Klädkammardrömmen som försvann

När vi här om veckan skrev om ämnet bostäder fick vi mycket respons och många kloka kommentarer från er läsare. I blogginlägget, som du hittar här, skrev vi om det här med prioriteringar och vad som är viktigast och högst prioriterat när det gäller boende och köp av bostad. Dessa prioriteringar är ju något som ändras över tid och livssituation.

Svensk Nyproduktion genomförde tidigare i år en undersökning som visade att 45% är villiga att betala mer för en klädkammare/walk in closet i bostaden. Fram tills för något år sedan var även jag, Fru Minimalist, en av dem. I inlägget ”Målbild för garderoben” från början av 2014 skrev jag till och med att:

”I min utopi får de dessutom gärna hänga i en walk in closet, dock inte på bekostnad av större mängd klädesplagg.”

En klädkammare har länge varit en dröm och något jag sett framför mig i ett framtida boende. Att likt Carrie Bradshaw i serien Sex and the city ha ett helt rum där alla kläder hänger luftigt och fint, skorna står prydligt uppradade, belysningen är bra och det är lätt att hitta matchande outfits med tillhörande accessoarer för dagen.

Idag är en walk in closet inte alls med på bostadens kravlista eller önskelista. Snarare ser jag en hel del negativa aspekter med en sådsan:

 • Du får plats med onödigt mycket kläder och accessoarer vilket gör att du inte får någon anledning att rensa ut kläder som inte används eller behövs.
 • Utrymmet utgörs vanligtvis av ett rum utan fönster vilket gör det svårt att användas till annat än förvaring.
 • I en storstad där varje ynka kvadratmeter kostar ett par månaders sparkapital, blir din klädkammare ofta väldigt dyr om du skulle räkna på det.

Självklart finns det även några positiva sidor med en klädkammare, som att:

 • Du har alla kläder samlade på ett och samma ställe med bra överblick. Har du begränsat med kläder kan du dock förmodligen åstadkomma detta ändå.
 • Du behöver eventuellt inte använda dig av säsongslådor för kläder som inte är i bruk viss del av året.
 • Du behöver inte ha garderober eller byråer i sovrummet. I de flesta hyfsat nybyggda eller nyrenoverade bostäder är dock garderoberna inbyggda idag.

Vad tycker du om klädkammare och walk in closet, är det något du har eller skulle vilja ha?

Citat_Carrie_Bradshaw

33 tankar kring ”Klädkammardrömmen som försvann

 1. Tina

  Bra inlägg! Gillar ändå idén om klädkammare, inte minst med tanke på alla grejer som hör garderoben till men som lätt blir rörigt nedtryckt i lådor eller skåp. Jag tänker på tex bälten, träningskläder, smycken, solglasögon etc. Sånt har vi i en klädkammare. Men våra vardagskläder har vi i varsin vanlig garderob. Dessa ska vara lättillgängliga och överskådliga för snabb morgonrutin, inte minst på grund av att dessa står i Lillemans rum och han ofta sover gott vid den tidpunkten :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Kan hålla med dig om att en klädkammare kan ge en fin överblick. Men det är en fin gräns mellan att trycka in för mycket för att möjlighet finns, och hålla den luftig så att man får just den där överblicken.

 2. Linda

  Vår klädkammare är fantastisk! Där har jag stoppat in min mans fula stationära dator, hans miljarder sällskapsspel och en bokhylla med hans studielitteratur som han vägrar göra sig av med. Det blir hans lilla egna rum där han kan spela dator, jag slipper hans knattrande på tangenterna på nätterna och lägeheten i sin helhet blir mer harmonisk.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Haha, det låter som er klädkammare snarare blivit ett förråd. Men skönt att ni är nöjda med lösningen iaf! Läser din man vår blogg? :) Annars skulle jag vilja tipsa honom om dessa länkar kring hur Herr Minimalist tillslut gav med sig och skaffade en bärbar dator istället för stationär, samt tillslut, efter många om och men, gjorde sig av med studentlitteraturen. ;)

   http://minimalisterna.se/varderingar-som-forandras-over-tid/
   http://minimalisterna.se/tips-for-fardiglasta-bocker/
   http://minimalisterna.se/last-book-standing/

 3. crimsonanna

  Det är en svår fråga. Å ena sidan känns det som du säger onödigt och lätt att en köper en massa extra kläder som aldrig kommer att användas, å andra sidan gillar jag tanken på att ha allt hängande för enkel överblick och gärna i färgordning (jag mår bättre när saker är färgkoordinerade). Dessutom skulle jag verkligen älska att ha mina nördiga t-shirts snyggt upphängda så att jag kan gå in och välja en lätt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Fast även i en vanlig garderob tycker jag det går bra att hänga kläderna i färgordning. Just nu har jag dem i ”typ av plagg-ordning” :) Men tidigare har jag haft dem i färgordning i flera år.

 4. MD

  Det känns som en sådan extrem trendgrej efter Sex and the City, lite som att bastu var en statusgrej förr och gillestugan innan det. Vem bryr sig om gillestugor och bastu idag? Walk in closetarna kommer gå samma öde till mötes tror jag.

  Svara
  1. OH

   Håller inte alls med.
   Jag har ett hus från -72, som har gillestuga, bastu samt en walk-in-closet (alltså i anslutning till master bedroom, och inte ett litet rum i en annan del av huset som det ofta är i lägenheter) ända sedan huset byggdes.
   I min värld är alla dessa tre utrymmen allt annat än bortglömda ”statusrum”. För mig tillför de definitivt värde.
   Sen kan man ju såklart alltid fundera på om de kanske sex kvadratmetrarna Walk-in-closet:en tar i anspråk hade utnyttjats bättre om de exempelvis istället hade fått ingå i ett större badrum, men personligen gillar jag det som det är.

 5. Ett fattigt landskap

  Tack för intressant inlägg! Jag tror att man alltid anpassar mängd efter möjlighet – en liten garderob medger ett färre antal kläder, med en walk-in är möjligheterna näst intill oändliga! Lite samma sak som att man ska passa sig för bostäder med oändliga förrådsmöjligheter i o m vind, källare, garage, trädgårdsskjul m.m. Sakta men säkert fylls de på om man inte passar sig.

  Visserligen tycker jag också om att kunna hänga mina plagg, men jag ser inte att jag walk-in är nödvändig för det. Vi har just flyttat och har där tre gamla inbyggda garderober, ca. 50 cm breda. I två av dessa ska vi sätta in dubbla hängräcken så att man kan hänga en rad kläder ovanför den andra. I den tredje garderoben hängs alla plagg som är för långa för ett sådant förfarande. Optimalt! Jag gillar också att lägga undan säsongskläder och även festklänningar och sådant som används extremt sällan. Då blir överblicken över garderoben mycket bättre i min mening.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Dubbla hängräcken är väldigt bra, och klokt av er att tänka på det där med långa plagg som exempelvis klänningar. Det stör mig lite att de liksom får ”ligga” på det ena hängräcket eller golvet i min garderob. Inte helt optimalt.

 6. Annette

  Jag trodde för en kort tid att jag ville ha en klädkammare.
  Det komiska är att jag redan hade en,det finns ofta i äldre lägenheter men de är aldrig ”filmstjärnestora”.
  Tror det är nån modegrej som hör ihop med trenden att vi alla kan leva som filmstjärnor/rika kändisar.
  Min klädkammare har varit hemmakontor,fick stå tom ett tag då barnen flyttat ut och jag provade ha kontoret på andra ställen.Kom efter någon månad fram till att den fd klädkammaren var bästa platsen för hemmakontor så nu kommer den vara vikt för det och kläderna ryms gott i garderober i sovrummet.
  Nu hör jag till dem som gillar att ha saker i skåp,inte så mycket prylar framme så jag skulle aldrig trivas med att t ex ha kläderna hängande öppet i sovrummet ”sova i klädaffären” skulle det kännas som för mig.
  Tror det handlar mycket om reklamens makt och att få oss att konsumera mer,kläder och skor i detta fall.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Intressant kommentar, jag tror du är något på spåren med trenden att efterapa kändislivet i en värld där ”alla” numera kan bli kända. :)

 7. Malin

  Jag föredrar klädkammare, lagom storlek. Däremot har jag underkläder och myskläder i sovrummet.

  Svara
 8. Jenny

  När vi renoverade och byggde ut vårt hus inför inflyttning var jag övertygad om att vi skulle ha en klädkammare med ingång från vårt sovrum. Jag såg verkligen fram emot att kunna ha allt där inne – säsongskläder, skor, smycken, spegel etc. Men sedan gjorde de hårda reglerna kring handikappanpassning av badrum att vi var tvungna att skrota idén till förmån för större badrum. Endast ett utrymme om 60*180 cm blev kvar av min fina klädkammardröm…

  Idag är jag helnöjd med det utrymme vi har och att det inte blev en klädkammare. Jag tror att det hade känts som slöseri med utrymme faktiskt, och jag tror att vi hade varit betydligt sämre på att rensa bland våra kläder och att hålla garderoben minimalistisk.

  Svara
 9. martina

  Vi har en klädkammare och trivs bra med det. Efter några års kreativa lösningar i lägenhet är det skönt att få in allt på ett ställe. Det är skönt att inte ha saker liggandes i sovrummet och ett bra ställe att ösa in det som ändå blev liggandes om en får oväntat besök (ehum). Eftersom jag har en minimalistisk garderob blir det luftigt och jag får mycket bättre översyn.Vissa saker, tex vinterjacka, tar en del plats och är lite svår att knöla ner i en låda, vilket jag nu slipper.
  Och som svar på en kommentar ovan, så har jag planer på att bygga en bastu inom en snar framtid ;) Ska ha utedusch så jag får en känsla av kallbadhus hemma, älskar att basta på vintern och ånga av mig på en bänk utomhus.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Låter väldigt härligt med både bastu och utedusch. Tänk att kunna bjuda över likasinnade vänner till sig på bastu- och uteduschkväll en vinterkväll! :)

 10. Elin

  Jag skulle nog gärna vilja ha en klädkammare som även rymmer en fotölj med fotpall men inte så mycket mer, inte ett helt rum. Jag skulle trivas i ett ombonat litet rum där jag kan sitta i min fotölj och läsa, sticka eller bara gömma mig och ändå ha en praktisk yta där jag kan ha mina kläder. Jag älskade att sitta och läsa i klädkamrarna hemma i vårt hus från 20-talet när jag bodde hemma och jag vill ha samma igen, bara lite mer praktiskt.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilken rolig vana att läsa i klädkamrarna. Kan förstå att en sådan då för med sig massa positiva känslor och minnen! :)

 11. Maja

  Jag tycker klädkammare är toppen! Och väldigt praktiskt för en aktiv barnfamilj. Vår är i hallen och där har vi sånt som vi använder ofta ute (t ex sandleksaker, såpbubblemaskiner, bollar, picknickfiltar, sittunderlag, hopprep, hela familjens skridskor, klubbor och hjälmar). Och så extra ytterkläder, det som ska till insamling, balkongdynor, en presentlåda om vi inte hinner handla inför kalas. Badkläder och badleksaker. Skovårdsgrejor och extrasulor. Skarvsladdar och lite fixarprylar mm. Superskönt att slippa krångla ner till källaren med barn i släptåg flera ggr om dagen!

  Svara
 12. Louise

  Beror nog väldigt mycket på vad man använder den till. Vi är projekt att få i ordning vår den var fin innan vi fick barn tills vi fick komprimera saker på ett annat sett. och vi inte hann med att rensa.
  Positivt:
  Alla kläder på samma ställe
  lättare när tvätten ska tillbaka
  Man kan rensa och samtidigt stänga dörren om högarna på golvet när man rensar.
  Det är lättare att hänga fram morgondagens klädsel för det syns när man kommer in där men är inte i vägen annars.

  nackdel
  Samlingsplast
  rymmer ibland för mycket
  Resning kan ta evigheter för man har möjlighet att stänga dörren.

  Svara
 13. Lisa

  I sovrummet har vi en hel vägg med garderober, alltså en stor rejäl IKEA-garderob med skjutdörrar. Innanför ryms massa utdragbara lådor, flera klädstänger och trådbackar. Där får alla mina och makens kläder plats, förutom några längre klänningar som hänger i en garderob i ett annat rum. I källaren har vi en klädkammare där vi förvarar samtliga ytterplagg, skor, resväskor och skidkläder. Rena drömmen efter att ha pysslat med säsongslådor :-) Någon särskild walk in closet à Carrie Bradshaw har vi alltså inte, men jag kan verkligen rekommendera en jättegarderob, lagom lyxigt ;-)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, en garderobsvägg skulle jag numera hellre ha än en walk in closet. Det låter som ni fått till det väldigt fint och bra i er.

 14. Anna

  Vi har lika mycket biyta som boyta, mer om man räknar in garaget. Källaren är inredd, vi har gjort oss ett pysselrum tex, där finns en klädkammare också, jag är övertygad om att den hjälper oss att hålla ner shoppingen, vi vet exakt var allt finns, behöver inte köpa nya kläder till hela familjen, vi vet ju vad vi har.
  Om man kan hålla sig i skinnet och verkligen fundera över sina inköp är jag helt övertygad om att man kan ha mycket förvaringsutrymmen utan att fylla dem.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Det håller jag med om, men det blir lite svårare och kräver mer tankekraft. ;) Bor man litet kan förvaringen av varje ny sak ett ”problem” som hindrar en från att köpa nytt, medan om man bor stort behöver man ha andra tankegånger för att undvika nyinköp i onödan. Även om man inte köper nytt så är risken att man sparar på gamla saker längre om förvaringen är mer eller mindre oändlig.

 15. Beatrice

  Om en månad flyttar vi från ett mer än 100 år gammalt hus till en lägenhet med klädkammare. Det skall bli så skönt att samla kläderna på ett ställe. I huset har vi kläder på fyra ställen plus hallen med förvaring av jackor. Nu kan äntligen sovrummet få vara sovrum (och kontorshörna). Klädkammaren ligger intill sovrummet och jag har inga farhågor alls att den skall bli överbelamrad. Vi är rätt duktiga på att rensa och uppskattar när det är luftigt och organiserat så det kommer garanterat bli bättre än vad vi har i huset. Det här blir så bra… ;)

  Svara
 16. johanna

  Hej! Tack för en inspirerande blogg, kan jag komma i kontakt med er? Har i någon mailadress? Vänliga hälsningar Johanna

  Svara
 17. ekomammaistan

  Vi hade klädkammare i vår gamla lägenhet och jag gillade att man får undan väldigt mycket utan att massa väggyta tas för garderober. Nu menar jag alltså inte bara kläder utan även sånt som vi har i våra garderobsväggar idag – väskor, lakan, handdukar, tygblöjslagret, toalettpappersrullar mm. Alltså kanske mer som ett förråd än ju ”kläd”-kammare. Samtidigt är jag rätt nöjd med de garderobsväggar vi har idag, men det är ju svårare att ställa in prylar som är lite större. Barnens sparkcyklar skulle jag t ex gärna ställa in i en klädkammare istället för att ha dem i källaren som idag (och står de framme i hallen så är det en himla diskussion om varför de inte får cykla inomhus. :-)).

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det verkar som att många klädkamrar har en tendens att bli förråd, vilket inte nödvändigtvis behöver vara negativt. Kanske beror det lite på var i hemmet klädkammaren är placerad också. Tänker att exempelvis sparkcyklar inte skulle ställas in där om klädkammaren låg i anslutning till sovrummet på en övervåning. ;)

Kommentera