Gratis är inte alltid gott eller ens gratis

Efter att ha varit på Lidingöloppet förra helgen och mässan Eget Företag i slutet av denna vecka har det ännu en gång slagit mig hur mycket gratissaker som delas ut i liknande sammanhang. Faktum är att det ibland verkar som att halva syftet från arrangörernas, utställarnas och sponsorernas sida är att ge bort gratis prylar av varierande kvalitet.

Några exempel på give-aways från dessa evenemang är vattenflaskor i alla färger och former, nyckelband och pennor med reklamloggor, lypsyl och godis av tveksam kvalitet, skoputs i fickstorlek och små putsdukar för smartphones.

Vad som gör detta utmanande, från ett minimalistiskt perspektiv, är att det är så löjligt enkelt att plocka på sig eller tacka ja till gratisprylar utan att först identifiera ett bakomliggande behov. Det är även lätt att glömma att bara för att jag inte behöver motprestera med min plånbok så kostar gåvan ändå i form av fokus, eventuellt underhåll och framtida förvaring.

Men onödiga give-aways är inte bara skadligt för dem som har ambitioner att ha ett hem fritt från saker som inte används eller behövs. Det är även heltokigt från ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv, då min övertygelse är att majoriteten av alla gratisprylarna aldrig används utan istället hamnar längst in i ett skåp eller längst ned i en låda under en tid för att därefter slängas. Massor av ändliga råvaror förbrukas i onödan och hamnar i bästa fall på en modern soptipp någonstans utan att ha levererat något värde. Det vill säga sakerna är i ett större perspektiv långt ifrån gratis.

Vårt tips till dig som besöker en mässa eller motsvarande blir därför att innan tänka igenom om du egentligen behöver några av saker som vanligen skänks bort under liknande tillställningar innan du tackar ja till något. Inte bara för harmonin i ditt hem utan även av miljömässiga skäl. Skulle alla besökare tacka nej skulle företag förr eller senare sluta med dessa onödiga give-aways av dålig kvalitet.

Har du samma inställning till give-aways eller har du några bra exempel på saker du fått under liknande omständigheter som du faktiskt använder frekvent?

15 tankar kring ”Gratis är inte alltid gott eller ens gratis

 1. Amelia

  Ja! Akademibokhandeln delade ut små skrivblock under ett välkomstevent för studenter som jag besökte för något år sedan. Sådana går alltid åt här hemma. Annars brukar jag bara ta de ätbara gratissakerna, som Tictacs eller minigodispåsar med företagets namn på ;)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jo, nackdelen är väl när man blivit medveten om vad de där gratisgodisarna innehåller, då är de inte lika goda att stoppa i sin kropp längre :-)

  2. Julia

   Jag brukar tacka nej till det mesta. Men några saker har jag använt eller använder. En flugsmälla, disktrasor, smörkniv och lågenergilampor som min sambo alltid får på sina jobbmässor. Och blyertspennor ( stift) använder jag massor av.

  3. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Känner man sig själv och sina behov kan man göra ett fåtal gratisfynd på mässor och samtidigt enkelt tacka nej till allt det övriga som erbjuds och inte falla för frestelsen att gratis är alltid gott.

 2. Samara

  Just nu kommer jag bara på pennor, det har jag nytta av, och så kundvagnsnycklar,såna tappar jag hela tiden och kan aldrig få nog av, jag behöver en i varje jacka, en i varje handväska,en i varje bil.

  Jag läste en kul utmaning i en blogg där man ska rensa ut saker under en månad, lika många saker per dag som datumet visar, kolla i min blogg för mer detaljerade regler och hur det går för mig, ni har säkert inte så mycket grejer att ni skulle klara det, men jag ser det som en spännande chans.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det finns kundvagnsnycklar som du sätter fast på nyckelknippan med en hake. Det kanske kan vara något för dig? Nycklarna har du förmodligen alltid med dig till affären.
   Jodå, vi har fortfarande en hel del saker att rensa bort innan vi känner oss riktigt minimalistiska. Det är bara att kika på våra in- och ut-listor varje månad. Minimalism är ingen quick-fix och behöver inte heller vara det :)

 3. Tove

  Jag var nyligen på Bokmässan och kom hem utan en enda penna! Det var nog första gången, och alltså högst medvetet.
  Dock fick jag med mig ett nyckelband – ett sånt behövde jag eftersom mitt andra gått sönder någon vecka tidigare.

  Nyckelband kanske vissa kan tycka är en rätt onödig produkt men jag har flera nyckelknippor och tycker banden är bra för att lätt hitta rätt knippa i väskan.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Nyckelband är en bra produkt – när man 1 använder dem och 2 inte redan har tillräckligt många :)
   Härligt med medvetna val!

 4. Vardagstipsaren

  Jag tar numera aldrig emot gratissaker bara för att de är gratis. När man börjar rensa hemma så vill man inte ha en enda onödig pryl till. Gratissaker jag tar emot måste jag kunna använda, direkt och inte kanske någon gång. Exempel på bra gratissaker har varit: Ett jättefint stort paraply i glada färger med bra kvalitet, plåster, tuggummi, reflexer, hygienprodukter av märke vi använder och i övrigt ätbara saker.

  Pennor, tröjor med stora loggor på, nyckelband, termosmuggar av tvivelaktig kvalitet m.m. kommer inte ens innanför dörren till vårt hem nu längre.

  Men jag kan mycket lätt hitta 5 saker att rensa bort varje dag ur vårt hem än så länge. Det tar max 2 minuter att hitta 5 saker som ska bort varje dag. Får se hur det blir när lager efter lager rensas bort.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Visst finns det även bra gratissaker också, även om de brukar vara i minoritet, framför allt sådana som är förbrukningsartiklar av bättre kvalitet och innehåll.

   Att rensa ut 5 saker per dag låter mycket, men jag är övertygad om att många skulle klara det under åtminstone ett år. Kul idé! :)

 5. Lisa

  Gratissakerna är oftast skräp. Fick dock ett USB-minne en gång och det har blivit använt. Men annars vet jag inte vad man ska ha allt skräp till. Frågan är hur man ska se på produktionen av dessa prylar i ett större perspektiv. Helt vansinningt för miljön men samtidigt ger det väl ett jobbtillfälle någonstans i världen? Eller är det bättre att bojkotta masskonsumtion av billiga Kina-prylar helt? Känner mig ordentligt dumsnål när jag åker till Jula eller Biltema och köper någon billig pryl som jag vet inte kommer att hålla speciellt länge. Förra sommaren bestämde jag dock att det fick vara nog med billiga golvfläktar med korta elsladdar som låter som som jetflygplan. Och som dessutom går sönder efter att ha hållit oss svala en sommar. Istället för att betala 99 kr hostade jag upp 1000 kr och fick en betydligt tystare fläkt som jag hoppas ska hålla många år men det återstår att se förstås.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi ser generellt negativt på den massproduktion och masskonsumtion som råder av billiga prylar och förespråkar att köpa lite dyrare och mer kvalitativa produkter som håller länge och ofta har bättre innehåll rent miljömässigt. Du gjorde förmodligen ett långsiktigt och klokt val som köpte den dyrare och tystare fläkten. Förhoppningsvis är beståndsdelarna i fläkten bättre, de som tillverkade den fick lön och godtagbara arbetsvillkor och fläkten håller längre (= färre fläktar behöver produceras). Det kan vi tänka oss att betala lite mer för :-)

 6. Anna

  Var på Arkad i Lund (Arbetsmarknadsdag) och där delade södra skogsägarna ut små gran-plantor. Tyvärr dog min planta medan jag var på semester :-( Den var dåligt planterad i ett glas medan jag bodde i lägenhet. Nu när vi flyttat till villa hade det varit coolt om den överlevt. Får se om jag råkar på dem igen. Då skall jag be om en ny gran.

  Svara
  1. Anna

   Ha ha så sant :-) Tror inte att jag har så stort behov av en gran egentligen men jag tycker att det var en udda och (åtminstone för miljön) en bra gåva.

Lämna ett svar