Lugnet i lådan

I varje hem finns den på minst ett ställe. Ofta gömmer den sig lite halvhjärtat bakom till exempel TV-bänken eller skrivbordet. Och varje gång du ser den i ögonvrån skaver det litegrann i harmonin och varje gång du dammsuger är irritationen total.

Det jag talar om är såklart den otrevliga sladdhärvan som uppstår kring grenuttag i närheten av de områden där elektronik samlas i hemmet och som de flesta tappert försöker gömma bakom närmsta tillgängliga möbel.

Sladdkaos innan

Sladdkaoset bakom vårt skrivbord innan åtgärd.

Häromdagen fick vi under en damsugning till slut nog och slog till på två Cableboxes, en vanlig och en mini. Det känns såklart lite surt för en aspirerande minimalist att köpa ytterligare saker för att nå lugn och ordning i hemmet och jag hade såklart helst sålt, skänkt eller slängt mig fram till en lösning, men i detta fall var det ofrånkomligt. Dessutom är det mer aktuellt än någonsin att gömma grenuttag allt eftersom Bebis Minimalist växer och blir mer mobil.

Sladdkaos efter

Sladdharmonin bakom vårt skrivbord efter åtgärd.

Nu i efterhand är jag och Fru Minimalist väldigt nöjda med lösningen förutom det faktum att boxarna är flammsäkra, vilket vi tolkar som att de är dränkta med giftigt flamskyddsmedel. Någon som vi insåg först efter att de var levererade och som resulterat i mycket vädring senaste dagarna. Inlägget är för övrigt osponsrat, om det nu behöver nämnas. Vi är helt enkelt bara så nöjda med lösningen att vi vill tipsa dig.

Hur gör du för att hantera sladdkaoset i hemmet?

17 tankar kring ”Lugnet i lådan

 1. Elin

  Jag har nog aldrig tänkt på våra sladdar faktiskt, det är nog skillnaden mellan minimalist eller ej. Jo, om jag skulle råka fastna i dem eller något sådant men det händer ju inte direkt varje dag. Vårt barn var inte så nyfiket på sladdar så vi klarade oss bra på att bara lösa situationen med att ta bort eller säga nej de gånger det var aktuellt.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Ja, det kanske är så att de som har en försmak för minimalism även har en försmak för en lugn, trygg och organiserad hemmiljö. :)

 2. Sara

  Funderar på att köpa en tv-bänk med stängda dörrar och sälja allt i. Men då är det ett inköp dock… Tänker att jag åtminstone kan sälja det vi har nu så någon annan får användning av

  Svara
 3. Daniel

  Jag har köpt en rejäl kabelkorg som jag har fäst under skrivbordet. Utöver det har jag monterat förgreningsuttag och externa hårddiskar m.m på baksidan/undersidan av skrivbordet. Alla sladdar för hårddiskar, skrivbordslampa, dator etc hamnar i kabelkorgen och de enda sladdar som hänger ned från skrivbordet är en elsladd till eluttaget samt en nätverkssladd till nätverksuttaget. Ingen av dessa nuddar golvet så dammsugningen blir ganska enkel. Strömmen till allt detta styrs av en switchkontakt som sitter fäst lättåtkomlig så att man enkelt kan slå av/på strömmen när man sätter sig vid skrivbordet.

  Svara
 4. ANNA

  Men… varför betala flera hundra kronor för något som enkelt kan fixas med någon form av låda som säkert finns hemma alt kan köpas billiga (OCH snygga) på loppis eller IKEA?

  Svara
  1. K.A.L

   Jag har tänkt detsamma men de som gör de här boxarna ser även till (i designen) att förgreningsdosor och kablar luftas och inte överhettas – så det inte börjar brinna. Så man ska vara lite försiktig om man gör egna lösningar. Även Ikea och Clas Ohlson har liknande – Clas Ohlsson också har sin också i två olika storlekar, och Ikea två olika modeller har jag för mig.

   Har länge spanat in olika modeller men aldrig slagit till. Sladdar är ett otyg och jag antar att jag är lite ovillig att lägga ut pengar på dem. Brukar försöka surra ihop och tejpa upp på baksidan av möbler med eltejp mm (olika lösningar i olika bostäder) så gott det går för att hålla härvorna lite i chack. Men det får nog bli en sådan box någon gång till slut… Och ja, var försiktiga med egna lösningar när det kommer till elen, var rädda om er. Hellre rörigt än olyckor.

 5. Sofia

  Vi har monterat grenuttag under skrivbord och stereohylla, och virat upp sladdarna ordentligt. Inte direkt snyggt det heller men allt hålls på plats, är relativt osynligt men ändå åtkomligt och eftersom de sitter på undersidan samlar de inget damm.

  Svara
 6. Anna

  Tack för en underbar blogg, jag hittade hit förra veckan och kan inte slita mig?. Här finns så mycket underbar inspiration!!!
  Vi har precis köpt hus, och gör vårt bästa för att inte fylla på med mer saker, all öppen plats, gör då gott i själen. Men visst behöver vi rensa såklart.
  Vad gäller sladdar så har vi fösökt att inte ha så mycket elektroniska prylar istället. Det är inte så lätt, i en värld där folk tittar fånigt när jag säger att vi inte har wi-fi hemma, ingen platta, inte swish eller Spotify…
  Jag har förresten en fråga, hur tänker ni kring mat? Gäller samma minimalistiska tänk där?
  Ha det gott!!!

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Hejsan, välkommen och tack för det fina omdömet! :)

   Vad spännande med Wifi- och teknologi-minimalism i huset. Vad har ni för argument för detta; mer närvaro med familjen, eventuellt påverkan på hjärnan, stress etc?

   Vi är inte så minimalistiska när det gäller mat utan där gillar vi att lyxa till det och testa allt möjligt. Helst lagat på råvaror av hög kvalitet såklart. :)

   Ha det finfint du med!

  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Vilket lyft!

   Var försiktig då du vattnar blomman på lådan framöver bara så du inte råkar vattna grenuttaget också. ;)

Lämna ett svar