Fru Minimalists capsule wardrobe hösten 2015

Förra veckan skrev jag om konceptet capsule wardrobe som jag nyligen implementerat för att ta ytterligare steg mot en minimalistisk garderob.

Jag valde att inte på förhand utgå från ett specifikt antal plagg som min capsule wardrobe skulle innehålla. Jag började välja bland ytterkläder, det vill säga skor, kavajer och jackor, då jag inte kan vara lika flexibel där som i vanliga garderoben.

Bland de vanliga plaggen i garderoben sparade jag i princip enbart favoritplagg. Därefter justerade jag utifrån säsong och vad som händer närmsta tre månaderna, och rensade sedan ytterligare. Tillslut kände jag mig komfortabel med valet av samt antalet kvarvarande plagg.

Ni läsare brukar fråga om klädmärken och hur kläderna ser ut, så jag har skrivit märkena inom parentes nedan samt visar bilder på flertalet plagg. Klädmärket Gant har som ni ser seglat upp som en favorit de senaste åren och jag vill poängtera att jag (tyvärr ;) ) inte är sponsrad i någon utsträckning, varken av dem eller något annat av klädmärkena som nämns och länkas nedan.

Down to business, vilka plagg har jag då valt att ha med i min första capsule wardrobe för kommande tre månader?

Jackor/kavajer
Skaljacka 1 (Norröna)
Höst/vårjacka 1 (Peak Performance)
Kavaj 2 (H&M, Tiger)

Skor
Bruna höstskor 1
Sneakers 1 (Asics)
Svarta pumps 1
Svarta stövlar 1

Ytterkläder, kavajer och skor summerar därmed till 8 plagg.

Överdelar
Skjortor 3 (Gant)
Kortärmade skjortor 2 (Gant)
Koftor 3 (Gant, Odd Molly, Jacquiline)
Blus/top 1 (Odd Molly)
Linnen 3 (H&M)
T-shirt 1 (H&M)
Hoodie 1 (Houdini)

Tre långärmade och två kortärmade skjortor

Tre långärmade och två kortärmade skjortor.

Underdelar
Jeans 2 (G-Star, Acne)
Kostymbyxor 2 (Tiger, Gant)
Kjolar 4 (Tiger, Gant)
Klänningar 2 (Greta, Tiger)
Mjukisbyxorn 1 (Peak Performance)

Två par kostymbyxor och två par jeans

Två par kostymbyxor och två par jeans.

Fyra kjolar

Fyra kjolar

Överdelar och underdelar summerar till 25 plagg. Totalt blir det alltså 33 plagg i min capsule wardrobe. Det lustiga är att detta inte var meningen. I ärlighetens namn summerade plaggen först till 31, men då var inte min hoodie och mysbyxor medräknade, och vad jag kan förstå så ska även hemmamyskläder tas med. Då landade jag på 33, precis som ”project 333”. Hade jag varit hårdare mot mig själv hade kunnat komma under 30 plagg, men capsule wardrobe är ju ingen tävling utan en rolig grej att testa och ett sätt att tänka nytt och lära sig något.

Rent praktiskt har jag gjort så att de plagg som ingår i min capsule wardrobe hänger i en garderob samt ligger i en byrålåda. De som tillhör en annan säsong ligger antingen i sin säsongslåda eller hänger i min andra garderob. Den garderoben är bannlyst och hålls stängd under de kommande tre månaderna. Jag rensade rejält vilket syntes i augusti månads in och ut-lista, trots detta tycker jag mig ha mängder med kläder.

Vad har du för spontana kommentarer kring valen av kläder? Vilka plagg i din garderob skulle vara givna i en capsule wardrobe?

(Detta blogginlägg är inte sponsrat av något av klädmärkena som nämns i inlägget.)

31 tankar kring ”Fru Minimalists capsule wardrobe hösten 2015

 1. Karin

  Kul att läsa om vilka plaggg som ingår i din höstgarderob! Jag håller själv på och gör i ordning höstgarderoben. Det ska bli intressant att se hur många delar som jag har sammantaget när jag räknar ihop dem så småningom. Jag gissar på ca 25, men det återstår att se.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, jag trodde jag skulle landa på under 30 plagg, men jag var generös mot mig själv så här i början. Sen får vi se vilka plagg som verkligen används till nästa tremånadersperiod då jag har chansen att ”skruva” lite ytterligare på innehållet. :) Lycka till!

 2. Ett fattigt landskap

  Jag har börjat fundera på vilka kläder som skulle ingå, och vad jag imponeras mest av är antalet skor som du lyckas hålla nere. Är dina höstskor vattentäta så att gummistövlar blir överflödiga? Jag skulle nog landa på färre underdelar men fler toppar och tröjor också. Tack för en väldigt inspirerande och tankeväckande inläggsserie! /Anna

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag äger inga gummistövlar. :) De bruna höstskorna är inte vattentäta, de svarta stövlarna tål lite regn/snö men dem brukar jag plocka fram först om någon månad. Jag har nyligen börjat skriva på ett blogginlägg kring det här med perfektionism och capsule wardrobe, och där tar jag upp just att jag inte häger några gummistövlar, samt en del andra plagg som jag saknar i min långt ifrån perfekta capsule wardrobe.

 3. Ria

  Jag fick en dos av inspiration för nån dag sedan och skrev ner vad för typ av plagg och vilken mängd jag hade behövt i en basgarderob(kläder jag kan/brukar använda alla säsonger) och landade i 15 plagg(exklusive mys/träning/ytterkläder samt skor) utöver det beräknade jag max 15 plagg plus för respektive säsong. Att lista upp var det lätta, det svåra är nu att faktiskt banta ner den riktiga garderoben…

  Svara
 4. Helen

  Kul att se vad du valt att ha med för kläder i din garderob! Det blir så olika beroende på vad man har för sysselsättning på dagarna. Jag har förstått att du har ett jobb som kräver lite mer formella kläder. Jag håller på att knåpa ihop min höstkapsel och de behöver innehålla både snygga kläder till skolan och tåliga, varma kläder till praktiken på fritids i november (det gör framför allt ytterkläderna och skorna behöver bli betydligt fler än för månader med bara skola).

  Och enligt ”reglerna” för p333 så räknas inte hemmamyskläder, så länge de BARA används hemma. Men å andra sidan ska man ju egentligen räkna med smycken, väskor och accessoarer, så man kan ju välja lite hur man vill.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, mitt jobb har i princip jeansförbud och skjorta eller snygg topp med kostymbyxor eller kjol är mer lämpligt.

   Aha, jag hade svårt att hitta info gällande hemmamyskläder för projekt333 så jag tog med dem i min garderob, men de utgör bara två plagg ändå, en hoodie och ett par mysbyxor, så det var inte så noga.

 5. Ekorrhjul

  Hur påverkas tvättfrekvensen med färre kläder? Mitt största bekymmer är att jag av ekonomiska och miljömässiga skäl tvättar bara fulla maskiner. Nu är det förvisso bara jag och min sambo i hushållet. Har man barn kanske det inte är ett problem?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker inte det här antalet plagg som jag nu har är så pass få att det kommer påverka tvättfrekvensen eller att jag behöver tvätta bara halvfulla maskiner.

   Mörk tvätt får vi med lätthet ihop till en full maskin minst varannan vecka, redan innan barn. Kanske för att vi båda tränar flera gånger i veckan. Vit/ljus däremot tvättas oftast när det är 2/3 full maskin, mer än så har vi svårt att få ihop, trots barn. :)

 6. Anna

  Hej, jag beundrar er! Jag älskar att rensa och har lusläst er blogg sedan jag hittade den i somras. Idag gjorde vi ett ordentligt röj av barnkläder som ska till en flyktingförläggning i närheten.

  Jag undrar, känns det inte som du har samma kläder alltid när de är så lika i färgen?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vad roligt att du gillar bloggen! :)

   Gällande klädfärgen så tycker jag inte att det känns som jag har samma kläder. Snarare är det skönt att färgerna går i varandra och skapar desto fler möjligheter att matcha och mixa olika plagg. Exempelvis att alla skjortor funkar till alla byxor, och alla koftor funkar till i princip alla tröjor och linnen etc. Jag har skrivit lite kring det även här:
   http://minimalisterna.se/fem-steg-mot-en-lattare-garderob/

 7. frukatt

  Det märks att jag har levt på studentekonomi, eller varit föräldraledig, enda sedan jag blev vuxen. Min garderob innehåller inte fler plagg än så (och har aldrig gjort), tvärtom. Jag som alltid har beundrat den minimalistiska livsstilen. Då kanske jag inte är så långt ifrån den ändå?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Du kanske är en omedveten minimalist! :)
   Det finns många fördelar med att aldrig ha byggt upp ett stort hem eller förråd med prylar eller ett stor garderob med kläder. Att rensa och behöva ta beslut för var och en av prylarna som du skapat någon form av relation till tycks väldigt många ha svårt för. ;)

 8. Anna

  Ser ut som en smart capsule wardrobe! Själv prövar jag en ”10 item wardrobe” i höst. Omfattar egentligen bara baskläderna men passar på att rensa i alla ”övrigt” kläder också.

  Svara
 9. MD

  Det här inlägget har jag väntat på! Alltid kul att se hur andra bygger sina garderober. Saknar bild på klänningarna och de topparna du inte visade för att få helheten :)

  Har en kärna i mina kapselgarderober bestående av 12 plagg som är samma oavsett säsong, varav två växlar beroende på om det är sommarhalvår eller vinterhalvår. Det är svart linne, vitt linne, svart t-shirt, vit t-shirt, vit skjorta, svart blus, svarta smala jeans, mellanblå bootcutjeans, svart kavaj samt en LBD, plus vit kofta + boyfriendjeans på sommaren och svart kofta + svart tjocktröja på vintern. Till det lägger jag sedan till plagg beroende på säsong och humör :) Fortfarande alldeles för många plagg totalt (försöker få ner höstkapseln under 50 men det går dåligt), men det är som ni säger som att skala en lök. Vissa plagg får ta ett tag att ta farväl till.

  På sätt och vis hade det varit lättare om jobbet hade haft en lite striktare dresscode som ditt verkar ha för då hade det inte varit ett alternativ att försöka ha samma garderob på jobbet som fritiden för min del. Då hade det känts motiverat att ha en liten jobbkapselgarderob och en annan med kläder jag tycker om. Nu blir det många stilar och funktioner som ska rymmas i samma plagg.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Den ena klänningen är mörkblå och tajt, den andra lite lösare och mörkblå med vita prickar. Typ :)

   Kul att höra vilka plagg du har! Det ska bli intressant att se de närmsta perioderna med capsule wardrobe vilka plagg som tillhör min ”kärna” och som följer med oavsett årstid.

   ”Då hade det känts motiverat att ha en liten jobbkapselgarderob och en annan med kläder jag tycker om.”
   Haha, jag älskar dock även mina kläder i jobbkapselgarderoben! :) Skjortorna används väldigt sällan på helgerna, men koftorna används såväl på jobbet som på fritiden.

 10. Ninni

  Kul att läsa om hur din garderob ser ut.

  Du har lika många kjolar som byxor. Använder du kjol ofta till vardags, eller är någon/några tänkt att användas som festkläder?

  Hur tänker du i övrigt kring finkläder? Jag tänker t ex på bröllop (som gäst) då man kanske vill ha nåt finare som kan vara svårt att implementera i sin vardagsgarderob. Ingår såna plagg i din capsule wardrobe, eller ligger de utanför? Eller har du plagg som funkar både på jobbet och på fest i rätt kombination?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag trivs väldigt bra i kjol och använder det lika ofta till jobbet som byxor. Eftersom vi inte är bjudna på någon större festtillställning de kommande månaderna och det heller inte är nyår eller så, så har jag inga direkta festkläder i höstens garderob. Dock fungerar många av mina kläder som kjolar och klänningar även fint om vi skulle bli bjudna på någon mindre födelsedagsfest, dop eller liknande.

   Hade vi varit bjudna på bröllop under hösten hade jag redan nu fått bestämma vilken klänning jag då vill ha och ta med den i höstens capsule wardrobe. Så blir det förmodligen nästa period när både jul och nyår infaller då jag brukar vilja ha någon av mina finare klänningar.

 11. Madeleine

  Spännande. Jag har själv ingen större möjlighet till att minska ner på mitt antal just nu (har faktiskt redan bantat ner från 3 garderober till en) då mina intressen och mina jobb går isär. Och eftersom jag även jobbar i projekt så varierar kläderna utifrån vilket jobb jag har, formellt i politikersammanhang, gummistövlar och rejäla kläder när jag går på exkursion och kläder som är sköna att sitta i när jag jobbar framför datorn. Har kanske 30 klänningar jag varierar mellan, och ett par byxor. Men jag blir ändå peppad av detta och funderar på om jag kan vrida till min garderob ytterligare och kanske hitta plagg som funkar att kolla både vattendrag och sitta på möten i? Ska fundera vidare på det där.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vilket otroligt varierat och spännande jobb du verkar ha! Blir nyfiken på vad du jobbar med? :)

   Jag tycker klänningar är ett jättebra plagg går att klä upp eller ner, utifrån val av modell på klänning, strumpbyxor och framför allt skor. Likaså kan jag känna mig avslappnad en helg i jeans, en kortärmad skjorta och ett par sneakers, medan med ett par pumps, en kavaj och eventuellt en scarf/sjal med motsvarande kläder blir betydligt mer ”business”. ;) Har man hyfsat långt hår tycker jag även det kan göra att helhetsintrycket känns mer avslappnat eller uppstramat, beroende på vad man vill åstadkomma. :)

 12. Dorothea

  Spännande att se vilka plagg du valde! Har du en lika utpräglad/enhetlig stil om man skulle titta på hela garderoben, dvs. mest skjorta och kofta/kavaj med byxor/kjol till, eller var det ett medvetet val? Den största svårigheten jag har är att välja några typer av plagg och sedan hålla mig till dem… eller så kanske det är svårt att få samma ”enkla” perspektiv på sina egna kläder.

  Hur gör du de dagar det riktigt spöregnar? Alltså de där när det inte ens går att rusa till tunnelbanan utan att bli dränkt? Inte för att det händer speciellt ofta, och jag kanske rör mig i en helt annan värld som tänker promenera till och från jobbet när det är möjligt (1h enkel väg) istället för att åka. Det är lite krångligt att vara uppklädd och vädertålig samtidigt! :)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag har nog en väldigt enhetlig stil när det gäller jobbkläder och visst händer det att jag har skjorta även på fritiden, men oftast ett linne och kofta (samma koftor som jag kan ha till skjorta på jobbet) eller linne och en hoodie.

   Om det riktigt spöregnar skulle jag ta ett par sneakers, regnjacka och paraply och sedan ha andra skor i väskan som jag kan ha på jobbet. Jag har ett par regnbyxor också men det är så otroligt sällan de används så de valdes bort i capsule wardrobe-garderoben. Och vi har 1 minut att gå ner till tunnelbana och buss, 30 sekunder om det är dåligt väder ;)

 13. ANNA

  Jag undrar… vilka av skjortorna har du till de två rutiga kjolarna? Den blå tillsammans med skjortan som ser lite ljusgrå ut på bild förstår jag men jag ser ingen som passar med den rutiga med rött i sig. Eller är det topparna som inte syns i bild som du tänkt ha till dessa?
  (kanske kan det vara så att datorskärmen ger missvisande färger hos mej)

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Till den blårutiga kjolen har jag antingen den ljusblå/grå skjortan du är inne på, men oftast bara ett enfärgat linne och kofta utanpå. Två av de utvalda koftorna passar fint till då de är enfärgade i mörkblå och beige.
   Till den rosarutiga kjolen har jag antingen den ljusrosa kortärmade skjortan, med eller utan kofta utanpå, eller också bara linne och kofta, då passar samma mörkblå kofta som nämndes ovan, eller en ljusrosa.
   Jag har även en svart enkel t-shirt som funkar till båda kjolarna lite beroende på sammanhang.

   Kul att du frågar! Jag förstår att det är svårt att förstå helheten i garderoben när inte alla plagg syns på bilderna. ;)

 14. Tina

  Rolig blogg det här även om jag långt ifrån är någon minimalist. Men jag blir ändå inspirerad att rensa upp och göra mig av med onödigt. Något jag tänkt på när man läser om att renodla sin garderob är att man alltid utgår från en business-look. Själv jobbar jag som konsult inom it och skulle jag komma i dräkt och kostym skulle alla titta konstigt. Det är faktiskt inte lika lätt att klä sig propert när man inte kan ta genvägen med kostymen. Jag tror det blir svårare att klara sig med färre plagg också. Det jag gör nu är att verkligen använda det jag har hängande och känna om jag tycker det funkar på jobbet.

  Svara
 15. K.A.L

  Kul att se din kapsel-garderob :)

  Själv har jag tillämpat en sedan i våras, fast då Jennifer L. Scotts 10-item wardrobe. Siffran är något missvisande, för det handlar inte on att bara äga 10 plagg, utan en kärna av 10 plagg (över-eller underdelar) som man sedan kompletterar med för årstiden lämpliga tillbehör (som koftor, finplagg, kavajer mm). Totalt sett blir det ungefär motsvarande 33 plagg skulle jag säga, men det som gjorde att det funkade bättre för mig att tillämpa den och inte project 333 var att man fick lite vägledning kring vad de olika plaggen kunde bestå av, då siffran 33 gjorde mig lite vilsen. Men men, vad som funkar bäst för en :)

  Det här med att hitta kvalitetsmärken som håller har ju många frågat om, och jag är själv på ständig jakt, men två märken jag varmt kan rekommendera, om man gillar den stilen, är de svenska märkena Jumperfabriken och Bric-a-Brac. Kostar lite men håller verkligen. Jag har bla en bomullsblus från bric-a-brac som jag haft i 6-7 år, använt och tvättat regelbundet (en av mina favoriter) som fortfarande ser ny ut. Både färger och passform hållt fint, inget slitage eller noppighet. Visserligen tvättar jag den ut-och in, i tvättpåse på 30-graders fintvätt men så tvättar jag alla mina blusar och det är inte alla som håller lika bra.

  Generellt sett har jag märkt att överdelar i 100 bomull är de som håller bäst, oavsett märke. Visst är det trevligt med strech-effekten lite inblandning av elastan ger, men precis som resåren på strumpor eller bh:ar kan bli gammalt (rentav knastrigt och sprött) kan elastan-inblandade plagg tidigt se ”trötta” ut. Dessutom ”andas” plaggen bättre utan inblandning av elastan/polyester/övrigt syntetmaterial.

  Svara

Lämna ett svar