Four Fit Challenge

Denna vecka drog Four Fit Challenge igång och från och med idag deltar jag, Fru Minimalist. Utmaningen går ut på att du väljer fyra plagg som du alternerar under en vecka. Underkläder, träningskläder, ytterplagg, skor, accessoarer samt eventuell arbetsuniform behöver du inte räkna med i de fyra utvalda plaggen.

Då jag inför höstens jobbstart efter föräldraledigheten planerar att testa konceptet capsule wardrobe, kändes det här som en perfekt start för att komma in i tänkandet och praktiskt prova att ha en väldigt begränsad garderob under en kort period.

Hela familjen är fortfarande lediga och vädret ser ut att bli soligt och varmt den närmaste veckan, så min minimalistiska garderob består av nedanstående fyra plagg.

fourfitchallenge

 • Mörkblå shorts från Peak Performance
 • Linne som kan användas ensamt eller tillsammans med…
 • Top/blus som fungerar såväl till vardags som till finare tillställningar
 • Ljusrosa kortärmad skjorta från Gant

Den största behållningen med utmaningen tror jag kommer bli att slippa lägga tid på att vela över vad jag ska ha på mig för dagen. Samt inse att det går att variera sig trots väldigt få klädesplagg. Som ni ser på bilden till blogginlägget blev det väldigt luftigt och fint i garderoben. :)

Initiativtagare till Four Fit Challenge är miljöföretaget Sysav som vill få oss att börja tänka mer klimatsmart kring mode och kläder. Vi svenskar slänger 8 kg textilier per person och år och det krävs ca 1 kg kemikalier för att ta fram 1 kg textilier. Detta är i längden ohållbart för vår planet och vi måste börja tänka mer klimatsmart även på mode- och klädfronten.

Vågar du utmana dig själv och anta utmaningen #fourfitchallenge?

20 tankar kring ”Four Fit Challenge

 1. Händelsevis

  Vilken rolig idé! Detta ska jag också prova någon gång! Dock för feg för att prova genast…
  Vad händer om bebis kräks på hela dig just när ni är på väg att gå hemifrån och du inte hinner tvätta? Force Majour och undantag?

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Hahaha, hon har inte gjort det under de här 7 månaderna, men skulle det inträffa får jag nog påkalla Force Majour och göra ett undantag från regeln. :) Toppen är halvt genomskinlig så just det plagget skulle nog klara en liten kräk utan att det nästan märks, man är ju inte så kinkig med liten diskret kräk-fläck längre ;)

 2. Elin

  För mig hade nog tvätten varit problemet. Jag svettas tyvärr på den nivån att kläderna stinker efter en dag och måste då tvättas. Handtvätt är inte alltid nog och hade jag bara ett par byxor som i ditt exempel hade jag fått det svårt att hålla det rent i synnerhet om jag måste köra det i tvättmaskinen och vi har inte torktumlare eller torkskåp. Den dubba mängden kläder hade dock funkat bra. Jag har sorterat ut en del i min garderob och jag använde en resa till England på 6 dagar som grunden för vilka kläder jag skulle ha kvar. Jag tänkte på de kläder jag valt ut och vilka behov jag täckt med dessa kläder när jag var där (jag var på konferens, var ute på stan både sightseeing och shopping samt på fester och utekvällar så jag täckte rätt många situationer). Överlag var nämligen det urval jag lyckades med väldigt lyckat och mångsidigt och detta fick bli basen för vad jag behöll och vad jag sorterat ut samt vad jag nu också införskaffat som komplement. Min garderob är inte direkt minimalistisk och det vill jag inte heller den ska vara men klart mer uttänkt nu.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det där är ett problem även för min del som också lätt blir varm och svettas en del. Dessa plagg är dock svala och framför allt linnet och den ljusa toppen är väldigt svala i materialet, toppen är dessutom väldigt löst sittande.

   Härligt att höra att du rensat ut i garderoben fått en mer uttänkt garderob! :)

 3. Patricia

  Låter intressant och svårt! Lycka till! Jag jobbar också mot målet att ha en liten garderob med kläder av bra kvalitet som kan användas mångsidigt och länge. Det svåraste tycker jag är att hitta kläder som verkligen är av bra kvalitet. Har köpt även rätt dyra kläder som jag trott skulle hålla länge bara för att märka efter någon månad att plagget blivit noppigt/tappat formen/blivit allmänt slaggigt. Har ni som kommit längre några tips på klädesmärken som håller? Jag följer alltid tvättråden så det borde inte bero på dålig klädvård. Däremot hänger en eller annan blus från billigt massproduktionsmärke med i garderoben år efter år och ser ut att hålla sig fint.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Vi köper båda kläder mer utifrån vår stil än specifika märken, men köper sällan plagg från de stora kedjorna, men däremot från välkända klassiska märken. Vi gillar båda Peak Performance och senaste åren har märket Gant seglat upp som en storfavorit som dominerar garderoben hos Fru Minimalist.

 4. Ett fattigt landskap

  Kul utmaning! Den måste jag testa. Är det fusk att svida om till mjukisbyxor när man har kommit hem från jobbet?
  Patricia: Jag tycker precis som du, det är otroligt svårt att hitta rätt! Man har ju heller inte lust att testa sig fram då det kan bli en ganska kostsam historia. Min erfarenhet av Esprit är däremot ganska bra – prisvärt och håller formen länge.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag tycker inte det är fusk att svida om till mjukisbyxor, jag tycker utmaningen Fit Four Challenge handlar mer om vardagskläderna. Både jag och Herr Minimalist är likadana, det första vi gör när vi kommer hem efter en dag på jobbet, utflykt, ärenden etc och är ”klara” för dagen, är att byta till mjukisbyxor. Så skön känsla! :)

 5. Tina

  Kul utmaning! Jag har inte hakat på #fourfitchallenge egentligen men blev ändå på något sätt inspirerad och har under den här veckan (som dessutom är den första efter semester och föräldraledighet) försökt hålla mig till några få plagg. Inte för att jag måste utan för att jag vill se om det funkar. Och lärdomen är att det är enklare att klä sig på morgonen, smidigare att komma iväg när man redan på kvällen kunnat hänga fram ett par alternativ (vill ändå kunna välja lite på morgonen även om det bara är mellan två olika blusar). Så himla skönt. Och idag när det är fredag kände jag för en förändring och valde en färgglad och mönstrad klänning som variation. Nu fortsätter utmaningen med färre plagg för mig nästa vecka. Tack för inspirationen jag får via den här bloggen!

  Svara
 6. Therese

  Jag skulle nog lätt klara mig med 10 plagg allt som allt (vardagsplagg), två par jeans (ett par blå, ett par svarta), två linnen, en tunn tröja och tre olika Cardigans, är nog det jag använder egentligen. Ska vi räkna in kläder för att klara ”mys” hemma och sommaren så skulle nog 20 klädesplagg räcka om jag inte räknar med träningskläder, detta får funderas mer på allt eftersom allt slits i garderoben.

  Svara
  1. Therese

   I huvudet ja, men det är betydligt fler plagg än 20 i garderoben nu :) nyttigt med utmaningar som får en att börja fundera.

 7. ekomammaistan

  Oj, häftigt!

  Själv har jag svårt att se hur jag skulle klara mig med bara fyra plagg eftersom jag är så frussen och vi har lite kyligt på jobbet, men samtidigt är det himla varmt på dagarna när jag hänger i parken efter förskolan. Skulle nog bara kunna bli en blus/tshirt eftersom jag skulle behöva kofta, kjol och leggings (tom tas av efter jobbet). Även om jag gärna använder toppar fler än en dag (har bra deo) så känns en hel vecka lite väl mycket utan att ha ombyte för tvätt. Men lägg till ett par plagg så hade jag nog klarat det.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Jag skulle också ha det svårt att klara det om jag hade börjat jobba, än som nu fortfarande är ledig. Ska bli intressant att se hur många plagg jag anser mig behöva när jag skapar mig min capsule wardrobe inför hösten. :)

 8. Maria

  Detta låter som något jag egentligen borde klara med tanke på att jag oftast har mer eller mindre samma kläder på mig trots en(tre…) överfulla garderober. Dessutom lyckades jag ju ”överleva” i Kina i 4 månader på mellan 10-20 vardagsplagg, åkte dit med ca. 10 men kompletterade en del där allteftersom 30 grader och strålande sol byttes mot ca. 5 grader både inne och ute.

  Svara
  1. Fru Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, tvätta måste väl vara okej (?). Ingen blir ju glad av att behöva gå runt skitig eller illaluktande. ;) Sen är det ju inte bra för miljön om man behöver tvätta bara ett fåtal plagg, men man får väl göra det med sunt förnuft och annars se det som en engångsföreteelse. ;)

 9. Paulina

  Det är så jag gör varje vecka – därför borde jag givetvis rensa rejält i garderoben. Trots en välfylld sådan kan jag ha samma byxor i en vecka och två toppar, plus en kavaj eller en kofta (svettas inte särskilt mycket alls).

  Svara

Lämna ett svar