Rensning i sladdlådan

Sladdar har en tendens att smyga sig in i hemmet på massor av olika sätt och dessutom bli kvar långt efter att ett eventuellt behov lagt sig. Om behovet nu någonsin fanns. För många sladdar följer med som extra tillbehör då vi köper elektronik även om inte alla köpare nödvändigtvis behöver dem.

Ett bra exempel är då du köper en kamera. Då ingår oftast en laddare eller laddsladd som är mer eller mindre nödvändiga men även en sladd för att visa bilderna direkt på TV:n och en USB-sladd för att ladda upp bilderna på datorn. Desto mer teknikindustrin går mot standardiserade gränssnitt ju oftare händer det att man redan har en USB-sladd, en skärmsladd, en strömsladd eller en stereosladd som löser ens behov och plötsligt står du där med en eller flera onödiga dubbletter.

Dessutom har de flesta inklusive vi själva en tendens att spara sladdar även om vi gör oss av med prylarna de kom tillsammans med. Det innebär att vi över tiden och kanske inte alltid helt medvetet samlar på oss enorma mängder sladdar i våra lådor, vilka inte alltid fyller något direkt behov.

Vi tog därför en kik i sladdlådan med avsikt att rensa ur det som inte längre används. I processen överraskades vi båda rejält över hur mycket onödiga sladdar vi hunnit samla på oss över åren. Ni har kanske redan sett sladdelen av listan i samband med vårt inlägg om Månades in och ut i juli månad, annars kommer en repris av den här, antal bortrensade sladdar inom parentes.

 • iPhone 4-sladd (1)
 • Micro-USB-sladd (1)
 • Scart-till-S-Video-adapter (1)
 • 2xRCA till 3,5 hane-sladd (1)
 • RCA-kabel (2)
 • 3,5 stereoförlängningssladd hane/hane (1)
 • 3,5 stereoförlängningssladd hane/hona (2)
 • USB-förlängningssladd (2)
 • S-Video-konverteringssladd (1)
 • S-video-sladd (2)
 • DVI till HDMI-sladd (2)
 • DVI-sladd (4)
 • HDMI till VGA-konverter (2)
 • Strömförlängningssladd (1)
 • SCART till 3xRCA med konverter (1)
 • Strömsladd (2)

Totalt fann vi 26 sladdar vilka vi utan problem kunde göra oss av med. En del av dessa hade vi inte längre någon nytta av och andra var dubbletter av sladdar vi visserligen använder men inte behöver en eller flera extra uppsättning av. Vissa av sladdarna visste vi pinsamt nog inte ens vad de var avsedda för från början eller hur de kom in i vårt hem.

Strömsladdarna och skärmsladdarna gavs till Myrorna, vilka vi sett sälja motsvarande sladdar i sin elektronikhörna. Resten av sladdarna lämnade vi till ReTuren-bilen då vi tror att dessa är omöjliga att sälja och inte känner till någon naturlig kanal för att förmedla motsvarande saker till nya ägare. Jag frågade runt bland vänner och bekanta inklusive IT-ansvarig på jobbet men ingen var intresserad. Det tar dock alltid emot att slänga fullt funktionsdugliga saker som andra kan ha nytta av, men denna gång fick det bli så.

Har du koll på vilka sladda du har liggandes i dina lådor och om de fortfarande fyller en funktion?

3 tankar kring ”Rensning i sladdlådan

 1. Anna

  26 sladdar! Vi har en överfull flyttkartong med diverse sladdar. Jag fasar för den dag jag kommer till den i min rensning. Där måste finnas flera hundra sladdar känns det som.

  Svara
  1. Herr Minimalist Inläggsförfattare

   Fast det som är så bra med sladdar är att man mycket sällan har någon emotionell koppling till dem så själva rensandet är rätt så smärtfritt. :)

 2. CJH

  Det är nog inte omöjligt att sälja sladdar begagnat (eller jo kanske, eftersom de är så billiga nya i elektronikaffärer). Jag köpte faktiskt en 3,5 mm hane-hane lös (smartphone med Spotify => bilstereo är det tänkta användningsområdet).

  Men jag sparar sladdar så länge de är hela och fungerar. De tar inte mycket plats (en f d kakburk), och med kombinatorikens lagar kan man räkna ut att det krävs rätt många sorter för att att fylla alla behov av kontaktdon. Samt att man då kan få optimal längd på de sladdar som ska användas.

  Ett exempel på att de kan komma till användning: Jag fick två fyrtums högtalare som en jobbarkompis hittat när han städade garaget. Dessa byggde jag in i dörrarna på min bil (som dessförinnan hade hatthyllehögtalare, men surroundljud till noll inköpspris är trevligt). Dock tyckte jag att de medföljande kablarna var rätt klena. Men då kom jag på att jag nyligen möblerat om vardagsrummet och måst köpa nya kablar (vanlig kopparkabel) eftersom stereohögtalarna hamnade längre från förstärkaren. Klokt nog hade jag sparat de gamla kablarna och satte dem i bilen, med klart bättre ljud som resultat.

  Svara

Lämna ett svar