Målbild för garderoben

Här om dagen fick vi ett reklamutskick från det stora blå-gula varuhuset i brevlådan. På framsidan fanns en bild (se nedan) på en öppen garderob där kläderna hängde nästan onaturligt luftigt och ovanligt minimalistiskt.

Ikea-garderob

Bilden speglar ungefär den mentala målbild jag har för min garderob. Väl utvalda kvalitetsplagg som hänger på rad utan att trängas. I min utopi får de dessutom gärna hänga i en walk in closet, dock inte på bekostnad av större mängd klädesplagg.

Hur ser målbilden ut för din garderob?

25 tankar kring ”Målbild för garderoben

 1. Anonym

  Både min och min sambos garderob ser ungefär ut sådär i dagsläget. Flera hyllor i garderoben är tomma. Nu har jag bestämt att jag inte ska köpa något nytt förrän alla plagg jag redan har är slitna och trasiga. Vi får väl se hur det går. Jag har iallafall endast kläder jag använder regelbundet, allt annat har blivit utrensat.
  Både jag och min sambo har rensningsmani och gillar det minimalistiska och båda är ganska extrema. Inredningen hemma är ytterst spartansk, tråkig enligt många men vi tycker det är skönt och avslappnande. Vindsförrådet och källaren är tomma och ingen av oss har tonårsrummet kvar hos föräldrarna. Vi julpyntar inte och köper inga julklappar till någon (bara barnen) och inga födelsedagspresenter till varandra. Det vi strävar efter är att leva lätt och bekvämt. När vi har lite saker går det fort att städa, när vi inte köper presenter slipper vi ångesten att ge och oss ut för att leta etc.
  Det bästa tipset för den nostalgiska som vill rensa är att ta bilder på minnesföremålen. Jag blev överlycklig när jag kom på det för några år sedan. Såg att ni även tagit upp det i bloggen tidigare. Då fick jag äntligen chansen att göra mig av med många saker som ändå bara låg i kartonger på vinden.
  Tack för en trevlig blogg, den är vad jag har letat efter :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kul att du gillar bloggen! :)

   Jag är riktigt imponerad över att både din och din sambos garderob ser ut ungefär som på bilden. Jag kan avslöja att Herr Minimalists garderob faktiskt också gör det, tyvärr inte min :) I det här inlägget finns en bild från Herr Minimalists garderob:
   http://minimalisterna.se/skjortkop-kan-kosta-skjortan/

   Förrådet är något av vår akilleshäl. Det är visserligen ganska litet men även ganska fullt. Vi har inte tagit oss tiden att rensa ordentligt och tagit tag i det utrymmet, förmodligen för att vi så sällan ser det.

   Tack för tipset att ta bild på minnesföremål!
   Jag tar kort på inbjudningar och tackkort vi får som är fina och kan ge inspiration den dag jag själv ska göra något liknande, vilket jag skrivit om i dessa inlägg:
   http://minimalisterna.se/hantering-av-fakturor-och-kvitton/
   http://minimalisterna.se/10-saker-du-kan-gora-dig-av-med-idag/

  2. Eva

   Anonym: ”Nu har jag bestämt att jag inte ska köpa något nytt förrän alla plagg jag redan har är slitna och trasiga.”

   :) Blir euforisk när jag läser det där… Vill också fixa det. Läste någonstans igår om att det var just så vanligt folk här gjorde på 40-talet. Konsumera gjorde man av nödvändighet, inte av lust.

   Förresten…är det inte lite typiskt svenskt eller nordeuropeisk mentalitet ändå det här med att återgå till en sparsam livsstil, att gå tillbaka till vårt arv av enkelhet och präktighet som förr var en nödvändighet för att överleva i ett kallt och relativt fattigt land och som smittat av sig på mentaliteten?

   Och nedan skriver Snålcoachen om ”100% klassiska och lättmatchade basplagg som håller i åratal”…vilken dröm för mig med förkärlek för basplagg och dessutom att tvätta dem, vika och ordna i garderoben… Tvättiden är en helig stund, som kontemplation, mangeln ett altare. ;)

   Garderoben på bilden ovan är verkligen ett ideal men tycker det är lite väl få plagg ändå…

 2. Snålcoachen

  Mitt mål är också att garderoben ska se ut ungefär som på bilden. Få men noga utvalda kvalitetsplagg. Helst vill jag att den ska bestå av 100% klassiska och lättmatchade basplagg som håller i åratal men jag tror att det är svårt att hålla fast vid det i längden.

  Det ser så snyggt ut med ett 20-tal plagg i en stilren garderob men funkar det verkligen på lång sikt? Många plagg (t.ex jeans) kan upplevas väldigt omoderna inom bara ett par år. Kläder slits fortare om man använder dem hela tiden, även om de är av bra kvalitet. Har några exklusiva koftor som är ett bra bevis på detta. För att inte tala om hur mycket jag tröttnar på att gå i samma kläder vecka ut och vecka in. Trots att de flesta av oss, oavsett hur mycket kläder vi har, troligtvis använder endast ca 30% av vår garderob. Dvs. vi använder samma favoriter om och om igen, samtidigt som vi har massor av plagg vi inte använder. Och det är när vi tröttnar på dessa favoriter som vi springer och köper nytt.

  För några veckor sedan började jag en långsiktig genomgång av min garderob då jag bestämde mig för att jag måste använda ALLA plagg minst en gång innan jag fattar ett beslut om huruvida det ska sparas eller ej. Insåg att jag har flera bortglömda plagg som faktiskt funkar alldeles utmärkt att ”återanvända”. Så min garderobsrensning är inget dagsprojekt utan ett månadslångt noggrant övervägande.

  Svara
  1. TJ

   Angående modets växlingar så är väl ”experterna” ganska eniga om att det ser annorlunda ut idag än på 20-90-talet då det fanns tydliga trender som avlöste varandra (innan dess fanns inga sådana trender intressant nog). Idag existerar allting samtidigt sida vid sida, ingenting är rätt och ingenting är fel (samma sak gäller musik f.ö.). Framför allt gäller det här herrmodet. Jag använder fortfarande samma plagg som jag köpte för drygt tio år sedan och de känns helt ”up to date”.

   Att kläderna skulle slitas mer för att man använder dem mer frekvent gäller bara sådana material som behöver vila mellan varven, t.ex. skinn och vissa typer av ull. En bomullsskjorta håller inte längre för att du sprider ut användandet.

   Snart kommer helt nya funktionsmaterial som påminner om de klassiska materialen men som kan hålla i flera sekler. Teknologin är minimalistens bästa vän :)

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har märkt att tidlösa plagg i kvalitetsmaterial är det jag använder och tycker bäst om i min garderob. Snygga koftor av bra material, stilrena tröjor och skjortor av bra kvalitet, tillsammans med kostymbyxor, jeans eller sobra kjolar. Några snygga klänningar till det och jag är nöjd.
   Svårare än så behöver det inte vara för mig.
   Sen har jag ju en hel del annat också i garderoben, men det är det ovanbeskrivna som jag gillar och använder oftast.

   Jag konstaterade i ett tidigare inlägg i somras att min garderob var för spretig vilket gjorde att jag hade svårt att kombinera många plagg kors och tvärs och därmed även ansåg mig behöva fler plagg.

   http://minimalisterna.se/spretig-garderob-kraver-forandring/

   Det är bra att låta garderobsrensningen ta tid, det behöver verkligen inte vara någon quickfix. Jag kör sedan i somras ett projekt att jag hänger in kläderna längst till vänster i garderoben och vänder galgkrokarna åt ”fel håll” på rentvättade plagg. På så vis märker jag om jag inte använder ett plagg – det hamnar helt enkelt längst till höger.

   http://minimalisterna.se/galgexperiment-i-garderoben/

 3. Edward

  Min tanke är också sådär men gärna mer än ca 5 skjortor varav 3 man kan ha i vardagen? Vill inte springa i tvättstugan hela tiden.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Herr Minimalist klarar sig med 4 skjortor som han använder på jobbet 3-4 dagar i veckan. Vi har dock tvättmaskin i badrummet och tvättar ungefär varannan vecka, det kanske underlättar. Och på helgerna används sällan skjorta.

 4. ninja

  Gjorde utrensning för ett halvår sedan, hade redan en relativt liten garderbo innan jämfört med mina vänner. Men oj vad många plagg som åkte ut ändå. Jag tycker om och använder verkligen de plaggen som är kvar, skulle behöva komplettera med ett par plagg främst att ha på jobbet men som även ska passa på fritiden. Har svårt att hitta kläder som uppfyller alla kriterier, allt som oftast beror det på att materialet inte är rätt (har tex slutat köpa plyester och acryl)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har i likhet med dig svårt att hitta kläder som passar både på jobbet och fritiden. När jag idag köper kläder så har jag i princip som krav att de ska kunna användas både på fritiden och på jobbet.
   Jag har också svårt för polyester och acryl, framför allt det förstnämnda där jag verkligen känner att plagget inte andas och jag blir lättare svettig i. Numera ratar jag till och med plagg med stor del polyester.

 5. Camilla

  Min garderob ser absolut inte ut så där men skulle varit skönt om den gjorde!

  Mitt ”problem” är att jag på jobbet måste ha mörka, ej urringade överdelar. Byxorna är vanliga jeans/svarta jeans eller typ chinos beroende på årstid. Så de har jag både privat och på jobbet. Men kan bli lite less på alla mörka kläder så privat vill jag gärna ha lite mönster/färg. Vilket resulterat i ”2” garderober. Men försöker mer och mer göra medvetna val och rensa bort så att jag har en kanske 2-3 ”privata” tröjor så att det inte ska bli så mkt. Men har långt kvar dit.

  Svara
  1. Snålcoachen

   Jag har ungefär samma klädkod på mitt jobb men varvar även med kjol eller klänning. Det finns mer jobbplagg än privata plagg i min garderob (det säger väl en hel del om vilket tråkigt liv jag lever ;)). Men jag tänker på det du skrev om 2-3 ”privata” tröjor…Orkar man verkligen ha bara 2-3 tröjor att byta mellan? Hur länge tänker du ha dem utan att byta ut någon av dem mot en ny?

  2. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker helt klart att du kan klara dig med 2-3 privata tröjor, om det verkligen är kläder du tycker om. Sen tillkommer det säkert något utöver detta som är mer ”festligt” och ”somrigt”. Jag använder ofta en hoodie av bra kvalitet hemma alternativt ett baslinne, beroende på årstid och temperatur. Sen har jag två vanliga fina tröjor som jag använder om jag ska fika med något, gå på stan etc och vill känna mig mer uppklädd än mysklädd.

   Byt ut en tröja först om du växer ur, den går sönder, blir för utsliten etc. Eller om du upptäcker att det finns ett konkret behov av ytterligare en tröja, så är det ju bara att börja leta, vilket kan vara svårare än det låter när kravlistan är lång på material, färg, modell, märke etc :)

 6. johanna

  Oj! Nej, så ser det inte ut hemma tyvärr. Jag har ett ganska stort utbud av kläder, men använder inte så många av dem. Problemet är att jag viktpendlar en del, så det jag har skulle jag ju använda bara jag kom i dem… Allt annat som jag vet att jag aldrig kommer vilja ha igen har jag rensat ut och endera skänkt till loppis eller sparat till kommande klädbytardagar. Det är förresten ett bra tips: första helgen i april kommer Naturskyddsföreningen ordna klädbytardagar på en hel del platser runt om i Sverige, så då kan man passa på att göra sig av med sådant man inte använder och istället få något ”nytt”.

  Svara
 7. Anna

  Jag har ett system i min garderob där jag alltid hänger in kläderna från vänster (byxor/kjolar) och från höger (skjortor/blusar/koftor). Med denna metod är det enkelt att avgöra vilka kläder som inte används och kan rensas ut. Det som hänger i mitten är: finkläder, säsongskläder eller kläder som inte används. Det är helt omöjligt att ljuga för sig själv och spara ett plagg som ”väl är Ok” för om inte plagget tillhör någon av de första kategorierna så åker det ut.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag kör sedan snart ett år tillbaka ett liknande system som vi skrivit om i inlägget ”Galgexperiment i garderoben”. Jag hänger dock in alla kläder till vänster, skjortor/tröjor högst upp i garderoben och byxor/kjolar längst ned, jag vänder på galgarnas krokar beroende på om kläderna är nytvättade eller använda. På så vis kommer ej använda plagg samlas längst till höger. Jag beskriver mer ingående och exemplifierar det hela i inlägget nedan:
   http://minimalisterna.se/galgexperiment-i-garderoben/

 8. Sanna

  Jag vill också ha en sån luftig garderob! Ska rensa mer! Har bestämt att jag ska laga alla kläder som ligger på hög innan jag köper nytt. Har en massa byxor som slits när jag cyklar, de tar upp mycket plats, både fysiskt och mentalt. Jag skulle också vilja ha en klädkammare/ walk in closet så att jag får bättre överblick på vad jag har.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det låter klokt att laga kläderna. Det kan dessutom göra att de känns som nya om du inte använt dem på ett tag.

   Jag tror att många tänker att en walk-in-closet är lösningen på problemet. Och visst kan du få lite bättre överblick, men i grunden är problemet att vi ofta har alldeles för mycket kläder. Mindre antal kläder ger en bra överblick även i en vanlig garderob. Ett tips är att testa vårt galgexperiment för att få koll på vilka kläder som inte används:
   http://minimalisterna.se/galgexperiment-i-garderoben/

 9. freezeman

  Jag fotograferade min garderob igår och skrev ett blogginlägg som kommentar till er målbild för garderob.
  Kolla på freijapappan blogg.

  Svara
 10. C

  Hej! Sitter och läser er blogg och alla kommentarer, väldigt intressant! Och kom precis på en sak, Tack!!! Min garderob borde kunna bli ”perfekt” och minimalistisk….Gillar att shoppa och gör det ofta, men köper alltid samma saker för jag vet precis vad jag gillar, och använder.(har kommit med åldern, passerat 40 ;-) Så i min överfulla garderob hänger det massor av samma plagg! Helt tokigt! Behöver inte sortera ut nåt för allt kommer att användas….Men det är dax att lägga tid/pengar på annat!

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Roligt att vår blogg fått dig att komma till insikt! Det är bland annat det vi vill förmedla med bloggen – inspiration och nya tankebanor som leder till handling.
   Ett tips vi fått från en läsare är att ta med några av sina slitna kläder vid utlandsresor/semestrar där man kanske inte behöver se lika proper ut som hemmavid, och inte låta dessa kläder följa med hem igen. Vi har nyligen bokat sommarsemester och faktum är att jag samlat en handfull slitna klädesplagg att ta med på resan men som inte kommer få följa med hem igen :) det får mig även att osökt tänka på detta blogginlägg, att ta farväl av ett klädesplagg:
   http://minimalisterna.se/att-ta-ett-sista-farval-av-en-trasig-strumpa/

Kommentera