bara förblir liggande oanvända år efter år. Det är bättre att ta tjuren vid hornen och rensa enligt de fyra s:en om du vet om att du inte kommer använda något inom överskådlig framtid. Då slipper du de negativa tankarna och det dåliga samvetet varje gång sakerna kommer i blickfånget.

Det jag lärt mig av denna process är att jag framöver generellt ska undvika att ta emot gratisprodukter. På längre resor får jag nöja mig med de produkter hotellen erbjuder, ta med mig bra gratisalternativ mellan hotellen alternativt ta med mig egna alternativ hemifrån, men inga gratisprodukter får följa med hem resväskan, om de inte är ekologiska eller av riktigt bra kvalitet. Och självklart ska det som vanligt finnas en konkret bakomliggande behov.

Har du också ett lager och en växande samling med små flaskor med badrumsprodukter i badrummet som inte används?

21 tankar kring ”Gratisfällan i hotellens badrum

 1. Vardagsmamman

  Känner igen det där sedan många år tillbaka då vi hade lite sämre ekonomi och då jag var lite mindre nogräknad med sskönhetsprodukter. Då var det roligt att ha lite annorlunda badrumsprodukter i hyllan hemma. Men oftast är hotellprodukterna inte av så bra kvalitet och de har ofta väldigt stark doft tycker jag. Nuförtiden använder vi alltid våra egna produkter, även när vi är på hotellet så flaskorna står kvar orörda på rummet.

  Det enda man kan ha de små flaskorna till är att ha som resekit när man ska flyga och bara får ha med sig 1 liter vätska sammalagt i en såndär liten påse. Då har jag använt tomma hotellproduktflaskor, men det räcker med totalt 3 stycken i skåpet (shampoo, blasam, duschkräm).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig om att småflaskorna är utmärkta som resekit, så länge de ha skruvlock och hyfsat stor öppning som enkelt kan fyllas på med ens egna favoriter.

   För oss som fjällvandrar är småflaskorna också utmärkta eftersom man då vill ha så lite vikt som möjligt att bära på. Då brukar vi bara prioritera att ta med oss duschtvål, eventuellt även schampo om vi ska vara ute längre än en vecka :)

  2. vicky.toria

   Jag brukar sänka såna saker till kvinnojouren och det brukar bli väldigt uppskattat.

  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag försökte använda upp vissa av produkterna, dock har de inte minskat utan snarare bara ökat i antal sedan vi gick över till ekologiska produkter. Det var en befrielse att göra sig av med dem tillslut.

 2. L

  Är de oöppnade så föreslår jag att ge dem till en person som måste tigga för att förtjäna sitt uppehälle. Hygienartiklar är dyrt och små förpackningar är praktiskt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Bra idé, men jag skulle nog vara försiktig så man inte förolämpar någon med undertonen att de luktar illa. Och varför måste förpackningen vara helt oöppnad om de ändå måst tigga för sitt uppehälle?

   I Stockholm finns det tiggare i princip varje gathörn och viadukt och många av dem har till och med råd med SL-kort och att röka cigaretter, ibland är det svårt att veta vilka som är rätt personer att skänka rätt saker till.

 3. Spartankar

  Det skulle troligtvis gå att ge dem till en förening men jag skulle tro att de redan har tillgång på det. Lämna på hotellet är bästa lösning.

  Svara
 4. L

  Intressant att svaret både är att allt borde ges, och att folk kan ta illa upp, och att det finns fel personer att ge gratisartiklar till. Enklare att slänga är det ju förstås. ”Till och med råd med SL-kort”, tja, det finns hjälporganisationer i samhället som jobbar för att hjälpa de mest utsatta. SL-kort är väldigt bra för att alls kunna ta sig någonstans. Det finns alltså de som får hjälp att få ett SL-kort, behovsprövat.

  Jag har hittills aldrig varit med om att någon tagit illa upp för att jag hejat, stannat, och frågat om de vill ha.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har tyvärr väldigt svårt för tiggare generellt och likaså uteliggare. Sitter de och röker upp pengarna medan de tigger blir jag ändå mer provocerad :)

   Förmodligen är jag färgad av att vi har ett tiotal tiggare och uteliggare som utan tillåtelse använder vårt garage under regniga dagar, kvällar och nätter som rastplats, toalett (för alla tänkbara behov), askkopp och sovplats. Det är ju verkligen en liten klick i samhället som gör sådant, men när man har de så nära inpå och det påverkar ens egen vardag så blir det mer påtagligt.

   Vi skänker en hel del till välgörenhet kan tilläggas, framför allt hela kläder, skor och andra tillbehör. Och så även pengar i vissa fall, dock inte till uteliggare.

 5. Snålcoachen

  Jag instämmer helt vad det gäller tiggarna. Vi har börjat få problem med tiggare som tillbringar dagarna med att komma hit och tigga i det centrum där jag bor. Några av dem åker bil till och från ”tiggarjobbet”. Visst, inget lyxigt vrålåk men ändå, de har bil. Dessutom röker de och framför allt skräpar de ner oerhört mycket så det har blivit ett problem. Jag är inte intresserad av att dra igång en diskussion kring detta utan ville bara nämna det.

  När det gäller gratisprover och miniförpackningar så brukar jag alltid ta med dem när vi reser bort eller övernattar hos andra. Jag brukar spara småflaskorna, diska ur dem och återanvända dem just pga den smarta storleken. Perfekt också för sonens träningsväska, han slipper släpa med en stor flaska duschtvål.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Skönt att någon delar min uppfattning om tiggarna. Det känns som man ”ska” tycka jättesynd om och inte får säga ett ont ord om dem idag, då utpekas man både som det ena och det andra. Även om inte heller de med ”rätt” åsikter ger dem pengar i praktiken eller vill ha dem i sina egna garage. ;)

   Jag hade dem också i träningsväskan länge, som du nämner perfekt storlek, men eftersom vi numera aldrig duschar på gymmet så har de inte använts på det sättet på två år.

 6. Hanna

  På bättre hotell är dessa gratisprodukter av högre kvalitet, ibland även märkesvaror. Då jag gärna simmar då och då är det praktiskt med dessa mini förpackningar. Minitvålar är bra vid picknick med barn, minihudkrämer använder jag till händerna under arbetsdagen. Maken med problemhud upptäckte att gratiskrämen från Hilton var bättre för ansiktet än hans vanliga produkt. Dåliga produkter lämnar man givetvis kvar på hotellet.

  Svara
 7. Maria

  Sant det där med att vi betalar med överfulla hem. I USA är ju magasinering en stor industri och många betalar mycket pengar för att lagra saker de inte ens använder…

  Svara
 8. Loppan

  Men vad tråkiga kommentarer kring uteliggare och folk som tigger. Jag har läst bloggen från början o till hit o har funnit den rolig o välbalanserad i det mesta. Men nu får jag nog ta mig en funderare, vill fylla mig med positiva saker eller saker som får mig att fundera o tänka till. Inte sånt som skapar avstånd och ett vi o dom. Eller rättfärdigar det hela.
  Jag kan förstå att det är jobbigt att se människors nöd och att de skräpar ner. Men steget därifrån till att förhärda sitt hjärta o börja prata om vi och dom, o påpeka att någon har köpt/fått en cigg. Vad vet vi om deras historia, vad som får dem att orka leva en dag till? Hade du haft deras förutsättningar, hade du kunnat välja något annat?
  Många av oss här i Sverige är bissart priviligerade i mycket, ser jag tillmig själv har jag trots det en del sår. Hur hade det varit om jag dessutom inte haft föräldrar, tak över huvudet, folk som hejjar på mig o fri skola?

  Hade väntat mig ett annat synsätt tror jag, främst för att ni verkar välutbildade, beresta o sugna på att lära er nya saker. Kanske sociala strukturer o tex romers situation i Rumänien/Ungern kan vara ett nytt ämne att nosa på?

  Allt gott!

  Svara
  1. Medmänniska

   Instämmer med dig. Blev också förvånad av kommentarerna om uteliggare.

   Jag kan förstå att man inte vill få sin egendom nersmutsad, men när jag hör att uteliggare söker skydd under garage eller i trapphus (bor själv i lägenhet), så är inte min första tanke att skaffa portkod (som reaktionen blir) utan mer – stackars människa som tvingas gå in och sova i ett trapphus! Vet ni ens hur många uteliggare som dör under Sveriges hårda vinter? Alla uteliggare är inte bara romer, det finns svenskar också.

   När du skriver att de röker och liknande, så känns det ännu mer befängt. Menar ni att uteliggare inte kan ha diverse beroende? Tycker ni att folk som röker ska nekas sjukvård också? Många av de svenska uteliggarna har t.ex. missbruksproblem (alkohol eller andra droger) och har inget eget skyddsnät eller får den hjälp de behöver från samhället. Fast ni tycker de får skylla sig själva? Skylla sig själv för att de drogs in i ett missbruk och inte hade er sagolika uppväxt?

   Äckligt att snacka om att man bryr sig om miljön genom att konsumera mindre och köpa ekologiskt, samtidigt som man ser ner på folk som inte har något – ja, möjligtvis en cigg och ett SL-kort. De kan verken konsumera eller köpa ekologiskt. Sanningen är att de största miljöbovarna i samhället är folk med pengar, för det är de som spenderar och flyger jorden runt. Inte uteliggare eller de med hårt pressad ekonomi. Det är lätt för folk som har det gott ställt att säga att man ska rensa ut överflödig konsumtion, men för folk med begränsade tillgångar handlar det snarare om att se till att man har något alls.

   Tänk så sjuk värld vi lever i ändå. En person gnäller över nersmutsad egendom och dömer andra människor, en annan person försöker överleva för dagen.

 9. Anna

  Att smutsa ner nån annans egendom genom att göra sina behov där är inte ok oavsett fattigdom eller inte. Det måste ni väl ändå förstå att det är otroligt äckligt att upptäcka bajs i sitt garage, dessutom ohygieniskt.

  Svara
 10. Tiggare är som vilka andra människor som helst

  Har någon av er gjort kopplingen att uteliggare är uteliggare för att de är hemlösa eller kopplingen att de som gör sådant som att skita i ett garage med största sannolikhet inte är medvetna om vad de gör för att de är drogberoende? Nu satsar ju välfärdsstaten Sverige mycket skattepengar på sprutbyte istället för på verklig hjälp till drogberoende, så detta är väl inte så konstigt och ingen borde vara förvånad!

  Däremot vill jag påtala att det självklart är med hemlösa tiggare som med alla andra människor -vissa är hur trevliga och genuint ödmjuka som helst och andra har betydligt jobbigare personligheter! Som exempel kan jag nämna en tiggare som sprang fram och hjälpte mig med att få loss en kundvagn när han såg att jag inte fick ut den och sedan sprang tillbaka till sin ”tiggarplats” utan att begära en krona för besväret och en kvinna som alltid bara log brett och var glad och tacksam när jag gav henne något. Sedan har jag också träffat på tiggare som blivit sura och inte nöjt sig med småpengar jag gett dem -och till och med en kvinna som följde efter mig in på en affär och fortsatte tigga av mig därinne.

  jag är INTE för ett förbud av tiggeri -däremot förespråkar jag en reglering av hur tiggeri får gå till under mer ordnade former. (Till exempel att ta ett nej för ett nej, vilket en del påstridigare individer inte gör.)

  Svara
  1. Tiggare är som vilka andra människor som helst

   Vill också tillägga att jag själv har haft mycket knaper budget många gånger, då mer påstridiga tiggare varit på mig och VÄGRAT ge sig -antingen på grund av att de inte förstått eller låtsats inte förstå att jag menat allvar med att jag inte har råd att ge dem mer då. Trots detta är jag som sagt inte för ett förbud.

Lämna ett svar