Retroaktiv shoppingångest

Alla tar av och till dåliga beslut eller gör misstag. I min garderob hittar du till exempel följande:

 • Klänning Karen Millen, kostnad 2 300 kr. Använd en gång, numera för liten.
 • Klänning Karen Millen, kostnad 1 900 kr. Använd två gånger, för fin för det mesta.
 • Klänning Tiger of Sweden för 1 700 kr. Använd två gånger, för urringad.
 • Kjol Tiger of Sweden för 1 400 kr. Använd en handfull gånger, numera för tajt.
 • Skor Replay för 1 200 kr. Använda tre gånger, obekväma med alldeles för hög klack.

Den totala inköpskostnaden är totalt 8 500 kr för plagg som jag ägt under flera års tid men knappt använt alls och inte heller kommer använda framöver. Pris per användning (ppa) är otroligt högt. Pengarna hade jag nu i efterhand mycket hellre lagt på något annat till exempel en träningsweekend inklusive fickpengar, en semestervecka till Grekland eller varför inte bara 8 500 kr mer på sparkontot.

Att gräma sig tjänar naturligtvis ingenting till. Jag har redan slösat för mycket pengar, för mycket tid och för mycket utrymme på kläderna ovan för att slösa ytterligare energi och fokus. Istället väljer jag att lära mig av mina misstag och tänka framåt.

 • Jag har exempelvis lärt mig att vara betydligt mer noggrann när jag köper kläder. Jag ger mig inte ut på spontana shoppingrundor utan identifierar först ett grundläggande behov av ett plagg som jag sedan försöker tillfredsställa med bra kvalitet.
 • Jag säkerställer att plagget passar in i målbilden jag skapat för min garderob och att det inte utgör en dublett av något som redan finns och inte behövs fler av. Exempelvis äger jag i dagsläget bara två par jeans, ett par röda och ett par mörkblå. 
 • Numera ska plagget även fungera såväl på kontoret som på fritiden, jag har redan tillräckligt med pråliga festklänningar och strikta business-skjortor. Det finns ett stort värde i att inte ha en för spretig garderob utan att enkelt kunna kombinera plagg kors och tvärs.
 • Jag har insett vikten av att sälja inaktuella saker direkt. Såväl mentalt som ekonomiskt finns det fördelar med att göra sig av med saker som inte används. Ingen blir gladare över att ständigt se det där plagget som hänger i garderoben men aldrig passar till något eller kommer till användning.

Vågar du summera inköpskostnaden på de plagg du knappt använt eller planerar att använda, vilka bara tar onödig plats i garderoben?

23 tankar kring ”Retroaktiv shoppingångest

 1. Camilla

  Jag har nog betydligt fler såna plagg i min garderob men pengamässigt är det mkt mindre summa. Det jag tycker är jobbigt är att det är så mkt i garderoben. Samtidigt som det är så svårt att rensa ut vissa kläder.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Om du tycker det är jobbigt att det är så mycket i garderoben låter det verkligen som det är dags för en rensning. :-) Du kanske ska prova vårt galgexperiment för att få svart på vitt vilka kläder du faktiskt inte använder och därmed få en konkret anledning att göra dig av med dessa:

   http://minimalisterna.se/galgexperiment-i-garderoben/

   Jag tycker det kan kännas lättare att göra mig av med kläder om jag skänker dem till välgörenhet. Vissa ger rena pengar till välgörenhet men jag skänker kläder brukar jag tänka ;)

 2. Amelia

  Jag har aldrig lagt överdrivet mycket pengar på just ett klädesplagg, däremot har jag köpt många billiga när jag var yngre. H&M, second hand, Gina Tricot osv. En gång i tiden hade jag fem gånger så mycket kläder som jag har idag och idag anser jag fortfarande att jag har för mycket. Jag vågar inte ens tänka på hur mycket bortkastade pengar jag har lagt på plagg som jag sedan aldrig använt eller bara använt enstaka gånger.

  Under ett halvår när jag var yngre stal jag dessutom mycket kläder och smink (nej, det är ingenting jag är stolt över och ingenting jag någonsin skulle få för mig att göra idag) och då ökade antalet plagg markant under en kort tid. Plötsligt tappade kläder, smink, smycken, nagellack och dylikt sitt värde, när jag kunde ha allt jag någonsin velat så ville jag inte ha det längre. Jag blev äcklad av mängden, uttråkad av valmöjligheterna, irriterad av platsen det tog. Och så väcktes mitt intresse för minimalism.

  Idag får jag nästintill alla mina ”nya” kläder. Vänner, pojkvänner, syskonen och mamma är de som ger mest. Fast jag tar bara emot det jag verkligen behöver och kommer att använda. Mina senast mottagna gåvor har varit; ett par beige shorts, en blommig och tunn sommarklänning som går att klä upp till en kalasklänning, en vår-/höstkappa och en tjock lusekofta. Sist jag köpte ett nyproducerat plagg var i oktober och det var en vit, välskräddad skjorta som jag behövde till mitt dåvarande jobb.

  Ibland tänker jag på all skit jag brukade ha och hur mycket plats det brukade ta, men jag är ändå glad att jag fick den där för-mycket-av-det-goda-känslan och kunde skänka allt jag inte behövde till välgörenhet utan att undra om jag någonsin skulle ångra att jag gett bort något (”Tänk om jag behöver EXAKT den här svarta klänningen om ett halvår!?”) Även om det var ett skitonödigt köp så fick någon annan nytta av det och då var det, iaf karmamässigt, inte helt värdelöst ändå.

  (Sorry för lång kommentar ;) )

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Tack för din intressanta och personliga kommentar. Jag tror det kan vara jättenyttigt och som ett uppvaknande att få den där känslan du pratar om av att ha för mycket av det goda. En av anledningarna att jag gillar minimalism beror på att det hos mina föräldrar är allt annat än minimalistiskt, det ligger alltid saker framme på varje hylla, bänk och bord, och shoppas alldeles för mycket onödiga saker av låg kvalitet. Det har gjort mig anti detta.

   Det är lätt att bara se det negativa med alla pengar man slösat bort och saker man hade kunnat göra annorlunda. Jag brukar försöka vända på det och tänka på allt det positiva, visst hade det varit jättebra om jag kommit på det här med minimalism för 10 år sedan innan jag hann köpa på mig alla saker, prydnadssaker och dyra kläder, men å andra sidan är det betydligt bättre att jag kommit till insikten nu när jag är kring 30, än om tio år när vi annars kanske hade köpt ett stort hus som vi fyllt både på höjden och bredden.

   Som du själv skrev i kommentaren, genom att skänka kläder till välgörenhet så känns det lite lättare och bättre. Vissa skänker rena pengar till välgörenhet, men jag brukar se det som att jag skänker pengar indirekt genom att donera kvalitativa klädesplagg.

 3. Carro

  Precis som du skrev så är det just tanken på att de där pengarna kunde använts till något mer meningsfullt som svider mest! Jag har nästan bara second handkläder i garderoben (en hel del kvalitetskläder faktiskt!) och ett mycket begränsat antal. Just nu har jag nog ungefär runt 35 plagg, varav några jag kan vara utan men jag har också blivit mycket mer försiktig med vad som kommer in i garderoben. Hellre att ångra att jag inte köpte det där plagget än ångra att jag la massor med pengar på fel sak:).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Apropå din sista mening så har jag upptäckt att ofta när jag hittar ett snyggt plagg men låter bli att köpa det för att behovet av plagget inte finns, det känns för dyrt eller liknande, så försvinner plagget ganska snart från mina tankar.

   Eftersom det inte tjänar något till så är det ingen idé att gräma sig. Om plagget hänger kvar i garderoben påminner det en om att det fortfarande hänger där oanvänt eller om hur sällan det kommer till användning. Medan om plagget istället säljs eller skänks så ser du det aldrig mer och tillslut försvinner det helt från ens tankar.

   Man kan också se det som lärdomar som gjort en mer försiktig med sina pengar eller inköp framöver och att det därför var nyttigt med dessa ”misstag” i det långa loppet. :)

 4. ekomammaistan

  Jag har också en del sådana plagg. Mest klänningar och fina skor som jag köpt på rea men som ändå kostat en del då det varit mer kvalitetsmärken. Och som fortfarande är fina men som inte riktigt är ”jag” av olika anledningar. Har börjat en utrensning men kommer att ta det lite långsamt för att undvika att rensa för mycket. Det är nämligen där jag är nu, att det finns en risk att plagg som faktiskt kan komma till användning skulle ryka med i rensashögen.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är bara att inse och acceptera att man faktiskt kan växa ur saker både mentalt och fysiskt. Och en risk med rensninsivern är att det går lite väl snabbt och inte blir långsiktigt genomtänkt utan att man vill komma på plats och bli klar:
   http://minimalisterna.se/kanslan-av-att-vilja-bli-klar/

   Men låt det ta den tid det behöver, som vi varit inne på tidigare så är minimalism en livsstil och en lång resa, inte något som är ”inne” just nu eller som ska vara klart till påsk. :-) I de flesta fall har det tagit många år att samla på sig alla saker och plagg, då måste det få ta tid att göra sig av med desamma.

  2. A

   Det kanske är enklare att rensa ur de plagg vars säsong precis har passerat eller man är i just nu? Då vet man ju om man har använt dem eller inte!

 5. Anna

  Jag har också massor av sådana plagg fast inte så dyra.
  Jag tror att det kan bottna i dålig självkänsla, det ger ju en kortvarig kick att äga något nytt och känna sig sedd i nya fina plagg. Plagg som egentligen inte är så genomtänkta köp utan mest är köpta för att visa upp en fin fasad? Signaler till andra om hur jag har råd (och tid) att spendera på nya kläder och attribut. Lyckligare? Kanske en kort stund men inte i längden.

  Er blogg inspirerar mig! Jag har så svårt att göra mig av med just kläder men har på senare tid rensat i garderoben flera ggr. Lite i taget har gått till återvinningen. Ganska vitt olika stilar har jag i garderoben. Det får mig att fundera på vilken stil jag egentligen mest gillar och ska hålla mig till i fortsättningen.

  Rensningen känns befriande och jag har inte saknat ett enda plagg som jag skänkt vidare!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du är inne på rätt spår, onödig shopping kan säkert bottna i många olika saker, dålig självkänsla och fasad, men också tristess eller depression. Visst kan det ge glädje och vara en härlig känsla att gå på stan med en shoppingkasse med något fint plagg i, men det känslan sträcker sig ofta bara tills man kommer hem och ställer ifrån sig kassen.

   Kul att vi inspirerar dig, jag hoppas du läst våra ”gamla” inlägg om klädrensning, annars får du några av favoriterna här att inspireras av och som förhoppningsvis kan underlätta din rensning bland kläderna:
   http://minimalisterna.se/galgexperiment-i-garderoben/
   http://minimalisterna.se/spretig-garderob-kraver-forandring/
   http://minimalisterna.se/fem-steg-mot-en-lattare-garderob/
   http://minimalisterna.se/kontrollfragor-vid-rensning/

 6. Kati

  Jag har rensat i garderoben, och har inte speciellt mycket kläder längre. Hur tänker ni när ni köper nytt? Måste det gamla vara utslitet för att bytas ut? Hur ofta är det okej att byta ut plaggen som man använder ofta (i mitt fall använder jag de flesta plaggen minst en gång i veckan).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tänker som så att det ska finnas ett konkret behov bakom varje nytt klädköp. Det finns otroligt många snygga klädesplagg där ute och jag försöker plocka russinen ur kakan utifrån den målbild jag skapat för hur jag vill att min garderob ska se ut på lång sikt. Allt eftersom gör jag mig av med kläder och köper nya, är plagget jag gör mig av med helt och rent försöker jag sälja eller skänka det till välgörenhet, och annars slänger jag det.

   Ett köp ska helt enkelt grunda sig i ett underliggande behov av just detta sorts plagg. Vi har skrivit lite om det här med behovsstyrd shopping i detta inlägg:
   http://minimalisterna.se/behovsstyrd-minimalistisk-shopping/

 7. Rebecka

  Väldigt intressant och tänkvärt inlägg! Under en tid tillbaka försöker även jag ha en mer medveten och hållbar konsumtion. Detta innefattar bland annat en garderob som numera (nästintill) enbart innehåller favoritkläder av bra kvalitet och klassisk design. Jag rensar frekvent och utvärderar med jämna mellanrum vilka kläder som inte används, och som därmed kan säljas eller skänkas bort. Genom åren har felköpen dock varit några stycken och även om det grämer mig försöker jag istället få det att sporra mig att inte göra fler felköp framöver.

  Jag tänker speciellt på ett par superhajpade jeans från Acne som jag köpte för kanske sju år sedan. De var riktigt snygga på expediten i butiken och satt även bra på mig. Men de var egentligen så långt ifrån min stil man kunde komma och jag testade dem massvis av gånger för att sedan byta om innan jag gick utanför dörren. Så de låg i garderoben, med prislappen kvar, och störde mig med sin blotta uppenbarelse. Som ett hån. Jag mådde fysiskt dåligt av att se dem ibland och skämdes över att de designats, producerats, fraktats och slutligen sålts utan att tjäna något syfte. Det hela slutade med att jag slängde dem efter något år. Fortfarande oanvända, och om jag inte minns fel, med prislappen kvar. Usch, så vill jag inte göra fler gånger. Tyvärr är detta bara en av de saker som jag köpt och sedan aldrig använt. Fullständigt orimligt och framöver vill jag bara köpa de saker jag verkligen behöver/vill ha och som jag sedan använder om och om igen.

  Tack för en mycket bra blogg!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tänker ganska lika som du med att ha kläder av bra kvalitet och innehåll med klassik design. Det är bara onödigt att lägga ändå mer energi på att gräma sig över felköp, bättre då att ta fram det positiva med att det skedde eftersom det ofta ger en tankeställare och kan ge ett förändrat framtida beteende. Det är ju betydligt bättre att jag kom på felköpen och lärde mig av det nu när jag ”bara” är 30, än att jag hade hunnit göra ändå fler felköp och kommit på det om 10-15 år. :-)

 8. ninja

  Jag känner igen mig, speciellt förr om åren när jag köpte billiga plagg på HM och liknande. Plagg som jag kanske använde ett par gånger men som blev liggandes, eller reaplagg som inte riktigt hade rätt storlek eller färg.
  Men i takt med att jag började köpa kläder för dess kvalitet och se lite mera långsiktigt så blev plaggen också lite dyrare, vilket medförde för mig att felköpen minskade. I alla fall jag är benägen att ”chansa” mindre när jag köper ett lite dyrare plagg.
  Och även om jag fortfarande gör felköp ibland så är det lättare att sälja vidare ett plagg i bra material.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det är helt klart så att plagg av kända märken och bra kvalitet är lättare att sälja på andrahandsmarknaden. Många billiga felköp kan ju också summera upp till stora belopp i slutändan, tyvärr.

 9. my GOOD resolution

  Åh, jag kan bara instämma! Det känns så mycket bättre att ha en liten garderob men där alla plagg används! Nu när jag köper något nytt gör jag det med eftertanke och då blir det oftast dyrare och bättre plagg än från de stora kedjorna. Lite shopping = lyxigare shopping, vilket är helt i min smak!

  Hälsningar Ida

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag håller med dig till punkt och pricka. Jag har på senare tid även blivit mer kräsen vad gäller innehållet i plaggen också. Acryl och polyester har jag insett att jag inte alls tycker om, vilket de flesta plagg hos de stora kedjorna innehåller har jag märkt vid närmare granskning. Men jag tycker ”lite shopping = lyxigare shopping = minimalistisk kvalitetsgarderob”, känns som ett vinnande koncept. :-)

 10. engineerinpink

  Har läst en massa av era inlägg i helgen, inspirerande men jag inser att jag är ingen minimalist, snarare långt ifrån (gillar prylarna jag har men försöker undvika att köpa en massa nytt). Har för det första två boenden och för att slippa släpa saker mellan huset och lägenheten så har jag dubbelt av mycket, men jag använder å andra sidan mycket av det.
  Något jag tycker resulterar i mycket kläder är att jag har olika typer av kläder, jobbkläder (svarta långbyxor, skjorta eller tunn kofta), fritidskläder (jeansleggings och tunika, klänningar på sommaren), träningskläder, vinterkläder, finkläder, skidkläder… Tar liksom aldrig slut. Tycker det är svårt att använda samma kläder till mer än en kategori, så då blir det en väldigt massa kläder.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kan hålla med dig om att det är lätt att det blir många olika typer av kläder, eftersom vi har en del fritidsintressen som kräver särskilda kläder som fjällvandring, skidåkning både på längden och tvären, jogging, cykling och gymträning, och därutöver kräver båda våra arbeten lite finare kläder än de vi klarar oss med på fritiden.

   Jag tycker dock att jag kan ha de flesta av mina jobbkläder även på fritiden, förutom kostymerna och skjortorna. Koftorna fungerar jättebra med ett linne under på fritiden och alla byxor och de flesta kjolar likaså. Dock har jag inte längre så många klädesplagg som enbart är fritidsplagg. Någon piké-tröja och finare festtopp bara. Hemma går jag ofta i en hoodie som jag också använder när vi fjällvandrar.

   Till stor del handlar det om att inte ha så otroligt många klädesplagg för alla tillfällen. Hur många uppsättningar träningskläder behöver jag egentligen? Hur många olika skjortor behövs och hur få kombinationer kan jag vara nöjd med? När kläderna går att mixa kors och tvärs tack vare genomtänkta färgkombinationer etc kan det upplevas och kännas som man har betydligt mer och varierande kläder än man egentligen har.

 11. engineerinpink

  Tack för tipsen (hade glömt vandringen, där kom en kategori kläder till), tror mitt problem hänger ihop med ”hur få kombinationer kan jag vara nöjd med? ” som du skriver. Jag blir helt enkelt trött på kläderna om jag har för lite att välja på eller säsongen har varat för länge, men lägger jag undan det så brukar det vara ok igen nästa vinter/vår/sommar/höst. Sen jag slutade på högskolan och började jobba för näsan tio år sedan har antalet specialplagg ökat markant, säkert för att jag har råd och tid att gå i affärer. Tror det är dags för en rensning i sommar.

  Svara
 12. Pingback: Att skapa en minimalistisk garderob, del 1 | gominimalistblog

Lämna ett svar